Pdf downloaden
Pdf downloaden
Er is geen magische manier om je zesjes in negens om te toveren: hiervoor zul je toch echt je hersenen en wilskracht moeten gebruiken! Door goed je best te doen op je huiswerk en de volgende handige studietechnieken toe te passen, zul je echter al snel hogere cijfers kunnen halen. Begin om dit te bereiken simpelweg bij Stap 1.
Stappen
-
Let goed op tijdens de les. Het beste wat je kunt doen om betere cijfers te halen is goed opletten als nieuwe dingen voor het eerst worden uitgelegd. Veel mensen raken al snel afgeleid als een leraar het over oninteressante dingen heeft, maar probeer toch bij de les te blijven. Luister goed naar wat er gezegd wordt en probeer betrokken te blijven door aantekeningen te maken en vragen te stellen.
-
Maak aantekeningen. Het lijkt misschien wat vreemd, maar het maken van aantekeningen is een ideale manier om betere cijfers te halen. Goede aantekeningen zijn als het ware een kaart waarmee je de basis voor een vak legt. Bovendien laat je door aantekeningen te maken zien dat je gemotiveerd bent om beter te presteren. Je hoeft niet alles op te schrijven wat je leraar zegt: schrijf alleen de kern van wat hij uitlegt op. Een handige manier om dit aan te pakken is door te denken aan wat je zegt als je ouders tijdens het eten vragen hoe je dag was. Dan vertel je ze immers niet ieder detail, maar geef je een samenvatting van de belangrijkste elementen. Aantekeningen maak je eigenlijk op dezelfde manier. Schrijf de belangrijkste dingen op en werk alleen dingen uit die je daadwerkelijk tot in detail moet weten.
- Schrijf ook dingen die je moeilijk vindt op! Zelfs als je niet snapt waar je leraar het over heeft, kan het waardevol zijn om aantekeningen te maken. Zo weet je precies wat je later op moet zoeken en kun je eventueel om extra uitleg vragen.
- Maak je aantekeningen met de hand in plaats van op een computer. Zo zul je ze beter kunnen onthouden.
-
Wees niet bang om vragen te stellen als je iets niet begrijpt. Als je niet snapt waar de leraar het over heeft, kun je het beste meteen om meer uitleg vragen. Niemand snapt alles direct, maar om goede cijfers te kunnen halen is het van belang om nieuwsgierig te zijn.
- Vind je het eng om waar de hele klas bij is een vraag te stellen, dan kun je ook wachten tot na de les. Zo kun je de leraar alleen benaderen en om extra uitleg vragen.
- Maak je geen zorgen dat je leraar kwaad wordt als je iets niet snapt. Leraren vinden het juist fijn dat je geïnteresseerd bent en dat je interesse toont door vragen te stellen.
- Legt je leraar bepaalde dingen niet goed uit of blijf je het lastig vinden om vragen te stellen, dan kun je ook online op zoek gaan naar meer informatie. Er bestaan talloze YouTube-video's over de meest uiteenlopende onderwerpen, maar ook andere websites waarop het onderwerp waar je moeite mee hebt nog eens extra wordt uitgelegd.
-
Neem het leerplan door. Aan het begin van elk blok zal je leraar je waarschijnlijk een leerplan geven. Dit is een geschreven samenvattingen van alle onderwerpen die tijdens zijn vak behandeld zullen worden. Neem dit leerplan goed door en stel vragen als je iets niet begrijpt. Samen met je aantekeningen vormt het leerplan een handige kaart om je bij het leren te helpen.
-
Eet regelmatig iets kleins. Je bent je er misschien niet direct van bewust, maar concentratieproblemen kunnen veroorzaakt worden doordat je honger hebt! Probeer tussen de lessen door dan ook regelmatig iets kleins te eten. Neem bijvoorbeeld een stuk fruit, een plak ontbijtkoek en een paar slokken water. Zo kun je je optimaal concentreren en alle lesstof goed in je opnemen.
- Zorg dat je tussendoortjes voldoende proteïne bevatten zodat je genoeg energie hebt. Neem bijvoorbeeld BiFi-worstjes of een handje amandelen mee naar school.
-
Probeer je een bepaalde manier van leren aan te wennen. Iedereen leert anders. Sommige mensen vinden het fijn om tijdens het leren wat te bewegen, terwijl andere mensen gebaat zijn bij het bekijken van filmpjes over bepaalde onderwerpen. Sommige mensen vinden het handig om ezelsbruggetjes te verzinnen, terwijl anderen schematische overzichten het beste uit hun hoofd kunnen leren. Probeer verschillende dingen uit om erachter te komen welke manier voor jou het beste werkt.
- Leer je het beste als je dingen hoort, vraag je leraar dan of je de lessen mag opnemen zodat je ze thuis nog eens kunt terugluisteren.
- Weet je niet welke manier van leren het beste bij je past, probeer dan een aantal verschillende manieren uit om hierachter te komen. Vraag klasgenoten of leraren hoe je het leren zoal kunt aanpakken en probeer dit vervolgens thuis uit.
- Leer je het beste als je dingen ziet, maak dan schema's of tekeningen om de informatie die je nodig hebt weer te geven. Zo weet je precies hoe gegevens en ideeën met elkaar in verbinding staan.
Advertentie
-
Begin meteen met leren. Stel geen dingen uit! Wacht niet tot het einde van het blok met leren en al helemaal niet tot de avond voor je tentamen. Je hersenen hebben namelijk tijd nodig om informatie op te nemen en het op te bergen. Het 'stampen' van informatie zorgt er alleen maar voor dat je dingen verkeerd of helemaal niet onthoudt. Probeer dan ook elke dag een klein beetje te leren. Neem het behandelde materiaal wekelijks goed door en zorg dat je alles begrijpt.
- Als je continue een beetje leert, hoef je vlak voor een tentamen alleen nog wat dingen te herhalen om je heugen op te frissen.
- Probeer ook oudere leerstof regelmatig te herhalen om de ideeën en je geheugen op te slaan.
-
Neem je aantekeningen door. Goede aantekeningen zijn een ideaal hulpmiddel om een les snel door te kunnen nemen en je geheugen op te frissen. Als je de lesstof de eerste keer niet helemaal begreep, kun je eventueel dingen opzoeken om wat meer inzicht in een onderwerp te krijgen. Sorteer je aantekeningen op onderwerp en neem ze thema voor thema door.
- Soms worden onderwerpen die met elkaar te maken hebben op verschillende momenten in het schooljaar behandeld. Bewaar je aantekeningen goed zodat je nieuwe informatie eventueel altijd aan de oude gegevens kunt koppelen.
-
Maak een leerplan. Sommige leraren delen aan het begin van elk blok een leerplan uit. Als dat echter niet het geval is, kan het handig zijn om er zelf een te maken. In een leerplan schrijf je op welke onderwerpen terug zullen komen tijdens het tentamen en welke onderdelen van deze onderwerpen belangrijk zijn. Veel mensen gebruiken een leerplan puur om voor hun tentamen te leren, maar het kan ook een handige manier zijn om bij te houden welke onderwerpen tijdens de les behandeld worden.
- Maak leerkaartjes. Leerkaartjes zijn kleine varianten van een studieplan, waarop steeds één onderwerp of rijtje feiten op een kaartje wordt gepresenteert. Je kunt elke dag 2 of 3 kaartjes meenemen en die om de paar uur even bekijken. Zo herhaal je belangrijke informatie regelmatig, waardoor je het beter zult onthouden.
-
Maak een studiemuur. Heb je weleens een mindmap gezien? Hierbij schrijft iemand een idee op een kaartje en hangt hij dit kaartje op een muur. Vervolgens schrijft hij op andere kaartjes ideeën of informatie die met het eerste kaartje te maken hebben. Deze hangt hij om het eerste kaartje heen op de muur. Dit kan een handige manier van leren zijn! Kies een muur in je slaapkamer en hang hier je leerkaartjes op. Zo zie je ze elke dag en kun je tussendoor makkelijk onderwerpen doornemen of herhalen
-
Probeer verschillende geheugentechnieken uit. Veel van de informatie die je voor je studie moet onthouden is waarschijnlijk saai of droog. Gelukkig bestaan er allerlei technieken om zelfs de meest slaapverwekkende gegevens toch te kunnen onthouden. Verschillende mensen onthouden dingen op verschillende manieren en dus zul je moeten experimenteren om erachter te komen welke manier voor jou het beste werkt. Je kunt de volgende geheugentechnieken uitproberen:
- Leer steeds kleine hoeveelheden. Als je lijstjes uit je hoofd moet leren (bijvoorbeeld woordenlijsten, plaatsnamen of jaartallen), kun je dit het beste doen door maximaal vijf stuks per keer te leren. Probeer deze vijf onderdelen uit de lijst goed te onthouden en ga pas als je ze uit je hoofd kent door met de volgende vijf onderdelen. Als je probeert alle woorden of plaatsnamen in één keer te onthouden, zul je het waarschijnlijk erg moeilijk hebben.
- Gebruik mnemoniek. Bij mnemoniek gebruik je acroniemen of andere ezelsbruggetjes om lijstjes uit je hoofd te leren. Vaak hebben leraren zelf ezelsbruggetjes om dingen te onthouden of kun je online makkelijke manieren vinden!
- Gebruik flashcards. Flashcards kunnen erg handig zijn om woordenlijstjes en data uit je hoofd te leren. Koop hiervoor een stapel notitiekaartjes. Schrijf op de ene kant een woord in een vreemde taal en op de andere kant de vertaling. Zo kun je op een leuke manier trainen en controleren of je alle woorden kent.
-
Neem op het juiste moment pauze. Je zult het beste kunnen leren als je af en toe een pauze neemt. Vaak wordt aangeraden om leerperiodes van 50 minuten af te wisselen met pauzes van 10 minuten. [1] X Bron Die 10 minuten kun je het beste gebruiken om iets te eten en wat beweging te krijgen. Zo blijf je scherp en zul je de nieuwe opgedane energie weer in het leren kunnen steken.
-
Zorg dat je een goede plek kiest om te leren. Om effectief te kunnen leren, heb je een goede studieplek nodig. Let er hierbij op dat je niet afgeleid raakt... zet je mobiele telefoon dus op stil! Je zult je echt moeten concentreren. Uit onderzoek blijkt namelijk dat steeds als je bij elke afleiding 25 minuten nodig hebt om je weer ergens op te kunnen concentreren. [2] X Bron
- Woon je in een erg druk huis, probeer dan eens op iets minder voorspelbare plekken te leren. Ga bijvoorbeeld in de kelder of de badkamer zitten. Als je je thuis echt niet kunt concentreren, kun je ook in de bibliotheek of in een studieruimte op school gaan zitten.
- Veel mensen houden zichzelf voor dat ze zich onder bepaalde omstandigheden beter kunnen concentreren. Ze zetten bijvoorbeeld keiharde muziek aan of kijken televisie terwijl ze proberen te leren. Als je dingen onthoudt door ze te horen, zul je informatie makkelijker in je geheugen kunnen opslaan als je het hardop uitspreekt. Zorg dan ook dat je jezelf kunt verstaan en dat er geen muziek opstaat.
Advertentie
-
Zorg dat je gezond eet en genoeg slaapt. Ongezond eten kan van grote invloed op je concentratievermogen zijn. Hetzelfde geldt voor slecht of weinig slapen. Wetenschappers vermoeden dat de hersenen als mensen slapen toxines en andere materialen uitscheiden die ons ervan weerhouden goed te kunnen nadenken. [3] X Bron Zorg dat je dagelijks 8 uur slaapt (of in ieder geval genoeg om je lichaam te laten herstellen) en je gezond eet.
- Eet niet in de snackbar en vermijd suiker of vet eten. Eet in plaats daarvan genoeg fruit, groente (kool en spinazie zijn erg goed voor je) en zorg dat je genoeg proteïnes binnenkrijgt door bijvoorbeeld vis en noten te eten.
-
Werk opgeruimd. Zorg dat je al je werk in mapjes opbergt en je deadlines in een agenda bijhoudt. Door opgeruimd te werken, voorkom je dat je opdrachten en tentamens vergeet. Bovendien kun je zo ook ontspanning inplannen zodat je niet constant met je studie bezig bent.
- Zorg ook dat je studieplek opgeruimd blijft. Zet je bureau niet te vol en zorg dat spullen die afleiden uit de buurt van je werkplek blijven.
-
Begin bij wat je al weet. Je kunt het beste beginnen met leren door te bekijken wat je al weet. Aan deze informatie zul je namelijk weinig aandacht meer hoeven te schenken, waardoor je des te meer tijd overhoudt voor dingen die je nog niet weet. Zorg dat je op tijd begint met leren zodat je al het materiaal onder de knie kunt krijgen.
-
Bereid je voor op tentamens. Als je weet dat er een tentamen aan zit te komen, zul je wat extra tijd in je studie moeten steken om te zorgen dat je alle leerstof kent. Overleg eventueel met je leraar voor wat extra tips en vraag wat je ongeveer van het tentamen kunt verwachten.
- Leer als het kan in het lokaal waar het tentamen plaatsvindt. Hier zullen vooral visueel ingestelde mensen baat bij hebben. Mensen die visueel ingesteld zijn, zullen het lokaal zo namelijk met de lesstof gaan associëren. Dit zorgt ervoor dat ze gegevens makkelijker op zullen kunnen roepen als het tentamen daadwerkelijk plaatsvindt.
- Uit sommige onderzoeken blijkt echter dat het verstandig is om af en toe van leeromgeving te veranderen. Zo zou je informatie beter kunnen onthouden. [4] X Bron Deze techniek kan echter ook afleidend werken. Merk je dat je op bepaalde plekken sneller afgeleid raakt, zoek dan je oude vertrouwde studieplek weer op.
- Maak een oefententamen. Oefententamens kunnen helpen om je over de zenuwen voor een tentamen af te komen. Bovendien zul je door een oefententamen te maken beter inzicht krijgen in wat je van het daadwerkelijke tentamen kunt verwachten. Oefen met een groep vrienden of vraag je leraar jullie bij het oefententamen te helpen!
-
Probeer je tijd goed in te delen. Het effectief gebruiken van je tijd is cruciaal om goede cijfers te halen. Veel mensen hebben regelmatig het idee dat ze meer tijd afgeleid doorbrengen dan dat ze daadwerkelijk iets leren. Ze geloven dan ook heilig dat studeren zo min mogelijk tijd moet kosten; hoe minder tijd je leert, hoe minder tijd er namelijk is om afgeleid te raken. Als je onnodige activiteiten uit je leven bant (denk bijvoorbeeld aan Candy Crush spelen of Instagram doorscrollen), zul je versteld staan van de uren die je overhoudt en aan je studie kunt besteden! Stel duidelijke prioriteiten en binnen de kortste keren zul je je tijd een stuk beter indelen.Advertentie
-
Vraag je leraar om advies. Probeer je betere cijfers te halen, maar lukt het je niet alleen? Heb het er dan eens met een van je leraren over. Ga na de les naar hem of haar toe en leg uit wat het probleem is: je probeert betere cijfers te halen, maar geen van de bovenstaande manieren werkt. Misschien heeft je leraar goede ideeën om je manier van leren te verbeteren en verdwijnt je probleem als sneeuw voor de zon!
-
Vraag of je extra punten kunt halen. Doe je goed je best en heb je je leraar laten zien dat je echt probeert betere cijfers te halen, dan kun je vragen of je op de een of andere manier extra punten kunt verdienen. Zo kun je misschien wat compenseren voor de slechte cijfers en eindig je het blok met een acht!
- Zorg dat je leraar weet wat je zoal doet om betere cijfers te halen. Zo weet hij dat je het serieus aanpakt en zal hij sneller overwegen je een extra kans te geven.
-
Neem bijles. Heb je ondanks bovenstaande tips nog altijd moeite met bepaalde vakken, overweeg dan om voor bepaalde vakken bijles te nemen. Daar is helemaal niks raars aan en niemand zal je dom vinden als je wat extra hulp nodig hebt. Iedereen heeft wel een vak waar hij of zij moeite mee heeft en de keuze om hulp te vragen maakt je alleen maar slimmer.
-
Leer samen met anderen. Als je met andere mensen leert, kun je je aan elkaar optrekken en elkaar helpen als iemand iets niet begrijpt. Je kunt aantekeningen van elkaar overnemen en het lesmateriaal bespreken om het zo goed mogelijk te leren. Bovendien kun je elkaar vlak voor het tentamen overhoren zodat je een idee krijgt hoe goed je de stof eigenlijk kent.
-
Zorg dat je de context van een vak of onderwerp kent. Soms staar je je zo blind op een bepaald onderwerp dat je amper meer beseft waar het nu eigenlijk over gaat. Probeer het onderwerp concreter te maken door er bijvoorbeeld video's over te kijken of door het lesmateriaal in een bredere context te zien.
- Ga bijvoorbeeld naar een historisch museum om de Tweede Wereldoorlog visueel te maken of voer een natuurkundig experiment uit in plaats van je kennis alleen uit boeken te halen.
-
Gebruik online hulpmiddelen. Er bestaan allerlei websites die je bij het leren kunnen helpen. Je kunt bijvoorbeeld websites of fora over bepaalde onderwerpen zoeken of jezelf online overhoren. Onthoud daarbij wel dat je meer zult moeten doen dan klakkeloos dingen van het internet overschrijven. Als je echt betere cijfers wilt halen, zul je iemand moeten vinden die je kan helpen het lesmateriaal te begrijpen. Een aantal handige websites zijn:Advertentie
Tips
- Probeer altijd actief aan de les deel te nemen. Zo kan de leraar je helpen door dingen uit te leggen en zul je minder snel dezelfde fouten maken.
- Neem extra hulp aan. Als je ouders het te druk hebben om je te helpen, kun je het beste zorgen dat je op school zoveel mogelijk hulp aanneemt. Leraren kunnen je bijvoorbeeld bijles geven of dingen iets uitgebreider uitleggen. Wees niet bang om extra hulp te vragen!
- Probeer lesmateriaal in je op te nemen door de lesstof te lezen en vervolgens oefenvragen te beantwoorden. Zo merk je meteen welke delen van de stof je begrepen hebt en in welke onderdelen je nog iets meer moeite moet steken.
- Let goed op als je leraar een oefententamen naderhand nog eens doorneemt. Van elke gemaakte fout kun je leren, ook als je een voldoende voor deze proefronde gehaald hebt.
- Begrijp je bepaalde vragen uit je boek niet, vraag dan advies aan een klasgenoot die beter in het vak is. Misschien kan hij je helpen de vraag beter te begrijpen zodat je hem alsnog kunt beantwoorden.
- Ben je niet zo goed in wiskunde, dan kun je een rekenmachine gebruiken om na het maken van oefeningen te controleren of al je antwoorden kloppen.
- Vaak staan de antwoorden op de vragen uit studieboeken achterin het boek vermeld. Neem echter niet klakkeloos deze antwoorden over, maar probeer eerst zelf achter de oplossing te komen. Controleer na het opschrijven van je antwoord of je op het goede pad zit. Mocht dit niet zo zijn, waag dan een volgende poging of vraag je leraar om extra uitleg.
- Wees niet bang om je leraar vragen te stellen. Zij zijn ervoor om je te helpen!
- Maak een geluidsopname van je aantekeningen en beluister deze. Probeer vervolgens uit te schrijven wat je hebt onthouden. Zo kom je er al snel achter wat je onthouden hebt en welke delen van de stof je nog eens zult moeten herhalen.
- Zorg dat je altijd de tijd neemt om studiematerialen na een les nog eens door te nemen en je aantekeningen nog eens over te lezen. Probeer vervolgens de vragen uit het boek te beantwoorden om te kijken of je alles begrepen hebt. Vraag je leraar om studieadvies. Misschien heeft hij wel ideeën waar je zelf nooit op zou komen!
- Stel het leren niet uit, maar concentreer je op je werk.
- Als je vragen niet begrijpt, kun je je leraar het beste om wat extra toelichting vragen. Zelfs vragen die makkelijk lijken, kunnen soms op meerdere manieren opgevat worden.
Advertentie
Waarschuwingen
- Denk niet te licht over je huiswerk en schoolwerk. Zelfs als je goed scoort tijdens examens, kunnen cijfers voor huiswerk je gemiddelde naar beneden halen. In sommige gevallen komt het zelfs voor dat je hierdoor een onvoldoende voor het vak haalt.
- Gooi studiematerialen niet zomaar weg. Vraag eerst aan je leraar of je bepaalde papieren of boeken nog nodig hebt.
Advertentie
Bronnen
- ↑ http://web.mit.edu/uaap/learning/study/breaks.html
- ↑ http://www.nytimes.com/2005/10/16/magazine/16guru.html?_r=0
- ↑ http://www.npr.org/blogs/health/2013/10/18/236211811/brains-sweep-themselves-clean-of-toxins-during-sleep
- ↑ http://www.nytimes.com/2010/09/07/health/views/07mind.html?pagewanted=all&_r=0
Over dit artikel
Deze pagina is 5.583 keer bekeken.
Advertentie