Pdf downloaden
Pdf downloaden
Een onderwerp uitkiezen voor een toespraak kan nogal overweldigend zijn. Je hebt misschien wel het gevoel dat je moet kiezen uit een oneindig aantal onderwerpen. Toch zijn er enkele strategieën die je kunnen helpen om een keuze te maken. Om het perfecte onderwerp voor een toespraak uit te kiezen moet je rekening houden met je eigen kennis en interesses, je publiek en het doel van je toespraak. Als je wilt weten hoe je een onderwerp uitkiest dat je een staande ovatie zal geven, volg dan onderstaande stappen.
Stappen
-
Houd rekening met de gelegenheid. De gelegenheid waarvoor je je toespraak houdt is bijzonder belangrijk wanneer je een onderwerp uitkiest. Het onderwerp van je toespraak hangt namelijk af van de aard van de gelegenheid. Gaat het om een feestelijke, vrolijke of plechtige aangelegenheid of is het een bijeenkomst voor je werk? Er zijn enkele manieren waarop de aard van de gelegenheid het onderwerp van je toespraak kan beïnvloeden: [1] X Bron
- Gaat het om een plechtige gelegenheid, zoals een begrafenis of een herdenkingsdienst, kies dan een serieus en passend onderwerp uit.
- Gaat het om een vrolijke gelegenheid, zoals het uitbrengen van een toost op een vrijgezellenfeest, dan is het tijd om grappige anekdotes en verhalen te vertellen en mensen aan het lachen te maken -- niet om te vertellen hoe gek je bent op het verzamelen van munten.
- Gaat het om een feestelijke gelegenheid, zoals een huwelijksfeest, voeg dan wat lichtvoetige humor evenals enkele serieuze en sentimentele stukken aan je toespraak toe.
- Gaat het om een bijeenkomst voor je werk, kies dan voor een onderwerp dat daar mee te maken heeft, zoals webdesign. Laat je eigen ervaringen weg uit je verhaal.
-
Houd rekening met het doel van je toespraak. Het doel van je toespraak hangt af van de gelegenheid en geeft aan wat je met je toespraak wilt bereiken. Je doel kan zijn om het publiek te informeren, te overtuigen of te amuseren. Een toespraak kan verschillende doelen hebben, maar het is belangrijk dat je de meest voorkomende doelen kent: [2] X Bron
- Informeren. Om je publiek te informeren moet je relevante feiten en andere informatie over een onderwerp in je toespraak opnemen. Zo kun je het publiek een eenvoudig onderwerp op een andere, ingewikkeldere manier laten zien of ze iets vertellen over een compleet nieuw onderwerp.
- Overtuigen. Om je publiek te overtuigen moet je retorische technieken, metaforen, goede argumenten en overtuigend bewijs van deskundigen gebruiken. Zo kun je je publiek ertoe aanzetten om iets te gaan doen, of ze nu op jou moeten gaan stemmen bij de volgende verkiezingen, meer moeten recyclen of vrijwilligerswerk moeten gaan doen in hun dorp of stad.
- Amuseren. Om je publiek te amuseren moet je persoonlijke ervaringen en anekdotes in je toespraak opnemen en grappige verhalen vertellen. Laat zien hoe gevat je bent en maak je publiek aan het lachen, ook al is de onderliggende boodschap die je probeert over te brengen een serieuze.
- Iets vieren. Als je een bepaalde gebeurtenis viert of iemand in het zonnetje wilt zetten, dan moet je je publiek laten zien waarom die gebeurtenis of die persoon zo bijzonder is. Probeer je publiek enthousiast te maken voor je onderwerp.
-
Weet welke onderwerpen je moet vermijden. Als je een onderwerp wilt kiezen dat past bij de gelegenheid en het doel van je toespraak, dan moet je voordat je begint met brainstormen bepaalde onderwerpen al direct uitsluiten. Op deze manier zul je je publiek niet snel beledigen of doen vervelen tijdens je toespraak. Houd rekening met de volgende punten bij het uitsluiten van mogelijke onderwerpen:
- Kies geen onderwerp dat zo ingewikkeld is, dat het bijna onmogelijk wordt om het publiek te informeren. Je zult de aandacht van je publiek verliezen als je een ingewikkeld onderwerp kiest dat je niet in korte tijd of zonder pagina's vol met grafieken en schema's kunt uitleggen.
- Kies geen onderwerp dat zo eenvoudig is, dat je publiek in een minuut of twee al begrijpt waar het precies over gaat. Je zult de aandacht van je publiek ook verliezen als je onderwerp zo simpel is dat je jezelf na een paar zinnen al gaat herhalen. Je wilt dat je publiek op het puntje van hun stoel zit en niet weet wat ze verder kunnen verwachten.
- Kies geen controversiële onderwerpen. Tenzij je op een congres bent dat zich voor zulke toespraken leent, is het het beste om controversiële onderwerpen zoals abortus of euthanasie te vermijden. Als het je doel is om je publiek te overtuigen van een bepaald standpunt over een controversieel onderwerp, dan kun je je toespraak natuurlijk gewoon houden. Houd er dan wel rekening mee dat je al vanaf het begin mensen in je publiek kunt verliezen.
- Kies geen onderwerp dat niet bij de stemming van je publiek past. Als het om een feestelijke aangelegenheid gaat, geef dan geen langdradige toespraak over irrigatie; gaat het om een bijeenkomst voor je werk, geef dan geen emotionele toespraak waarin je vertelt hoeveel je van je moeder houdt.
Advertentie
-
Houd rekening met de kennis van je publiek. Als je een connectie met je publiek wilt maken, bedenk dan welke kennis zij hebben voordat je een onderwerp uitkiest. Als je een toespraak houdt voor een groep aankomende schrijvers, dan kun je zonder problemen verwijzen naar literaire begrippen en andere schrijvers. Als je voor een groep spreekt die erg weinig van schrijven afweet, wees dan voorzichtig met het maken van verwijzingen naar minder bekende literaire begrippen.
- Als je een toespraak houdt voor een groep mensen die veel over een bepaald onderwerp weet, verknoei dan geen tijd met het bespreken van de basisbeginselen van dat onderwerp.
-
Houd rekening met het opleidingsniveau van je publiek. Als je een toespraak houdt op een congres voor jonge werkenden kun je ingewikkeldere termen en lange zinnen gebruiken. Spreek je echter voor een groep met basisschoolkinderen, dan moet je je woord- en zinsgebruik aanpassen om een klik met je publiek te krijgen.
- Je wilt je publiek natuurlijk niet verliezen door een onderwerp te behandelen waar ze geen touw aan vast kunnen knopen, of door je verhaal op zo'n simpele manier te vertellen dat het neerbuigend overkomt.
-
Houd rekening met de wensen en interesses van je publiek. Wat moet je publiek precies te weten komen en welke onderwerpen zouden hen kunnen interesseren? Plaats jezelf in hun schoenen en maak een lijst van alle onderwerpen waar zij om zouden kunnen geven. Een publiek dat bestaat uit tieners zal compleet andere interesses hebben dan een publiek vol met mensen van middelbare leeftijd.
- Probeer om jezelf te zien als een van de mensen in het publiek. Als het tieners zijn, doe dan net of je er zelf een bent. Probeer om jouw onderwerp vanuit hun oogpunt te zien. Als je het saai vindt of als het je overdondert, dan is je onderwerp niet goed gekozen.
-
Houd rekening met de demografische kenmerken van je publiek. Wanneer je de leeftijd, het geslacht en de huidskleur van de mensen in je publiek weet, kan dit je helpen om een onderwerp te kiezen. Als het grootste deel van je publiek ouder dan 65 jaar is, dan hoef je zeker niet over de nieuwste modetrends te praten. Als je publiek grotendeels jonger dan 20 jaar is, dan hoef je het zeker niet te hebben over pensioenen.
- Als je publiek bijvoorbeeld uit meer mannen dan vrouwen bestaat, dan kun je het beste een neutraal onderwerp kiezen of een onderwerp dat meer op mannen gericht is.
- Als je weet tot welke etnische groep je publiek behoort, kan dit je ook helpen bij het kiezen van een onderwerp. Heb je een multicultureel publiek, dan kan een verhaal over de relaties tussen verschillende volkeren of multiculturalisme de interesse van je publiek wekken. Maar als je over gemengde huwelijken of de discriminatie van een bepaalde bevolkingsgroep spreekt waarvan er niemand in je publiek zit en je publiek ook nog eens uit mensen van één bepaalde bevolkingsgroep bestaat, dan kan het lastig zijn om een discussie op gang te brengen.
- Je moet ook rekening houden met waar je publiek vandaan komt. Een bepaald onderwerp zal interessanter zijn voor iemand uit Groningen dan voor een persoon uit Amsterdam en andersom.
-
Houd rekening met de relatie die het publiek met je heeft. Als je een toespraak voor vrienden of familieleden houdt, dan kun je je verhaal persoonlijker maken dan wanneer je een toespraak houdt voor een groep met vreemden. Als je een toespraak houdt voor je werknemers, dan is de toon van je verhaal anders dan wanneer je een toespraak voor je leidinggevenden houdt. Pas de toon en de inhoud van je verhaal daar dus op aan.Advertentie
-
Kies een onderwerp uit dat veel voor je betekent. Als je een onderwerp kiest dat erg belangrijk voor je is, dan zal je publiek dit in je verhaal terugzien en -horen. Je zult ook gemotiveerder zijn om ideeën voor je verhaal te bedenken en je toespraak uiteindelijk te houden.
- Als je maar een beperkt aantal opties hebt waar je uit kunt kiezen en er is geen onderwerp bij waar je veel om geeft, kies dan op z'n minst een onderwerp uit dat je leuk vindt of waar je in geïnteresseerd bent. Zo is het gemakkelijker en ook leuker voor je om je toespraak te schrijven en te houden. [3] X Bron
-
Kies een onderwerp uit waar je veel over weet. Als je een toespraak op een vakcongres geeft, dan is het logisch dat je een onderwerp uitkiest waar je veel over weet zodat je toespraak geloofwaardig overkomt. Zelfs als je geen toespraak houdt voor je werk of over een bijzonder ingewikkeld onderwerp, moet je toch een onderwerp kiezen waar je veel over weet, of het nu voetbal is of de buurt waarin je woont. Je kunt zelfs beginnen met het maken van een lijst van alle onderwerpen waar je veel over weet, of het nu je familie is of je beroep, politiek, tuinieren, huisdieren of reizen.
- Je hoeft echt niet alles over een onderwerp te weten om een goede toespraak te kunnen houden. Je kunt iets kiezen waar je veel over weet en dit aanvullen met wat zorgvuldig opgezochte informatie.
- Als je een onderwerp hebt gekozen waar je veel van weet, maar je weet ook dat je nog verder onderzoek moet doen, zorg er dan voor dat het om een onderwerp gaat waar je gemakkelijk meer informatie over kunt opzoeken. Als je een onderwerp kiest dat minder bekend is, dan kan het lastig zijn om er meer informatie over te vinden.
-
Kies een onderwerp uit waar je in geïnteresseerd bent. Het kan daarbij om literatuur, films, sport, vreemde talen of zelfs relaties tussen de seksen gaan. Wat je interesses ook zijn, misschien kun je zelfs een thema vinden dat als een rode draad door verschillende categorieën loopt, zoals "het verlies van onschuld." Maak een lijst van al je hobby's en interesses en kijk welk onderwerp geschikt is voor een boeiende toespraak. [4] X Bron
- Je zult waarschijnlijk zien dat er veel overlap is tussen de onderwerpen waar je in geïnteresseerd bent en de dingen waar je veel over weet.
-
Kies een actueel onderwerp. Als er de laatste tijd een onderwerp is dat steeds weer in het nieuws komt, dan kun je dat goed voor je toespraak gebruiken. Dit kan een controversieel onderwerp zoals de doodstraf of euthanasie zijn, maar als de gelegenheid passend is kun je er een toespraak over geven en een genuanceerd standpunt naar voren brengen.
- Lees vooraanstaande nationale en regionale kranten, luister naar de radio en kijk naar het journaal zodat je weet waar mensen op dit moment over praten en hoe het grote publiek op deze onderwerpen reageert.
- Je kunt ook een onderwerp kiezen dat op dit moment in je eigen buurt, dorp of stad speelt. Als er op dit moment veel gepraat wordt over het sluiten van kleine scholen in jouw woonplaats of gemeente, dan kun je dit als onderwerp voor je toespraak gebruiken.
- Je kunt ook een onderwerp kiezen dat juist actueel is voor je publiek. Als je spreekt voor een groep eindexamenkandidaten op een middelbare school, dan kun je praten over het leven na het eindexamen. Je kunt bovendien relevante nieuwsartikelen in je toespraak verwerken.
-
Kies een onderwerp waar je persoonlijke ervaringen mee hebt. Als de gelegenheid geschikt is, dan kun je een toespraak houden over je persoonlijke ervaringen. Je kunt bijvoorbeeld iets vertellen over je ervaringen met je ouders, je broers en zussen of je vrienden, of over een persoonlijk dilemma of een moeilijke tijd in je leven waar je uiteindelijk veel van geleerd hebt. Zorg er wel voor dat je niet te veel persoonlijke informatie vertelt, zodat je publiek zich niet ongemakkelijk voelt. Pas ook op dat je niet te dicht bij het onderwerp staat, zodat je niet direct emotioneel wordt als je erover praat. [5] X Bron
- Vergeet niet dat je ook persoonlijke ervaringen kunt gebruiken bij een onderwerp dat eigenlijk helemaal niet persoonlijk is. Je kunt bijvoorbeeld iets vertellen over je carrière en een anekdote over jezelf toevoegen.
-
Kies een onderwerp uit waar je gemakkelijk over kunt spreken. Je moet in staat zijn om een heldere en overtuigende toespraak over een onderwerp te houden. Dit betekent dat het onderwerp belangrijk voor je is of dat je erin geïnteresseerd bent, zodat je je publiek kunt informeren, overtuigen of amuseren. Het betekent ook dat het publiek je als een deskundige moet kunnen zien op het gebied van je onderwerp. Als je bijvoorbeeld een enig kind bent, dan moet je geen verhaal gaan vertellen over hoe belangrijk het is om broers en zussen te hebben. Als je nog niet studeert, zal het ook lastig voor je zijn om een toespraak te houden over hoe belangrijk het is om de juiste studierichting te kiezen. [6] X Bron
- Wat je onderwerp ook is, je zult tijdens je toespraak een connectie met je publiek moeten maken. Tijdens of aan het eind van je toespraak moet er bij je publiek een lichtje gaan branden en je publiek moet je onderwerp beter gaan begrijpen. Als je niet in staat bent om een connectie met je publiek te maken terwijl je over een bepaald onderwerp spreekt, kies dan voor een ander onderwerp.
Advertentie
Tips
- Een goede hulp bij het ontwikkelen van vaardigheden op het gebied van spreken in het openbaar is Toastmasters International. Zij hebben clubs over de hele wereld waarbij je voor weinig geld en in een vriendelijke en behulpzame omgeving je spreekvaardigheden kunt verbeteren.
Advertentie
Bronnen
- ↑ http://toastmasters.saroscorner.com/2012/10/how-do-you-pick-right-speech-topic.html
- ↑ http://www.speaking.pitt.edu/student/public-speaking/selectingtopic.html
- ↑ http://sixminutes.dlugan.com/speech-topics/
- ↑ https://sites.google.com/site/tecumsehtoastmasters0/resources/speechtopicselection101
- ↑ http://www.d25toastmasters.org/resources/files/274A_SelectingYourTopicInteractive.pdf
- ↑ http://www.d25toastmasters.org/resources/files/274A_SelectingYourTopicInteractive.pdf
Over dit artikel
Deze pagina is 13.447 keer bekeken.
Advertentie