PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

Een van de belangrijkste onderdelen van het plannen van een aanstaande verbouwing of verbetering van een huis, is bepalen hoeveel materiaal ergens voor nodig is. Bij projecten zal je in dat geval de afmetingen van het gebruikte materiaal moeten vinden, omdat veel van de materialen die je voor dergelijke projecten gebruikt (zoals hout en metaal) in bepaalde vaste afmetingen worden verkocht. Daarnaast kun je, als je beschikt over de juiste afmetingen, deze omrekenen naar vierkante en kubieke afmetingen. Daarom is het bijzonder belangrijk om te weten hoe je de afmetingen van een bepaald materiaal kunt bepalen, en is dit een essentiële vaardigheid voor elk bouwproject.

Methode 1
Methode 1 van 2:

Het bepalen van de afmetingen van materiaal voor een project

PDF download Pdf downloaden
  1. Alle bouwprojecten (en de meeste projecten waarbij er sprake is van woningverbetering) behelzen het in elkaar zetten van afzonderlijke ruwe materialen tot een compleet geheel. Om te weten hoeveel van elk type materiaal je nodig hebt voor een project, zal je eerst de materialen in categorieën moeten opdelen, waarbij gelijksoortige materialen gegroepeerd worden.
    • Als doorlopend voorbeeld nemen we het plannen van een relatief eenvoudig project: het bouwen van een boekenkast. Stel dat de zijkanten van de boekenkast worden gemaakt van 5×10 planken en dat de bovenste, onderste en de drie planken in het midden, gemaakt worden van 2,5×30 planken. In dit geval verdelen we de bouwmaterialen in twee categorieën: 5×10 planken en ×12 planken .
  2. Weet je wat voor soort materialen je gaat gebruiken in je project, dan kun je de lengte van elk deel gaan meten. Omdat we te maken hebben met een lengtemaat (in plaats van een vierkante meter), hoeven we ons geen zorgen te maken over de breedte of dikte van de bouwmaterialen. Zorg er bij het meten voor dat je niet dezelfde delen nog een keer opmeet — het kan bijzonder nuttig zijn om een schets te maken van je project en elk deel van een label te voorzien met de lengte erop vermeld.
    • In ons voorbeeld stellen we dat de 5×10 planken die we gebruiken voor de zijkanten van onze boekenkast beide 2,5 meter lang zijn en dat de 2,5×30 voor de bovenkant, onderkant en de boekenplanken, allemaal 1,8 meter lang zijn.
  3. Tel vervolgens de lengtes van de afzonderlijke delen die bij hetzelfde soort materiaal horen bij elkaar op voor de totale lengte van elk materiaal. Deze waarde geeft aan hoeveel je qua lengte nodig hebt van een bepaalde soort materiaal, als je een lange plank zou kopen voor het project, waarna je dit in delen zaagt. Als je project meerdere delen bevat van hetzelfde materiaal met gelijke lengtes, kun je tijd besparen door de lengte van een van de delen te vermenigvuldigen met het benodigde aantal delen.
    • In ons voorbeeld gaat het om twee delen van elke 2,5 meter voor de 5×10 planken en vijf delen gemaakt van 2,5×30 planken (drie boekenplanken + de bovenste en de onderste plank). We kunnen de totalen vinden op de volgende manier:
      • 5×10 planken: 2,5 × 2 = 5 meter
      • 2,5×30 planken" 1,8 × 5 = 9 meter
  4. Wanneer je weet hoeveel je nodig hebt van elk materiaal dat nodig is voor je project, dan weet je in theorie hoeveel je moet kopen . Bepaal de prijs van elk materiaal (per meter) en vermenigvuldig dit met het totale aantal meters die je hebt bepaald voor elk type materiaal, om een schatting te krijgen van de materiaalkosten.
    • In ons voorbeeld van de boekenkast, hebben we 5 meter nodig van 5×10 planken en 30 meter van de 2,5×30 planken. Stel dat 5×10 planken worden verkocht voor €1,50 per meter en 2,5×30 planken voor $2,25 per meter. In dit geval kun je als volgt door te vermenigvuldigen de kosten bepalen van deze materialen:
      • 5×10 planken: 1,50 × 5 = $24,00
      • 2,5×30 planken: 2,25 × 9 = $67,50
  5. Niet alle bouwmaterialen worden in meters verkocht. Sommige worden verkocht in andere eenheden qua lengte, terwijl andere weer worden verkocht in eenheden waarbij geen lengte wordt vermeld (zoals oppervlakte of volume, etc.). Als je materialen niet in meters worden verkocht, maar in een andere lengte-eenheid, reken de waarde in meters dan om naar die van de andere eenheid, voor je de prijs gaat berekenen. Meestal is dit een zaak van simpelweg vermenigvuldigen of delen door een constante. Hieronder vind je de instructies voor het omzetten van meters naar diverse andere gebruikelijke lengte-eenheden: [1]
    • Meter naar decimeter: Vermenigvuldig met 10
    • Meter naar centimeter: Vermenigvuldig met 100
    • Meter naar millimeter: Vermenigvuldig met 1000
  6. Wanneer het gaat om bouwprojecten is een van de meest tips waar veel gebruik van wordt gemaakt om iets meer materiaal te kopen dan je nodig denkt te hebben. Hierdoor heb je wat "speelruimte" om rekening te houden met fouten in je berekeningen, of fouten die je tijdens het bouwproject kunt maken. Hoewel je op deze manier wel wat meer kwijt bent aan materiaal, is het meestal verstandig om te doen, omdat je daardoor niet het gedoe hebt van terug moeten naar de bouwmarkt, omdat het hout of ander materiaal halverwege het project is opgeraakt (plus, extra materiaal kan worden bewaard voor toekomstige projecten).
    • In ons voorbeeld hadden we berekend dat we ongeveer 5 meter van 5×10 planken nodig hebben en 9 meter van de 2,5×30 planken. Om het op zeker te spelen kunnen we respectievelijk 20 meter en 35 meter kopen. Hebben we daarna materiaal over, dan kunnen we dit altijd gebruiken voor het aanbrengen van verticale verdeelplanken in een aantal van de boekenplanken.
    Advertentie
Methode 2
Methode 2 van 2:

De lengtemaat gebruiken voor het vinden van andere waarden

PDF download Pdf downloaden
  1. Weet je de lengte van alle materialen die je nodig hebt voor het project, dan kun je deze informatie vaak gebruiken voor andere berekeningen die je nodig hebt voor je project. Omdat bijvoorbeeld de oppervlakte van een rechthoek gelijk is aan de lengte x de breedte, kun je vaak de afmetingen van de materialen gebruiken die samen een rechthoek vormen, voor de totale oppervlakte van de bouwmaterialen. In dit geval hoef je alleen maar de lengtematen met elkaar te vermenigvuldigen. Voor het verkrijgen van de afmetingen die je nodig hebt voor een goede berekening van de oppervlakte, heb je misschien nog wel wat extra meetwaarden nodig.
    • Laten we nog eens kijken naar het bovenstaande voorbeeld. Stel dat we de hele achterzijde van de boekenkast dicht willen maken met een bepaald type board, dat wordt verkocht in vierkante meter (en niet in lineaire meter). In dit geval zou je kunnen denken dat, omdat de zijkanten van de boekenkast 2,5 meter hoog zijn en de boven- en onderkant 1,8 meter breed, we 2,5 x 1,8 moeten berekenen voor het antwoord. Echter , hierbij wordt geen rekening gehouden met de dikte van de 5×10 planken die gebruikt worden als zijden van de boekenkast, waardoor de hele boekenkast net wat breder is dan 1,8 meter.
    • Stel dat we na het opmeten weten dat de 5×10 planken 5 cm dik zijn. Omdat de boekenkast twee zijplanken heeft is het feitelijk 10 cm breder dan 1,8 meter. Om dus de oppervlakte van een bepaald stuk board te bepalen, vermenigvuldigen we dit als volgt:
      • 2,5 × 2 = 5 vierkante meter .
  2. Niet alle projecten zijn beperkt tot rechthoeken — er zijn talloze andere vormen mogelijk. Als je een eenvoudige vorm tegenkomt (zoals een cirkel of een driehoek), dan kun je meestal wel een bepaalde lengte die je eenvoudig hebt opgemeten in een bepaalde vergelijking verwerken om de oppervlakte te berekenen van die vorm. Zolang alle meetwaarden in meters zijn genoteerd, zal je antwoord in vierkante meter worden gegeven. Hieronder vind je een aantal vergelijkingen voor het berekenen van de oppervlakte van veel voorkomende vormen: [2]
    • Cirkel: π(r) 2 — r is de afstand van het exacte midden van de cirkel tot de rand (ofwel de "straal").
    • Driehoek: (hb)/2 — b ("basis") is de lengte van een van de zijden en h ("hoogte") is de lengte van de lijn vanaf het punt tegenover de basis, welke loodrecht op de basis staat.
    • Vierkant: s 2 — s is de lengte van een van de zijden.
    • Trapezium: (1/2)(a + b)(h) — a en b zijn de lengtes van de twee parallelle zijden en h is afstand tussen de zijden.
  3. Sommige projecten gebruiken tweedimensionale vormen waarvoor een eenvoudige oppervlakteformule niet voor handen is. In die gevallen kun je proberen om de onregelmatige vorm op te breken in meerdere regelmatige vormen waarvan je wel de oppervlakte middels een eenvoudige vergelijking kunt berekenen. In sommige gevallen kan dit vereisen dat je de resultaten van een vergelijking moet opdelen, omdat je slechts een deel van de vorm gaat gebruiken.
    • Laten we terugkeren naar de bovenstaande voorbeeldopgave. Stel je voor dat, naast het toevoegen van het hardboard aan de achterkant van de boekenkast, we een stuk hardboard van een halve cirkel en met een breedte van 90 cm bovenop de boekenkast willen vastmaken, zodat we er een klok in kunnen plaatsen. Er is geen eenvoudige vergelijking voor het bepalen van de oppervlakte van een rechthoekige vorm met een halve cirkel die erboven uitsteekt. Maar in dit geval kunnen we gewoon de waarde die we al hadden berekend gebruiken voor het rechthoekige deel, waarna we dit optellen bij de helft van de oppervlakte van een cirkel met een diameter van 90 cm, voor de totale oppervlakte. Dit gaat als volgt:
      • 5 + (1/2)(π(0,9) 2 ) = 5 + (1/2)(2,83) = 6,41 vierkante meter
  4. Sommige projecten zullen vereisen dat je het volume bepaald van een driedimensionale vorm. Omdat volume gelijk is aan de lengte x breedte x hoogte, kun je het volume van een doosvormig object vinden door de afmetingen te gebruiken van je materialen en deze met elkaar te vermenigvuldigen. Zoals hierboven aangegeven, zijn er misschien wel wat extra metingen nodig.
    • Stel dat in ons voorbeeldvraagstuk we het geschatte volume willen bepalen van onze boekenkast. We weten hoe hoog en breed de kast is, dus nu meten we hoe diep de planken zijn (0,45 meter). Met deze drie meetwaarden kunnen we het volume berekenen van de boekenkast, gewoon door de afmetingen met elkaar te vermenigvuldigen:
    • 2,5 × 2 × 0,45 = 5 × 0,45 = 2,25 kubieke meter .
    Advertentie

Veel gebruikte formules voor het bepalen van een oppervlakte

  • Rechthoek of vierkant: lengte x breedte
  • Niet-gelijkzijdige driehoeken: (lengte x breedte)/2
  • Gelijkzijdige driehoeken: de wortel van 3, gedeeld door 4, vermenigvuldigd met de lengte in het kwadraat van een zijde.
  • Ellips (cirkelvormig): lengte straal x breedte straal x pi.

Tips

  • Leveranciers hebben de lengte, breedte en dikte van het materiaal al aangegeven. Let op de etiketten.
Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 7.587 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie