Pdf downloaden Pdf downloaden

Verlatingsangst (in het Engels “Adult Separation Anxiety Disorder”) is een angststoornis die grote sociale en beroepsmatige problemen kan veroorzaken. Bij verlatingsangst is er sprake van buitensporige angst om verlaten te worden door de mensen waar je aan gehecht bent. Niet alleen kinderen, maar ook volwassenen kunnen te maken hebben met deze psychologische stoornis. De angst kan zich op verschillende manieren uiten. Je kunt bijvoorbeeld behoorlijk van streek zijn wanneer je niet thuis bent of niet in het gezelschap bent van de mensen waar je aan gehecht bent. De stoornis kan een negatieve invloed hebben op de algehele kwaliteit van je leven en kan eveneens het leven van je dierbaren beïnvloeden. Je kunt deze gevoelens van angst echter onder controle krijgen door je negatieve gedachten te overwinnen en gebruik te maken van verschillende copingtechnieken (“coping” is een term uit de psychologie en betekent “omgaan met”).

Methode 1
Methode 1 van 4:

Wat is verlatingsangst?

Pdf downloaden
  1. Als je weet of vermoedt dat je leidt aan verlatingsangst, is het handig om te weten welke symptomen gepaard gaan met deze stoornis. Als je in staat bent om de symptomen te herkennen, kun je beginnen met het inzien van het feit dat je angst het gevolg is van de stoornis, en niet zozeer een gevolg van de realiteit. Bespreek de situatie met betrekking tot verlatingsangst met je huisarts als je één of meerdere van de onderstaande symptomen waarneemt: [1] [2]
    • Overdreven aanhankelijk gedrag
    • Enorm van streek zijn als je niet thuis bent of bij het van huis gaan
    • Overdreven bezorgdheid en angst wanneer je niet in het gezelschap bent van mensen waar je aan gehecht bent
    • Paniekaanvallen, huilen en heftige stemmingswisselingen
    • Weigeren om alleen of zonder je geliefde te zijn
    • Overdreven bezorgdheid dat mensen waar je aan gehecht bent iets overkomt
    • Lichamelijke klachten die gepaard gaan met de hierboven genoemde symptomen, dit is met inbegrip van: hoofdpijn, misselijkheid en buikpijn
  2. Het bijwonen van bijeenkomsten van een steun- of lotgenotengroep stelt je in staat om met mensen in contact te komen die leiden aan dezelfde of een soortgelijke stoornis. Het kan fijn zijn om je ervaringen te delen met andere leden van de steun- of lotgenotengroep en tevens hun verhalen aan te horen. Met name de informatie over de manier waarop de verschillende leden omgaan met hun stoornis kan erg nuttig voor je zijn. [3] [4]
    • Informeer bij je huisarts of hij of zij bekend is met steun- of lotgenotengroepen in jouw regio. Je zou ook zelf op zoek kunnen gaan naar dergelijke groepen met behulp van het internet. [5]
  3. Een therapeut is wellicht in staat om je te helpen bij het vinden van een manier waarop je kunt omgaan met je bezorgdheid en angsten. De therapeut kan je wellicht ook voorzien van technieken die je kunt toepassen om jezelf te kalmeren wanneer je gevoelens van overdreven bezorgdheid ervaart bij de afwezigheid van je geliefde.
    • Je kunt je huisarts vragen om een aanbeveling voor een therapeut die gespecialiseerd is in de behandeling van verlatingsangst.
    Advertentie
Methode 2
Methode 2 van 4:

Ban negatieve gedachten uit

Pdf downloaden
  1. Wanneer je niet in het gezelschap bent van je geliefde, probeer dan vast te stellen welke negatieve gedachten, aannames en overtuigingen er door je hoofd spoken. Zet ze op papier of deel ze met iemand anders, zoals een therapeut of een goede vriend of vriendin. [6] Wanneer je inzicht hebt in de negatieve gedachten die je kunt verwachten, kan deze kennis je wellicht helpen bij het beheersbaar maken van dergelijke gedachten.
  2. Wanneer je deze negatieve gedachten hebt geïdentificeerd, vervang ze dan door positieve gedachten of weerleg de negativiteit die je voelt. [8] Het onder controle hebben van je negatieve gedachten en ze vervangen door positieve gedachten helpt je wellicht om te kalmeren.
    • Als je geliefde je bijvoorbeeld tijdelijk alleen laat en jij denkt “Ik zal haar nooit meer zien”, vervang deze negatieve gedachte dan door iets te denken in de trant van: “Ik zal haar weer zien als ze thuiskomt na haar werk. We gaan dan samen eten en vervolgens een leuke film kijken.”
    • Cognitieve gedragstherapie (CGT) is een behandelplan voor depressie en/of angst dat je wellicht kan helpen bij het vervangen van negatieve gedachten door positieve gedachten. Informeer bij je huisarts of therapeut naar de mogelijkheden wat betreft een behandelplan.
  3. Wanneer je je angstig begint te voelen en negatieve gedachten zich beginnen te ontwikkelen, zal het gevoel van angst alleen meer toenemen. [9] [10] Blijf niet stilstaan bij negatieve gedachten door jezelf af te leiden op één van de volgende manieren:
    • Onderneem een leuke activiteit, zoals een hobby waar je veel plezier aan beleeft
    • Focus je aandacht op het afronden van bepaalde werkzaamheden of huishoudelijke taken
    • Maak een wandeling of ga sporten
    • Breng een bezoek aan een plek waar je normaal gesproken geniet, zoals een museum of de bioscoop
    Advertentie
Methode 3
Methode 3 van 4:

Probeer copingtechnieken ter ontspanning

Pdf downloaden
  1. Het toepassen van ademhalingstechnieken kan een goede manier zijn waarop je jezelf kunt kalmeren op de momenten waarop je te maken hebt met gevoelens van angst. Buikademhalen is een manier waarop je spanning kunt wegnemen. Wanneer je voelt dat gevoelens van angst zich beginnen te ontwikkelen, zou je de volgende techniek kunnen toepassen: [11] [12]
    • Adem langzaam in door je neus gedurende vijf seconden.
    • Focus je aandacht op het luisteren naar een voelen van de stroming van de lucht als je ademt.
    • Plaats je hand op je borst en voel hoe je longen zich vullen met zuurstof terwijl je ademt.
  2. Net als buikademhalen is meditatie eveneens een manier waarmee je jezelf kunt kalmeren door je te focussen op je ademhaling en je geest vrij te maken. [13] [14]
    • Neem een comfortabele zithouding aan. Als je op de vloer gaat zitten, kan een kussen of matje zorgen voor meer comfort.
    • Begin met een aantal ademhalingsoefeningen.
    • Focus je aandacht op je ademhaling. Probeer je aandacht voorzichtig wederom op je ademhaling te focussen als je gedachten enigszins afgedwaald zijn.
    • Oordeel niet over en blijf tevens niet stil staan bij gedachten die door je hoofd spoken.
    • Probeer elke dag minstens vijf minuten te mediteren. Wanneer het mediteren steeds meer een gewoonte begint te worden, zou je geleidelijk aan de duur van de sessies kunnen verlengen.
  3. [15] [16] Het idee is dat je aan een plek denkt, bij voorkeur een plek waar je bekend mee bent, die van nature een rustgevende werking op je heeft. Met deze techniek kun je gevoelens van angst verminderen. Zorg ervoor dat je niet afgeleid kunt worden door een televisie, computer, etc. en probeer de volgende techniek toe te passen wanneer gevoelens van angst zich ontwikkelen bij de gedachte dat je van huis moet of gescheiden wordt van je geliefde:
    • Begin eerst een aantal minuten met ademhalingsoefeningen en meditatie.
    • Sluit je ogen en begin met het inbeelden van een plek of omgeving die een rustige en ontspannende werking op je heeft. Beeld je bijvoorbeeld in dat je je op dat moment bevindt in een prachtig stukje natuur, waar de zon volop schijnt en dat je omringt bent door zingende vogeltjes.
    • Gebruik je fantasie om de plek die je zojuist hebt gevisualiseerd verder te verkennen. Welke vogels zie je? Hoe ruiken de bloemen? Hoe voelt het gras tussen je vingers?
    • Wanneer je je ontspannen voelt en het idee hebt dat je klaar bent met de visualisatietechniek, kun je je ogen weer openen.
    Advertentie
Methode 4
Methode 4 van 4:

Maak gebruik van exposuretherapie

Pdf downloaden
  1. Tijdens deze vorm van therapie wordt de persoon geconfronteerd met zijn of haar angst, maar op een gecontroleerde en tevens veilige manier. In het geval van verlatingsangst, zul je geconfronteerd worden met je angst om gescheiden te worden van de mensen waar je aan gehecht bent. Dit wordt gedaan door je geleidelijk bloot te stellen aan je angst door je in een situatie te plaatsen die deze angst oproept, zoals het van huis gaan of het tijdelijk gescheiden worden van de mensen waar je aan gehecht bent, voor een korte periode. [17] [18]
    • Een psycholoog of goed opgeleide therapeut kan een specifiek programma voor exposuretherapie ontwikkelen waarmee je wellicht van je angststoornis kunt afkomen.
  2. [19] [20] Als je huisarts of therapeut heeft vastgesteld dat exposuretherapie een passende behandelmethode voor je is, en jij ook zelf het idee hebt dat je er klaar voor bent, zijn er verschillende technieken die je kunt toepassen. Je zou bijvoorbeeld kunnen beginnen met het denken aan het van huis zijn of het gescheiden zijn van je dierbaren, en vervolgens kunnen beschrijven hoe je je voelt bij deze gedachten. In een later stadium zou je daadwerkelijk van huis kunnen gaan of gescheiden kunnen zijn van je dierbaren voor perioden die steeds iets langer worden, en vervolgens bespreken hoe je je voelde onder deze omstandigheden.
    • Zelfs relatief korte behandelingen op het gebied van exposuretherapie (drie tot zes sessie) kunnen helpen bij het tegengaan van gevoelens van angst.
  3. Als je therapeut ermee instemt, vraag je geliefde dan om je te helpen, aangezien zijn of haar hulp de therapie makkelijker kan maken. Om mee te beginnen zou je kunnen vragen of je geliefde zich naar een andere kamer kan begeven terwijl jij technieken toepast om jezelf mee te kalmeren, zoals ademhalingsoefeningen of het uitbannen van angstige gedachten. [21]
    • Je zou geleidelijk aan de afstand en de tijd die jij en je geliefde gescheiden doorbrengen kunnen vergroten.
    Advertentie

Tips

  • Er zijn wellicht ook medicijnen beschikbaar voor het behandelen van verlatingsangst. Er wordt echter nog steeds onderzoek gedaan naar welke medicijnen daadwerkelijk het meest effectief zijn voor het behandelen van deze angststoornis. Informeer bij je huisarts of je in aanmerking komt voor medicijnen voor de behandeling van je verlatingsangst.
Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 3.327 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie