Pdf downloaden
Pdf downloaden
Met geanimeerde GIF's kan een ontwerper beweging aanbrengen in afbeeldingen voor het web of avatars. Met behulp van Photoshop kun je movieclips maken en bewerken en er zonder probleem animated GIF's van maken! We laten je zien hoe je dit kunt doen met de laatste versie van Photoshop, en ook met eerdere versies van Photoshop CS. Begin gewoon met Stap 1 of ga meteen naar de specifieke delen voor jouw versie.
Stappen
-
Start Photoshop. Om een animatie te creëren met Photoshop, heb je in ieder geval CS3 Extended nodig. Versies van Photoshop vanaf CS6 hebben mogelijkheden voor animatie in alle versies.
-
Open een video. Vanuit het File menu, kies Import > Video Frames to Layers...
- Selecteer een filmbestand. Photoshop kan een maximum van 500 frames laden. Als je filmbestand langer is, dan zal je het moeten bijknippen.
-
Pas de importeer-instellingen aan. In het venster van Import Video to Layers, kun je de noodzakelijke aanpassingen doen. De opties onder Range to Import zijn de belangrijkste.
- "From Beginning To End" is de duidelijkste. Photoshop zal proberen om elk frame van de film te importeren. Als er meer dan 500 frames zijn, dan wordt de film op dat punt afgekapt.
- "Selected Range Only" laat je het begin- en eindpunt kiezen met de besturingselementen onderaan. gebruik de scrolduim om snel door de film te zoeken, en versleep de haakjes onderaan om het bereik van te importeren frames aan te geven.
- "Limit To Every [n] Frames" zal het aantal frames met tenminste de helft verminderen, waardoor een schokkerig beeld onstaat.
- "Make Frame Animation" converteert de film in lagen en maakt van die lagen een animatie. Het uitschakelen ervan zal nog steeds van de film lagen maken, maar geen animatie. We laten deze optie hier geselecteerd.
- Klik op OK als je klaar bent om de film te importeren. Dit kost maar een paar seconden, Daarna zal je al de individuele frames in het lagenmenu zien, en alle frames naast elkaar langs de tijdlijn.
-
Pas de animatie aan. Je kunt de adjustment layer (Aanpassingslaag) van Photoshop gebruiken om effecten toe te voegen zoals kleurcorrectie, helderheid en contrast, en meer. Adjustment layers worden standaard toegepast op alle onderliggende lagen.
- Je kunt een breed scala aan ingebouwde aanpassingen toepassen. Je kunt ook een nieuwe laag met een overlay gebruiken om het karakter van de video te wijzigen, of een nieuwe achtergrond toevoegen met een basislaag.
- Je kunt bijvoorbeeld een korte video maken van iemand die om zich heen kijkt. In de onderste laag zet je een plaatje van een stad—of een land—om deze in een bepaalde omgeving te plaatsen. Je zou dan een adjustment layer bovenaan kunnen plaatsen, om de lagen eronder een sepia-tint te geven. Je kunt zelfs het uiterlijk van de kranten met animaties namaken uit de Harry Potter -films.
-
Bewerk individuele lagen. Klik op een frame in de tijdlijn, en zoek de bijbehorende laag. Standaard is het framenummer gelijk aan het nummer van de laag, dus frame 18 vind je in laag 18.
- Je kunt elke laag aanpassen, om effecten toe te voegen, of om ze op te schonen, wat je maar wilt. Als je dit doet bij verschillende frames, dan kun je zelfs het effect animeren.
- Als je bijvoorbeeld een lensflare toepast op een bepaald frame, dan kun je in het volgende frame hetzelfde filter toepassen door te drukken op Control-Alt-F (Command-Option-F op de Mac). Verminder het effect met 10%, ga vervolgens verder naar het volgende frame en herhaal de procedure. Ga door tot je het effect hebt afgezwakt tot 0, en het zal lijken op een animatie van een lensflare.
-
Bewaar de geanimeerde GIF. In het menu File selecteer je Save for Web... . Hiermee kun je de grootte en de outputopties van de GIF aangeven, afhankelijk van je voorkeur.Advertentie
-
Maak een document. Plaats elk frame van de animatie in een aparte laag.
- Of open een bestaande videoclip. Kies vanuit het File menu voor Import > Video Frames to Layers...
-
Selecteer de lagen. Selecteer de lagen die je wilt gebruiken in de animatie uit het Layers venster. Om een groep van lagen te selecteren, selecteer je de bovenste laag, houd je Shift ingedrukt en selecteer je vervolgens de onderste laag van de groep. Hiermee heb je alle tussenliggende lagen geselecteerd.
-
Open het Animation venster. In het Window menu, kies Animation. Wanneer het Animation venster opent, zou het eruit moeten zien als bovenstaande afbeelding. Is dat niet zo, dan is het geopend in de Timeline weergave.
-
Verander dit in Frame Animation. Klik op het "Flyout"-menu in de rechterbovenhoek van het animatievenster en selecteer “Convert to Frame Animation.”
-
Creëer frames voor elke laag. Klik op het "Flyout" menu in het Animation venster en kies “Make Frames From Layers.”
- Niet alle lagen hoeven geselecteerd te worden. Om een paar lagen te selecteren, gebruik je de knop om lagen te kopiëren onderaan het animatiepalet, om lagen toe te voegen.
-
Wijzig elk frame naar wens. Selecteer het frame in het animatievenster en verander het frame naar wens in het hoofdvenster van Photoshop.
- Om een afbeelding te verwijderen of toe te voegen uit een andere laag van of naar een willekeurig frame, selecteer je het frame in het lagenpalet. Klik op het “oog” om de zichtbaarheid van die laag aan of uit te doen.
-
Toon het timingmenu. Klik op de pijl onder elk frame om het timingmenu te tonen. Selecteer dit voor elk frame.
-
Bewaar je GIF. Kies File > "Save for Web and Devices" en daarna GIF uit het drop-down menu.
- Om het filmpje te bewaren selecteer je File > Export > Render Video om het document als filmpje te exporteren.
Advertentie
-
Zorg voor goede screencaptures. Je hebt een aantal screencaptures nodig van goede kwaliteit. Deze moeten vlak achter elkaar worden genomen en afkomstig zijn van een opgeschoonde, duidelijke videobron. Netflix is een goede optie, als je hier gebruik van kunt maken.
- Benoem ze in volgorde. Als je de originele screencaps bewaart, noem ze dan bijv. 1, 2, 3, etc.
- Als je niet weet hoe je een screencap moet nemen, kijk dan op wikiHow voor tutorials. Meestal gebruik je daarvoor de Printscreen (Prt Sc) knop en plak je de afbeelding in een beeldbewerkingsprogramma.
-
Versleep ze naar verschillende lagen. Begin met de eerste afbeelding als Laag 1 in een nieuw Photoshop-bestand, en versleep elke afbeelding in een nieuwe laag in dat bestand. Zorg dat de volgorde blijft kloppen.
- Je zal elk bestand in Photoshop moeten openen om deze in het hoofdbestand te kunnen slepen. Als verslepen niet werkt, gebruik dan gewoon kopiëren en plakken en zorg ervoor dat de afbeelding in een nieuwe laag wordt geplaatst.
- Zorg dat de afbeeldingen op de juiste manier zijn uitgelijnd.
-
Verberg de bovenste lagen. Klik op de ogen naast de lagen in het lagen-menu, behalve die van de eerste afbeelding, om zo alle lagen te verbergen.
-
Open het animatievenster. Klik op Window in de bovenste balk en open Animation.
-
Maak de lagen weer zichtbaar. Klik op "New Layer" (deze knop lijkt op een vel papier dat is gevouwen) in het animatievenster en klik op de oogknop van de volgende afbeelding. Wissel tussen New Layer en zichtbaar maken om van elk frame een "animatiecel" te maken.
-
Snij het canvas bij. Als je overtollig materiaal hebt dat je uit de screencap wilt snijden, zoals bijv. de rest van je bureaublad, gebruik dan de cropping tool om je afbeeldingen bij te snijden. De standaardgrootte voor een GIF kun je online vinden. Gebruik de specifieke instellingen van het bovenste menu om de grootte in te stellen, niet het handmatig bijsnijden of via het Image Size menu.
-
Stel de inbetweens vast. Als de animatie te snel gaat kun je inbetweens maken. De knop daarvoor vind je naast de knop New Layer in het animatiemenu. Speel wat met de instellingen tot de animatie er goed uitziet.
- Je moet de opacity instellen op 79% voor elk inbetween frame.
-
Bewaar het bestand. Klik op "Save for Web" vanuit het menu Bestand. Zorg dat het bestandstype is ingesteld op GIF en met 256 kleuren. Selective diffusion en dither zijn 100%. Als de instellingen juist zijn klik dan op Opslaan.
-
Klaar! Veel plezier met je GIF!Advertentie
Tips
- Opmerking: Om de animatie doorlopend te laten herhalen, kies je "Save For Web and Devices" onder de optie opslaan. Onder "Looping opties, selecteer je "Forever"en bewaar je de animatie. Je kunt ook "Others" selecteren en het aantal keren aangeven dat je animatie moet worden herhaald.
- Omdat Adobe ImageReady niet langer wordt ontwikkeld, zijn de meeste functies van ImageReady beschikbaar in Photoshop CS3. Degene die niet beschikbaar zijn, kun je vinden in Adobe Fireworks.
- Als je een geanimeerd GIF-bestand vanuit Photoshop CS3 opslaat, gaan de animatieframes verloren. Om dit op te lossen, open je het geanimeerde GIF-bestand in Adobe Fireworks, die bewerkbare lagen en tijdlijnen voor GIF-bestanden heeft.
Advertentie
Waarschuwingen
- Sla je werk regelmatig op, zodat je niet uren werk verliest omdat je een fout hebt gemaakt.
Advertentie
Bronnen
Over dit artikel
Deze pagina is 16.452 keer bekeken.
Advertentie