Pdf downloaden Pdf downloaden

Bamboe heeft ten opzichte van veel andere struiken veel voordelen. Het groeit erg snel, waardoor het minder duur is dan veel andere struiken of hagen. De stengels zijn mooi qua structuur, en een bamboestruik is dan ook een plezier om naar te kijken. Bamboe heeft naast de vele voordelen ook een nadeel: bamboe is lastiger te snoeien dan de meeste andere struiken. Het is wel degelijk mogelijk, als je maar een scherp snoeimes hebt.

Methode 1
Methode 1 van 3:

De voorbereiding voor het snoeien van de bamboe

Pdf downloaden
  1. Als je bamboe gebruikt voor een tuinontwerp, dan kun je het beste de groene stengels uitkiezen omdat die het makkelijkste te snoeien zijn. Als het buiten koud is, dan kun je de bamboestengels het beste verwarmen alvorens je ze gaat snoeien, want anders kunnen ze gaan splijten.
    • Doe tape op de plekken waar je gaat snoeien. Dat kan voorkomen dat de stengels gaan splijten. Gebruik een scherp snoeimes om de bamboestengels die minder dan 2,5 cm doorsnee zijn. Als de stengels dikker dan 2,5 cm zijn, dan kun je het beste een handzaag gebruiken. Kies er een uit met rechte tanden, want anders scheuren de vezels van de stengels.
    • Gebruik een meetlint, of een tuinontwerp, om vast te stellen hoe dik de stengels van de bamboe zijn die je wilt hebben. Ga op zoek naar bamboe die ongeveer die dikte heeft, en wees je ervan bewust dat niet alle bamboestengels exact even dik zijn.
  2. De meeste mensen snoeien de stengel van de bamboeplant, omdat dit het deel van de plant is die boven de grond groeit. De stengel groeit meestal rechtop. [1]
    • De stengels bevatten knooppunten die de stengel meer stevigheid geven. Dat is de functie die ze hebben voor de plant. Het aantal knooppunten verschilt per plant, afhankelijk ook van het soort bamboe. Je kunt de knooppunten vinden door te zoeken naar de plekken waar twee cirkels rondom de stengels dichtbij elkaar zitten. De onderste cirkel van het knooppunt wordt ook wel de schedecirkel genoemd, en de bovenste de stengelcirkel.
    • De meeste bamboe is hol vanbinnen. De dikte van de omhulling hangt af van het soort bamboe. Er bestaat ook een bamboesoort dat vanbinnen bijna solide is, dus zonder holte erin. [2]
  3. De stengel kan het beste in een hoek van 45 graden gesnoeid worden, bij het knooppunt.
    • Zorg dat je aan het werk bent als het niet te heet en niet te koud is, en dat je tuingereedschap ook op kamertemperatuur is, zodat je voorkomt dat de stengels gaan scheuren.
    • Bij het insmeren van de bamboe wordt meestal plantaardige olie gebruikt.
    Advertentie
Methode 2
Methode 2 van 3:

De bamboe op maat knippen

Pdf downloaden
  1. Als je kleine stukken bamboe gebruikt, om bijvoorbeeld een mooi boeket samen te stellen, snijd dan simpelweg een stuk van de bamboestengel af met een scherp mes.
    • Bamboe kan precies op maat gezaagd worden met een fijne houtzaag of met een metalen zaag. Het materiaal is erg vezelig; pas daarom op als je bij het laatste stukje bent dat je gaat zagen, knippen of snijden. Haal het laatste stukje er langzaam af. Gebruik voor dat stukje een scherp mes. Snijd de bamboe altijd schuin af. Je kunt de bamboe knippen met een schaar als de stengel minder dan 2,5 cm doorsnede is. Als de stengel dikker is, kun je het beste een zaagje gebruiken.
    • Als de stengel nogal groot is, dan heb je een tafel nodig, en een hele scherpe handzaag. Leg het deel dat je wilt afzagen over de rand van de tafel heen, en pak de stengel vast op de tafel. Zaag nu simpelweg het einde van de bamboe eraf. Het is ook mogelijk om door bamboe heen te boren.
    • Als de stengel dikker dan 2,5 cm is, dan kun je het beste een zaag met fijne tanden gebruiken, zorgen voor een stabiel werkvlak, en een manier bedenken waarmee je beide uiteinden van de bamboe vastzet (plakband werkt prima). Daarna maak je de uiteinden vast aan je werkvlak, en je markeert waar je ze wilt zagen, en dan....zaag je ze eraf. Je kunt ook een klem gebruiken, op een werkbank, zodat de stengel vastgeklemd zit. Als je een handdoek wikkelt om het deel van de bamboe dat vastgezet wordt door de klem, dan voorkom je dat de klem het de stengel beschadigt.
  2. Misschien wil je de bamboestengels knippen zodat je ze in een decoratieve vaas kunt zetten. Dit is vrij makkelijk om te doen.
    • Neem een bamboestengel, en zorg ervoor dat het er een is die niet ziek is of beschadigd is. Let op de knooppunten in de stengel. Ze zien eruit als ringen. Let erop dat er ongeveer 4-6 knooppunten op de stengel zitten.
    • Gebruik een scherp mes om door het laagste knooppunt snijden. Snijd de stengel met een hoek van 45 graden, en zorg ervoor dat je mes goed scherp is, zodat je in een keer door kunt snijden, zonder halen in de bamboestengel. Kies een knooppunt uit op de stengel, en snijd de stengel een klein stukje boven de stengel af.
    • Haal scheuten met bladeren aan de onderkant van de stengel weg. Vergeet niet om de bamboestengels water te geven, ook als je deze in een decoratieve vaas zet. Zorg dat je het water minstens een keer per week ververst, en zet de bamboe niet in direct zonlicht. Zet de bamboe wel in een zonnige kamer.
  3. [3]
    • Bamboestokken hebben meestal een levensduur van ongeveer 10 jaar. Als ze eenmaal aan het einde van hun levenscyclus zitten, dan kun je ze het beste weghalen, zodat er weer nieuwe bamboe kan groeien. Na het 3e of 5e groeiseizoen kun je de bamboe het beste gaan snoeien.
    • Het snoeien gaat het beste als de bamboe zich niet in het groeiseizoen bevindt. Als je de bamboe helemaal wilt afsnijden, dan kun je dat het beste doen met een metaalzaag. Doe veilige werkkleding en een veiligheidsbril op, en wees heel voorzichtig als je gaat werken met scherp gereedschap. Zaag de bamboe altijd boven het knooppunt af. [4]
    • Begin met onderaan de stengel door te zagen, onderaan bij de grond. Vergeet niet om de stomp van de bamboeplant ook af te zagen, zodat niemand er over kan struikelen. Over het algemeen geldt: haal niet meer dan een derde weg van de stengels in je bamboebosje. Snijd dode, beschadigde stengels tot op de grond schuin af. [5]
  4. Het is ook mogelijk om het bovenste deel van de bamboe eraf te knippen. Je creëert hiermee een vollere look, omdat de bamboe dan niet meer in de hoogte groeit.
    • Zaag de stengel met een metaalzaag ongeveer 1 cm boven het knooppunt af. Als je de top van een bamboestengel eraf zaagt, dan zullen er nieuwe bladeren aan de bovenkant gaan groeien.
    • Sommige mensen binden de bamboestengels aan elkaar vast met metaaldraad, waarna ze alle toppen er in een keer afknippen, zodat de bladeren gaan groeien en de struik er voller uit gaat zien.
    Advertentie
Methode 3
Methode 3 van 3:

De bamboe verplaatsen

Pdf downloaden
  1. Kies voor het verplaatsen stengels uit die jonger dan 3 jaar zijn. [6]
    • Als je al een bamboeplant in een pot hebt of in de grond, dan kun je makkelijk stekken, door delen van de stengel af te snijden en ze opnieuw te planten; deze methode heet stengelstekken. Het stuk stengel krijgt dan nieuwe wortels, waardoor de moederplant zich voortplant. Probeer in het midden van de stengel te snijden. Je hebt minstens twee hele delen in het midden nodig, en aan weerszijden een half deel. Een deel bestaat uit het stuk stengel dat zich tussen twee knoppunten bevindt.
    • Snijd een bamboestengel in stukken die twee tot drie knooppunten hebben, dat zijn de plekken op de bamboestengel waar bladeren uit groeien. Gebruik hier een scherp mes voor. Kijk waar bamboescheuten ontstaan en waar de stengel een beetje van elkaar wijkt, dan zie je waar het knooppunt zit. Snijd net zoveel stengelstekjes af als de hoeveelheid bamboestengels die je wilt laten groeien. Elk stengelstekje wordt een bamboestengel.
    • Maak een paar extra stengelstekjes zodat je wat extra hebt als er een paar mislukken, bijvoorbeeld door schimmel of als er geen wortels groeien. Haal de bladeren van het stengelstekje af door ze eraf te knippen.
  2. Graaf een gat in de grond, of vul een kweekpot van 15 cm doorsnede met potgrond. Plant het stengelstekje in de aarde, waarbij je ervoor zorgt dat een of twee knooppunten in de grond zitten. Zet het stengelstekje verticaal of op 45 graden in de pot of in de aarde.
    • Houd de aarde vochtig door steeds water erbij te gieten als je merkt dat de aarde droog aanvoelt. De beste tijd om bamboestekjes te verplaatsen, is in de herfst of in de lente. Pak je kans om dan de stekjes te nemen, voordat het groeiseizoen of de winter beginnen.
    • Als je de stekjes in de lente of zomer plant, zorg dan dat je de stengelstekjes goed nat houdt. Laat ze niet uitdrogen, want dan sterven de wortels af, of er ontstaan simpelweg geen wortels. Echte bamboe is een grassoort. Houdt de bamboe vochtig, en verplaats de bamboe alleen als het warm is.
    • Er is een plant die veel voorkomt als kamerplant, met de naam Geluksbamboe. Dit is geen echte bamboe. Verwar deze plant niet met gewone bamboe, want dan zullen de stekjes en het verplaatsen niet werken.
    Advertentie

Tips

  • Als je gaat snoeien met koud weer of lage temperaturen, zorg dan dat je de stengels warm maakt alvorens je ze gaat afsnijden. Koude stengels hebben de neiging om te breken of scheuren, en dit kan bij bamboe vrij makkelijk gebeuren.
  • Als je een lang stuk van een bamboestengel moet snijden, ondersteun dan beide uiteinden van de stengel, met een werkbank of een zaagbok. Het gewicht van een niet ondersteund uiteinde kan de stengel doen ombuigen, waardoor het kan breken of scheuren.
  • Ga op zoek naar een niet-woekerende bamboesoort. De soorten bamboe die zich snel verspreiden kunnen snel gaan woekeren en zijn bijna niet in toom te houden. Niet-woekerende bamboe verspreidt zich wel, maar dat gebeurt langzamer dan de woekerende soorten, en de bamboe blijft van nature meer op zijn plek.
Advertentie

Waarschuwingen

  • De bamboe doorklieven, dus de bamboe door de lengte doormidden snijden, is erg moeilijk: je kunt dat beter aan professionals overlaten. Bamboe is erg goedkoop, en het is op steeds meer plekken te krijgen, waardoor het makkelijker is om het kant-en-klaar te kopen dan proberen op zoek te gaan naar geschikte stengels.
Advertentie

Benodigdheden

  • Meetlint
  • Snoeischaar of handzaag met fijne tanden
  • Handdoek
  • Werkbank met klem
  • Plakband

Over dit artikel

Deze pagina is 2.907 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie