PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

Cavia's zijn kleine huisdieren, maar ze vereisen voldoende ruimte, tijd, werk en menselijke interactie. Als je je cavia een goed thuis wilt geven met goede voeding, aandacht, leefruimte, verzorging en medische zorg, zul je worden beloond met een gelukkige, gezonde en erg leuke cavia.

Deel 1
Deel 1 van 4:

Voorbereidingen

PDF download Pdf downloaden
  1. Voor één cavia moet je zorgen voor ruim 2 vierkante meter (zelfs dat is aan de kleine kant), of ruim 3 vierkante meter voor twee cavia's. [1] Hoe groter de kooi, hoe beter.
    • De kooi moet een solide bodem hebben (niet van gaas) om de kwetsbare voetjes van de cavia te beschermen. [2]
    • Een deksel is niet nodig als de zijkanten van de kooi minimaal 30 - 35 cm hoog zijn.
    • Wees voorzichtig met kooien met meerdere verdiepingen. Een val van hoger dan 15 cm kan de pootjes van je cavia beschadigen, en vooral oudere cavia's mogen alleen in lage kooien worden gehouden. [3]
    • Leg een onderlaag van een paar centimeter bestaande uit papier of houtsnippers op de bodem, en verschoon dit minimaal twee keer per week, liefst vaker als de omgeving vochtig is. [4]
  2. Een plek waar het gezin een aantal keer per dag een tijdje doorbrengt is de beste plek. Een huiskamer, slaapkamer of gang is de beste keuze omdat daar veel mensen komen. [5]
    • Cavia's zijn erg gevoelig voor temperaturen, dus de meeste dierenartsen raden aan om ze binnen te houden, met als bijkomend voordeel dat ze dan meer mensen om zich heen hebben. Er zijn ook experts die vinden dat een cavia regelmatig aan zonlicht moet worden blootgesteld. De beste balans van binnen en buiten hangt af van verschillende factoren, zoals het seizoen. Overleg met je dierenarts om de beste keuzes te maken voor het soort cavia dat jij hebt.
    • Zorg ervoor dat niemand over de kooi kan struikelen, of hem omver kan gooien of duwen.
    • Zet de kooi niet in de garage, want cavia's kunnen ziek worden of zelfs doodgaan door de uitlaatgassen, en de temperatuur is in een garage meestal ook niet goed geregeld.
  3. Cavia's hebben gezelschap nodig, want het zijn kuddedieren. Breng elke dag wat tijd met je huisdieren door. Als je er maar eentje neemt kan die depressief worden.
    • Je kunt twee vrouwtjes, twee gecastreerde mannetjes of twee broertjes die nooit gescheiden zijn geweest nemen.
    • Je kunt ook een mannetje en een vrouwtje nemen, maar let dan wel op dat ze misschien kleintjes krijgen. Als je denkt dat het vrouwtje zwanger is, hou je cavia's dan uit elkaar en bel de dierenarts voor instructies.
    Advertentie
Deel 2
Deel 2 van 4:

Eten en drinken

PDF download Pdf downloaden
  1. Een van de belangrijkste dingen bij het verzorgen van een huisdier, is het geven van vers, schoon water. [6]
    • Hou de waterfles van je cavia's schoon en ververs het water elke dag. De beste fles is een speciale cavia/konijnenfles, met een klein balletje in de tuit. Een hondenbakje dat nooit voor een hond is gebruikt kan ook werken, als de schaal laag genoeg is voor de cavia om zijn pootjes op de rand te kunnen zetten, en met zijn hoofd het water kan bereiken. Let er wel op dat de cavia in de schaal kan poepen of plassen. Het beste is toch een hangende waterfles en een verhoogd etensbakje.
    • Maak de tuit van de waterfles regelmatig schoon met een wattenstaafje zodat er geen restjes eten in blijven hangen waar bacteriën in kunnen groeien, en zodat het niet verstopt raakt.
    • De waterfles zelf kun je schoonmaken door er ongekookte rijst en wat water in te doen, en dan flink te schudden. De rijst maakt eventuele groene aanslag (algen) los.
    • Als de kooi een deel van de dag in de zon staat, kan dat ook bijdragen aan meer algengroei. Als dat zo is, dek de fles dan af met een doorschijnende doek.
    • Voeg niets toe aan het water, zoals vitaminetabletten. Die geven je cavia geen essentiële voedingsstoffen en zorgen er misschien voor dat je cavia het niet wil drinken.
  2. Cavia's zijn grazers, dus moeten ze iets hebben om te kunnen grazen (zoals hooi van timotheegras of kropaar), anders kan hun spijsvertering op slot gaan. Maar pas op, want scherpe stukjes hooi kunnen de oogjes beschadigen, dus druk het altijd even plat zodat er niets uitsteekt.
    • Alfalfahooi mag je alleen voeren aan baby's van 6 maanden of jonger, en zwangere of zogende zeugjes, want er zitten veel extra voedingsstoffen in die gezonde volwassen cavia's niet nodig hebben en die zelfs schadelijk kunnen zijn.
    • Geef cavia's ouder dan 6 maanden hooi, gedroogde weegbree, paardenbloem of brandnetel. Zorg dat er altijd hooi in de kooi aanwezig is, zodat je cavia dat kan eten wanneer hij maar wil.
    • Tekort aan hooi kan leiden tot een afwijking aan het gebit die chirurgisch moet worden gecorrigeerd, en het kan de spijsvertering stilleggen, wat kan leiden tot de dood.
  3. Groene bladgroenten moeten ongeveer 20% van het dieet van je cavia's uitmaken. Maar geef ze niet te veel, want dat kan leiden tot maagproblemen en diarree. Het is handig om een lijstje met groenten die je cavia veilig kan eten te vragen aan je dierenarts. [7]
    • Caviavoer moet veel vitamine C bevatten (want cavia's kunnen zelf geen vitamine C aanmaken, en een tekort hieraan kan leiden tot ziekten).
    • Groenten die goed zijn voor cavia's zijn onder anderen bleekselderij, wortels, tomaten, komkommer, maïs, boerenkool, een klein beetje broccoli, en kleine hoeveelheden spinazie en erwtjes. Geef ze van bepaalde groenten niet te veel, want dat kan het spijsverteringsstelsel beschadigen. Sommige soorten fruit zijn ook goed voor cavia's, zoals aardbeien en stukjes appel, maar geef dit maar af en toe, want de zuren kunnen schadelijk zijn.
    • Als je cavia geen groenten wil eten, snij het dan in heel kleine stukjes. Let er ook op dat je cavia zijn eigen voorkeuren heeft, dus sommige dingen zal hij lekkerder vinden dan andere.
    • Groenten die je niet aan je cavia moet geven zijn bijvoorbeeld ijsbergsla, rucola, bloemkool, snijbiet, aardappel en radijsjes.
    • Een cavia heeft ongeveer een kopje groenten per dag nodig. Deel de groenten op in twee porties, want cavia's zijn grazers die liever gedurende de hele dag wat knabbelen dan een keer per dag een grote maaltijd eten. [8] [9]
  4. Een gezonde cavia heeft geen brokjes nodig. Maar als je cavia's al gewend zijn om ze te eten, laat ze dan langzaam aan een gezonder dieet wennen. Vraag je dierenarts om advies.
    • Als je cavia ziek is, geef hem dan brokjes van goede kwaliteit. Voor cavia's boven de 6 maanden is Supreme Science Selective Guinea Pig een goede keuze. Vraag je dierenarts om advies bij jongere cavia's.
    • Geef geen brokjes die voor konijnen of andere knaagdieren zijn bedoeld - de vitaminesamenstelling is anders, en kan schadelijk zijn voor je cavia!
    • Als je toch brokjes wilt geven, zorg dan dat er geen zaadjes inzitten, zodat je cavia er niet in kan stikken.
  5. Brokjes, hooi en verse groenten is alles wat cavia's nodig hebben. Als je ze andere dingen te eten geeft kan dat heel schadelijk zijn voor de gezondheid van je cavia's.
    Advertentie
Deel 3
Deel 3 van 4:

Bewegen en spelen

PDF download Pdf downloaden
  1. Laat ze in een besloten ruimte rondlopen, maar zorg dat er niemand op ze kan trappen. Je kunt een ren maken in de kamer (op een plek waar je de vloer gemakkelijk schoon kunt maken), of buiten als het niet te warm of te koud is.
    • Zorg dat ze voldoende ruimte hebben op hun speelplek, zodat ze kunnen rennen en spelen. Dit speelkwartiertje is cruciaal voor het geluk van een cavia.
    • Zorg voor een aantal speeltjes en tunnels op de speelplek.
    • Wees extra voorzichtig als je je cavia's buiten laat rondrennen. Hou ze altijd in de gaten buiten: ze kunnen door kleine openingen ontsnappen en ze kunnen door katten of roofvogels worden aangevallen.
  2. Je kunt je eigen speelgoed maken van dozen, papieren zakken, havermoutpakken, folders en meer. Wees creatief en gebruik materialen van in en om het huis.
  3. Cavia's zijn van nature sociale dieren, ze leven in het wild in kuddes/groepen. Het is essentieel voor het geluk van je cavia om hem elke dag aandacht te geven. Praat met je cavia, knuffel hem, pak hem op en aai hem zo vaak mogelijk, en reserveer voldoende tijd om met je cavia te spelen. [10]
    • In sommige landen, zoals de VS, is het illegaal om losse cavia's te kopen---je moet ze per twee kopen. Cavia's hebben veel baat bij het gezelschap van een collega-cavia.
    • Cavia's kunnen symptomen van depressie gaan vertonen (verminderde eetlust, lusteloosheid, enz.) als je ze te weinig aandacht geeft.
    • Cavia's zijn heel slim. Je kunt ze leren op hun achterpootjes te staan, rondjes te draaien, te springen en nog veel meer!
    Advertentie
Deel 4
Deel 4 van 4:

Cavia's schoon en gezond houden

PDF download Pdf downloaden
  1. Cavia's zijn van zichzelf redelijk schoon, dus probeer de kooi minimaal twee keer per week schoon te maken, waarbij je poep en etensresten weghaalt, de waterfles schoonmaakt en meer hooi in de kooi legt. Het is handig om twee vaste dagen in de week hiervoor te reserveren. [11]
  2. Hoe vaak je grondig moet schoonmaken hangt af van het type onderlaag en het aantal cavia's dat je hebt.
    • Verwijder alle rommel, de onderlaag, eten en speelgoed en gooi ze weg of maak ze schoon met een caviavriendelijke antibacteriële spray, maar zorg dat er geen restjes schoonmaakmiddel meer aanzitten als je het terug in de kooi zet. Gebruik geen schoonmaakmiddelen die gemaakt zijn voor mensen.
    • Poets de binnenkant van de kooi met caviavriendelijke antibacteriële spray, maar je kunt ook gewoon water en zonlicht gebruiken, daarmee dood je bacteriën op natuurlijke wijze. Het is een goed idee om de kooi even te laten luchten.
    • Vervang nu de onderlaag. Het is meestal handig om een laag kranten onder je onderlaag te leggen, om urinevlekken te voorkomen. Je moet niet enkel kranten gebruiken als onderlaag, en de cavia's moeten niet bij de kranten kunnen, anders kunnen ze inkt binnenkrijgen.
    • Je kunt CareFresh of Ecobed gebruiken, vochtafvoerende fleece-handdoeken, of hennep- of maïsstrooisel
    • Gebruik geen houtvezels of zaagsel als onderlaag. Gebruik ook geen ceder- of naaldboomondergrond, want beiden bevatten schadelijke fenolen.
    • Handdoeken met een fleecelaag kun je ook als ondergrond gebruiken -- schud het vuil eraf, doe ze in de wasmachine en gebruik ze opnieuw. Pas wel op voor loszittende draden, want cavia's kunnen daar achter blijven haken met hun pootjes.
    • Zorg dat je een slaapplek hebt voor je cavia - je kunt iglo's kopen in de meeste huisdierenwinkels, of je kunt ze los hooi geven om zich in te graven.
  3. Als ze donkere nagels hebben, schijn er dan achter met een zaklamp zodat je kunt zien waar je moet knippen. Als je te dicht bij het bloedvat knipt, kan de nagel gaan bloeden. Gebruik bloedstelpend aluinpoeder of bloem om het bloeden te stoppen. [12]
    • Als je onzeker bent over het knippen van de nagels, kun de eerste keer het beste een dierenarts de nagels laten knippen - de dierenarts kan ze voor je knippen en laten zien hoe het moet.
  4. Je kunt je cavia's wel wassen, maar het verstoort hun natuurlijke lichaamsprocessen, dus doe het niet vaker dan een paar keer per jaar. [13]
  5. Weet waar je op moet letten bij een zieke cavia. [14] Breng je cavia naar een gespecialiseerde dierenarts voor goede behandeling. Let altijd op zelfs de kleinste veranderingen, want cavia's zijn bijzonder goed in het verbergen van ziektes.
    • Zorg dat alle cavia's tegelijk worden behandeld, omdat sommige ziektes zich verspreiden van een cavia naar zijn kooigenootjes.
  6. Je kunt het gebied gewoon een beetje masseren en als er poepachtig spul zit, maak het dan voorzichtig schoon met een wattenstaafje. Zorg ook dat er geen poep in zijn poepgaatje vast zit.
  7. Konijnen dragen van nature een bacterie die cavia's erg ziek kan maken, en konijnen zijn grotere, sterkere dieren. Zelfs een speels schopje van een konijn kan een cavia doden.
  8. Een gewichtsschommeling tot 50 gram is normaal, maar als het meer wordt kan het duiden op ernstige gezondheidsproblemen. Een digitale keukenweegschaal werkt hiervoor het beste.
    Advertentie

Tips

  • Cavia's moeten een gezellig plek hebben om te slapen, waar ze zich veilig voelen.
  • Cavia's knagen aan alles , dus als je ze los laat lopen, zorg dan dat alle belangrijke papieren, boeken, enz. weg zijn.
  • Cavia's eten hun eigen poep; dit heet coprofagie en is normaal. Je ziet misschien dat ze met hun kop naar hun achterste gaan, maar wees gerust. Wanneer ze hun poep opeten, krijgen ze belangrijke voedingsstoffen uit de bacteriën in hun darmen.
  • Als je cavia opeens in de lucht springt of vlug zijn nek draait met een sprongetje, heeft hij geen aanval. 'Popcornen' kan duiden op blijdschap of een poging om overtollige energie kwijt te raken, net als een kat die opeens de neiging krijgt om door het huis te rennen.
  • Loslopende cavia's hebben meer plezier van hun eet- en drinkplek als deze onder een lage tafel staat (Cavia's zijn altijd angstig met te veel open ruimte boven hun hoofd). Je moet ook een onderlaag onder lage meubels leggen voor slaapplekjes. En hoewel ze niet zo aan stroomdraden knagen als konijnen, moet je wel draden weghalen bij hun favoriete plekjes (WAARSCHUWING: ze lijken wel geïnteresseerd in dunne draden, zoals van telefoonopladers).
  • Zorg dat je in ieder geval een zacht plekje hebt voor je cavia.
  • Je kunt cavia's helpen redden door naar een dierenwinkel in de buurt te gaan. Zorg dat ze allemaal voedsel en water hebben, en er niet ziek uitzien. Als dat wel zo is, waarschuw dan meteen de eigenaar van de winkel.
  • Cavia's zijn erg sociale wezens. Geef ze veel liefde, maar wees niet streng of ongeduldig als je cavia niet bij je wil komen.
  • Tenzij je cavia's fokt, moet je cavia's van verschillende geslachten niet bij elkaar zetten. Je kunt ze wel samen houden als een of beide is gesteriliseerd of gecastreerd.
  • Sommige mensen laten hun cavia's loslopen in huis. Ze blijven in één kamer en ontwikkelen favoriete "routes". Loslopende cavia's zijn gelukkiger en sterker.
  • Zet ze voor hun dagelijkse beweging op de grond met een veilige omheining. Cavia's rennen graag. Bedenk dat ze kunnen knagen aan stroomdraden, en vergeet niet goed op ze te letten als ze buiten hun kooi zijn.
  • Cavia's moeten leuke kooien hebben met een boel leuk speelgoed en andere spullen. Bijvoorbeeld bakjes, tunnels, kauwspeeltjes, hooispeeltjes, enz. Stel je voor dat jij in een huis zou leven met niets te doen! Behandel ze met zorg, liefde en respect!


Advertentie

Waarschuwingen

  • Cavia's verbergen symptomen van ziekte totdat ze erg ziek zijn. Als een cavia symptomen van ziekte heeft, kan het snel erger worden, ze kunnen zelfs snel doodgaan. Ga zo snel mogelijk naar de dierenarts!
  • Als je merkt dat je cavia korstjes op ogen of neus heeft, kan dit duiden op een luchtwegontsteking, en je moet heel snel naar de dierenarts.
  • Maak de kooi altijd elke drie dagen schoon als je stro als onderlaag gebruikt, want er kunnen maden in zitten. Als je stro gebruikt, pas dan ook op dat het niet te hard is, want scherpe strootjes kunnen de ogen van cavia's verwonden.
  • Geef cavia's geen aardappelen, uien, prei, bladeren van tomatenplanten, chocola, maïs, tarwe, zuivelproducten, vlees, paddenstoelen, junkfood, alcohol of ijsbergsla.
  • Cavia's rennen snel, en ze kunnen je te vlug af zijn zodra je ze buiten hun kooi laat, dus pas op! Zorg dat hun ren goed is afgesloten zodat ze niet kunnen ontsnappen of gevaar kunnen lopen.
  • Neem advies van mensen in de dierenwinkel met een korreltje zout. De meesten hebben geen speciale opleiding en weten niet wat het beste is voor cavia's.
  • Gebruik nooit zaagsel, of een onderlaag van maïs. Gebruik nooit plastic in de kooi, want cavia's zullen eraan knagen en kunnen stikken door de afgebeten stukjes.
  • Laat een cavia nooit alleen op hoge plaatsen. Ze kunnen bij een val hun pootjes breken.
  • Als je ze gras geeft, zorg dan dat er geen chemicaliën in zitten. En, hoe verser, hoe beter!
  • Maak de kooi van je cavia regelmatig schoon.
  • Vermijd commerciële snacks en speeltjes. Veel ervan zijn ongezond voor cavia's, dus vermijd die en geef gezonde snacks zoals fruit of wortels, een of twee keer per week in kleine beetjes.
  • Bedenk dat er een overschot aan cavia's is. Veel ervan wachten in het asiel op een goed thuis. Adopteer je cavia's in plaats van ze te kopen, en draag niet bij aan de overbevolking door te fokken.
Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 13.848 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie