Pdf downloaden
Pdf downloaden
Discussies hoeven niet kwetsend te zijn, maar kunnen dat makkelijk worden als je niet oppast. Gelukkig zijn er diverse technieken en trucs die je kunt uitproberen om te leren je punt duidelijk te maken, zonder dat de discussie ontaardt in een slaande ruzie. De vaardigheid om effectief te argumenteren is geweldig om te leren en kan handig zijn in een veel verschillende situaties. Hiermee kun je het zelfvertrouwen opbouwen om voor jezelf op te komen en dat waar jij in gelooft te verdedigen met je woorden. Denk er wel om dat je zorgvuldig je onderwerpen uitkiest – sommige zaken zijn het gewoon niet waard om over te discussiëren!
Stappen
-
Speel eerlijk spel. De kans is groot dat je precies weet hoe je de ander op de kast kunt krijgen, maar het is belangrijk om de verleiding te weerstaan, tenminste als je een beschaafde discussie wilt voeren. Wees vastbesloten om, hoe overstuur de ander je ook maakt, die ene opmerking niet te plaatsen, omdat je wel weet dat het gesprek dan gaat ontsporen.
-
Respecteer de ander. Respecteer wat de andere persoon te zeggen heeft. Een discussie kent twee zijden; als je niet wilt luisteren naar wat de ander te zeggen heeft, dan zal deze zich op zijn of haar beurt op dezelfde manier gedragen en word jij niet gehoord. Het weerleggen van de mening van de ander is prima, maar niet willen luisteren maakt een debat zinloos.
- Je hoort altijd met respect een discussie met een andere persoon aan te gaan. Want daar heb je mee te maken: een persoon. Behandel de ander zoals je zelf behandeld wilt worden. Schuif zijn/haar ideeën niet meteen aan de kant, gewoon omdat je het er niet mee eens bent. Luister.
-
Je mag ideeën aanvallen, niet de persoon die ze heeft. Dit betekent dat je de ander niet dombo of sukkel noemt omdat hij/zij op een bepaalde manier denkt, en je mag iemand ook niet aanvallen op het uiterlijk, alleen maar omdat diens mening niet de jouwe is.
-
Geef toe wanneer je fout zit. Maak je een fout, geef dit dan toe. Leg uit dat je iets niet hebt begrepen of dat je niet van alle informatie op de hoogte was. Het bij het verkeerde eind hebben maakt je niet een minder persoon, maar toevoegen dat je fout zat maakt je een sterker persoon.
-
Verontschuldig je als dit nodig is. Mocht je iemand pijn hebben gedaan of je argument heeft problemen veroorzaakt, bied dan je excuses aan. Stel je als volwassene op en neem de verantwoordelijkheid voor je acties.
-
Sta open voor nieuwe denkbeelden. De beste manier om op een positieve wijze te argumenteren is door open te staan voor nieuwe ideeën. Je wilt het niet nog een keer bij het verkeerde eind hebben, of wel? Sta open voor de mogelijkheid beter te redeneren, of voor nieuwe, fascinerende informatie.Advertentie
-
Geef de ander het gevoel dat hij/zij goed aan het nadenken is. Als je mensen het gevoel geeft dom te zijn, dan sluiten ze zich af waardoor een meningsverschil al snel nergens meer toe leidt. Zorg dat de ander een intelligent gevoel over zichzelf heeft, en je zal merken dat het veel gemakkelijker wordt om het twistpunt in je voordeel te beslechten.
-
Maak gebruik van bewijs, op maat gemaakt voor de discussie en het publiek. Bewijs uit betrouwbare bron dat specifiek gaat over de discussie en jouw argumenten ondersteunt, kan een van de gemakkelijkste manieren zijn om een discussie te winnen. Je moet ook ervoor zorgdragen dat je het soort bewijs afstemt op de persoon in kwestie, waarbij je of op logica of op emoties gebaseerd bewijs aanvoert, afhankelijk van waar deze volgens jou het best op zal reageren.
-
Zoek naar fouten in de logica. Het kunnen wijzen op fouten in de logica van de ander en op een beleefde manier uitleggen wat er niet klopt en waarom, is een goede manier om iemand van gedachten te doen veranderen. Het leren herkennen van drogredenen kan een hele uitdaging zijn. Hier vind je een aantal veel voorkomende fouten in het denken:
- Let in discussies op de onjuiste aanname dat correlatie ook inhoudt dat er een causaal verband is. Bijvoorbeeld, het aantal gevallen van autisme is toegenomen met dat er meer mobiele telefoons werden gebruikt. Dus, autisme wordt veroorzaakt door het gebruik van mobiel telefoons. Post-hoc drogredenen zijn hieraan gelijk, maar gestoeld op het idee dat omdat A voorafgaat aan B, B veroorzaakt wordt door A.
- Inconsistentie is het idee dat, omdat ergens geen bewijs voor is, het niet bestaat. Bijvoorbeeld, God/de ziel/evolutie/aliens bestaan niet omdat we ze nooit in het echt hebben gezien.
- Non sequitur noemen we iets waarbij de conclusie van een stelling niets te maken heeft met een aanname. Bijvoorbeeld, het argument dat we leraren niet meer salaris kunnen betalen omdat brandweerlieden en politieagenten ook niet zoveel geld verdienen.
-
Schilder ze af als held of slachtoffer. Mensen houden ervan om over zichzelf te beschouwen als het hoofdpersonage in hun levensverhaal. Houd hieraan vast en probeer vanuit die gedachte te proberen hun uitgangspunten te veranderen, door zorgvuldig bepaalde onderwerpen te bespreken.
- Bijvoorbeeld: "Ik weet dat je heel erg graag mensen wilt helpen. Je staat altijd klaar voor anderen en bent één van de meest vrijgevige mensen die ik ken. Maar als je echt mensen wilt helpen dan ga je toch niet dat je geld geven aan een goed doel dat verkwistend met geld omspringt. Je wilt toch graag weten of met het geld dat je geeft ook daadwerkelijk levens gered worden?"
-
Let op je taalgebruik. Vermijd het om tijdens een discussie woorden te gebruiken als "jij" en "ik". Gebruik in plaats daarvan "wij". Dit zorgt ervoor dat je gesprekspartner over jullie gaat denken als een eenheid met gelijke interesses, in plaats van verdeeldheid.
-
Weet wanneer je moet stoppen. Soms is de ander gewoon niet in staat om tijdens de discussie, van gedachten te veranderen. Soms moet je gewoon even een stap terug doen en afwachten of de ander misschien na verloop van tijd van gedachten zal veranderen, als die persoon tijd heeft gehad om erover na te denken. Natuurlijk zal je soms ook even moeten volharden. Het is een subtiel spel waar je mee zal moeten experimenteren.
- Maar algemeen geldt dat als je merkt dat iemand overstuur raakt het tijd is om te stoppen.
- Sluit de discussie af met iets als, "Okay, ik merk dat ik je niet van gedachten kan doen veranderen, maar denk in ieder geval alsjeblieft na over wat ik net heb gezegd."
Advertentie
-
Lok geen discussies uit. Doe je dit wel, dan merken mensen dat meteen. Ze zullen je niet meer serieus nemen omdat ze wel weten dat je je gewoon even wilt afreageren. Gedraag je niet onbehouwen als je een zinvolle discussie met iemand aan wilt gaan.
-
Wees echt. Laat jezelf als mens met een eigen persoonlijkheid duidelijk naar voren komen. Hierdoor kom je sympathieker over, en de mensen met wie je in discussie gaat zullen minder de neiging hebben om boos te reageren. Leg uit waarom je gelooft in dat waarin je gelooft en durf toe te geven dat het je eigen overtuiging is, in plaats van als excuus aan te voeren dat je een "advocaat van de duivel bent" om jezelf in te dekken voor ideeën, waarvan je wel weet dat ze niet hartelijk ontvangen zullen worden.
-
Houd je vast aan dat waar het over gaat. De snelste manier om een discussie totaal zinloos te maken is door het te laten ontsporen. Houd je vast aan het onderwerp tijdens de discussie en als je merkt dat de ander afdwaalt, stuur dan bij. Het is beter om dat ene twistpunt op te lossen, dan er 20 onopgeloste problemen bij te krijgen. Praat over één onderwerp per keer en behandel alles wat je erover kwijt wilt. Is het opgelost en afgerond, ga dan pas verder met het volgende punt.
- Sta niet toe dat er van het onderwerp wordt afgeweken. De andere persoon probeert misschien op een ander onderwerp over te gaan om een eerder gemaakte fout te verbergen. De meeste mensen zullen, na een bewezen denkfout, liever dit aan te kant schuiven dan het te erkennen. Laat het meningsverschil voor wat het is, als je merkt dat de ander zijn/haar denkwijze niet wil toegeven (met woorden als "het maakt niet uit", "Hoe dan ook, dat is mijn mening.", etc.), of probeer aan te dringen totdat de denkfout wel wordt toegegeven, maar dring niet te lang aan, anders kom je in een welles-nietes stadium – en de ander heeft altijd recht op zijn/haar mening, hoe ongegrond je die mening ook vindt.
-
Blijf uitleggen wat je bedoelt. Leg uit waarom je een bepaalde overtuiging hebt, waar je informatie vandaan hebt gehaald en hoe je tot een bepaalde conclusie bent gekomen. Dit kan misverstanden blootleggen maar helpt ook om je discussiepartner ertoe aan te zetten om jouw denkwijze te volgen. Dit kan een effectieve manier zijn om mensen te overtuigen!
-
Probeer de redenen van de ander te begrijpen en te erkennen. Als je met iemand in discussie gaat, erken dan het argument van de ander en zorg dat je volledig begrijpt wat de ander probeert te zeggen. Vraag om iets uit te leggen als dat nodig is.
-
Begin een discussie vanuit een juiste aanname. Zorg dat je de basis van de discussie goed begrijpt. Je moet het ook eens zijn met de aanname van het argument van de ander. Als je het niet eens bent met een voorbeeld dat hij/zij aanhaalt, of als je vindt dat het niet representatief is, of dat op wat voor manier dan ook het idee onjuist is, zeg dit dan meteen voor je tot aan je knieën in een discussie verzeild raakt. Als je het toestaat dat de ander verder gaat vanuit een onjuiste hypothese, dan wordt het moeilijker om te laten zien wat er in beginsel aan schort, en wat wel een correcte denkwijze is.
-
Je hoeft niet altijd het laatste woord te hebben. Als beide partijen het gevoel hebben als laatste nog even wat te mogen zeggen, dan kan een discussie als snel verzanden in de Bodemloze Put van Ellende. Daal daar niet in af. Het is een plaats waar je niet wilt zijn. Sluit liever af met "we zijn het er in ieder geval over eens dat we het oneens zijn" en ga ergens afkoelen.
- Als je al een hele tijd aan het praten bent en geen van beide wil toegeven, brei er dan een eind aan en ga een andere keer verder. Er zijn discussies die je niet kunt winnen, hoe goed je argumenten ook zijn, als de ander niet van zins is om het probleem van een andere kant te bekijken. Weet wanneer je op moet houden, anders kan zoiets het einde van een relatie of vriendschap betekenen.
Advertentie
Tips
- Vergeet nooit dat mensen heel goed met elkaar bevriend kunnen zijn, zonder dat ze het over alles eens hoeven te zijn.
- Soms heeft de ander heeft wat tijd alleen nodig om na te denken over wat je net hebt gezegd. Dat is okay. Als de andere persoon even wat tijd alleen wil zijn, respecteer dat dan en spreek af wanneer je weer verder gaat praten. Heb jijzelf even tijd nodig, dan hoort de ander dit ook in te willigen.
- Geef toe wanneer je fout zit.
- Een discussie kan heel rustig verlopen en in alle redelijkheid, zonder boosheid, zolang beide partijen zich ook redelijk gedragen. Een ruzie daarentegen verschilt van een discussie in die zin dat een discussie bedoeld is om te beslissen welke hypothese (punt) waar is (of het meest plausibel), terwijl een ruzie simpelweg bedoeld is om uit te vechten wie het meest dominant is.
- Wees aardig en respectvol naar de ander toe. We denken allemaal anders omdat we mens zijn.
Advertentie
Waarschuwingen
- Het is soms beter niet over politiek of religie te discussiëren, behalve als je iemand erg goed kent, en je weet dat de ander jouw mening respecteert. De meeste mensen kunnen het niet eens worden over dit soort onderwerpen.
- Als je met een redelijk persoon aan het praten bent over politiek, dan hoeft dit geen enkel probleem te zijn. Wat religie betreft is het vaak moeilijker om het met elkaar eens te worden, omdat de gevolgen van het "winnen" of "verliezen" van dergelijke discussies veel zwaarder wegen dan bij andere onderwerpen.
Advertentie
Over dit artikel
Deze pagina is 10.855 keer bekeken.
Advertentie