PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

Niets voelt meer dan een inbreuk op je privacy dan dat iemand de controle over je telefoon heeft. Als je denkt dat iemand je Androidtelefoon gehackt heeft, maak je dan geen zorgen – het verwijderen van de hacker en de hackmethode is gemakkelijker dan je denkt, en wij van wikiHow helpen je bij het uitvoeren van de stappen. We laten je zien welke tekenen erop duiden dat je gehackt bent of malware op je telefoon hebt, beschrijven hoe je je gehackte Androidtelefoon kunt herstellen en helpen je om je telefoon goed te beveiligen om nieuwe hackpogingen te voorkomen.

Methode 1
Methode 1 van 3:

Tekenen dat je Androidtelefoon gehackt is

PDF download Pdf downloaden
  1. Als je telefoon langzaam is en opnieuw opstarten niet werkt, dan kan het zijn dat een hacker malware op je telefoon geïnstalleerd heeft. Het kan zijn dat je een hoop pop-ups ziet, waaronder advertenties en berichten waarin om geld gevraagd wordt. Daarnaast kan het zijn dat je batterij snel leeg is.
  2. Als je vreemde apps in je lijst met apps of op je startscherm ziet, dan kan het zijn dat ze geïnstalleerd zijn door iemand die toegang heeft tot je telefoon. Apps die geïnstalleerd zijn door hackers kunnen echter beter verborgen zijn dan je andere apps, dus de beste plek om te kijken is onder ‘Apps’ in de Instellingen .
  3. Als een hacker de controle over je telefoon heeft, dan kan hij je telefoon gebruiken om berichten naar andere mensen te sturen, waaronder je contactpersonen. Doorzoek je berichten om te zien of er berichten bij zijn die je niet verzonden hebt en kijk tevens in de map Verzonden items in je e-mail-app.
    • Het is ook mogelijk dat iemand je telefoonnummer of e-mailadres spooft, wat betekent dat degene niet daadwerkelijk toegang tot je telefoon heeft.
  4. Als je plotseling veel meer data verbruikt dan normaal, dan kan er malware op je telefoon staan die gebruikmaakt van het internet zonder dat je dat doorhebt. Ga om je dataverbruik te controleren naar de Instellingen en tik op Dataverbruik . Let vooral op als de data voornamelijk verbruikt wordt door een app die je niet herkent.
    • Dit is natuurlijk alleen van toepassing als je internetgewoonten de laatste tijd niet veranderd zijn. Als je de laatste tijd meer video’s kijkt of meer media downloadt via WhatsApp en andere berichtenapps, dan is de toename in dataverbruik waarschijnlijk gewoon te verklaren.
    Advertentie
Methode 2
Methode 2 van 3:

De hacker verwijderen

PDF download Pdf downloaden
  1. Als je maar een back-up van je telefoon maakt of hem synchroniseert met je Google-account, is de snelste en gemakkelijkste manier om van een hacker af te komen om je telefoon terug te zetten naar de fabrieksinstellingen .
    • Houd er rekening mee dat al je gegevens verwijderd worden wanneer je je telefoon reset. Als je foto’s, video’s, contactpersonen en persoonlijke gegevens echter gesynchroniseerd zijn met je Google-account, dan worden al die gegevens vernieuwd op je Android wanneer je weer inlogt.
    • Na het resetten van je telefoon is het een goed idee om het wachtwoord van je Google-account te veranderen voor het geval de hacker toegang heeft tot je account. Dit kun je op je telefoon doen onder Instellingen > Google > Je Google-account beheren > Beveiliging > Wachtwoord . [1]
  2. Als je de hackers en malware wilt verwijderen zonder je Androidtelefoon te resetten en opnieuw te beginnen, begin dan door je telefoon op te starten in de veilige modus:
    • Houd de Aan/uit-knop op je telefoon ingedrukt.
    • Tik op Uitschakelen en houd je vinger erop wanneer je de opties voor uitschakelen op het scherm ziet verschijnen.
    • Tik op Opstarten in veilige modus wanneer erom gevraagd wordt. [2]
    • Als dit niet werkt, schakel je telefoon dan uit. Houd de Aan/uit-knop dan ingedrukt tot je telefoon weer ingeschakeld wordt. Houd dan de volume-omlaag-knop ingedrukt totdat je de tekst ‘Veilige modus’ op het scherm ziet staan. [3]
  3. Hackers installeren vaak apps met beheerdersrechten op Androidtelefoons, waaronder cryptominers, keyloggers en spyware. Voordat je apps gaat verwijderen is het een goed idee om je telefoon te controleren op beheerdersapps en deze te deactiveren:
    • Open de Instellingen .
    • Als je Instellingen-menu een zoekfunctie heeft, zoek dan naar admin en tik op Beheerdersapps of Apparaatbeheerders . [4]
    • Als dat niet werkt, ga dan naar Beveiliging > Geavanceerd > Beheerdersapps of Schermvergrendeling en beveiliging > Andere beveiligingsinstellingen > Apparaatbeheerders .
    • Als je apps ziet die je niet herkent, tik dan op het schuifje om de beheerdersrechten te deactiveren, of selecteer de app en tik op Deactiveren .
    • Sommige beheerdersapps zijn geïnstalleerd door de fabrikant (of je werkgever) en moeten actief blijven om goed te blijven werken, dus deactiveer alleen de apps waarvan je weet dat ze niet absoluut noodzakelijk zijn.
  4. Of je nu verdachte apps met beheerdersrechten hebt gevonden of niet, het is een goed idee om alle apps bij langs te gaan en de apps te verwijderen die je niet zelf geïnstalleerd hebt. Als er apps voorgeïnstalleerd zijn op je telefoon, dan kan het zijn dat je die niet kunt verwijderen, maar andere apps kun je gemakkelijk verwijderen in je lijst met apps of onder Instellingen > Apps .
  5. Als je een alternatieve app store gebruikt of apps vanaf het internet downloadt in plaats van de Play Store te gebruiken, dan heb je geen baat bij Play Protect en de beveiliging van Google. Door de optie voor het installeren van apps van onbekende bronnen uit te schakelen kun je alleen nog maar apps downloaden uit de Play Store.
    • Open de Instellingen .
    • Tik op Apps of Apps en meldingen .
    • Als je een Samsung Galaxy hebt, tik dan in de rechterbovenhoek op de drie stippen en ga naar Speciale toegang > Onbekende apps installeren .
    • Ga op een ander type Androidtelefoon naar Geavanceerd > Speciale apptoegang > Onbekende apps installeren .
    • Selecteer alle apps in de lijst en verplaats het schuifje bij ‘Toestaan uit deze bron’ zodat hij in de Uit-positie staat.
  6. Als er zich iets kwaardaardigs in je app-cache bevindt, dan is het een goed idee om alle gegevens daarin te verwijderen. [5] Dat kun je als volgt doen:
    • Open de Instellingen .
    • Als je een Samsung Galaxy hebt, ga dan naar Apps , selecteer een app, kies voor Opslag en tik op Cache legen . Doe hetzelfde voor alle andere apps in de lijst. [6]
    • Ga op een ander type Androidtelefoon naar Opslag , kies Andere apps , selecteer een app en tik op Cache legen . Doe hetzelfde voor alle andere apps.
  7. Als iemand toegang heeft gehad tot je telefoon, dan kan dat zijn omdat degene achter het wachtwoord van je Google-account is gekomen. Pas voordat je je telefoon opnieuw opstart om uit de veilige modus te komen je wachtwoord aan om een nieuwe start te maken.
    • Gebruik geen wachtwoord dat je ook voor een ander account gebruikt – je nieuwe wachtwoord moet uniek zijn.
  8. Nu je deze veranderingen doorgevoerd hebt kun je je telefoon opnieuw opstarten en in de gewone modus gebruiken.
  9. Er zijn een hoop antivirus- en antimalwareprogramma’s voor je Androidtelefoon die gewoon gratis zijn. De meeste goede programma’s hebben een betaalde upgrade waarmee je de software altijd op de achtergrond kunt laten draaien, zodat je kunt voorkomen dat je opnieuw gehackt wordt. Op dit moment kun je het beste gewoon wat software installeren om een malwarescan uit te kunnen voeren. Enkele uitstekende gratis opties zijn Mobile Security, Sophos Intercept X , AVG Antivirus & Security en Avast Antivirus & Security . Al deze opties kun je gratis downloaden in de Play Store.
    • Open de app na het downloaden en volg de instructies op het scherm om je telefoon te scannen op virussen en malware.
    • Als er uit de scan blijkt dat je malware hebt, dan zul je gevraagd worden om de malware in kwestie te verwijderen.
  10. Als je een hacker of malware van je Androidtelefoon hebt proberen te verwijderen, maar je telefoon nog steeds traag is en je andere tekenen opmerkt die erop duiden dat je gehackt bent, dan is de beste optie om je telefoon terug te zetten naar de fabrieksinstellingen. Na het resetten van je telefoon kun je inloggen met je nieuwe Google-wachtwoord en een frisse start maken.
    Advertentie
Methode 3
Methode 3 van 3:

Nieuwe hackpogingen voorkomen

PDF download Pdf downloaden
  1. Door de laatste versie van het besturingssysteem te downloaden en de Play Store te updaten zorg je dat je telefoon voorzien is van de laatste beveiligingspatches.
  2. Als je een VPN gebruikt bij het internetten, is al je internetverkeer versleuteld waardoor het voor mogelijke hackers moeilijk is om in de gaten te houden wat je precies doet. Het is vooral belangrijk om een VPN te gebruiken wanneer je gebruikmaakt van openbare wifi, zoals in een café of op de universiteit. Kies een betrouwbare VPN in plaats van een gratis optie.
  3. Het rooten van je telefoon geeft je meer mogelijkheden om je telefoon naar wens aan te passen, maar je kunt ook kwaadwillende apps downloaden die het beheer van je telefoon kunnen overnemen. Een Androidtelefoon heeft van zichzelf al een hoop opties om naar wens aan te passen – als je veilig wilt blijven, installeer dan geen ROM’s.
  4. Voor al je online accounts en diensten zou je een uniek wachtwoord moeten gebruiken. Als je je wachtwoorden hergebruikt, dan loop je het risico om alle accounts kwijt te raken als er ook maar een enkel account gehackt wordt. Gebruik voor elk account een lang (12 tekens of meer), uniek en lastig te kraken wachtwoord, en gebruik indien mogelijk altijd tweestapsverificatie.
  5. De apps die je uit alternatieve app stores downloadt worden niet altijd gecontroleerd op malware. Als je alleen apps uit de Play Store installeert in plaats van alternatieve app stores te gebruiken, word je bovendien beschermd door de veiligheidsmaatregelen en kwaliteitsgarantie van Google.
  6. Deze functie van de Play Store controleert de veiligheid van apps voordat je ze downloadt, waardoor je beschermd wordt tegen malware en schadelijke apps. [7] De functie is standaard ingeschakeld, maar het kan zijn dat hij uitgeschakeld is. Je kunt dit als volgt controleren:
    • Open de Play Store en tik op je profielicoon.
    • Tik op Play Protect .
    • Tik op Instellingen .
    • Schakel ‘Apps scannen met Play Protect’ in.
  7. Verlies je Androidtelefoon niet uit het oog – een hacker kan een onbewaakte telefoon zien als een gemakkelijke hackkans. Schakel de schermvergrendeling van je telefoon nooit uit en overweeg om biometrische beveiliging te gebruiken als een oogscan, gezichtsherkenning of je vingerafdruk.
    • Je pincode om je telefoon te ontgrendelen moet niet gemakkelijk te raden zijn -- ‘12345’ gebruiken is geen goed idee, ook al kun je de code gemakkelijk onthouden.
  8. Soms wordt een telefoon gehackt omdat een nietsvermoedende gebruiker op een link in een e-mail of tekstbericht tikt en zijn of haar inloggegevens invoert omdat hij of zij denkt dat hij of zij inlogt op een website die hij of zij vaak gebruikt. Als je niet helemaal zeker weet of een bericht afkomstig is van een betrouwbare bron, tik dan nooit op onbekende links, open geen bijlagen en reageer niet op het bericht door je persoonlijke gegevens te sturen. [8]
  9. ‘Juice jacking’ is een vorm van hacken die uitgevoerd kan worden wanneer je je telefoon aansluit op een oplaadpunt waarop malware is geïnstalleerd. [9] Gebruik je eigen oplader om diefstal van gegevens en het installeren van malware te voorkomen.
    Advertentie

Tips

  • Als de hacker dingen gedaan heeft waardoor je telefoonrekening hoger is dan normaal, zoals te veel data gebruiken of internationale telefoontjes plegen, neem dan contact op met je mobiele provider en vertel dat je gehackt bent. Afhankelijk van de situatie en je provider kan het zijn dat de kosten deels kwijtgescholden worden.
Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 5.656 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie