Pdf downloaden Pdf downloaden

Als je een nieuwe poolkeu moet kopen, kun je je er op een aantal manieren van verzekeren dat je de juiste keu kiest. Je moet een budget vaststellen en besluiten of je een een- of tweedelige keu wilt. Voordat je een poolkeu koopt, moet je hem altijd in je hand houden en een paar dingen controleren. Het kiezen van een greep, het gewicht selecteren, de rechtheid van de keu controleren en de keu uitproberen op een pooltafel zijn allemaal belangrijk.

Deel 1
Deel 1 van 2:

Je opties beperken

Pdf downloaden
  1. Een goede poolkeu is het niet waard om voor in de schulden te raken, wees dus eerlijk tegen jezelf met betrekking tot hoeveel geld je aan een keu kunt besteden. Het hebben van een specifiek prijslimiet helpt je om selectiever te zijn bij het kiezen van een keu. Voor een hoogwaardige keu die niet al te veel kost, reken je op ongeveer 100 euro. [1]
    • Factoren die van invloed zijn op de prijs zijn het materiaal waar de keu van is gemaakt, de soort greep en de maat. Als je langer bent dan gemiddeld en dus een langere keu nodig hebt, is het mogelijk dat je meer moet betalen.
    • Professionele keuen kunnen wel 500 euro of meer kosten, maar een dergelijke keu is niet vereist voor een niet professionele speler.
  2. Eendelige keuen kunnen niet uit elkaar gehaald worden, en zijn dus niet bedoeld om mee te reizen. Voor een pooltafel thuis, heb je geen keu nodig waar je mee kunt reizen. Eendelige keuen zijn doorgaans wat goedkoper, en zijn de beste keuze voor thuisgebruik.
    • Het niet zo dat je eendelige keuen niet mee kunt nemen, maar het is niet heel handig om een stok van bijna 150 cm mee te nemen in de auto.
    • Een potentieel nadeel van een eendelige keu is dat ze na verloop van tijd vaker buigen.
  3. Als je poolkeu koopt om buitenshuis mee in competities te spelen, dan is het verstandig om een keu te kopen die in twee delen kan worden vervoerd. Deze keuen worden doorgaans in een soort van reistas geleverd, om het reizen te vergemakkelijken.
    • Je kunt natuurlijk ook een tweedelige keu kopen voor thuisgebruik als je er een vind die goed bij je past, maar het is niet nodig.
    • Een voordeel van tweedelige keuen is dat als de top begint te vervormen, je gewoon een nieuwe top kunt kopen terwijl je de greep kunt behouden.
  4. Standaard keuen zijn doorgaans 144 cm, voor eendelige keuen, of 147 cm, voor tweedelige keuen. Echter, kinderen of mensen die korter zijn dan gemiddeld kunnen beter kiezen voor een keu van 122 cm of 132 cm. Mensen die langer zijn dan 195 cm, moeten mogelijk een keu bestellen die tot 155 cm langs is. [2]
    Advertentie
Deel 2
Deel 2 van 2:

De keu uitproberen

Pdf downloaden
  1. Poolkeuen wegen tussen 480 en 600 gram en de meeste spelers bieden de voorkeur aan keuen van 540 of 565 gram. Het gewicht is van invloed op je schot, het is dus belangrijk om een gewicht te kiezen dat je met gemak kunt hanteren. [3]
    • Het meeste gewicht van de keu zit aan de kant van de greep, omdat deze kant dikker is dan de top. Als je de keu uitprobeert en hij te zwaar in je hand ligt, kies dan een lichtere keu.
    • Kortere mensen willen vaker een lichtere keu omdat een zwaardere keu ervoor zorgt dat de top hoger wordt gekanteld tijdens het schot. Dit resulteert in een onvolledige connectie met de bal.
    • Sommige spelers hebben liever een zwaardere keu om te breken en lichtere keu voor gerichte schoten.
  2. De greep is het deel van de keu dat je met je hand vasthoudt. Aangezien dit het deel van de keu is waar je het meeste mee in aanraking komt, moet het comfortabel zijn. Opties voor grepen zijn onder andere leer en linnen, maar er zijn ook keuen die helemaal geen greep hebben.
    • Als je vaak zweterige handen hebt tijdens het poolen, is een greep beter dan kaal hout of glasvezel. Je beste opties zijn dan Iers linnen of leer, deze absorberen goed.
    • Er zijn ook rubberen grepen beschikbaar, maar je moet dan wel verzekeren dat het rubber van hoge kwaliteit en glad en droog aanvoelt zonder te plakken. Rubberen grepen kunnen sneller slijten dan leren of linnen grepen.
    • Dit is geen onderdeel dat je op zicht kunt kiezen. Je moet de keu in je handen houden en de greep kiezen die het beste aanvoelt.
  3. Houd de onderkant van de keu op oogniveau en kijk naar de top omlaag. Draai de keu dan langzaam om het hele oppervlak te kunnen bekijken. Zoek naar eventuele afwijkingen in de keu. Koop alleen een keu die helemaal recht is. [4]
    • De meeste poolkeuen worden volgens een hoge norm geproduceerd, het is dus onwaarschijnlijk dat je een scheven keu vind, maar het is toch goed om het te controleren.
    • Het wordt soms aangeraden om de keu over een vlak oppervlak te rollen, om te bepalen of hij soepel rolt. Dit is echter niet altijd een goede test, aangezien je niet met zekerheid kunt bepalen of de hele keu helemaal recht is.
  4. Pomeransen zijn er zacht, middelhard en hard. Elke pomerans is net iets anders tijdens het spel. Zachte zijn goed als je veel draaiing overbrengt op de speelbal. Harde gaan doorgaans langer mee, maar kunnen minder draaiing overbrengen. Middelharde pomeransen zijn vrij standaard op nieuwe keuen. [5]
    • Zachte pomeransen vervormen en slijten doorgaans sneller, dus als je de pomerans niet constant in de gaten wilt houden en niet veel onderhoud wilt uitvoeren, kies dan geen zacht pomerans.
    • Harde pomeransen hebben de neiging om van de bal af te glijden als je hem niet in het midden raakt. Als je doorgaans de zijkant van de bal raakt, is een harde pomerans geen goede optie voor jou.
  5. Als je een keu koopt in een winkel waar ook pooltafels staan, moet je de keu die je wilt uitproberen voordat je hem koopt. Ga in de juiste schierpositie staan en schiet de bal vier of vijf keer met de keu. [6]
    • Als de winkel geen tafels heeft of als ze je niet laten uitproberen, vraag dan wat het retourneerbeleid is, zodat je een potje of twee met de keu kunt spelen voordat je een definitief besluit neemt.
    • Je kunt niet zeker weten of een keu geschikt is voor jou tenzij je ermee speelt.
  6. Luister naar het geluid dat de keu maakt wanneer hij de bal raakt en voel de vibraties in je hand. Als je een luide tik hoort wanneer je de bal raakt, voel je waarschijnlijk ook een sterke vibratie. Een zachter geluid betekent minder vibraties.
    • Hoogwaardigere keuen maken een zachter tikgeluid wanneer ze de bal raken, wat correspondeert met minder vibraties die via de keu je hand bereiken.
    • Vibraties zijn van invloed op de soepelheid van je schot, het is dus van belang om een keu met weinig vibraties te vinden.
    Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 2.717 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie