PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

Telescopen doen verre objecten dichterbij lijken dankzij een combinatie van lenzen en spiegels. Als je geen telescopen of verrekijkers hebt, kun je er zelf een maken! Let op: objecten kunnen ondersteboven verschijnen.

Methode 1
Methode 1 van 2:

Een telescoop maken met vergrootglazen

PDF download Pdf downloaden
  1. Je hebt een stuk golfkarton (geribbeld papier, beschikbaar in papierwinkels of doe-het-zelfzaken) nodig dat ongeveer 60 cm lang is. Je hebt verder twee vergrootglazen nodig die niet dezelfde grootte hebben. Daarnaast heb je sterke lijm, een schaar en een potlood nodig. [1]
    • Als de vergrootglazen dezelfde maat hebben, zal de telescoop niet werken.
  2. Het beeld zal er wazig uitzien. Plaats het tweede vergrootglas tussen je oog en het eerste vergrootglas.
  3. Je zult merken dat het beeld groter en ondersteboven is.
  4. Markeer de diameter op het papier met een potlood. Zorg ervoor dat het strak zit.
  5. Je moet ca. 4 cm vanaf de markering opmeten. Dit geeft extra lengte om rond het vergrootglas te lijmen.
  6. Knip in de breedte (niet in de lengte). Het papier moet ca. 60 cm lang zijn aan één kant. Knip een sleuf in de tube, nabij de voorste opening (ca. 2,5 cm er vanaf). Knip niet door de hele tube heen. De sleuf moet groot genoeg zijn voor het grote vergrootglas.
  7. Dit is waar het tweede vergrootglas zal komen.
    • Je hebt nu twee stukken golfkarton. Het ene stuk moet iets groter zijn dat het andere.
  8. Plaats de twee vergrootglazen in hun sleuven (de grote aan de voorkant, de kleine aan de achterkant) en plak ze vast met ducttape. Laat ca. 1-2 cm vrij achter het kleine vergrootglas en knip eventueel overmatig papier van de tube af.
  9. Je moet de randen van het papier ook aan elkaar vast lijmen, daarvoor heb je ca, 4 cm papier overgelaten.
  10. Deze moet iets groter zijn dan de eerste. Niet veel groter, alleen zo groot dat de eerste in de tweede past.
  11. Je kunt deze telescoop nu gebruiken om dingen die verder weg zijn te bekijken. Hoewel het moeilijk zal zijn om de sterren goed te kunnen zien, is deze telescoop ideaal om naar de maan te kijken.
    • De afbeeldingen zullen ondersteboven verschijnen, aangezien astronomen boven of onder niet belangrijk vinden (er is per slot van rekening geen onder of boven in de ruimte). Als je de afbeelding rechtop wilt zien, kun je twee prisma's gebruiken die in een N -vorm zijn geplaatst om het beeld te corrigeren, maar je zult de vergrootglazen dan wel opnieuw moeten positioneren.
    Advertentie
Methode 2
Methode 2 van 2:

Een telescoop maken met lenzen

PDF download Pdf downloaden
  1. Je hebt 2 lenzen nodig en verder een koker die ook een binnenkoker heeft (te vinden in het postkantoor of een kantoorwinkel; hij moet een diameter hebben van 5 cm en een lengte van 110 cm), een beugelzaag, een stanleymes, sterke lijm en een boor. [2]
    • De lenzen moeten verschillende focale lengtes hebben. Voor de beste resultaten neem je een halfronde, bolvormige lens met een diameter van 49 mm en een focale lengte van 152 mm.
    • Het is erg makkelijk om lenzen op internet te bestellen en ze zijn niet zo duur. Je kun de twee lenzen voor ca. 15 euro kopen.
    • De beugelzaag is het meest effectief voor het maken van strakke, rechte lijnen, maar je kunt ook een andere zaag of ander snijgereedschap gebruiken als dat nodig is.
  2. Je hebt beide helften nodig, maar de binnenste koker zal als spreidstuk werken. De lenzen komen in beide delen van de buitenste koker.
  3. Dit zijn je spreidstukken, ze moeten ca. 2,5 tot 4 cm in diameter zijn. Zorg ervoor dat je strak en recht zaagt. [3]
    • De spreidstukken houden de tweede lens op zijn plaats een het uiteinde van de buitenste koker.
  4. Gebruik de boor om met lichte druk een kijkgat te maken. Ook deze moet zo strak mogelijk zijn om de beste kijkresultaten te behalen.
  5. Je moet gaten maken op de plaatsen waar de lenzen worden geplaatst in de buitenste koker. De gaten zorgen ervoor dat je lijm aan de binnenkant van de koker kunt aanbrengen. Nabij het uiteinde van de binnenste koker is de beste plaats, ongeveer 2,5 cm van die rand af.
    • Je moet ook gaten maken in het uiteinde van de buitenste koker, voor het oculair en de dop.
  6. Het oculair is de vlakke, holle lens. De vlakke kant moet tegen de dop aan zitten. Je zult door de gaten die je hebt gemaakt lijmen en de lens vervolgens draaien om de lijm te verspreiden. Druk de koker tegen de lens aan totdat de lijm droog is.
  7. Je zult de binnenste koker door dit gat in de buitenste koker steken.
  8. Het spreidstuk moet vlak tegen de binnenwand van de buitenste koker aan liggen om de halfronde, bolvormige lens op zijn plaats te houden. Je moet hiervoor gaten boren en de lijm inbrengen zoals je met het oculair hebt gedaan.
  9. Je moet ook hier weer gaten maken, lijm inbrengen en rond draaien. Druk stevig aan totdat de lijm droog is.
  10. Je kunt de stukken naar behoefte verschuiven om de juiste focus te krijgen. Aangezien de vergroting ca. 9 x is, zul je de oppervlakte van de maan, en zelfs de ringen van saturnus, redelijk goed moeten kunnen zien. Andere hemellichamen zijn te ver weg voor deze telescoop.
  11. Advertentie

Tips

  • Zorg ervoor dat je de juiste lenzen hebt voor de tweede telescoop, de verkeerde lenzen zullen voorkomen dat je iets ziet.
Advertentie

Waarschuwingen

  • Kijk met de telescoop niet direct in de zon of andere felle objecten, dit kan je ogen beschadigen
  • Pas op dat je het vergrootglas niet laat vallen, het breekt makkelijk.
Advertentie

Benodigdheden

Voor de telescoop met vergrootglazen:

  • Twee vergrootglazen van verschillende afmeting
  • Rol golfkarton
  • Sterke lijm
  • Schaar
  • Potlood

Voor de telescoop met lenzen:

  • 2 lenzen: een halfronde, bolvormige lens met een diameter van 49 mm en een focale lengte van 1.350 mm, en een vlakke, holle lens met een diameter van 49 mm en een focale lengte van 152 mm
  • Een koker met binnen- en buitendeel
  • Beugelzaag
  • Stanleymes
  • Boor of elektriciens pons
  • Lijm

Over dit artikel

Deze pagina is 11.640 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie