Pdf downloaden Pdf downloaden

Een knieontwrichting, of patella luxatie, treedt op wanneer de knieschijf uit de kom schiet. De knieschijf schiet meestal naar de zijkant van je knie, waardoor er zwelling ontstaat. De knieontwrichting ontstaat meestal wanneer de persoon zijn of haar knie hard naar binnen draait terwijl de voet op de plaats blijft staan. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren tijdens het sporten. In de meeste gevallen is de knieontwrichting niet het gevolg van direct trauma aan de knie. [1] Een uit de kom geschoten knieschijf resulteert in pijn en zwelling rondom je knie, en de knie kan zelfs instabiel aanvoelen. Wanneer je knie ontwricht is, zal je been gedeeltelijk gebogen zijn en je zult niet in staat zijn om deze volledig te strekken. Er zijn een aantal dingen die je in overweging dient te nemen tijdens het genezingsproces na een knieontwrichting om ervoor te zorgen dat je knie goed geneest en te voorkomen dat je knieschijf in de toekomst wederom uit de kom schiet.

Methode 1
Methode 1 van 3:

Knieletsel diagnosticeren

Pdf downloaden
  1. Het is belangrijk dat het letsel onderzocht wordt door een arts voordat het erger wordt. Letsel dat in een vroegtijdig stadium wordt vastgesteld en behandeld, zal waarschijnlijk sneller genezen en behoeft wellicht minder medische behandelingen.
  2. Onderneem zelf geen pogingen om je knie weer terug te zetten in de kom. Je dient dit over te laten aan een arts en het terugzetten mag alleen plaatsvinden als de knie daadwerkelijk ontwricht is. Je zult zelf waarschijnlijk niet met zekerheid kunnen vaststellen of je daadwerkelijk met een knieontwrichting te maken hebt.
  3. De knie is het gewricht in het menselijk lichaam dat het meest gevoelig is voor letsel. Het kniegewricht bevat namelijk tal van bindweefsel en botten die synchroon moeten werken om te kunnen functioneren. [2]
    • Het onderzoek van de arts zal bestaan uit een visuele inspectie, palpatie en manipulatie, waarbij er gekeken wordt naar zwelling en een incorrecte stand of beweging van het gewricht. [3]
    • De arts zal waarschijnlijk een röntgenfoto laten maken van je knie voordat je vertrekt om met zekerheid vast te kunnen stellen dat je geen breuk of fractuur hebt opgelopen. Bij ongeveer tien procent van de knieontwrichtingen is er eveneens sprake van een fractuur. [4]
    Advertentie
Methode 2
Methode 2 van 3:

Een knieontwrichting behandelen

Pdf downloaden
  1. Als de arts met zekerheid heeft vastgesteld dat je knie ontwricht is, zal hij of zij deze terugzetten. De knieschijf zal weer op de oorspronkelijke plek gezet worden. [5]
    • De arts zal je voor de handeling waarschijnlijk iets geven tegen de pijn om het ongemak te beperken. Normaal gesproken wordt er na het terugzetten een röntgenfoto gemaakt om te kijken of de knie goed is teruggezet.
    • Nogmaals, het is belangrijk dat je dit niet zelf thuis probeert, aangezien het moeilijk is om vast te stellen welk letsel een operatie of gespecialiseerde behandelingen vereist, en ernstiger letsel kan het gevolg zijn van incorrect handelen.
  2. Als je een abnormale ontwrichting hebt opgelopen of er sprake is van verder letsel, zal de arts wellicht een orthopedisch chirurg (gespecialiseerd in de behandeling van patiënten met klachten aan botten, pezen en spieren) raadplegen om vast te stellen of een operatieve ingreep noodzakelijk is. [6]
    Advertentie
Methode 3
Methode 3 van 3:

Het genezingsproces bevorderen

Pdf downloaden
  1. Hoewel je te allen tijde de instructies van de arts dient te volgen zijn dit de algemene richtlijnen voor het niet belasten van je knie en het tegengaan van zwelling: [7]
    • Leg je been omhoog
    • Koel je knie voor tien tot vijftien minuten met een 'icepack' of ijskompres
    • Herhaal dit vier keer per dag voor een aantal dagen na het oplopen van het letsel
  2. Als de arts hier toestemming voor geeft, zou je ibuprofen kunnen nemen om pijn en zwelling tegen te gaan. [8] Houd je aan de voorgeschreven dosering van je arts of apotheker.
    • Je zou ook paracetamol kunnen nemen, maar deze pijnstiller gaat alleen pijn tegen en heeft geen ontstekingsremmende werking.
    • Bespreek je situatie met je arts als je het gevoel hebt dat je deze medicijnen langer dient te gebruiken dan een week.
  3. Nadat je knieschijf is teruggezet, zul je waarschijnlijk een kniebandage krijgen om te voorkomen dat je wederom je knie ontwricht. [9] Het kan weken duren voordat het bindweefsel in je knie voldoende hersteld is om stabiliteit te bieden aan je knieschijf.
    • Het is in de tussentijd dus belangrijk om de kniebandage te dragen, aangezien deze het kniegewricht van stabiliteit voorziet.
  4. [10] Je bent wellicht geneigd om vervolgafspraken met de arts over te slaan of te verplaatsen zodra je geen pijn meer ervaart. Deze afspraken zijn echter nodig, aangezien de arts op deze momenten kan vaststellen of het genezingsproces goed verloopt en of er geen secundair letsel over het hoofd is gezien tijdens het eerste onderzoek.
    • Je eerste vervolgafspraak vindt waarschijnlijk binnen een paar dagen na het oplopen van het letsel plaats.
  5. Probeer te voorkomen dat je je knie te veel belast in de eerste weken nadat je je knie ontwricht hebt. Je dient je kniegewricht te bewegen, maar zorg er wel voor dat je je knie voldoende tijd gunt om te genezen. Bespreek je situatie met de arts om vast te stellen wanneer je weer kunt werken en deelnemen aan andere activiteiten.
  6. [11] Als je arts je heeft doorverwezen naar een fysiotherapeut zodra het genezingsproces is begonnen, dien je ervoor te zorgen dat je de behandelsessies bijwoont en de oefeningen die je meekrijgt van de therapeut thuis uitvoert.
    • Zelfs als je knie beter begint aan te voelen, dien je de spieren rondom je knie op de juiste manier sterker te maken om nieuw letsel te voorkomen en de volledige bewegingsmogelijkheid terug te krijgen. Dit kan eveneens helpen bij het vermijden van complicaties in de toekomst.
  7. [12] Sporters die letsel hebben opgelopen aan hun knieschijf doen er verstandig aan om een sportarts te raadplegen. De sportarts kan een sporter voorzien van specifieke aanbevelingen over wanneer hij of zij weer voluit kan sporten.
    • In de meeste gevallen duurt het vier tot zes weken voordat iemand met letsel aan de knieschijf weer kan sporten. [13]
  8. Hoewel onderzoek geen volledig uitsluitsel heeft opgeleverd, is er wel degelijk enig bewijs dat glucosamine de bewegingsmogelijkheid van je knie kan bevorderen nadat je knieletsel hebt opgelopen. [14]
  9. Tijdens het genezingsproces en mogelijk in de eerste weken nadat je je normale activiteiten weer hebt kunnen oppakken, doe je er verstandig aan om goed ondersteunende schoenen te dragen. [15] Dit kan helpen bij een regelmatige manier van lopen tijdens het wandelen of hardlopen en voorkomt eveneens dat je je knieën te veel belast.
    Advertentie

Tips

  • Als de knieontwrichting een chronische aandoening wordt, is het mogelijk dat je geopereerd moet worden. De ligamenten aan de binnenkant van de knieschijf worden versterkt om de knie op zijn plaats te houden.
  • Raadpleeg je arts voordat je besluit om supplementen zoals glucosamine te nemen, aangezien de kans op ongewenste interacties tussen geneesmiddelen eerst uitgesloten dient te worden.
  • Neem voldoende rust en doe het een aantal weken rustig aan. Je knie heeft tijd nodig om op de juiste manier te genezen.
  • Wees je bewust van het feit dat de kans groot is dat je knie wederom uit de kom schiet wanneer je dit eerder is overkomen. [16]
Advertentie

Bronnen

  1. Patellofemoral instability and malalignment. In: Essentials of Musculoskeletal Care, 2nd, Green WB. (Ed), American Academy of Orthopedic Surgeons, Rosemont 2001. p.387.
  2. http://www.webmd.com/pain-management/knee-pain/tc/patellar-dislocation-topic-overview
  3. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3445142/
  4. Bachman D, Santora S. Orthopedic trauma. In: Textbook of Pediatric Emergency Medicine, 3rd, Fleisher GR, Ludwig S, Henretig FM. (Eds), Lippincott Williams & Wilkins, Philadelphia 2006. p.1525
  5. http://journals.lww.com/co-pediatrics/Abstract/2004/02000/Traumatic_patellar_dislocation_in_children_and.7.aspx
  6. Young GM. Reduction of common joint dislocations and subluxations. In: Textbook of Pediatric Emergency Procedures, Henretig RM, King C. (Eds), Williams & Wilkins, Baltimore 1997. p.1088.
  7. http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0278591905700454
  8. http://health.clevelandclinic.org/2013/09/acetaminophen-vs-ibuprofen-which-works-better/
  9. http://ajs.sagepub.com/content/25/2/213.abstract

Over dit artikel

Deze pagina is 12.443 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie