PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

Inpakken voor een vakantie van een of twee weken is vaak al moeilijk, maar inpakken voor een verhuizing kan echt verschrikkelijk zijn. Er zijn maar weinig mensen die er naar uitkijken om in te moeten pakken, hoe leuk ze de verhuizing ook vinden! Begin een maand van tevoren al met het verzamelen van dozen. Supermarkten en andere winkels hebben vaak prachtige, schone dozen, dus vraag of ze die voor je willen bewaren. Begin vroeg met inpakken zodat je geen haast hebt, dus aan de slag!

Deel 1
Deel 1 van 3:

Een begin maken en alles organiseren

PDF download Pdf downloaden
  1. Je hebt sterke verhuisdozen van verschillende afmetingen nodig. Zorg dat je verpakkingsmateriaal van goede kwaliteit en sterke dozen koopt; je kunt een verhuisbedrijf om advies vragen. Overweeg ook om de volgende dingen te kopen:
    • Stukken schuimrubber
    • Bubbelplastic
    • Lakens
    • Krantenpapier
    • Schaar
    • Breed plakband
    • Labels
    • Dikke viltstiften
  2. Stop daarin bijvoorbeeld de reservering van de verhuiswagen, de ladderlift, de pianoverhuizers, eventueel een hotelreservering, contactinformatie van de verhuurder, makelaar of hypotheekadviseur, en andere belangrijke documenten die je nodig zou kunnen hebben voordat je alles hebt uitgepakt.
    • Bewaar deze map op een veilige plek zoals in je tas, maar pak het niet per ongeluk in in een doos. Stop het op een plek waar het niet wordt begraven onder de andere rotzooi die zich onvermijdelijk gaat opstapelen.
  3. Doe daarin een eigen stukje zeep, een nieuwe tandenborstel en tandpasta, een handdoek, scheermesje indien nodig, wat vrijetijdskleding (joggingbroek of iets dergelijks) en twee complete setjes kleding plus alle andere dingen waarvan je weet dat die persoon ze de eerste paar dagen nodig zal hebben (als alles nog in dozen zit). Zo heeft iedereen wat hij/zij nodig heeft bij de hand.
    • Zet deze dozen of koffers op een plek waar ze niet tussen de andere spullen terecht komen, zoals bijvoorbeeld in de auto of bij de buren. Neem ze mee in je eigen auto tijdens de verhuizing, en niet in de verhuiswagen.
  4. In plaats van meters en meters bubbelplastic te kopen, kun je oude kleding gebruiken om je breekbare spullen te beschermen. Dat scheelt niet alleen geld, maar je moet die kleding anders toch inpakken, dus je slaat twee vliegen in een klap. Kleding kun je vaak wat makkelijker in vorm kneden dan krantenpapier of bubbelplastic.
    • Een glas kun je bijvoorbeeld in een sok stoppen. Het lijkt wel of sokken daar eigenlijk voor gemaakt zijn. Als ze dan tegen elkaar aan stoten geeft het niets.
  5. Zijn er dingen die je uren hebben gekost om het goed te krijgen en heb je echt geen zin om het weer uit elkaar te halen? Maak een foto zodat je het later weer makkelijker kunt installeren.
    • Je kunt ook een foto maken van een mooi decoratief stilleven dat je hebt gemaakt. Dat is ook leuk voor later.
    Advertentie
Deel 2
Deel 2 van 3:

Effectief en efficient inpakken

PDF download Pdf downloaden
  1. Je hebt een grote, lege ruimte nodig waar je al je spullen kunt neerleggen om in te pakken. Hier bewaar je je dozen, inpakmaterialen, pennen, tape en labels. Dit is de plek waar het gaat gebeuren.
    • Zet op iedere doos die je hebt ingepakt een nummer, naast de kamer waar de spullen horen en de inhoud. Zo weet je precies welke doos je niet kunt vinden als er een kwijt is, en je kunt aan de verhuizers vertellen hoeveel dozen je in totaal hebt.
  2. Pak elk voorwerp goed in met voldoende bescherming van krantenpapier, bubbelplastic of kleding. Doe de spullen heel voorzichtig in een doos in de best mogelijke positie zodat het niet beschadigd raakt. Doe zwaardere dingen onderop en lichtere daar bovenop. Probeer zoveel mogelijk in een doos te stoppen zodat je in totaal minder dozen hebt.
    • Pak zware dingen zoals boeken, speelgoed, etc. in kleinere dozen. Doe ze echter niet te vol, want dan kan de doos scheuren.
    • Doe breekbare spullen extra voorzichtig in de doos. Gebruik indien nodig meer laagjes papier of bubbelplastic. Doe een stukje huishoudfolie tussen een fles en de dop om lekken te voorkomen. Doe ook wat lappen tussen kwetsbare cosmetica.
    • Stop proppen krantenpapier in de lege ruimtes van dozen.
  3. Het uitpakken zal dan veel gemakkelijker gaan. Begin met een kamer tegelijk, en stop de kleinere spullen eerst in dozen om ze uit de weg te ruimen. Schrijf op iedere doos zorgvuldig wat erin zit en plak de doos dicht met tape.
    • Dit is ook veel handiger voor de verhuizers. Als ze het netjes doen en genoeg tijd hebben zullen ze iedere doos in de juiste kamer neerzetten.
  4. Doe alle ijzerwaren in dikke plastic zakken, geordend op voorwerp en kamer. Hou alle zakken bij elkaar in een doos met daarbij de benodigde gereedschappen; inbussleutels, schroevendraaiers, tangen, etc. Dan is het veel makkelijker om alles weer in elkaar te zetten als je verhuisd bent.
    • Zorg dat je de doos met ijzerwaren en gereedschap op een centrale plek zet waar iedereen het kan vinden. Dat maakt het in elkaar zetten veel makkelijker.
  5. Gooi alle troep weg en pak alleen in wat je nog nodig hebt. Gebruik voorraaddozen voor alle losse dingen uit de lades in je keuken, bureau, of andere kastjes in je huis. Zet op de dozen wat erin zit en waar het heen moet en tape het dan goed dicht. Gebruik verschillende soorten zakken voor hetzelfde doel. Plak op elke zak een label met de inhoud zoals "kabels stereo" en "pennen en potloden". Doe alle voorraadbakjes en zakken in een grotere doos en zet daarop ook weer de inhoud en de kamer waar het hoort.
    • Stapel borden verticaal op, zoals je met platen zou doen. Vergeet niet om in de vaatwasser te kijken!
    • Als je wilt dat iets echt goed intact blijft, zoals kettinkjes (zodat ze niet in de knoop raken), doe er dan wat huishoudfolie omheen en pak ze dan pas in.
    Advertentie
Deel 3
Deel 3 van 3:

De klus afmaken

PDF download Pdf downloaden
  1. Dat zijn waarschijnlijk spullen die je tot het laatst gebruikt hebt. Denk aan kleine handige voorwerpen die je nodig hebt voordat je met uitpakken begint. Het kan handig zijn om bijvoorbeeld afwasmiddel, sponsjes, een rol keukenpapier, wat pennen, een schaar, plastic bestek, een flesopener, wat handdoeken, een pan, een schaal, een blikopener, enz. bij de hand te hebben.
    • Onthou dat mensen hun handen willen kunnen wassen, iets willen eten en willen douchen voordat alles is uitgepakt. Zorg dat je een doos hebt die dit mogelijk maakt.
    • Stop er ook wat snacks in, zoals een ontbijtkoek of iets anders lekkers met suiker om de verhuizers op de been te houden. Zo zorg je dat de stemming optimaal blijft
  2. Hou ze opgestapeld in de kamers waar de spullen vandaan komen. Hou alle verlengsnoeren en adapters bij elkaar in een doos; dan kun je ze veel makkelijker terugvinden.
    • Schrijf op waar de ijzerwaren en verlengsnoeren inzitten. Je kunt er ook een grote gele of rode streep op spuiten met een spuitbus.
    • Doe alle schroeven en bouten bij elkaar en bewaar ze bij het item waar ze uitkomen. Dan hoef je niet te gaan zoeken naar de schroeven om je lampenkap weer op je lamp te monteren.
  3. Weet je waar alles precies is? Moeten sommige nog beter dichtgeplakt worden? Heb je meer dan je dacht en heb je misschien een grotere verhuiswagen nodig?
    • Welke dozen zijn breekbaar en welke stevig? Zijn er dozen die je eventueel liever zelf wilt vervoeren? Misschien moet je er een paar apart houden zodat je weet waar ze zijn.
  4. Zet eventueel vergeten spullen allemaal bij elkaar in een kamer. Onthou dat je alle kamers nog een keertje nakijkt als alles in de vrachtwagen staat. Als je zeker weet dat alles leeg is, sluit dan de deur achter je en ga!
    Advertentie

Tips

  • Als je dozen moet kopen, of als er dozen in een opslag moeten komen te staan, overweeg dan om plastic kratten te kopen. Bij huishoudelijke winkels zoals Blokker of Xenos kun je vaak goedkope Rubbermaid of Curver-dozen kopen, die zijn stevig, beter te stapelen en waterdicht.
  • Reserveer de verhuiswagen zo snel mogelijk als je de verhuisdatum weet. Bel minstens een week voor de datum om nogmaals te controleren of de reservering wel is doorgekomen.
  • Pak schoonmaakmiddelen het laatst in, want die heb je waarschijnlijk als eerste weer nodig in je nieuwe huis.
  • Begin ruim van tevoren met het inpakken van bijvoorbeeld kerstspullen, tuinspullen en andere dingen die je niet meer nodig hebt. Gooi spullen die je niet meer gaat gebruiken weg of breng ze naar de kringloop.
  • Gebruik inpaktape en geen duct-tape om dozen dicht te plakken.
  • Handdoeken, T-shirts en andere niet breekbare spullen kun je ook in vuilniszakken doen. Zorg dat het stevige zakken zijn en prop ze niet te vol, want dan kun je ze moeilijk dragen. Zorg wel dat je er duidelijk opschrijft wat er in zit, zodat ze niet per ongeluk bij het vuilnis terecht komen!
  • Maak met tape een grote "X" op spiegels, lijsten of raampjes in kasten. Dit voorkomt misschien niet dat het zal breken, maar als het onverhoopt breekt blijft het glas aan het tape plakken. Overweeg om glazen panelen te verwijderen en ze plat in een lade of doos te stoppen. Je kunt voor bijzondere glazen panelen zelfs een doos op maat laten maken.
  • Veel huishoudelijke winkels verkopen vacuümzakken. Stop je beddengoed in zo'n zak en haal de lucht eruit met een stofzuiger. Je houdt dan een kleine, platte zak over.
  • Laat de inhoud van laatjes gewoon zitten. Als er breekbare dingen inzitten, doe er dan sokken of handdoekjes bij.
  • Gebruik kussenslopen om fotolijsten of schilderijen in te pakken.
  • Inpakken gaat makkelijker als de kamer schoon en opgeruimd is.
Advertentie

Waarschuwingen

  • Als je in je nieuwe huis aankomt, laat de verhuizers dan de vrachtwagen uitladen. Als er iets kapot is, is het hun verantwoordelijkheid. Als je zelf helpt kun je daar geen aanspraak op maken.
  • Als de verhuisdatum nadert, zet dan alle dozen in een kamer zodat de meubels en andere zware dingen eerst in de vrachtwagen kunnen worden gezet.
  • Gebruik werk- of tuinhandschoenen om je handen te beschermen tijdens de verhuizing. Pak die dus niet in. Je hebt ze nodig voor zowel het in- als uitladen.
  • Laat je waterbed ongeveer twee dagen voor de verhuizing leeglopen. Het duurt lang voordat het helemaal leeg is, en het moet droog zijn op de verhuisdag. Bewaar een tuinslang bij het waterbed zodat je meteen na de verhuizing je bed weer kunt vullen.
  • Gratis is niet altijd beter! Neem geen dozen van de supermarkt, de kans is groot dat er beestjes of andere viezigheid in zit. Ga liever naar de slijter, daar hebben alleen afgesloten flessen ingezeten, of koop dozen van een verhuisbedrijf. Dozen van kantoorboekwinkels zijn ook goed, want die zijn sterk en vaak klein genoeg zodat kinderen ze ook kunnen dragen.
Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 9.478 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie