Pdf downloaden
Pdf downloaden
Veel mensen maken elke dag gebruik van Facebook. Zo houden ze contact met vrienden en collega's. Sommigen zien het als een verlengstuk van zichzelf. Als je Facebookaccount wordt gehackt, is dat erg vervelend. Afhankelijk van wat de hackers doen, kan het je imago schaden en kan het je zelfs geld kosten. Wanneer je het vermoeden hebt dat je Facebookaccount is gehackt, moet je direct je wachtwoord veranderen . Dit artikel geeft tips om de veiligheid van je Facebookaccount te vergroten.
Stappen
-
Verzin een sterk wachtwoord. Vermijd je naam, geboortedatum, de naam van je huisdier of veelgebruikte woorden. Maak het moeilijk om het wachtwoord te raden. [1] X Bron
- Een sterk wachtwoord bestaat uit minstens 8 tekens, maar hoe meer, hoe beter. Hoe langer (dus hoe meer tekens) je wachtwoord is, hoe langer het duurt om het te kraken. [2] X Bron
- Een sterk wachtwoord bevat minstens één van elk van de volgende tekens: kleine letters, grote letters, cijfers en speciale tekens. [3] X Bron
-
Gebruik je wachtwoord voor Facebook nergens anders. Maak voor elke webservice/website die je gebruikt een ander wachtwoord aan. [4] X Bron
- Het is niet voldoende om hetzelfde wachtwoord te gebruiken met verschillende cijfers (bijv. wachtwoord1, wachtwoord2, enz.) [5] X Bron
- Als je niet in een creatieve bui bent en het lukt niet om nieuwe wachtwoorden te verzinnen, kun je een online wachtwoordgenerator gebruiken. Let er wel op dat het een betrouwbare website is.
-
Gebruik een wachtwoordmanager. Hoe sterker en unieker je wachtwoorden zijn, hoe moeilijker je ze allemaal kunt onthouden. Er zijn veel goede wachtwoordmanagers die je wachtwoorden versleutelen en ze veilig bewaren.
- Het besturingssysteem op je computer beschikt misschien over een eigen wachtwoordmanager. Zo hebben Mac-gebruikers gratis beschikking over de wachtwoordmanager Keychain.
- Als je geen wachtwoordmanager wilt gebruiken, kun je een wachtzin gebruiken. "Pinokkio heeft een lange neus!" wordt dan bijvoorbeeld pHeLN! [6] X Bron
-
Verander elke zes maanden je wachtwoord. Dit geldt voor alle wachtwoorden, niet alleen voor die van Facebook. Als je bang bent dat je dit vergeet, kun je een herinnering instellen op je kalender. [7] X Bron
-
Geef niemand je wachtwoord van Facebook. Geef geen enkel wachtwoord!
-
Vermijd de functie "wachtwoord onthouden" op websites, zeker als je een computer gebruikt die niet van jezelf is. Als de melding "wachtwoord onthouden" tevoorschijn komt terwijl je niet op je eigen computer zit, klik het dan weg door "niet nu" aan te geven.
- Als je een hoofdwachtwoord hebt ingesteld voor je browser, kun je de functie "wachtwoord onthouden" gebruiken, want als iemand je wachtwoorden probeert te zien, wordt er eerst om het hoofdwachtwoord gevraagd (dat jij hebt aangemaakt).
- Of je browser automatisch je wachtwoorden in een document opslaat dat wordt beschermd door een hoofdwachtwoord, hangt af van het besturingssysteem en de browser. Bekijk de instellingen van je browser om er zeker van te zijn dat de functie van hoofdwachtwoord aan staat.
- Als je een hoofdwachtwoord hebt ingesteld voor je browser, kun je de functie "wachtwoord onthouden" gebruiken, want als iemand je wachtwoorden probeert te zien, wordt er eerst om het hoofdwachtwoord gevraagd (dat jij hebt aangemaakt).
-
Tik je wachtwoord alleen in op betrouwbare computers. Als je een computer gebruikt die je niet kent of niet vertrouwt, kun je beter niets doen waar je een wachtwoord voor nodig hebt. Hackers gebruiken doorgaans keyloggers op computersystemen die alles wat je intypt opslaan, inclusief wachtwoorden. [8] X Bron
- Als je toch een wachtwoord moet intypen op een computer die je niet helemaal vertrouwt, verander het wachtwoord dan zo snel mogelijk wanneer je weer op je eigen computer kunt.
Advertentie
-
Meld je aan bij Facebook. Vul je e-mailadres en wachtwoord in op de homepage van Facebook om in je account in te loggen. Zorg ervoor dat je op de echte pagina van Facebook (en andere pagina's) inlogt: www.facebook.com.
- Het is erg belangrijk dat er in de adresbalk echt www.facebook.com staat en niet bijvoorbeeld facebook.co, face.com, of facebook1.com enz. Phishers gebruiken vaak websiteadressen die je in de haast verkeerd in de adresbalk intikt.
-
Open je Facebookinstellingen. Wanneer je bent aangemeld, klik je rechtsboven op het omgekeerde driehoekje (op de blauwe menubalk). Er rolt nu een menu uit. Boven "Afmelden" zie je "Instellingen" staan. Klik op "Instellingen" om het menu te zien voor je instellingen.
- Als je je wachtwoord wilt veranderen, klik je links in het menu op "Algemeen". Vervolgens klik je rechts van "Wachtwoord" op "Bewerken". Er wordt eerst om je huidige wachtwoord gevraagd, voordat je het nieuwe wachtwoord kunt intikken. Klik vervolgens op "Wijzigingen opslaan."
-
Open je beveiligingsinstellingen. Wanneer je "Instellingen" hebt geopend, zie je links een menu. "Beveiliging" is het tweede tabblad van boven, net onder "Algemeen". Klik op "Beveiliging" om je beveiligingsinstellingen te openen.
- In het venster "Beveiligingsinstellingen" zie je een lijst met instellingen die je kunt aanpassen. Om deze instellingen aan te passen, klik je op "Bewerken", dat rechts van de specifieke instellingen in het blauw staat geschreven.
Advertentie
-
Stel aanmeldingswaarschuwingen in. De functie Aanmeldingswaarschuwingen stuurt een melding wanneer iemand in je account inlogt vanuit een andere computer of telefoon of een andere browser. Je kunt ervoor kiezen om deze waarschuwingen te ontvangen via Facebook Meldingen, e-mail of sms. Om deze meldingen in te stellen klik je rechts van "Aanmeldingswaarschuwingen" op "Bewerken." Kies hoe je de waarschuwingen wilt ontvangen (geef je mobiele nummer op voor meldingen via sms), en klik op "Wijzigingen opslaan."
-
Stel aanmeldgoedkeuringen in. Met de functie Aanmeldgoedkeuring wordt je account extra beveiligd doordat er een inlogcode wordt gevraagd wanneer je vanuit een onbekende browser inlogt. Om aanmeldgoedkeuringen in te stellen klik je op "Bewerken", rechts van "Aanmeldgoedkeuringen." Zet een vinkje bij de mogelijkheid om een beveiligingscode in te stellen en volg de instructies.
- De meest gebruikte manier om inlogcodes te ontvangen is met je telefoon, via sms of de Facebookapp.
- Voor het geval je inlogcodes nodig hebt en je je telefoon niet bij de hand hebt, kun je van tevoren 10 codes aanvragen bij Facebook (die je kunt uitprinten of opschrijven). Ga naar "Aanmeldgoedkeuringen" en klik op "Codes ophalen". Voer je wachtwoord van Facebook in en klik op "Verzenden." [9] X Bron
-
Kies vertrouwde contacten. Je "Vertrouwde contacten" zijn vrienden die van Facebook de veilige mogelijkheid krijgen om je te helpen wanneer je problemen hebt met je account. Om vertrouwde contacten in te stellen, klik je rechts van "Vertrouwde contacten" op "Bewerken." Klik op de blauwe woorden "Vertrouwde contacten selecteren." Er opent nu een nieuw venster. Klik op "Vertrouwde contacten selecteren" om door te gaan. Voer in de balk de namen in van Facebookvrienden die je vertrouwt en klik op "Bevestigen."
-
Bekijk je browsers en apps. Klik op "Bewerken", rechts van "Je browsers en apps", om te zien welke browsers je hebt opgeslagen als browsers die je vaak gebruikt. Als je in deze lijst iets ziet staan wat er niet hoort, klik dan op "Verwijderen" en vervolgens op "Wijzigingen opslaan."
-
Bekijk waar je bent aangemeld. [10] X Bron Klik rechts van "Waar je bent aangemeld" op "Bewerken" om de sessies te zien waar je ingelogd staat. Je ziet apps (bijvoorbeeld Facebook voor bureaublad, Messenger, Facebook voor iPhone), inlogdata en locaties. Als je iets ziet wat niet klopt, klik dan op "Activiteit beëindigen," rechts van de betreffende sessie.
- Klik op "Alle activiteiten beëindigen" (bovenaan in het venster "Waar je bent aangemeld") om de veiligheid te waarborgen.
- Deze functie is ook handig wanneer je niet zeker weet of je je hebt afgemeld nadat je Facebook op de computer van iemand anders hebt gebruikt. Om de sessie te beëindigen ga je naar "Beveiligingsinstellingen" en selecteer je "Waar je bent aangemeld." Ga naar de betreffende sessie en klik op "Activiteit beëindigen" om de sessie op afstand te beëindigen.
Advertentie
-
Accepteer geen vriendschapsverzoeken van mensen die je niet kent. Oplichters maken valse accounts en sturen daarmee vriendschapsverzoeken uit. Als je het verzoek accepteert, kunnen ze spamberichten publiceren op je tijdlijn, je taggen in berichten, je kwaadaardige berichten sturen en zelfs je vrienden aanvallen. [11] X Bron
- Als je geboortedatum en locatie te zien zijn voor al je Facebookvrienden en je regelmatig publiceert waar je bent, kunnen oplichters deze gegevens en updates gebruiken om je wachtwoorden te kraken en zelfs om in breken in je huis als ze weten dat je op vakantie bent. [12] X Bron
-
Beperk wie je berichten kunnen zien. Ga naar "Instellingen" en klik op het onderdeel "Privacy." Rechts zie je verschillende opties waar je je privacy mee kunt aanpassen, zoals "Wie kan mijn inhoud zien?" (selecteer hier "Vrienden"), "Wie kan contact met me opnemen?" en "Wie kan me opzoeken?"
-
Wees voorzichtig met de informatie die je publiceert. Als je wilt weten wat mensen die geen vrienden zijn op je tijdlijn kunnen zien, kun je dat bekijken. Klik op het slotje rechtsboven op de Facebookpagina, links van het driehoekje. Er rolt nu een menu uit voor Privacycontrole. Klik op "Wie kan mijn inhoud zien?" en vervolgens op "Weergeven als" om te zien wat anderen op je tijdlijn kunnen zien.
- Elke keer wanneer je je status bijwerkt, kun je bepalen wie dat bericht kan zien. Naast "Plaatsen" staat het publiek dat je kunt selecteren: "Vrienden", "Iedereen" of "Aangepast." Als er "Iedereen" staat, betekent dat dat iedereen dit bericht op je tijdlijn kan zien, ook als ze geen vrienden zijn. Zorg ervoor dat hier "Vrienden" staat als je je bericht meer privé wilt houden.
-
Wees voorzichtig met waar je op klikt. Je vrienden kunnen last hebben van spam. Als een vriend een verdachte link publiceert, een "schokkende" video of een raar bericht, ga er dan niet vanuit dat hij/zij dit zelf heeft gepubliceerd.
-
Controleer regelmatig het overzicht van betalingen. Als je aankopen doet op Facebook, bekijk dan regelmatig de lijst van betalingen. Als blijkt dat er iemand via jouw account geld uitgeeft, kun je hulp inschakelen van het Payment Support Center van Facebook. [13] X Bron
- Om het overzicht van je betalingen te bekijken ga je naar "Instellingen" en vervolgens klik je op het onderdeel "Betalingen."
-
Rapporteer spam en verdachte inhoud. Hoe je iets kunt rapporteren, hangt af van wat je wilt rapporteren. [14] X Bron Je moet aangemeld zijn om iets te kunnen rapporteren.
- Om een profiel te rapporteren, ga je naar dat profiel en klik je rechtsonder in de profielfoto op de knop met drie puntjes (...). Klik op "Rapporteren."
- Om een bericht te rapporteren, klik je rechtsboven het bericht op de optie "Bericht rapporteren" en kies vervolgens een reden.
- Om een privébericht te rapporteren, klik je op het tandwielsymbool rechtsboven het bericht en vervolgens op "Als spam of misbruik melden."
-
Meld je af bij Facebook wanneer je je computer, telefoon of ander apparaat niet gebruikt. Dit is zeker belangrijk wanneer je een computer in de bibliotheek of een Internetcafé hebt gebruikt, waar onbekenden dezelfde computer gebruiken.
- Als je vergeet je af te melden, kun je dit op afstand doen door in te loggen in Facebook, de Beveiligingsinstellingen te openen (rechtsboven via Instellingen en dan links op Beveiliging) en vervolgens "Waar je bent aangemeld" aan te klikken. Als je nog steeds aangemeld staat bij een computer of een ander apparaat dat niet van jou is, klik dan op "Activiteit beëindigen" om je af te melden. [15] X Bron
Advertentie
-
Gebruik geactualiseerde software. Antivirussoftware helpt je computer te beschermen door kwaadaardige malware te voorkomen, op te sporen en te verwijderen. Er zijn gratis antivirusprogramma’s beschikbaar op Internet (zoals het populaire AVG Antivirus en Sophos). Als je nog geen antivirus hebt, download er dan nu een. Let erop dat het constant geactualiseerd wordt en scan je computer regelmatig op virussen.
- Zowel antivirus- en anti-malwareprogramma’s worden meer op PC’s en laptops gebruikt dan op mobiele telefoons. Normaal gesproken is het de mobiele telefoonprovider die apps en updates op virussen scant, dus over het algemeen worden antivirus- en anti-malwareapps niet nodig geacht.
-
Scan regelmatig op malware. Malware kan de beveiligingscontroles van Facebook omzeilen en zich toegang verschaffen tot je account, waar het persoonlijke informatie kan verzamelen, statusupdates kan veranderen en berichten kan uitsturen die van jou lijken te zijn. Ze kunnen ook advertenties op je account zetten die je computer laten crashen. [16] X Bron Er zijn online meerdere gratis anti-malwareprogramma’s beschikbaar. Facebook biedt enkele gratis scanners aan onder de hulpfunctie. [17] X Bron
- Je computer kan geïnfecteerd zijn met malware als je geprobeerd hebt om een “shocking video” te bekijken via een Facebookpublicatie, als je een website hebt bezocht die beweert speciale Facebookfuncties te bieden of als je een advertentie hebt gedownload die iets belooft wat niet bestaat (bijvoorbeeld om de kleur van je Facebookprofiel te veranderen). [18] X Bron
-
Zorg ervoor dat al je software geactualiseerd is, vooral je browser. Facebook kun je gebruiken met Firefox, Safari, Chrome en Internet Explorer. [19] X Bron
-
Denk na voordat je ergens op klikt. Dit geldt voor websites die er vaag uitzien, browser plugins, video’s en verdachte e-mails en berichten. Antwoord nooit op een e-mail waarin om een wachtwoord van je account wordt gevraagd. Betrouwbare bedrijven zullen nooit per e-mail om je wachtwoord vragen. [20] X Bron
- Klik niet op verdachte links, zelfs als het van iemand is die je kent. Als een van je Facebookvrienden op een spamlink klikt, kan hij of zij het per ongeluk naar jou doorsturen. [21] X Bron
-
Leer hoe je oplichting kunt herkennen. Als je vermoedt dat een e-mail spam of phishing bevat, stuur het dan door naar phish@fb.com. [22] X Bron Let op het volgende om te voorkomen dat je wordt “gephished” (opgelicht): [23] X Bron
- Berichten met grammaticale fouten, spelfouten en tikfouten, vreemde lettertypen, opmaak of spatiegebruik.
- Berichten die beweren dat de bijlage je wachtwoord bevat.
- Plaatjes of berichten met links die niet kloppen met wat je op je statusbalk ziet als je er met je muis overheen gaat.
- Berichten die persoonlijke informatie vragen, zoals gegevens over je creditcard, rijbewijs, Burgerservicenummer, geboortedatum, enz.
- Berichten die beweren dat je account verwijderd of geblokkeerd wordt als je niet meteen reageert.
Advertentie
Bronnen
- ↑ https://www.facebook.com/help/379220725465972/
- ↑ http://www.thegeekstuff.com/2008/06/the-ultimate-guide-for-creating-strong-passwords/
- ↑ http://www.thegeekstuff.com/2008/06/the-ultimate-guide-for-creating-strong-passwords/
- ↑ https://www.facebook.com/help/379220725465972/
- ↑ http://www.thegeekstuff.com/2008/06/the-ultimate-guide-for-creating-strong-passwords/
- ↑ http://www.thegeekstuff.com/2008/06/the-ultimate-guide-for-creating-strong-passwords/
- ↑ http://www.thegeekstuff.com/2008/06/the-ultimate-guide-for-creating-strong-passwords/
- ↑ http://www.thegeekstuff.com/2008/06/the-ultimate-guide-for-creating-strong-passwords/
- ↑ https://www.facebook.com/help/148104135383285
- ↑ https://www.facebook.com/help/413023562082171
- ↑ https://www.facebook.com/help/287137088110949/
- ↑ http://www.ibtimes.com/how-burglars-use-facebook-target-vacationing-homeowners-1341325
- ↑ https://www.facebook.com/help/104198389686088?sr=2&query=report%20hacked%20account&sid=2qMo8iecxnVdiaDOQ
- ↑ https://www.facebook.com/help/181495968648557
- ↑ https://www.facebook.com/help/379220725465972/
- ↑ https://www.facebook.com/help/320234818071511/
- ↑ https://www.facebook.com/help/389666567759871
- ↑ https://www.facebook.com/help/320234818071511/
- ↑ https://www.facebook.com/help/389666567759871
- ↑ https://www.facebook.com/help/324203247669141/
- ↑ https://www.facebook.com/help/287137088110949/
- ↑ https://www.facebook.com/help/120286311449381?sr=9&query=report%20hacker&sid=2TpUBw9u7gcOKfTcR
- ↑ https://www.facebook.com/help/217910864998172/
Advertentie