Pdf downloaden Pdf downloaden

Als je een nieuwe baan hebt gevonden of om een andere reden je oude baan opzegt, is het heel belangrijk dat je op een goede manier afscheid neemt van je werkgever. Soms eist een werkgever dat je je ontslag tijdig indient – hoe lang van tevoren je dit moet doen, staat als het goed is in je contract. En ook al staat er niets over in je contract, dan is het in ieder geval wel zo netjes om tijdig te laten weten dat je van plan bent te vertrekken – op die manier heeft je werkgever genoeg tijd om een vervanger te zoeken. Hoe dan ook, het is in je eigen belang dat je de relatie met je werkgever tactisch en met respect beëindigt.

Methode 1
Methode 1 van 2:

Je baan opzeggen

Pdf downloaden
  1. Neem voordat je ontslag neemt altijd even de tijd om je contract en/of de schriftelijke bevestigingen van het aanbod die je toen je werd aangenomen hebt ondertekend nog een keer door te lezen. Vaak staat daar specifieke voorwaarden in voor wat je moet doen als je je baan wilt opzeggen. Meestal staat er in die voorwaarden niet veel meer dan iets als: "deze arbeidsovereenkomst kan door elk der partijen worden beëindigd, op welk moment dan ook en zonder opgaaf van reden." Maar mochten er bij jouw werkgever wel bepaalde regels gelden bij ontslag, dan is het heel belangrijk dat je die regels kent zodat je zeker weet dat je de voorwaarden van je arbeidsovereenkomst niet schendt.
    • Als je die documenten zelf niet bij de hand hebt, raak dan niet in paniek. Als het goed is heeft je werkgever kopieën van deze documenten – vraag aan de afdeling personeelszaken, aan je leidinggevende of aan een andere persoon die verantwoordelijk is voor de administratie of ze je die documenten kunnen geven.
  2. Behandel je leidinggevende altijd met respect, (ook als hij of zij dat volgens jou niet verdient.) Als je de tijd neemt om persoonlijk met je leidinggevende te praten laat je zien dat je hem of haar en je functie respecteert. Een persoonlijk gesprek getuigt van véél meer respect dan opzeggen per email of over de voicemail, dus als je graag wilt dat je werkgever nog een goede aanbevelingsbrief voor je schrijft, kun je beter kiezen voor een persoonlijk gesprek.
    • Speel het spel. Niet iedere baan is een droombaan. Maar zelfs al had je een gruwelijke hekel aan deze baan, doe toch op zijn minst alsof je het werk waarvoor je nu je ontslag indient met plezier hebt gedaan. Kom niet in de verleiding om je leidinggevende te beledigen of negatife over je baan te praten – de voldoening die het misschien geeft om je baas in zijn of haar gezicht de waarheid te zeggen zal niet lang duren weegt nooit op tegen de problemen die je in de toekomst zult hebben als je moet uitleggen waarom je geen referentie kunt geven van deze functie.
  3. Ook al hoef je officieel bijna nooit de specifieke reden van je ontslag te geven, het is altijd handig om een uitleg klaar te hebben. Dit zal het eindgesprek met je baas (en het afscheid van je collega’s) een stuk makkelijker maken. Je kunt om veel verschillende redenen vertrekken: misschien heb je een andere baan gevonden die beter aansluit op wat je wilt in het leven, je kunt verhuizen, of je kunt om gezondheidsredenen besluiten te stoppen met werken. Alleen jij weet precies waarom je weggaat.
    • Als je ontslag neemt omdat je het niet naar je zin hebt op deze werkplek kun je dat beter niet rechtstreeks zeggen. Je kunt in plaats daarvan zeggen dat "deze functie niet zo goed bij je past", om de gevoelens van je leidinggevende en die van je collega’s te sparen. Wees met dit soort opmerkingen altijd voorzichtig, en probeer geen schepen achter je te verbranden.
  4. Het kan zijn dat je voor je vertrek nog bepaalde projecten moet afronden of een collega moet inwerken zodat hij of zij jouw werk kan overnemen, of misschien hebben ze je hulp nodig bij het zoeken naar een vervanger. Zie het als een eer deze taken uit te mogen voeren en doe het op een aardige en correcte manier. Zorg dat je je werk niet met tegenzin doet nu je weet dat je weggaat – als je de overgang voor je werkgever moeilijk maakt, geeft hij of zij je in de toekomst waarschijnlijk niet zo’n goede referentie.
  5. Bij sommige banen verloopt al het contact per telefoon of email, zoals bijvoorbeeld bij telewerken, en is het onmogelijk of onpraktisch om je werkgever persoonlijk te ontmoeten. En sommige werkgevers willen dat je behalve mondeling je ontslag ook schriftelijk indient zodat ze je ontslagbrief in het archief kunnen opslaan. Schrijf in dat geval een formele, waardige ontslagbrief en dien deze in bij je werkgever (of stuur de brief per post of email als je hem niet persoonlijk kunt afgeven.)
    • Zeg in je brief dat het je spijt dat je moet vertrekken, leg uit waarom je vertrekt en geef ook aan dat je bereid bent te helpen een vervanger te vinden en/of in te werken. Houd de toon kort en zakelijk – verspil geen ruimte aan een al te bloemrijk en sentimenteel afscheid. Bewaar je allerdiepste gevoelens maar voor de persoonlijke gesprekken en emails met je collega’s.
  6. Zorg er als het even kan voor dat het nieuws van je vertrek voor je baas niet als een complete verrassing komt. Dit is niet alleen heel onbeleefd, het maakt de zaken ook een stuk ingewikkelder zowel voor je werkgever en voor jouw toekomstige carrière. Ten eerste zal je werkgever zich in allerlei bochten moeten wringen om een vervanger voor jou te vinden – en als dat niet lukt moet hij of zij misschien de productieomvang verminderen of het bedrijf tijdelijk sluiten. Ook al heb je nog zo’n hekel aan je baas, van het ene op het andere moment je baan opzeggen is ronduit onrechtvaardig en niet eerlijk. Het ergste is nog dat je collega’s er de dupe van kunnen worden (omdat zij waarschijnlijk jouw werk zullen moeten opknappen).
    • Als je je werkgever verrast met het nieuws over je vertrek kun je er bovendien bijna zeker van zijn dat hij of zij niet veel zin zal hebben om een goede aanbevelingsbrief voor je te schrijven, en dat kan een probleem zijn bij latere sollicitaties.
    • Het kan zijn dat in je arbeidscontract staat wat de minimale opzegtermijn is voor het nemen van ontslag. Als er niks over in je contract staat, houd er dan rekening mee dat je normaal gesproken vanaf het moment dat je je ontslag indient nog twee weken door moet werken totdat je inderdaad kunt vertrekken.
    • Belangrijk: Zorg er altijd voor dat je baas de eerste is die weet van je plannen om ontslag te nemen. Vertel het dus niet aan je collega’s voordat je je werkgever inlicht, ook niet als je toevallig goed bevriend met ze bent. Geruchten doen op de werkvloer altijd snel de ronde – en het is heel erg pijnlijk als het zo ver komt dat je baas naar jou toekomt en begint over je plannen om te vertekken, in plaats van andersom.
  7. Als je het naar je zin hebt gehad op je werk, dan gaat dat als het goed is vanzelf. En zo niet, dan zul je toch hoe dan ook moeten doen "alsof." Door je werkgever te bedanken creëer goodwill bij de persoon die op het punt staat je ex-leidinggevende te worden.
    • Op dat moment kun je je werkgever vragen een positieve aanbevelingsbrief voor je te schrijven of te vragen of je hem of haar in de toekomst als referentie mag opgeven. Bedenk wel dat je wergever daartoe niet verplicht is.
    • Vraag je werkgever altijd specifiek om een positieve aanbevelingsbrief of referentie – een minder aardige werkgever beschrijft je anders misschien op een minder positieve manier tegenover mogelijke toekomstige werkgevers. Geen aanbevelingsbrief is meestal beter dan een negatieve aanbevelingsbrief.
  8. Je moet begrijpen dan, ook al heb je je ontslag ingediend vóór de datum waarop je van plan was te vertrekken, het kan zijn dat je werkgever liever heeft dat je eerder vertrekt, misschien zelfs direct op dat moment. Dat hoeft niet te betekenen dat je werkgever je werk of je beslissing afkeurt – het kan zijn dat er geen werk meer voor je te doen is, of misschien vindt je werkgever het beter dat jij er niet meer bent zodat de andere werknemers niet gedemotiveerd raken. Probeer in ieder geval te zorgen dat je een en ander alvast opgeruimd en "afgerond" hebt voordat je je ontslag aankondigt. Zorg dat je alle lopende projecten afrondt en ruim je spullen alvast een beetje op zodat je als dat nodig is netjes en snel kunt vertrekken.
    • Kijk als je eerder naar huis wordt gestuurd altijd je contract na – het kan zijn dat je recht hebt op een ontslagvergoeding voor de periode waarin je normaal gesproken wel zou hebben gewerkt.
    Advertentie
Methode 2
Methode 2 van 2:

Je huurcontract opzeggen

Pdf downloaden
  1. De opzegtermijn is vaak gelijk aan het aantal dagen tussen twee betalingen. [1] Ga na wat er in je huurcontract staat over het opzeggen van de huur – in het contract staat meestal hoe je je vertrek moet aankondigen en wat de regels zijn bij het opzeggen van de huur. Zorg dat je deze regels kent voordat je de huur opzegt want ze kunnen van invloed zijn op je beslissing. Als je bijvoorbeeld een huurcontract hebt getekend voor een bepaalde periode, kan het zijn dat je, als je eerder vertrekt, de huurvoorwaarden niet nakomt en dus verantwoordelijk bent voor het betalen van de huur na je vertrek, advertentiekosten, etc.
  2. Ook al hoeft dit bij een werkgever niet altijd, aan een verhuurder moet je de huur meestal schriftelijk opzeggen. Neem in de brief belangrijke informatie op, zoals de namen van alle personen die de woning zullen verlaten, het adres van de woning die je verlaat, het adres van de woning waar je naartoe verhuist en de datum waarop jullie van plan zijn te vertrekken.
    • Houd de toon van je brief serieus en zakelijk en kijk de spelling en de grammatica goed na.
  3. Doe dit als het even kan in een persoonlijk gesprek met je verhuurder (eventueel telefonisch, of in het laatste geval, per email), zodat er duidelijke afspraken gemaakt kunnen worden over wat je nog moet doen voordat je kunt vertrekken. Het kan zijn dat de verhuurder je vraagt de sleutel op een bepaalde plek achter te laten op je laatste dag. Het kan ook zijn dat hij of zij je vraagt het huis helemaal schoon te maken vóór een bepaalde datum, ook al vertrek je pas later. Het is beter naar dit soort dingen niet te raden , dus praat er zo vroeg mogelijk over met je huisbaas.
  4. Zeg tijdens het gesprek met je huisbaas dat je de woning in schone (zo niet perfecte) staat zult achterlaten. Als je de woning schoon en netjes inlevert is de kans het grootst dat je de borg die je betaald hebt volledig terugkrijgt.
  5. Vaak wil een verhuurder de woning tijdens een persoonlijke inspectie controleren (waarbij jij ook aanwezig moet zijn), voordat je de sleutels inlevert. Dit is in het belang van beide partijen. De verhuurder wil op een eerlijke manier de staat van de woning controleren zodat hij of zij het juiste bedrag van de borg kan inhouden voor reparaties en dergelijke. En jij zult er ook bij willen zijn zodat de verhuurder geen onwaarheden kan vertellen over de staat van de woning om zo ten onrechte een deel van de borg in te houden. Vergeet tijdens het gesprek met je huisbaas niet te vragen wanneer hij of zij van plan is de woning te controleren, zodat je kunt zorgen dat je daarbij aanwezig bent.
  6. Meestal betaal je wanneer je een woning huurt van tevoren een behoorlijk bedrag aan borg (meestal een bedrag dat gelijk is aan een maand huur). Bij je vertrek krijg je deze borg weer terug, met aftrek van de kosten voor eventuele reparaties en dergelijke die de verhuurder heeft moeten verrichten wegens schade die jij hebt aangericht. Maar ervan uitgaande dat je geen gekke dingen hebt gedaan en de woning goed onderhouden hebt, krijg je als het goed is de volledige borg of in ieder geval het grootste deel ervan gewoon terug.
    • Zeg meteen aan het begin van het gesprek tegen je huisbaas dat je de borg terug wilt na je vertrek en nadat eventuele reparaties betaald zijn. Zorg ervoor dat het niet ongenoemd blijft – de meeste verhuurders zijn eerlijke mensen die altijd van plan zullen zijn jou je borg terug te geven, maar als je de pech hebt dat jij toch net een oneerlijke huisbaas hebt getroffen, dan kan het zijn dat je er zelf over moet beginnen.
    • Zorg ervoor dat de verhuurder jouw vragen niet uit de weg gaat. Dring aan – het is misschien niet makkelijk om erover te beginnen, maar het mag niet zo zijn dat daardoor je huisbaas de borg die jij zo hard nodig hebt achterhoudt.
    Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 4.459 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie