PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

Er zijn meer manieren dan ooit om je muziekalbum met de wereld te delen, wat geweldig is voor een artiest. Deze snelle groei aan opties heeft het publiceren van een album misschien wat ingewikkelder gemaakt. Het is echter de moeite waard om het proces te doorlopen, omdat publiceren doorgaans een belangrijk element is bij het verdienen van royalty’s. Je kunt zelf een muziekuitgever worden en je album zelf publiceren, of met verschillende uitgeverijen samen werken om je werk te registeren en verspreiden.

Methode 1
Methode 1 van 3:

Zelf muziek publiceren via Buma

PDF download Pdf downloaden
  1. Simpel gezegd wil je je muziek publiceren vanwege het geld. Als je al het geld wilt ontvangen van een openbare uitvoering van je nummer (zoals op de radio) moet het nummer (en/of album) gepubliceerd zijn door een muziekuitgever en geregistreerd staan bij een organisatie voor uitvoerende rechten (Buma).
    • Je kunt proberen een bestaande muziekuitgever te vinden die bereid is om je als klant aan te nemen, of je kunt je eigen muziek publiceren en je registreren bij Buma.
    • Het is mogelijk dat je je muziek bij Buma kunt registeren en royalty’s kunt verdienen, zonder samen te werken met een uitgever, of er zelf een te worden. Raadpleeg een advocaat voor de wetten en regels voor je woonplaats en/of waar je muziek maakt.
  2. In Nederland kun je dit alleen doen bij Buma. Zoek het op op internet, verzamel er informatie over en schrijf je in.
    • Als uitgever kun je je meerdere keren registreren, maar je kunt (en hoeft) één werk (zoals een album) slechts één keer bij Buma te registreren.
    • Zoek buiten Nederland naar organisaties voor uitvoerende rechten die in dat land opereren, zoals PRO in de Verenigde staten, en SOCAN in Canada.
  3. Als je zelf uitgever wilt worden van je album, moet je een bedrijfsnaam kiezen. We raden aan om drie namen te kiezen, voor het geval je eerste voorkeur al wordt gebruikt. Buma (en jij) willen niet dat het geld dat je zou moeten ontvangen naar iemand anders gaat, dus ze zullen namen weigeren die ook maar lijken op eerder geregistreerde namen.
  4. Na de naamsvermelding bij Buma, moet je een bedrijf opzetten in je land. Dit proces zal variëren afhankelijk van waar je woont en/of werkt, maar kan vrij eenvoudig zijn als het bedrijf alleen uit jou bestaat.
    • Als er echter meer dan één persoon bij het bedrijf betrokken is (zoals co-writers, bandleden, enz.), wordt het ten zeerste aanbevolen om een meer gestructureerd bedrijf op te zetten, bijvoorbeeld een besloten vennootschap (bv) of vennootschap onder firma (vof). De operationele overeenkomst of statuten voor het bedrijf moeten aangeven wie wat doet, wie wat bezit, hoe leden worden vergoed, hoe nieuwe leden lid worden en hoe leden het bedrijf kunnen verlaten.
    • Je kunt een bv of vof zonder hulp opzetten, maar het kan gemakkelijker zijn om een deskundige advocaat te raadplegen.
  5. Na de acceptatie van je uitgeversaanvraag door de organisatie moet je al je nummers/albums die door je uitgeverij zijn gepubliceerd registeren bij de organisatie. Registreer je nieuwe album en vermeld de naam van je uitgever (het bedrijf dat je hebt gemaakt) op de gedistribueerde kopieën van je album (fysiek en digitaal).
    • Bijvoorbeeld: als je nummers worden afgespeeld, laat de radiozender NMUV weten dat ze je nummers hebben afgespeeld en stuurt NMUV een cheque. NMUV zoekt vervolgens het album op bij hun registratie, vindt het geregistreerd bij "Jouw naam muziekuitgever" en schrijft je een cheque.
    Advertentie
Methode 2
Methode 2 van 3:

Werken met een externe uitgever

PDF download Pdf downloaden
  1. Doe dit vooral als je liever een mer hands-off benadering wilt dan zelf een album te publiceren. De uitgeversrechtenorganisatie (Buma) die actief is in je land heeft waarschijnlijk online lijsten met aangesloten uitgevers, mogelijk doorzoekbaar op de titels van nummers die ze hebben gepubliceerd. Je kunt ook je favoriete cd’s online opzoeken en zien wie de uitgevers zijn.
    • Een succesvolle uitgever binnenhalen is natuurlijk nooit zeker. Probeer een netwerk van contacten op te bouwen met verschillende uitgevers, artiesten en andere mensen in de muziekbusiness en wees bereid om eens of misschien meerdere keren te worden afgewezen.
  2. Een uitgeefbeheerder vervult in principe de functie van een traditionele uitgever, maar bestaat nog minder lang. Als je je vooral zorgen maakt over het krijgen van de juiste royalty’s wanneer je album wordt gedownload, gestreamd, of online wordt gebruikt, is het wellicht de moeite waard om je aan te melden bij een uitgeefbeheerder, zoals TuneCore. [1]
    • Een uitgeverbeheerder kan een eenmalige vergoeding (bijvoorbeeld €75) en een percentage van je royalty's (misschien 10-20%) in rekening brengen voor zijn diensten.
    • Zorg ervoor dat de uitgeefbeheerder een bestaande werkrelatie heeft met Buma, zodat het proces van het verzamelen en verspreiden van je royalty's goed verloopt.
  3. Als je je wilt focussen op het publiceren en verspreiden van je album via een bepaalde online muziekservice (zoals iTunes, Google Play, enz.), kun je mogelijk rechtstreeks met hen samenwerken. Nogmaals, net als met een traditionele uitgever of een externe uitgever, betaal je een vergoeding en betaal je een percentage van je royalty's/inkomsten in ruil voor het administratieve werk dat ze voor je doen.
    • De Google Play Artist Hub rekent bijvoorbeeld een eerste vergoeding en dertig procent van je inkomsten in ruil voor de wereldwijde verspreiding van je album over de verschillende muziekplatforms van het bedrijf. [2]
  4. Kortom, als je bereid bent om tijd te besteden aan het administratieve werk, kun je zelf de uitgever van je album worden en honderd procent van de royalty’s ontvangen. Als administratief werk echter niet je sterkste kant is, of als je je gewoon liever richt op het maken en delen van je muziek, kunnen de eenmalige betalingen en royaltyverlagingen wellicht de moeite waard zijn om je aan te melden bij een bestaande uitgever/beheerder.
    Advertentie
Methode 3
Methode 3 van 3:

Je album delen met het publiek

PDF download Pdf downloaden
  1. Technisch gezien is je muziek auteursrechtelijk beschermd zodra je deze maakt. In de praktijk geldt echter dat het registreren van je auteursrecht volgens de procedures in het land waar je woont en/of werkt, juridische "tanden" toevoegt aan het auteursrecht dat je bezit. [3]
    • In Nederland kun je bijvoorbeeld een digitale of fysieke kopie van je album indienen op https://www.boip.int , de vergoeding betalen (momenteel € 35), enkele maanden wachten op verwerking en een copyrightregistratie ontvangen die het eigendom van je muzikale creatie beschermt in Nederland en vele internationale rechtbanken.
    • Of je nu met een uitgever werkt, als eigen uitgever optreedt of helemaal geen uitgever gebruikt, registreer het copyright voor je werk. Bescherm je wettelijke rechten op uw album.
  2. Net zoals het registreren van je copyright, is aanmelden bij Buma, of het gebruik van een uitgever (jijzelf of iemand anders) niet wettelijk verplicht. Het is gewoon een betere manier om je rechten te beschermen en geld te claimen voor je album. Als 'publiceren' voor jou simpelweg betekent dat je je album verspreid onder je luisteraars, kun je je muziek uploaden naar de door jou gekozen social media-pagina's, persoonlijke websites, Spotify enzovoort.
    • Als je een onafhankelijke artiest bent die zijn album vrij wil verspreiden en een naam voor zichzelf wilt maken, werkt deze eenvoudigere aanpak wellicht goed; als je de verspreiding en inkomsten wilt beheersen, volg je een meer gestructureerde aanpak voor het publiceren.
  3. Nogmaals, afhankelijk van je definitie en verwachtingen, kan publiceren net zo eenvoudig zijn als het maken van een reeks cd's van je album en ze verkopen (of uitdelen) in een coffeeshop, rommelmarkt of een andere locatie. Dit is misschien de gemakkelijkste manier als je een nieuwe, onafhankelijke artiest bent die zijn muziek lokaal probeert te verspreiden.
    Advertentie

Tips

  • Houd er rekening mee dat Buma vereist dat iedereen die als songwriter wordt betaald, ook zo geregistreerd staat bij de organisatie. Dit betekent (als je het nummer hebt geschreven) dat je je apart moet registreren als songwriter en uitgever bij Buma.
Advertentie

Waarschuwingen

  • Gebruik dit artikel niet voor juridisch advies , vraag een advocaat die bekend is met de muziekwet en de wet in je land!
Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 1.569 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie