Pdf downloaden
Pdf downloaden
Iedereen heeft soms hulp nodig om de problemen van het leven het hoofd te kunnen bieden. Therapeuten zijn opgeleid om cliënten te helpen met allerlei problemen en om als gids op te treden op het pad naar emotioneel geluk. Toch kan een therapeut bezoeken nogal angstaanjagend zijn. Wat moet je hier precies van verwachten? Zal je delen van jezelf moeten verkennen die je reeds lange tijd negeert? En wat moet je nu zoal tegen een therapeut zeggen? Er zijn veel dingen die je kunt doen om deze twijfels te onderdrukken en om je voor te bereiden op je eerste sessie. Therapie is een zeer verrijkende ervaring die aanzienlijke inzet vergt van zowel de therapeut als de cliënt.
Stappen
-
Begrijp de financiële overeenkomst. Het is zeer belangrijk om te weten in welke mate je ziekteverzekering betaalt voor psychotherapie of hoe je voor de sessies zal betalen. [1] X Betrouwbare bron Mayo Clinic Ga naar de bron Controleer het contract met je verzekeraar voor informatie over psychologische diensten of terugbetaling van kosten in verband met de mentale gezondheid. Wanneer je twijfelt moet je onmiddellijk contact opnemen met je verzekeraar. [2] X Betrouwbare bron American Psychological Association Ga naar de bron Voordat je een afspraak maakt moet je ook vragen aan je therapeut of die jouw verzekering aanvaardt. Anders moet je het mogelijk uit eigen zak betalen.
- Bij jullie eerste ontmoeting is het belangrijk om vragen wat betreft betaling, het schema en alle vragen omtrent de verzekering in het begin van de sessie te stellen. Zo kan je op een rustige manier de sessie afsluiten zonder je zorgen te moeten maken over logistieke zaken zoals kalenders naast elkaar leggen en betalen. [3] X Bron
- Weet dat je, wanneer je een therapeut opzoekt in zijn of haar privépraktijk, mogelijk een afschrift krijgt dat je daarna aan je verzekeringsmaatschappij zal moeten bezorgen in verband met de terugbetaling. Mogelijk moet je zelf alles betalen voordat de verzekeringsmaatschappij een bepaald bedrag terug zal betalen.
-
Controleer de bekwaamheid van de therapeut. Therapeuten kunnen uit allerlei vakgebieden komen, verschillende opleidingen genoten hebben, andere specialisaties hebben, andere diploma’s, enz. “Psychotherapeut” is een algemene term en niet zozeer een specifieke job of iets dat wijst op een specifieke opleiding of diploma. [4] X Betrouwbare bron Mayo Clinic Ga naar de bron Let op de volgende zaken die erop kunnen wijzen dat je therapeut mogelijk niet bekwaam is:
- Er wordt geen informatie gegeven over jouw rechten als cliënt, over geheimhouding, over de beleidslijnen van het kantoor en over de kosten (allemaal zaken die nodig zijn om met een gerust gemoed aan de therapie te kunnen beginnen)
- Geen diploma van het land of de staat waar de therapeut actief is.
- Een diploma van een niet-officiële instelling.
- Onopgeloste klachten ingediend bij de instantie die hun vergunningen heeft uitgereikt.
-
Bereid alle relevante documenten voor. [5] X Bron Hoe meer informatie je therapeut over jou heeft, hoe beter hij of zij je zal kunnen helpen. Nuttige documenten zijn bijvoorbeeld bewijzen van vroegere psychologische testen of samenvattingen van recente ziekenhuisopnames. Als je student bent dan kan het ook helpen om recente resultaten mee te brengen of andere bewijzen van hoe je het doet op school.
- Dit zal van pas komen tijdens het intake-interview. Je therapeut zal immers vragen om enkele formulieren in te vullen over je huidige en vroegere lichamelijke en mentale gezondheid. [6] X Betrouwbare bron Mayo Clinic Ga naar de bron Door dit deel van je sessie vlotter te laten verlopen zal je therapeut meer tijd hebben om jou op een persoonlijke manier te leren kennen.
-
Stel een lijst op van medicatie die je neemt of onlangs hebt genomen. [7] X Bron Indien je reeds medicatie neemt voor lichamelijke of psychologische problemen of indien je recent gestopt bent met het gebruik van medicatie, dan zal het tijd besparen als je opdaagt met de volgende informatie:
- Naam van het/de geneesmiddel(en)
- De dosering
- Bijwerkingen die je ervaart
- Contactgegevens van de voorschrijvende arts(en)
-
Pen notities neer. [8] X Bron Wanneer je elkaar voor het eerst ontmoet zal je waarschijnlijk allerlei vragen en twijfels hebben. Om alles te kunnen bespreken kan het handig zijn om notities te maken over alle informatie die je wenst. Breng deze notities mee naar je eerste sessie zodat je je meer op je gemak voelt.
- Notities kunnen bijvoorbeeld de volgende vragen voor je therapeut bevatten:
- Wat is jouw therapeutische aanpak?
- Hoe zullen we onze doelstellingen bepalen?
- Moet ik tussen de sessies door bepaalde opdrachten uitvoeren?
- Hoe vaak zullen we elkaar ontmoeten?
- Zullen we korte of lange tijd met elkaar samenwerken?
- Ben je bereid om met mijn andere zorgverleners samen te werken zodat ik doeltreffender kan worden behandeld?
- Notities kunnen bijvoorbeeld de volgende vragen voor je therapeut bevatten:
-
Houd je schema met toekomstige afspraken nauwkeurig bij. [9] X Bron Tijd moet goed worden beheerd omdat therapie bedoeld is om je een veilig plek te geven om aan jezelf te kunnen werken. Eenmaal de sessie begonnen is, ligt het aan de therapeut om de tijd bij te houden zodat jij je kunt richten op het beantwoorden van de vragen. Maar het ligt aan jou om dat punt te bereiken. Weet dat sommige therapeuten kosten aanrekenen voor sessies waar je niet komt opdagen en dat deze kosten niet gedekt worden door de verzekering.Advertentie
-
Houd je gevoelens en ervaringen bij in een dagboek. [10] X Bron Denk op voorhand na over de zaken die je wilt bespreken en de redenen waarom je voor therapie hebt gekozen. Schrijf specifieke zaken op die een persoon moet weten die jou probeert te helpen, zoals waardoor je kwaad wordt of waardoor je je bedreigd voelt. Je therapeut zal jou vragen stellen om het gesprek op gang te brengen, maar is het beter voor jullie beide als je zelf ook een beetje nadenkt voordat het zover is. Als je vastzit en niet weet wat te doen, stel jezelf dan de volgende vragen voor de sessie:
- ”Waarom ben ik hier?
- Ben ik boos, ongelukkig, onrustig, angstig...?
- Hoe hebben andere mensen in mijn leven een impact op mijn huidige situatie?
- Hoe voel ik me gewoonlijk op een normale dag in mijn leven? Triest, gefrustreerd, bang, gevangen…?”
- Welke veranderingen wil ik in de toekomst bewerkstelligen??
-
Oefen op het uiten van je ongecensureerde gedachten en gevoelens. Als cliënt is de beste manier om voor een goede therapie te zorgen door je eigen regels te overtreden over wat gepast is om te zeggen en wat geheim moet blijven. [11] X Bron Als je alleen bent moet je luidop de vreemde gedachten uitspreken die je anders niet onder woorden zou brengen. De vrijheid om je impulsen, gedachten en gevoelens te verkennen wanneer zij de kop opsteken is een van de belangrijkste aspecten van psychotherapie. Door te wennen aan deze gedachten zal het gemakkelijker zijn om ze tijdens een sessie ter sprake te brengen.
- Jouw ongecensureerde gedachten kunnen ook uit vragen bestaan. Mogelijk ben je geïnteresseerd in de professionele mening van de therapeut over jouw situatie of hoe de therapie zal aanslaan. Je therapeut is verantwoordelijk om in de mate van het mogelijke deze informatie te verstrekken.
-
Probeer je eigen nieuwsgierigheid aan te spreken. Je kunt oefenen door je diepste gedachten, gevoelens en twijfels te uiten door “waarom”-vragen te stellen. Terwijl je in het dagelijkse leven naar je sessie toewerkt moet je proberen om jezelf af te vragen waarom je bepaalde gevoelens ervaart of bepaalde gedachten denkt.
- Als bijvoorbeeld een vriend of collega om een gunst vraagt die je liever zou weigeren, vraag jezelf dan af waarom je die persoon liever niet zou helpen. Ook al is het antwoord simpelweg “omdat ik geen tijd heb”, ga toch verder en stel jezelf de vraag of je niet kan of niet wil tijd vrijmaken. Het doel is niet om tot een conclusie te komen over de situatie maar om te leren pauzeren en zo dieper inzicht te krijgen in jezelf.
-
Herinner jezelf eraan dat deze therapeut niet de enige therapeut ter wereld is. Het is cruciaal dat het klikt tussen jullie om tot een succesvolle therapie te kunnen komen. [12] X Betrouwbare bron American Psychological Association Ga naar de bron Als je te veel vertrouwt op je eerste kennismaking zonder hier rekening mee te houden dan is het mogelijk dat je je gedwongen voelt om verder te gaan met een therapeut die misschien niet zo geschikt is om jou persoonlijk te helpen.
- Voelde je je na de eerste sessie verkeerd begrepen? Voel je je een beetje ongemakkelijk door de persoonlijkheid van de therapeut? Misschien doet de therapeut je denken aan iemand waar je negatieve gevoelens tegenover koestert? Als je op een of al van deze vragen “ja” geantwoord hebt, dan moet je ernstig overwegen om een andere therapeut te zoeken. [13] X Bron
- Weet dat het normaal is om je tijdens de eerste sessie nerveus te voelen; dit zal gemakkelijker worden naarmate jullie elkaar beter leren kennen.
Advertentie
Tips
- Vergeet niet dat er binnen enkele dagen of weken een nieuwe sessie volgt. Probeer om niet in paniek te schieten wanneer je het gevoel hebt nog niet alles gedeeld te hebben. Net zoals elke echte verandering is dit een proces dat tijd vergt.
- Vertrouw erop dat alles dat je tegen je therapeut vertelt tussen jullie blijft. Tenzij therapeuten denken dat je een gevaar vormt voor jezelf of voor andere mensen, zijn ze professioneel verplicht om alles geheim te houden dat tijdens een sessie wordt verteld.
Advertentie
Waarschuwingen
- Hoewel voorbereiding zeer belangrijk is, is het niet nodig om alles te plannen dat je zal zeggen. De sessies zullen op een natuurlijke manier ontplooien wanneer je duidelijke doelen stelt en een beetje oefent om je diepste gevoelens te verwoorden.
Advertentie
Bronnen
- ↑ http://www.mayoclinic.org/tests-procedures/psychotherapy/basics/how-you-prepare/prc-20013335
- ↑ http://www.apa.org/helpcenter/parity-guide.aspx
- ↑ https://www.psychologytoday.com/blog/in-therapy/201005/21-tips-clients-in-psychotherapy
- ↑ http://www.mayoclinic.org/tests-procedures/psychotherapy/basics/how-you-prepare/prc-20013335
- ↑ https://www.liveandworkwell.com/public/content/appointment.asp
- ↑ http://www.mayoclinic.org/tests-procedures/psychotherapy/basics/what-you-can-expect/prc-20013335
- ↑ https://www.liveandworkwell.com/public/content/appointment.asp
- ↑ http://www.steadyhealth.com/articles/how-to-prepare-for-your-first-therapy-appointment?show_all=1
- ↑ https://www.liveandworkwell.com/public/content/appointment.asp
- ↑ http://www.webmd.com/depression/preparing-first-appointment
- ↑ https://www.psychologytoday.com/blog/in-therapy/201005/21-tips-clients-in-psychotherapy
- ↑ http://www.apa.org/helpcenter/choose-therapist.aspx
- ↑ http://psychcentral.com/blog/archives/2010/03/08/couch-surfing-when-a-therapist-says-it-isnt-a-good-fit/
Over dit artikel
Deze pagina is 3.615 keer bekeken.
Advertentie