Pdf downloaden
Pdf downloaden
Je oudtante heeft 's werelds lelijkste trui voor je gebreid. Je vriend heeft je een cd van een band waar je niet tegen kunt gegeven. Je kinderen wachten vol hoop op een blije reactie op je nieuwe groen-roze stippendas. Je buurman heeft je voor de tiende keer een paar kriebelende, groene sokken gegeven. Bijna iedereen zal op gegeven moment een slecht cadeau krijgen, maar dat betekent niet dat je de schenker ook slecht moet laten voelen.
Stappen
-
Zeg 'dankjewel'. Elk cadeau verdient een bedankje. Kijk de schenker in de ogen en wees direct. [1] X Bron
- Je kunt zeggen, ‘Dank je! Ik waardeer dit echt.’
- Je kunt misschien iets zeggen over de aardigheid en vrijgevigheid van de schenker/het cadeau; ‘Wat een gul cadeau!’ of, ‘Wat lief van je!’
-
Reageer op de gedachte achter het cadeau. Als je het moeilijk vindt om blijdschap en waardering te tonen voor een cadeau dat je nooit zult gebruiken of nooit hebt gewild, probeer de gedachte erachter dan te waarderen. Het is altijd mogelijk om een paar woorden van dank over de gedachte achter het cadeau te uiten.
- ’Dankjewel! Wat een bedachtzaam cadeau!’
- ’Ik waardeer het echt dat je aan me hebt gedacht!’
-
Waardeer de bedoeling van het cadeau. Denk na over waarom degene je dit cadeau heeft gegeven, en bedank hem of haar daarvoor. Ook al heeft de schenker een slechte keuze gemaakt heeft hij of zij waarschijnlijk minstens één goede reden ervoor gehad.
- ’Je moet je hebben herinnerd dat ik van chocolade houd!’
- ’Dankjewel voor deze kleurrijke sokken; je weet dat ik het fijn vindt om m'n voeten warm te houden.’
- ’Bedankt voor de cd! Ik ben altijd bezig met het uitbreiden van mijn collectie.’
-
Stel vragen. Stel je schenker vragen over het cadeau en hoe hij of zij erop is gekomen. Dit is een goede afleiding zodat jullie niet hoeven te praten over of je het wel of niet leuk vindt, hoe vaak je het zult gebruiken, enzovoorts. Vraag hem of haar waar hij of zij het heeft gekocht, of hij of zij er zelf eentje heeft, of hoe je het het beste kunt gebruiken (indien van toepassing). Over het algemeen is het de beste keuze om de last van het gesprek op de schenker, en niet jezelf, te leggen wanneer het aankomt op een cadeau dat je niet leuk vindt. [2] X Bron
- ’Heb jij deze cd ook? Welke track vindt je het mooist?’
- ’Volgens mij heb ik nooit eerder zulke sokken gezien; waar heb je ze gekocht? Heb je er zelf een paar?’
- ’Ik heb zeker geen trui als deze -- hoe lang deed je erover om hem te breien? Hoe lang brei je al?’
-
Lieg indien je je daar gemakkelijk bij voelt. Als je geen moreel probleem hebt met het vertellen van kleine leugens om de gevoelens van mensen met goede bedoelingen te bewaken, zeg dan maar dat je het leuk vindt. De meeste mensen vinden het beleefd om kleine leugentjes te vertellen over cadeaus in plaats van dat je de schenker vertelt dat je teleurgesteld bent.
- Vermijd echter het vertellen van een grote leugen. Zeg dat je van het cadeautje houdt, maar zeg niet dat het het beste cadeautje wat je ooit hebt gekregen is, of dat je het elke dag gaat gebruiken.
- Als je niet liegt, vermijd dan gewoon dat je zegt dat je het cadeau vreselijk vindt.
- ’Dankje! Wat een geweldig cadeau.’
- ’Dit is prachtig, dank je! Waar heb je het gevonden?’
-
Spreek de waarheid als jij en de schenker close zijn. Als degene die je het cadeau heeft gegeven je goed kent en jullie een goede band hebben, vertel hem of haar dan gewoon de waarheid indien hij of zij erop aandringt. Jullie kunnen er samen over lachen.
- Een slecht cadeau is geen groot probleem, maar het kan er wel één worden als je erover liegt.
-
Schuif vragen af. Als de schenker het idee krijgt dat je het cadeau niet leuk vindt zal hij of zij je misschien vragen beginnen te stellen over of je het wel 'echt' leuk vindt, of wanneer je het zult gebruiken. Vertel of een hele kleine leugen, of vermijd zijn of haar vragen met meer vragen zodat je geen antwoord hoeft te geven.
- Leid hem of haar als je dat kunt tot het bieden van een suggestie over hoe en wanneer je je cadeau het beste kunt gebruiken. Bied dan een vlugge ‘Dat zal ik zeker doen,’ en ga verder.
- In het geval van een cadeau dat duidelijk gemeen is bedoeld is het prima om beleefdheid en respect los te laten. Wees niet bang om de schenker te vertellen dat hij of zij het cadeau mag houden.
Advertentie
-
Reageer onmiddellijk. Bedank de schenker meteen wanneer je het cadeau open hebt gemaakt. Als je het uitpakt en vervolgens pauzeert zul je teleurgesteld lijken.
-
Maak oogcontact. Kijk je schenker in de ogen wanneer je hem of haar bedankt! Als je het cadeautje niet leuk vindt zul je waarschijnlijk niet met bewondering naar het cadeau zelf kijken, maar je kunt altijd naar het gezicht van de schenker kijken en zijn of haar vriendelijkheid waarderen.
-
Glimlach als je dat kunt. Als je een goede acteur bent, lach dan naar degene die je het cadeau heeft gegeven. Het kan helpen om jezelf eraan te laten denken dat hij of zij je gelukkig probeerde te maken! Dat op zich is al een cadeau. Lach alleen als je dat op een redelijk natuurlijke manier kunt doen.
- Forceer geen glimlach! Dat zal er nep uitzien.
-
Geef de schenker als dank een knuffel. Als je een slechte acteur bent is één manier om je gezicht en teleurstelling te verbergen en tegelijkertijd je waardering te uiten de schenker een knuffel te geven. Als je de schenker goed genoeg kent om hem of haar een knuffel te geven, knuffel hem of haar dan meteen nadat je het cadeautje open hebt gemaakt.
- Een knuffel is oprecht -- het is een liefdevolle manier om de schenker te laten weten dat je de liefde achter het cadeau waardeert.
-
Gedraag je natuurlijk. Je hoeft geen nepenthousiasme te laten zien. Straal in plaats daarvan warmte uit voor de aardigheid van de schenker, die je blij probeert te maken met een cadeau. Denk bij jezelf, ‘hij/zij wou me blij maken door me dit te geven.’
- Lach als je dat kunt. Als je een slechte acteur bent, bedank de schenker dan gewoon.
Advertentie
-
Stuur een bedankbriefje. Terwijl dit goed advies is voor wat voor cadeau je dan ook ontvangt is een bedankbriefje extra belangrijk bij cadeautjes waar je geen fan van bent. Dit zal een deel van de (of alle) zorgen van de schenker laten rusten over je houding tegenover het cadeau (of tegenover de schenker omdat hij of zij het gegeven heeft). Stuur het briefje ongeveer een week na het ontvangen van het cadeau. Zeg net zoals toen je het cadeau hebt ontvangen meer over de gedachte achter het cadeau dan het cadeau zelf. Wees niet specifiek over wat je naderhand met het cadeau doet/gedaan hebt, bijvoorbeeld gewoon, ‘Ik geniet ervan.’ [3] X Bron
- ’Heel erg bedankt dat je langs bent gekomen om samen wat tijd door te brengen. Ik kan niet geloven dat je zoveel moeite hebt gedaan om iets voor me breien -- nogmaals bedankt.’
- ’Ik wou even bedankt zeggen voor het langskomen laatst. Ik waardeer het echt dat je de moeite hebt gedaan om een cadeau voor me te kopen, ik ben blij om nog een cd voor mijn verzameling te hebben.’
-
Geef het aan iemand anders door. Als je echt het liefst meteen van het cadeau af wilt zijn kun je het altijd doorgeven aan een ander. Wees wel voorzichtig en let op dat niemand dit te weten komt. Ook al was je vanaf het begin eerlijk over je gevoelens wordt het gezien als goedkoop en onoprecht om een cadeau dat al aan jou was gegeven door te geven. Zorg er minstens voor dat degene aan wie je het doorgeeft het echt zal waarderen. Je enige verdediging in deze situatie is om er oprecht op te staan dat je het aan iemand hebt gegeven die er echt van zal genieten. Dat, of doneer het aan een liefdadigheidsinstelling.
-
Laat er tijd overheen gaan. Meestal blijft de angstigheid en ongemakkelijkheid van het geven van een cadeau alleen bij dat ene moment. Met de tijd beginnen de meeste mensen het idee van het cadeau te waarderen, en realiseren ze zich (zoals dat hoort) dat het echt de gedachte is die telt. Als je dus niet vanaf het begin eerlijk bent geweest, wees dan niet bang om je echte gevoelens naderhand naar boven te laten komen als erop wordt aangedrongen.
- Vertel de schenker dat je het cadeau uit hebt geprobeerd, maar het toch niet leuk vond. Doe alsof dit een net zo’n grote verrassing voor jou is als dat het dat voor de schenker is wanneer je het hem of haar vertelt.
- Doe je best om de situatie licht te houden, maar laat het nooit lijken alsof je het jammer vindt dat je een cadeau hebt gekregen. Een bedachtzaam maar ongewenst cadeau is altijd beter dan geen cadeau.
- Vraag de schenker of hij of zij het graag terug wil hebben. Als het iets is wat de schenker graag zelf wil of gebruikt, bied dan aan om het terug te geven. De meeste mensen zullen uit beleefdheid nee zeggen, en dit zul je moeten accepteren. Probeer het nooit op te dringen, anders zal je als onbeleefd overkomen.
Advertentie
-
Maak een verlanglijstje. Afhankelijk van de situatie, zoals je verjaardag of de winterfeestdagen, kan het gepast zijn om een verlanglijstje te hebben. Dit hoeft niet per sé een echte lijst te zijn, maar heb een idee van wat je graag wilt ontvangen. Maak het duidelijk voor je vrienden en familie die echt geen goede cadeautjes kunnen kopen wat je graag van ze wilt. Als je het liefst echt simpelweg een slecht cadeau wilt vermijden, maak je suggestie dan iets wat goedkoop en makkelijk te vinden is.
- ’Ik ben nog steeds bezig met de laatste cd die je me hebt gegeven. Maar ik kijk wel echt uit naar het volgende album van [artiestennnaam], die hoort voor de kerst uit te komen.’
- ’Ik hou echt van die sokken die je me hebt gegeven, ik draag ze thuis altijd. Maar er zijn een paar schoenen die ik heel graag wil; volgens mij worden ze bij [winkelnaam] verkocht.’
-
Neem goede cadeaus als voorbeeld. Doe extra je best om precies het juiste cadeau voor die ene slechte schenker te vinden. Wees niet bang om te vragen, ‘Wat zou je graag willen?’. Als hij of zij er onderuit probeert te komen of zegt dat alles wel goed is, dring er dan op aan. Iedereen heeft altijd wel iets in gedachten, dus kom erachter wat dat is. Hopelijk doet hij of zij dan dezelfde moeite wanneer het tijd is om jou een cadeau te geven.
-
Wees duidelijk. Als de schenker maar niet op wil houden kan het tijd zijn om iets te zeggen voor je een kamer vol ongewenste cadeaus hebt. Hopelijk ken je de schenker goed genoeg om het uit te leggen zonder hem of haar te beledigen. Zo niet, wees er dan op voorbereid dat hij of zij van streek zal raken, ook al is dat eigenlijk niet gerechtvaardigd. Spreek hem of haar een tijdje na je het cadeau hebt gekregen in het privé, en vertel hem of haar oprecht, ‘Ik weet niet zeker of dit cadeau juist is voor mij.’
- ’Je weet dat ik van muziek hou, maar dit is gewoon echt niet mijn stijl. Ik hou meer van [muziekstijl]’.
- ’Ik kan je niet genoeg bedanken voor deze zelfgebreide trui, maar ik weet niet zeker of het in mijn garderobe past.’
- ’Ik denk dat ik eerlijk moet zijn: ik heb nooit een manier gevonden om de sokken die je me hebt gegeven te combineren met de kleding die ik draag. Ik waardeer het cadeau echt heel erg, maar ik heb niet meer van dit soort sokken nodig.’
Advertentie
Waarschuwingen
- Als degene waarvan je het cadeau gekregen hebt iemand is waarmee je een hele dichte relatie hebt of iemand is die je vaak ziet is het waarschijnlijk de beste keuze om direct te zijn over je gevoelens over het cadeau.
- Als je ervoor kiest om het cadeau aan een ander door te geven, geef het dan aan iemand uit een andere vriendencirkel of iemand uit een ander deel van je leven. Geef het aan iemand die hoogstwaarschijnlijk geen contact zal hebben met de persoon die je oorspronkelijk het cadeau heeft gegeven.
Advertentie
Bronnen
Over dit artikel
Deze pagina is 6.069 keer bekeken.
Advertentie