PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

Er zijn meerdere redenen waarom je zou willen stoppen met het geven van borstvoeding. Misschien ga je weer aan het werk na je zwangerschapsverlof, misschien is er sprake van een medische aandoening, of misschien wil je de borstvoeding afbouwen zodat de baby kan gaan wennen aan andere voedingsmiddelen. Plotseling stoppen met borstvoeding geven kan echter borstpijn en stuwing veroorzaken. Ook kan het de baby in verwarring brengen. Leer hoe je je baby geleidelijk aan kunt laten afwennen door onderstaande stappen te volgen.

Methode 1
Methode 1 van 3:

Een plan opstellen

PDF download Pdf downloaden
  1. Als je er klaar voor bent om te stoppen met borstvoeding, dan zul je daar geschikte vervanging voor moeten vinden. Zo zorg je ervoor dat aan alle voedingsbehoeften van de baby voldaan wordt. Vraag de kinderarts naar voeding die de overstap van borstvoeding naar de fles makkelijker kan maken. Moeders die ervoor kiezen om te stoppen met borstvoeding hebben meerdere keuzes:
    • Blijf de gekolfde moedermelk geven. Dat je geen borstvoeding meer wilt geven, hoeft niet te betekenen dat je de baby geen moedermelk meer kan geven. Dit is een goede optie voor moeders die niet in staat zijn om borstvoeding te geven, maar die nog niet bereid zijn om helemaal te stoppen moedermelk te geven.
    • Vervang de moedermelk met flesvoeding. Vraag de arts welke flesvoeding geschikt is voor jouw baby.
    • Vervang de moedermelk met vast voedsel en koeienmelk. Als de baby vier tot zes maanden oud is, zou hij/zij er klaar voor kunnen zijn om ook aan vast voedsel te beginnen. Baby's die ouder dan een jaar zijn mogen ook koeienmelk drinken. [1]
  2. In sommige gevallen kun je ervoor kiezen om de baby gelijk van de fles te laten afwennen. Je kunt ervoor kiezen om voortaan een bekertje te gaan gebruiken. Houd rekening met de volgende factoren:
    Advertentie
Methode 2
Methode 2 van 3:

De overstap maken

PDF download Pdf downloaden
  1. Om de baby geleidelijk aan te laten afwennen, vervang je een voederbeurt op een druk moment van de dag. Vervang de moedermelk door de gewenste voeding. Je kunt gekolfde moedermelk of flesvoeding in een fles of beker doen, en de baby hiermee voeren.
  2. Naarmate de baby gewend raakt aan het nieuwe eetpatroon, kun je elke twee, drie dagen een andere voederbeurt beginnen te vervangen. Overhaast het proces niet, omdat de baby anders in verwarring gebracht kan worden. Als dat gebeurt kan het afwennen een averechts effect krijgen.
  3. Veel baby's gaan bijvoorbeeld vlak voor het slapengaan aan de borst. Begin je baby naar bed te doen zonder hem/haar eerst borstvoeding te geven—zo kan hij/zij eraan gewend raken in slaap te vallen zonder eerst gevoed te worden.
    • Je kunt er ook voor kiezen om de borstvoeding te vervangen door iets anders. Overweeg bijvoorbeeld om een verhaaltje voor te lezen, een spelletje te spelen, of de baby in slaap te wiegen.
    • Vervang de borstvoeding niet met een object, zoals een knuffelbeest of een fopspeen. Als je dat wel doet wordt het voor de baby alleen nog maar moeilijker om af te wennen. [4]
  4. Baby's hebben het huid-op-huidcontact dat ze krijgen bij de borstvoeding haast net zo hard nodig als de eigenlijke voeding. Het is belangrijk om de baby tijdens het afwennen extra veel te knuffelen. [5]
    Advertentie
Methode 3
Methode 3 van 3:

Complicaties aanpakken

PDF download Pdf downloaden
  1. Het afwennen verloopt bij iedere baby anders. Het kan een aantal maanden duren voordat de baby zonder morren aan zijn/haar flesje of bekertje begint. Geef niet op. Het is belangrijk om de routine vol te houden, en de voederbeurten geleidelijk aan te vervangen—ongeacht hoe lang daar voor nodig is.
  2. Soms kan de overstap van borstvoeding naar een andere methode medische complicaties veroorzaken. Als je niet zeker weet of het afwennen de gezondste keuze voor jouw kind is, dan is het verstandig om gelijk naar de dokter te stappen. Let tijdens het afwennen op de volgende complicaties:
    • De baby weigert om vast voedsel te eten, zelfs als hij/zij al ouder dan zes-acht maanden is. [6]
    • De baby krijgt last van gaatjes in de tanden.
    • De baby focust zich alleen op jou en de borstvoeding, en lijkt geen interesse te tonen in andere mensen of activiteiten. [7]
  3. Als de baby minder moedermelk begint te drinken, zullen je borsten minder melk aan gaan maken. Het kan echter voorkomen dat je last krijgt van stuwing en/of pijnlijke borsten. Probeer de volgende technieken om het jezelf zo gerieflijk mogelijk te maken:
    • Knijp een klein beetje melk uit de borst als je een voederbeurt overgeslagen hebt. Dit kun je met de hand doen of met de pomp. Knijp niet alle melk uit je borsten; als je dat wel doet, dan zal je lichaam meer melk aan gaan maken.
    • Breng drie-, viermaal daags een koud kompres aan op de borsten. Doe dit per keer zo'n vijftien tot twintig minuten. Dit kan ontsteking helpen verlichten, en vernauwt de melkproducerende klieren.
    Advertentie

Tips

  • Als je baby de fles niet als vervanging accepteert, dan kun je proberen hem/haar flesvoeding toe te dienen met een beker, een lepel of een spuit.
  • Draag geen kleding die naar moedermelk zou kunnen ruiken. Als de baby de melk ruikt, dan zal dat het afwenningsproces voor de baby een stuk moeilijker maken.
Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 14.671 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie