Pdf downloaden Pdf downloaden

Merk je dat je je salaris of zakgeld opmaakt zodra je het krijgt? Zodra je begint met uitgeven, kan het moeilijk zijn om ermee te stoppen. Maar te veel uitgeven kan leiden tot stapels rekeningen en nul spaargeld. Jezelf ervan weerhouden om geld uit te geven kan moeilijk zijn, maar met de juiste aanpak, is het mogelijk om te stoppen met het uitgeven van geld en in plaats daarvan geld te gaan sparen.

Deel 1
Deel 1 van 3:

Je bestedingsgewoonten beoordelen

Pdf downloaden
  1. Wanneer je niet uitkomt met je beschikbare budget zal je als eerste moeten nagaan welke dingen niet echt nodig zijn. In tegenstelling tot vaste kosten (noodzakelijke dingen, zoals huur, gas/water/elektra en andere kosten) die elke maand hetzelfde blijven, zijn willekeurige uitgaven niet per se noodzakelijk en gemakkelijker om op te bezuinigen. [1]
    • Vraag jezelf af: Besteed ik te veel geld aan deze willekeurige zaken? Vind je het moeilijk om rekeningen te betalen voor een vakantie, bijvoorbeeld? Of heb je die merkschoenen echt nodig, of die nieuwe spelcomputer?
    • Controleer of er dingen zijn die je niet gebruikt. Dit kan een abonnement voor een gaming-platform zijn dat je in maanden niet hebt gebruikt, een fitnessruimte waar je niet naartoe gaat en/of een kabelabonnement, terwijl je toch alles online kijkt.
    • Er zijn weliswaar een paar grijze zones, zoals een sportschool of een mooie garderobe die nodig kan zijn voor je professionele carrière. Deze zal je wellicht niet weg hoeven laten, maar het is wel de moeite van het onderzoeken waard.
  2. Kijk op je creditcard en bankafschriften, alsmede uitgaven met contant geld, om te zien waar je geld aan opgaat. Neem nota van zelfs kleine dingen zoals een kopje koffie, een postzegel of een maaltijd onderweg. [2]
    • Je bent wellicht verrast door hoeveel je uiteindelijk uitgeeft elke week of maand.
    • Indien mogelijk, bekijk dan je gegevens van het afgelopen jaar. De meeste financiële planners zullen de uitgaven van een heel jaar bekijken, alvorens aanbevelingen te doen.
    • Willekeurige uitgaven kunnen uiteindelijk een groot percentage uit gaan maken van je loon of zakgeld. Door deze bij te houden krijg je een beter gevoel waar je op kunt bezuinigen.
    • Let op hoeveel je uitgeeft aan wat je wilt, versus dat wat je nodig hebt (bijvoorbeeld drankjes in een bar tegenover de wekelijkse boodschappen).
    • Bekijk welk percentage van je uitgaven vast zijn en welke willekeurig. Vaste kosten blijven elke maand hetzelfde, terwijl willekeurige uitgaven veranderlijk zijn.
  3. Dit is een goede manier om bij te houden hoeveel je elke dag uitgeeft aan bepaalde dingen. In plaats van je bonnetjes weg te gooien, bewaar je ze, zodat precies bij kunt houden hoeveel je aan een ding of een maaltijd besteedt. Op deze manier kun je, als je merkt dat je boven je budget voor de maand uitstijgt, precies lokaliseren wanneer en waar je je geld aan hebt uitgegeven.
    • Probeer minder contant en meer met je creditcard of bankkaart te betalen, omdat die kan worden gevolgd. Creditcardsaldi moeten indien mogelijk elke maand volledig worden betaald.
  4. Een budgetplanner is een programma waarin wordt berekend hoeveel je per jaar uitgeeft en hoeveel inkomen je in dat jaar krijgt. Dit geeft aan hoeveel je kunt besteden in een bepaald jaar, op basis van je uitgaven. [3]
    • Vraag jezelf af: Besteed ik meer dan ik verdien? Als je put uit je spaargeld om elke maand je huur te betalen of je creditcard gebruikt om je koopziekte elke maand te kunnen bekostigen, dan besteed je meer dan je verdient. Dit leidt alleen maar tot meer schulden en minder spaargeld. Dus, wees eerlijk over je uitgaven elke maand en zorg ervoor dat je alleen dat uitgeeft wat je verdient. Dit betekent het budgetteren van geld elke maand voor uitgaven en spaargeld.
    • Je kunt ook budgetterings-apps gebruiken om je te helpen bij het bijhouden van je uitgaven van dag tot dag. Download een budgetterings-app op je telefoon en houd je uitgaven bij, direct nadat je ze hebt gedaan. [4]
    Advertentie
Deel 2
Deel 2 van 3:

Het aanpassen van je bestedingspatroon

Pdf downloaden
  1. Maak een begroting en houd je eraan . Bepaal het totaal van je basisuitgaven voor elke maand, om ervoor te zorgen dat je geen geld gaat uitgeven dat je niet hebt. Dit zijn o.a.: [5]
    • Huur en water/gas/elektra. Afhankelijk van je woonsituatie deel je deze kosten wellicht met een huisgenoot of partner. Wellicht betaalt je verhuurder ook voor je warmtevoorziening, of betaal je elke maand voor het elektriciteitsverbruik.
    • Vervoer. Loop je elke dag naar je werk? Op de fiets? Met de bus? Carpoolen?
    • Eten en drinken. Bereken het gemiddelde bedrag per week voor maaltijden voor een maand.
    • Gezondheidszorg. Het is belangrijk om een ziektekostenverzekering te hebben in het geval van een incident of ongeval, omdat uit eigen zak betalen waarschijnlijk duurder zal zijn dan een zorgverzekering. Doe wat onderzoek online om naar de goedkoopste verzekering te zoeken.
    • Diverse onkosten. Als je een huisdier hebt, bepaal dan hoeveel voedsel die elke maand krijgt. Als jij en je partner elke maand een avond uit gaan, beschouw dit dan ook als onkosten. Houd rekening met elke uitgave die je bedenken kunt, zodat je geen geld uitgeeft zonder precies te weten waar het is gebleven.
    • Moet je schulden afbetalen, voeg deze verplichtingen dan toe aan je budget onder de post noodzakelijke uitgaven.
  2. Een doel kan zijn: nieuwe sokken ter vervanging van je oude die vol gaten zitten. Of, ter vervanging van je kapotte mobiel. Door het hebben van een doel tijdens het winkelen, vooral als het gaat om discretionaire artikelen, stopt het doen van impulsaankopen. Door je op één essentieel item te richten tijdens het winkelen, heb je een duidelijke begroting voor je winkeluitje. [6]
    • Wanneer je boodschappen doet, verzin dan van tevoren recepten en maak een boodschappenlijst. Op deze manier kun je je tijdens het doen van de boodschappen vasthouden aan de lijst, en weet je exact hoe je elke ingrediënt gaat gebruiken dat je koopt.
    • Vind je het maar moeilijk om je te houden aan een boodschappenlijst, doe dan online boodschappen. Hiermee kun je een lopend totaal van je aankopen bijhouden en je bewust zijn van precies dat wat je uitgeeft. [7]
  3. Ah, de onweerstaanbare aantrekkingskracht van een aanbieding! Winkeliers rekenen erop dat hun klanten aangetrokken worden door de schappen met koopjes. Het is belangrijk om de verleiding tot het rechtvaardigen van een aankoop, alleen maar omdat het in de aanbieding is, te weerstaan. Zelfs grote kortingen kunnen grote uitgaven inhouden. In plaats daarvan zouden je enige twee overwegingen bij het winkelen moeten zijn: Heb ik dit nodig? Past dit binnen mijn budget? [8]
    • Indien het antwoord op deze vragen nee is, dan kun je het item maar beter in de winkel laten liggen en je geld bewaren voor een item dat je nodig hebt, in plaats van dat je wilt, zelfs al is het in de uitverkoop.
  4. Neem alleen het geld mee dat je nodig hebt, op basis van je budget, om de week door te komen. Op die manier kun je geen onnodige aankopen doen, omdat je reeds al je contante geld hebt besteedt. [9]
    • Als je toch je creditcard meeneemt, behandel deze dan als een betaalpas. Op deze manier voelt elke cent die je met je creditcard hebt besteedt aan als geld dat je elke maand zult moeten terug betalen. Door je creditcard te beschouwen als een betaalpas, zorgt je ervoor dat je niet zo haastig bent om de kaart bij elke aankoop tevoorschijn te halen.
  5. Uit eten kan erg duur worden, vooral als je €10-€15 per dag uitgeeft, 3-4 keer per week. Beperk je eten tot eens per week en daarna geleidelijk tot eenmaal per maand. Het zou je moeten opvallen hoeveel geld je bespaart wanneer je boodschappen doet en voor jezelf kookt. Je zult ook veel meer genieten van een keer lekker uit eten gaan vanwege een speciale gelegenheid. [10]
    • Neem elke dag je lunch mee naar je werk, in plaats van geld neer te tellen voor de lunch. Rooster elke avond 10 minuten voor het slapengaan of 's ochtends voor je naar je werk gaat, om een broodje en een tussendoortje klaar te leggen om mee te nemen. Je zult merken dat je heel wat geld bespaart elke week, gewoon door je lunch mee te nemen.
  6. Test je bestedingspatroon door alleen dat te kopen wat je nodig hebt in een periode van 30 dagen of een maand. Zie hoe weinig je kunt besteden in een maand, door je te focussen op het kopen van dingen die je nodig, in plaats van dingen die je wilt. [11]
    • Dit zal je helpen bepalen wat noodzakelijk is en wat leuk is om te hebben. Behalve de voor de hand liggende levensbehoeften, zoals huur en eten, is het te verdedigen dat lid zijn van een sportschool nodig is om je fit te houden en omdat het je een goed gevoel geeft. Of dat een wekelijkse massage je helpt bij de pijn in je rug. Zolang deze behoeften binnen je budget passen en je hen kunt veroorloven, kan je daar geld aan uitgeven.
  7. Dingen zelf repareren is een geweldige manier om nieuwe vaardigheden te leren en geld te besparen. Er zijn veel boeken en blogs over zelf dingen repareren of maken, waarmee je dure dingen kunt creëren met een beperkt budget. In plaats van je geld uit te geven aan een duur kunstwerk of een decoratief item, maak je die zelf. Hiermee maak je iets unieks en blijf je binnen je budget. [12]
    • Websites zoals Pinterest, ispydiy [13] en A Beautiful Mess [14] hebben allemaal geweldige doe-het-zelf ideeën voor huishoudelijke spullen. Je kunt ook leren hoe je items kunt hergebruiken de je al bezit, om er iets nieuws van te maken, in plaats van geld te besteden aan een nieuw item.
    • Doe huishoudelijke taken en activiteiten zelf. Maak het pad in de voortuin zelf schoon, in plaats van iemand anders te betalen om dit te doen. Betrek het hele gezin bij buitenklusjes, zoals het maaien van het gazon of het schoonmaken van het zwembad.
    • Maak je eigen huishoudelijke schoonmaakspullen en schoonheidsproducten. De meeste van deze producten zijn gemaakt van basisproducten die je bij de supermarkt of reformwinkel kunt kopen. Wasmiddelen, allesreiniger en zelfs zeep kunnen allemaal zelf worden gemaakt en veel goedkoper dan die in de winkel. [15]
  8. Werk toe naar een levensdoel, zoals een reis naar Zuid-Amerika of het kopen van een huis, door een bepaalde hoeveelheid geld elke maand opzij te zetten op je spaarrekening. Herinner jezelf eraan dat het geld dat je uitspaart (door het niet elke week te besteden aan kleding of uitgaan), naar een grotere levensdoel gaat.
    Advertentie
Deel 3
Deel 3 van 3:

Hulp inschakelen

Pdf downloaden
  1. Dwangmatige shoppers hebben vaak geen controle over hun uitgaven en geven om emotionele redenen geld uit. Ze 'winkelen tot ze erbij neervallen' en dan gaan ze nog door met winkelen. Maar dwangmatig winkelen en uitgaven doen zorgt er over het algemeen voor dat een persoon zich alleen maar vreselijker voelt over zichzelf, in plaats beter. [16]
    • Compulsief winkelen komt over het algemeen meer voor bij vrouwen dan bij mannen. Vrouwen die dwangmatig winkelen hebben meestal rekken met kleding thuis waar de prijskaartjes nog steeds op aan zitten. Ze gaat naar de winkel met de bedoeling om één item te kopen, en komen thuis met tassen vol kleding.
    • Compulsief winkelen kan een periodieke balsem zijn voor depressie, angst en eenzaamheid tijdens de vakantieperiode. Het kan ook optreden wanneer een persoon zich boos, depressief of eenzaam voelt.
  2. Geef je je in het weekend over aan koopziekte? Besteed je voortdurend meer dan je je kunt veroorloven? [17]
    • Kom je in een bepaalde roes als je gaat winkelen en dingen koopt die je niet nodig hebt? Je kunt je op een bepaalde manier 'high' voelen als je wekelijks veel dingen koopt.
    • Merk op of je grote schulden hebt op je creditcard, of dat je meerdere creditcards hebt.
    • Je kunt je aankopen ook verbergen voor familieleden of partners die zich daar zorgen over maken. Of je kunt proberen om je uitgaven te verdoezelen door een parttime baan te nemen ter bekostiging van je bestedingspatroon.
    • Individuen die dwangmatig geld uitgeven bevinden zich waarschijnlijk in een ontkenningsfase en vinden het vaak moeilijk om toe te geven dat ze een probleem hebben.
  3. Dwangmatig winkelen wordt beschouwd als een verslaving. Dus kunnen zowel een professionele therapeut of een gespreksgroep voor compulsieve shoppers, belangrijke manieren zijn om het probleem aan te pakken en toe te werken naar een oplossing. [18]
    • Tijdens therapie, kun je de onderliggende problemen van je compulsieve uitgaven identificeren en de gevaren onderkennen van meer uitgeven dan je hebt. Therapie kan ook gezonde alternatieve manieren bieden om met je emotionele problemen om te gaan.
    Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 12.780 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie