Pdf downloaden
Pdf downloaden
Wijn wordt al duizenden jaren gedronken. Van de oude Romeinen en Grieken tot moderne culturen, deze rijke drank wordt over de hele wereld gedronken. Tegenwoordig kopen de meeste mensen hun wijn gewoon bij de supermarkt zonder erover na te denken hoe de wijn bewaard moet worden om zo lang mogelijk goed te blijven en een betere smaak te krijgen.
Stappen
-
Bewaar de wijn in het donker. Bewaar alle wijnen in het donker, en zorg er vooral voor dat ze niet in direct zonlicht of tl-licht liggen. Uv-straling tast de wijn aan en verandert de chemische samenstelling, zodat de wijn een onaangename geur krijgt. Donkere flessen beschermen de wijn beter en sommige flessen zijn gemaakt van glas met een uv-filter, maar toch kan er nog genoeg uv-straling door het glas komen om de wijn te verpesten. Als je een fles wijn niet volledig in het donker kunt bewaren wikkel je er lichtjes een doek omheen of stop je de fles in een doos die je apart zet. Als je de wijn toch af en toe aan licht bloot moet stellen, zorg er dan voor dat het om licht van gloeilampen of natriumlampen gaat. [1] X Bron
-
Bewaar wijnflessen met een kurk liggend op de zijkant. Als je de flessen lange tijd rechtop bewaart zullen de kurken uitdrogen. Er zal dan uiteindelijk lucht bij de wijn komen, waardoor de wijn bederft. Als je de wijnflessen met de etiketten omhoog neerlegt zul je de droesem die na verloop van tijd ontstaat gemakkelijker kunnen zien wanneer je de flessen uiteindelijk opent.
-
Zorg voor een constante temperatuur. Om wijn langer dan een jaar te laten rijpen is het absoluut nodig om de wijn gekoeld te bewaren. Zelfs een ondergrondse wijnkelder is niet koud genoeg.
- Zorg dat je de wijn bewaart op een plek die niet warmer wordt dan 24 °C, of die slechts kort zo warm wordt. Wijn die 24 °C of warmer wordt begint te oxideren. De ideale temperatuur voor het bewaren van een verzameling van verschillende soorten wijn is 12 °C. [2] X Bron Persoonlijke communicatie, Dennis Foley, wijntaxateur en -veilingmeester Het is niet slecht voor de wijn als de temperatuur nog verder zakt. De wijn zal dan alleen minder snel rijp worden. [3] X Bron Je kunt je wijn echter beter in een ruimte bewaren met een temperatuur van 20 tot 22 °C dan een ruimte met een temperatuur van 7 tot 18 °C, ook al is de eerste ruimte bijna warm genoeg om de wijn te laten oxideren. Als de temperatuur stijgt kan er wijn door de kurk komen, en als de temperatuur weer zakt kan er lucht mee in de fles getrokken worden.
- Zorg dat de temperatuur op de plek waar je de wijn bewaart zo constant mogelijk is. Zorg er ook voor dat de temperatuur langzaam stijgt en zakt. Hoe groter de temperatuurschommelingen zijn waaraan de wijn blootgesteld wordt, hoe sneller de wijn oud wordt door het ademen. De temperatuur mag op een dag niet meer dan 1,5 °C zakken of stijgen. In een jaar mag het verschil niet groter dan 2,5 °C zijn. Dit geldt vooral voor rode wijn, die sneller op temperatuursverschillen reageert dan witte zijn. [4] X Bron
-
Verplaats de wijn niet. Bewaar de wijn indien mogelijk op zo’n manier dat je geen flessen hoeft te verplaatsen om de wijn die je wilt drinken te kunnen pakken. Probeer de flessen niet te verplaatsen wanneer je ze neergelegd hebt. Zelfs trillingen van zwaar verkeer, motoren en generatoren kunnen slecht zijn voor de wijn.
-
Houd de luchtvochtigheid rond de 70%. Door een hoge luchtvochtigheid droogt de kurk niet uit en verdampt de wijn niet. Zorg er echter wel voor dat de luchtvochtigheid niet hoger dan 70% wordt, want daardoor kan er schimmelgroei ontstaan en kunnen de etiketten loslaten. [5] X Bron [6] X Bron Je kunt een hygrometer kopen om de luchtvochtigheid te meten en indien nodig maatregelen nemen om ervoor te zorgen dat de lucht vochtiger of droger wordt.
-
Bewaar de wijn apart. Vergeet niet dat wijn ‘ademt’, dus bewaar de wijn niet samen met etenswaren die sterk ruiken. De geur zal namelijk door de kurk trekken en de wijn aantasten. Een goede ventilatie kan ervoor zorgen dat de wijn niet muf gaat ruiken. [7] X Bron
-
Bewaar de wijn zo lang als nodig is. Niet alle wijnen worden beter als je ze lang bewaart. Goedkope nieuwe-wereldwijnen, ofwel wijnen uit streken als Zuid-Amerika, Australië, Californië, Libanon en Zuid-Afrika, zullen over het algemeen geen betere smaak krijgen door ze lang te bewaren. Rode wijn kun je 2 tot 10 jaar bewaren en laten rijpen. De juiste bewaartijd hangt echter af van het type rode wijn en de hoeveelheid suiker, zuur en tannines. De meeste witte wijnen moeten na 2 tot 3 jaar rijpen opgedronken worden, al kun je bepaalde witte wijnen uit Bordeaux (chardonnay) 20 jaar laten rijpen. [8] X Bron
-
Koel of warm de wijn voor het serveren op. Op welke temperatuur de wijn het beste smaakt hangt af van de wijnsoort en kan verschillen van de temperatuur waarop de wijn bewaard is. Net voordat je de wijn opdrinkt koel je de wijn of laat je hem warmer worden totdat hij de juiste temperatuur heeft om geserveerd te worden: [9] X Bron
- Blush, rosé en droge witte wijn: 8 tot 14 ºC
- Mousserende wijn en champagne: 6 tot 8 ºC
- Lichte rode wijn: 13 ºC
- Stevige rode wijn: 15-19 ºC
Advertentie
-
Bewaar geopende witte wijn in een wijnkelder of wijnkast. Bewaar de wijn in de koelkast als je geen wijnkelder of wijnkast hebt. Daardoor blijft de wijn na het openen over het algemeen nog drie tot vijf dagen goed, maar er zijn manieren om ervoor te zorgen dat de wijn nog langer goed blijft:
- Zorg dat de wijn zo weinig mogelijk blootgesteld wordt aan lucht. Doe de kurk stevig in de fles. Als je maar een klein beetje wijn overhebt giet je de wijn in een kleinere fles.
- Zorg dat de wijn zo weinig mogelijk blootgesteld wordt aan licht en warmte. Als je meerdere koelkasten hebt, doe de wijn dan in de koelkast die het minst gebruikt wordt. Probeer als je slechts een koelkast hebt om de deur steeds maar kort open te houden.
- Koop een wijnafsluiter en een pomp.
-
Bewaar rode wijn op kamertemperatuur. Rode wijn blijft enkele dagen goed, als je de kurk maar op de fles doet en de fles op een donkere plek neerzet.
-
Zorg dat dessertwijnen als sauternes, de meeste soorten port en de meeste soorten sherry langer goed blijven. Deze wijnen verliezen ook na 3 tot 5 dagen niet aan kwaliteit, maar hoe lang de wijn goed blijft hangt af de soort wijn. [10] X BronAdvertentie
- Wijnkelder. Dit is een voor de hand liggende mogelijkheid. Maak je geen zorgen als je een wijnkelder hebt. Leg de flessen wijn gewoon in een rek, doe de deur dicht en je bent klaar. Zorg er wel voor dat je een systeem hebt om bepaalde wijnflessen terug te kunnen vinden in je wijnkelder, want anders ben je al snel een lange tijd aan het zoeken om een bepaalde fles te vinden.
- Geïmproviseerde wijnkelder in een kast.
Het lijkt misschien het beste om een groot gat in de kelder te graven, maar dat is een grote klus die je vrij veel zal kosten. Een zelfgemaakte wijnkelder in een kast is ideaal voor de gewone wijnliefhebber en zal je waarschijnlijk slechts twee- tot driehonderd euro kosten. Zorg er wel voor dat je zeker weet dat je dit wilt, want het is niet altijd gemakkelijk om weer een gewone kast van je wijnkast te maken.
- Zoek op de begane grond van je huis een lege kast op op een rustige plek.
- Lijm stroken schuimbord van 2 tot 3 centimeter dik op de muren en het plafond van de kast. Gebruik constructielijm om de stroken vast te maken.
- Vervang de deur door een geïsoleerde deur (bij voorkeur een van staal). Je kunt als je dat wilt hier ook schuimbord op plakken.
- Maak tochtstrips vast aan de randen van deur zodat er geen lucht in en uit de kast kan stromen. Door warmte kan de wijn bederven.
- Zorg ervoor dat het relatief koud is in de kast. Er zijn verschillende manieren waarop je de temperatuur in een kast kunt laten zakken. Zoek naar een methode die past bij je kast.
- Wijnkoelkast. In een wijnkoelkast blijft de temperatuur over het algemeen constant, als je de deur maar niet steeds opent en sluit. De koelkast zorgt ook voor een goede luchtvochtigheidsgraad. Sommige koelkasten hebben verschillende temperatuurzones voor verschillende wijnen.
Tips
- Wijn die je buiten de wijnkelder of koelkast hebt laten staan en bedorven is is niet slechter voor je dan wijn die wel op de juiste manier bewaard is. De wijn smaakt alleen anders. Gooi de wijn niet weg. Je kunt de wijn namelijk nog steeds gebruiken om mee te koken.
- Sommige wijnen zijn bedoeld om direct opgedronken te worden, terwijl andere soorten eerst moeten rijpen om een betere smaak te krijgen. Alleen voor de laatste soort wijn zul je moeten kijken hoe je de wijn langdurig kunt bewaren. Als je witte wijn hebt die je wilt laten rijpen, doe de wijn dan niet in de koelkast. Dit is wanneer een wijnkelder, een wijnkast of zelfs een koele, donkere plek erg belangrijk is.
- Als je de kurk weggegooid hebt maar de overgebleven wijn wel wilt bewaren, maak de opening dan dicht met behulp van een stuk huishoudfolie, waar je een strak elastiekje omheen wikkelt.
- Het doelbewust laten rijpen en verbeteren van de smaak van je wijn door de omstandigheden waarin de wijn bewaard wordt onder controle te houden is een kunst en wetenschap waarvoor je veel meer kennis nodig hebt dan in een artikel beschreven kan worden.
- Praat met een plaatselijke wijnkenner met een eigen wijnkelder. Kijk wat hij of zij aanraadt, of vraag of hij of zij enkele flessen wijn voor je wil bewaren als je zelf geen ruimte hebt om de wijn te bewaren.
- Je kunt wijnflessen eenvoudig opbergen in fruit- en groentedozen van piepschuim. Zet de dozen neer onderin een kast op de begane grond in het midden van je huis. Je kunt tevens piepschuimvlokken in de dozen doen om de wijn beter te beschermen. Als je de dozen in de linnenkast zet kun je je linnengoed zelfs op en rondom de dozen leggen. Dit is niet alleen een erg goedkope en eenvoudige manier om je wijn te bewaren (vooral als je huurt), maar je zorgt er zo ook voor dat je je voorraad minder snel plundert omdat je er moeilijker bij kunt komen.
- Er zijn enkele bedrijven waar je je wijn voor een bepaald bedrag kunt laten bewaren. Je kunt waarschijnlijk het beste voor een wijnopslag kiezen als je een zeldzame of delicate fles wijn hebt die je niet binnenkort op wilt drinken.
- Zorg ervoor dat de wijn veilig is, voor welke manier van bewaren je ook kiest. Als je de wijn maar kort wilt bewaren is dit een minder groot probleem. Als je een fles wijn echter langere tijd wilt bewaren om de wijn te laten rijpen, dan moet je ervoor zorgen dat je de fles op een veilige plek bewaart. ‘Veilig’ betekent dat de wijnfles niet aan licht en warmte blootgesteld wordt, niet door anderen leeggedronken kan worden, niet kapot kan gaan, niet kan barsten en niet op de grond kan vallen.
- Als je van plan bent om je eigen wijn te maken kun je het beste een eigen wijnkelder hebben, vooral als je van plan bent om de wijn te verkopen.
Advertentie
Waarschuwingen
- Drink altijd verstandig .
- Bewaar wijn niet samen met voedingsmiddelen die kunnen fermenteren (zoals kaas) of kunnen gaan rotten (zoals fruit en groente). Schimmelgeuren kunnen door de kurk trekken en zo de wijn aantasten.
Advertentie
Bronnen
- ↑ http://www.targetwoman.com/articles/wine-storage.html
- ↑ Persoonlijke communicatie, Dennis Foley, wijntaxateur en -veilingmeester
- ↑ http://www.cellarnotes.net/storing_wine.html
- ↑ http://www.targetwoman.com/articles/wine-storage.html
- ↑ http://www.cellarnotes.net/storing_wine.html
- ↑ http://www.targetwoman.com/articles/wine-storage.html
- ↑ http://www.targetwoman.com/articles/wine-storage.html
- ↑ http://www.targetwoman.com/articles/wine-storage.html
- ↑ http://www.targetwoman.com/articles/wine-storage.html
Over dit artikel
Deze pagina is 4.650 keer bekeken.
Advertentie