Pdf downloaden
Pdf downloaden
Hoewel het dunschillertje van je grootmoeder misschien onverwoestbaar lijkt, wil je die misschien toch liever inruilen voor een andere methode. In dit artikel behandelen we zowel de traditionele manier om aardappelen te schillen, als een methode die het nog veel en veel makkelijker maakt—het wegkomen van de schil. Beide manieren werken prima, en zullen je piepertjes perfect schillen.
Stappen
-
Houd de aardappel in de ene hand, en de schiller in de andere. Ga bij de gootsteen of vuilnisbak staan voordat je de aardappel gaat schillen. Op die manier zal de keuken niet bezaaid liggen met aardappelschilletjes. Er zijn twee standaard "varianten" dunschiller; zo houd je ze vast:
- Als je een lange dunschiller hebt, houd die dan vast als een verfroller—met de duim die de schiller in de vingers balanceert, maar uit de buurt van het mesje.
- Als je een schiller in een Y-vorm hebt, houd die dan vast als een potlood. Deze methode is efficiënter, en de kans dat je jezelf ermee blesseert is kleiner. Laat de schiller tussen middelvinger en duim rusten, en gebruik je wijsvinger om de schiller op zijn plek te houden.
-
Begin onderaan de aardappel, en schil voorzichtig van je af. Doe net alsof je een streep tekent met de schiller, van de achterkant van de aardappel naar voren—strek je elleboog uit, van je lichaam af. Begin onderaan, en probeer in een vloeiende beweging het einde van de aardappel te bereiken. Idealiter zou je de schil van de aardappel er in reepjes afsnijden.
- Dit geldt voor allebei soorten schiller, ook voor die in de Y-vrm. Hoewel het goed mogelijk is dat opoe de schiller anders vasthield, en naar zich toe trok, zul je erachter komen dat je de aardappelen op deze manier een stuk schoner kunt schillen.
- Sommige aardappelen zijn wat lastiger te schillen dan andere, en bij sommige zal de huid er niet in reepjes maar in brokjes afkomen—zeker als de aardappel niet rond en glad is. Besteed extra aandacht aan deze plekjes, om ervoor te zorgen dat je alles er af haalt. Deze aardappelen hebben wat extra werk nodig, en je zult dat iets langzamer moeten doen teneinde jezelf niet te blesseren.
-
Roteer de aardappel, en ga verder met schillen. Als je de ene kant geschild hebt, roteer de aardappel dan in de hand. Ontwikkel een fijn ritme van schillen en roteren, schillen en roteren. Maak je nog geen zorgen over het schillen van de boven- en onderkant.
- Het is geen race, ga zo rustig en geduldig aan het werk als nodig is; je wilt de aardappel goed schillen, en je wilt jezelf niet in de vingers snijden. Door rustig aan te beginnen kun je de perfecte techniek voor later ontwikkelen.
-
Schil de donkere plekjes weg. Als de binnenkant van de aardappel onthuld wordt kom je soms donkere plekjes tegen. Dit is geen probleem, aardappelen zijn zelden perfect. Concentreer je op dit gebied, en blijf schillen tot je de donkere laagjes volledig weg geschild hebt.
- Soms gaat het donkere "vlees" van de aardappel vrij diep (dit noemt men vaak het "oog"). Als dit het geval is kun je dat plekje wegsnijden met een mes, of de zijkant van de dunschiller. De aardappel zal niet perfect rond zijn, maar je kunt hem nog prima eten.
-
Zet dit proces voort met de boven-- en onderkant van de aardappel. Dit is net als je knieën scheren—probeer je zo goed mogelijk om de rondingen heen te manoeuvreren, en keer terug naar de vervelende stukjes die je ongetwijfeld zult missen.
- Spoel de aardappelen af met koud water als je klaar bent. Je aardappelen zijn nu schoon, en klaar om bereid te worden.
Advertentie
-
Leg je aardappelen in een grote pan met ruim water. Je wilt een pan die groot genoeg is zodat de aardappelen onder water staan, en niet te dicht op elkaar gepakt liggen. Probeer de aardappelen ten minste 2,5-5 centimeter onder water te zetten.
-
Als je dat wilt kun je een sneetje in de aardappelen zetten. Het kan zijn dat de schil er makkelijker afkomt (of in ieder geval makkelijker te pakken is) als je een sneetje in de aardappelen zet. Maak een sneetje (0,6 mm) rondom de aardappel, zoals een evenaar.
- Zet het sneetje niet te diep—de snee hoeft alleen langs de laag schil. Probeer elke aardappel ook even groot te snijden, zodat ze gelijkmatig koken.
-
Breng de aardappelen zo'n 15 minuten aan te kook. Een goede pan met zes, zeven aardappelen duurt het ongeveer 15 minuten om door te koken. Afhankelijk van hoeveel aardappelen je aan het koken bent zal het iets langer of korter duren. Als je denkt dat ze klaar zijn, steek dan een vork in een van de aardappelen—als de vork de schil doorboort en gelijk naar binnenglijdt, dan ben je klaar.
- Maak je nog geen zorgen over het afgieten van de pan—ga verder naar de volgende stap zodat de warmte van de aardappels bewaard blijft.
-
Als de aardappel gaar gekookt zijn, dompel ze dan gedurende 5-10 seconden één voor één onder in ijskoud water. Zet een kommetje ijswater neer voor wanneer de aardappelen klaar zijn. Met je tang (pak de aardappel niet met je handen) kun je elke aardappel pakken en in het ijskoude water doen.
- Je hoeft ze daar niet lang in te leggen om ze af te laten koelen—5 à 10 seconden is voldoende.
- Het kan zijn dat je met elke aardappel een nieuw ijsklontje in het water moet doen; het water zal wat van de temperatuur van de aardappel overgenomen hebben.
-
Schil de aardappel. Oefen met je vingers lichte druk uit op de schil, en die zal gelijk loslaten—als een tafelkleedje. Als je een inkeping op de aardappelen gemaakt hebt, dan kun je je duim op die rand zetten en de schil naar de uiteinden trekken.
- Deponeer de schillen een voor een in de vuilnisemmer (of in de daarvoor bestemde bak naast je), om het ijswater zo schoon en koud mogelijk te houden.
Advertentie
Tips
- Bewaar de schillen, en voeg ze toe aan soep, of bak ze. Aardappelschillen zitten boordevol vitaminen en mineralen, en zouden niet verspild moeten worden.
- Gebruik de scherpe punt van de schiller om de "ogen" van de aardappel te verwijderen. Steek het puntje in de aardappel, en draai je pols.
- Als je de aardappel gekookt hebt, overweeg dan om de aardappel met schil en al te eten—de schil bevat belangrijke microvoedingsstoffen.
Advertentie
Waarschuwingen
- Dunschillers zijn scherp. Let goed op hoe je de schiller vasthoudt, omdat de schiller van zijn plek kan "springen" als je op een lastig plekje stuit.
Advertentie
Over dit artikel
Deze pagina is 10.684 keer bekeken.
Advertentie