PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

Bronchitis is een virusziekte die gekenmerkt wordt door langdurig en hevig hoesten. Acute bronchitis kan eenmalig enkele weken duren, terwijl chronische bronchitis een langdurige aandoening is waar je tenminste enkele maanden of langer last van blijft houden. Van alle mensen die jaarlijks voor bronchitis naar de huisarts gaan, blijken de meesten last te hebben van acute bronchitis. Dit kan thuis behandeld worden en gaat meestal vanzelf weg als je het op de juiste manier behandelt.

Methode 1
Methode 1 van 3:

Bronchitis thuis behandelen

PDF download Pdf downloaden
  1. [1] Als je tijdens je ziekte genoeg blijft drinken helpt dit je lichaam om op de juiste manier te blijven functioneren. Drink elke een tot twee uur 250 ml vocht.
    • Veel vocht drinken helpt om het slijm los te maken en zorgt ervoor dat je lichaam normaal blijft functioneren. [2]
    • Als je van je arts maar een bepaalde hoeveelheid vocht mag drinken vanwege andere medische problemen, volg dan zijn of haar instructies nauwgezet op.
    • Veel van het vocht dat je drinkt moet water zijn of andere drankjes die weinig calorieën bevatten. Zo voorkom je dat je te veel calorieën binnenkrijgt.
    • Vruchtensap, heldere bouillon en warm water met citroen en honing zijn andere goede opties. Een warm drankje verzacht tevens je keel die door het vele hoesten pijn is gaan doen.
    • Drink geen drankjes die cafeïne of alcohol bevatten. Deze drankjes hebben namelijk een vochtafdrijvende werking en zorgen dat je uitgedroogd raakt.
  2. Probeer zoveel mogelijk te slapen. Probeer om tenminste acht uur per nacht te slapen. Als het door je ziekte niet lukt om 's nachts door te blijven slapen, rust dan in ieder geval uit door te gaan liggen met je hoofd naar beneden of omhoog op een stapel kussens.
    • Slapen is een belangrijk onderdeel van het behouden van een sterk immuunsysteem. [3] Als je niet genoeg slaap krijgt, zal je lichaam het virus niet kunnen bestrijden.
  3. Eenvoudige taken zijn meestal prima, maar ga niets doen waarbij je je gemiddeld tot bovengemiddeld in moet spannen. Als je je erg inspant, kun je namelijk last krijgen van hoestaanvallen. Bovendien tast het je immuunsysteem ook aan.
  4. [4] Zet de luchtbevochtiger 's avonds aan en slaap terwijl hij aanstaat. Het inademen van warme, vochtige lucht maakt het slijm in de luchtwegen los, waardoor je gemakkelijker kunt ademen en je minder hevig moet hoesten.
    • Maak de luchtbevochtiger schoon aan de hand van de aanwijzingen van de fabrikant. Als je de luchtbevochtiger niet schoonmaakt, kunnen er bacteriën en schimmels groeien in het waterreservoir, die dan in de lucht terecht kunnen komen. Door bacteriën en schimmels in de lucht kan je bronchitis erger worden.
    • Je kunt ook in de badkamer zitten met de deur dicht terwijl je een half uur lang heet water uit de douche laat stromen. De stoom die door het water geproduceerd wordt heeft hetzelfde effect als de damp die uit de luchtbevochtiger komt.
  5. Vervuilde en koude lucht kunnen de aandoening verergeren. Je kunt waarschijnlijk niet alle irriterende stoffen vermijden, maar er zijn enkele die je gemakkelijk uit de weg kunt gaan.
    • Stop met roken en kom niet in de buurt van andere mensen die roken. Rook irriteert je longen sterk, en rokers lopen het grootste risico op het ontwikkelen van chronische bronchitis.
    • Draag een ademmasker als je denkt dat je blootgesteld kunt worden aan verf, huishoudelijke schoonmaakmiddelen, parfum of andere sterke geuren.
    • Draag buitenshuis een gezichtsmasker. Koude lucht kan je luchtwegen vernauwen, waardoor je heviger gaat hoesten en het moeilijk voor je is om te ademen. Als je buitenshuis een ademmasker draagt, zal de lucht opgewarmd worden voordat het in je luchtwegen terechtkomt.
  6. [5] Gebruik alleen een vrij verkrijgbare hoestsiroop als je zo erg moet hoesten dat het je dagelijkse bezigheden verstoort. In normale omstandigheden wil je dat je zoveel mogelijk slijm ophoest, om zo te voorkomen dat er te veel slijm in je longen blijft zitten en je last krijgt van meer infecties. Om die reden moet je niet regelmatig hoestsiroop en andere hoestonderdrukkende middelen nemen wanneer je bronchitis hebt.
    • Een hoestsiroop is meestal een hoestonderdrukkend middel. Een dergelijk middel onderdrukt of vermindert je hoest, waardoor je minder zult hoesten en minder slijm zult produceren.
    • Als je door het hoesten niet kunt slapen of je zoveel moet hoesten dat het pijnlijk wordt, dan kun je een hoestonderdrukkend middel afwisselen met andere medicatie om de hoest tijdelijk te verlichten.
    • Het wordt aangeraden om advies aan je huisarts te vragen voordat je begint met het nemen van hoestsiroop. Je kunt deze middelen echter gewoon zonder recept in de winkel halen.
  7. Een vrij verkrijgbare expectorans zorgt ervoor dat je meer slijm ophoest. Patiënten met bronchitis hebben een hoger risico op het krijgen van longontsteking of andere ernstige infecties vanwege de overmatige hoeveelheid slijm die er geproduceerd wordt. Het wordt daarom aangeraden om een expectorans te gebruiken om van de grote hoeveelheid slijm af te komen, vooral als het hoesten niet helpt om het slijm los te maken.
  8. Je kunt regelmatig een dosis aspirine of paracetamol slikken als de pijn op je borst en op andere plekken in je lichaam ondraaglijk wordt. Merk op dat pijnstillers je bronchitis niet zullen genezen, maar alleen de pijn onderdrukken. Wanneer je de pijn onder controle hebt, is het wellicht gemakkelijker om het slijm op te hoesten.
    • Neem geen aspirine of paracetamol als je al een hoestmiddel neemt dat een pijnstillende werking heeft of dat niet tegelijk met pijnstillers genomen mag worden. Veel hoestmiddelen bevatten naast slijmoplossende en hoestonderdrukkende ingrediënten ook een pijnstiller.
  9. Onderzoeken naar kruidenmiddelen laten tegenstrijdige resultaten zien. Praat dus met je arts voordat je ze neemt. Er is ook geen concreet bewijs dat kruidenmiddelen effectief werken om acute bronchitis te behandelen. Uit sommige verkennende onderzoeken blijkt echter dat de Kaapse geranium (Pelargonium sidoides) een positief effect heeft. Uit een onderzoek blijkt dat mensen sneller herstellen wanneer ze dit kruidenmiddel nemen in plaats van een placebo. [6]
    • Een gewone verkoudheid kan leiden tot bronchitis, dus het nemen van kruidenmiddelen tegen verkoudheid kan ook bronchitis helpen voorkomen. Enkele kruidenmiddelen die onderzocht zijn en veelbelovende resultaten hebben laten zien, zijn onder andere echinacea (drie maal per dag 300 mg), knoflook en ginseng (400 mg per dag). [7]
    Advertentie
Methode 2
Methode 2 van 3:

Een professionele medische behandeling ondergaan

PDF download Pdf downloaden
  1. Als je langer dan een week last hebt van bronchitis en je geen verbetering ziet, maak dan een afspraak met je huisarts. Ga ook naar je huisarts als je symptomen steeds erger worden.
    • Maak een afspraak met je huisarts als je hoest langer dan een maand blijft aanhouden.
    • Bel zo snel mogelijk je huisarts als je bloed op begint te hoesten, moeite hebt met ademen, koorts krijgt of je bijzonder zwak of ziek voelt. [8] Maak ook een afspraak als je voeten beginnen op te zwellen.
    • Bel je huisarts als je een vloeistof met een nare smaak begint op te hoesten. Dit wordt meestal veroorzaakt door maagzuur dat uit de maag omhoog komt en dat tijdens je slaap in de longen druppelt. Je arts zal je een maagzuurremmer voorschrijven om dit bepaalde type bronchitis te behandelen.
  2. Een arts kan een antibioticum voorschrijven als hij of zij vermoedt dat er zich een infectie ontwikkelt. Er is in ieder geval geen concreet bewijs dat antibiotica helpen om acute bronchitis effectief te behandelen. [9]
    • In normale omstandigheden zal een arts geen antibiotica voorschrijven. Bronchitis wordt namelijk door een virus veroorzaakt en antibiotica bestrijden alleen bacteriële infecties.
    • Als je meer slijm begint op te hoesten of als dat slijm dikker wordt, dan kan het zijn dat je een bacteriële infectie hebt. Je arts zal in dit geval meestal wel een antibioticum voorschrijven. Een dergelijke antibioticakuur duurt meestal tussen de vijf en tien dagen.
  3. [10] Deze medicijnen worden doorgaans gebruikt voor de behandeling van astma. Je arts kan je dit voorschrijven als je door je bronchitis moeilijk kunt ademen.
    • Een luchtwegverwijder krijg je meestal voorgeschreven in de vorm van een inhalator. Het medicijn wordt door het apparaatje direct in je bronchiën gespoten, waar het de luchtwegen vrijmaakt en het slijm verwijdert.
  4. [11] Als je last hebt van chronische bronchitis, dan moet je wellicht langdurige therapie ondergaan om je verzwakte longen sterker te maken. Longrevalidatie is een speciaal behandelingsprogramma van ademhalingsoefeningen. Een ademtherapeut werkt dan een-op-een met je aan een oefenprogramma dat je helpt om langzaam de capaciteit van je longen weer op te bouwen zodat je gemakkelijker kunt ademhalen.
    Advertentie
Methode 3
Methode 3 van 3:

Bronchitis begrijpen

PDF download Pdf downloaden
  1. Mensen van alle leeftijden en geslachten kunnen last krijgen van bronchitis. De aandoening wordt gekenmerkt door een ontsteking van de luchtpijp, bronchiën en bronchioli, die wordt veroorzaakt door een infectie of chemische irriterende stof. [12] Het heeft een bacteriële, virale of chemische oorzaak.
    • Dit artikel behandelt acute bronchitis, wat vaker voorkomt dan chronische bronchitis. Chronische bronchitis is namelijk een aparte medische aandoening, waarvoor je meestal een professionele medische behandeling moet ondergaan. Acute bronchitis is een veelvoorkomende aandoening waar de meeste mensen ooit weleens mee te maken hebben gehad. In bijna alle gevallen van acute bronchitis gaat de ziekte na verloop van tijd vanzelf weer weg na het thuis op de juiste manier behandeld te hebben en de patiënt veel gerust heeft. [13]
  2. Deze aandoening gaat vanzelf weg en hoeft niet met antibiotica behandeld te worden, maar je kunt tot enkele weken na de genezing nog last hebben van hoesten. De behandeling van acute bronchitis richt zich op het verzachten van de symptomen en het zorgen voor genoeg slaap en rust, zodat je lichaam zelf kan herstellen. [14]
    • Er is geen onderzoek waarmee bronchitis definitief vastgesteld kan worden. [15] Artsen diagnosticeren bronchitis meestal op basis van de symptomen die de patiënt heeft.
    • De behandeling en het herstel vinden meestal volledig thuis plaats, tenzij er sprake is van verdere infecties of complicaties.
  3. Mensen die last krijgen van acute bronchitis geven vaak aan dat ze kort daarvoor last kregen van hoest. Dit gebeurt zonder dat er sprake is van andere aandoeningen, zoals astma, COPD, longontsteking of een gewone verkoudheid. [16]
    • Bronchitis gaat doorgaans gepaard met een droge hoest waarbij er geen slijm loskomt. Wanneer de ziekte zich verder ontwikkelt hoest men vaak wel slijm op. Door het constante hevige hoesten kan men last krijgen van pijn aan de keel en de longen. [17]
    • Naast een rode keel (geïnfecteerd slokdarmhoofd), hebben de meeste mensen ook symptomen als moeite met ademen (dyspneu), piepen bij het in- of uitademen, koorts hoger dan 38,5°C en vermoeidheid.
  4. Naast veelvoorkomende symptomen zijn er veel risicofactoren die de kans op bronchitis kunnen vergroten. Dit zijn onder andere vervuilende stoffen in de lucht, roken of meeroken, veranderingen in de omgeving, chronische sinusitis, het hebben van een tracheotomie, bronchopulmonale allergieën, een hiv-infectie, alcoholisme en gastro-oesofageale refluxziekte (GORZ). Baby's en bejaarden behoren tot de risicogroepen voor bronchitis. [18]
    • Bij gezonde mensen gaat bronchitis vanzelf over. Je lichaam herstelt dan vanzelf zonder dat er een bepaalde behandeling nodig is. De meeste medische richtlijnen raden ook geen antibiotica aan. Als je meerdere symptomen hebt die langer dan een maand aanhouden en je vragen hebt of je zorgen maakt, overweeg dan om naar je arts te gaan om je te laten onderzoeken en je professioneel te laten behandelen. [19]
    Advertentie

Waarschuwingen

  • Zelfs milde bronchitis kan bij oudere mensen reden tot bezorgdheid zijn. Dit is vooral zo als zij al een andere aandoening hebben, zoals griep, COPD of congestief hartfalen.
  • Wanneer een kind last krijgt van acute bronchitis is het belangrijk om ook rekening te houden met andere luchtwegaandoeningen. Als bij een kind de bronchitis terugkeert, dan kan dit duiden op een onderliggende aandoening of een afwijking aan de luchtwegen. Er moet tevens onderzocht worden of er sprake is van een niet goed werkend immuunsysteem of chronische astma. Bij erg jonge kinderen kan acute bronchitis (veroorzaakt door het respiratoir syncytieel virus) dodelijk zijn. [20] Het is een goed idee om advies te vragen aan de huisarts als je vermoedt dat je kind bronchitis heeft.
Advertentie
  1. http://www.medicinenet.com/script/main/art.asp?articlekey=109392&page=2
  2. http://www.mayoclinic.com/health/bronchitis/DS00031/DSECTION=treatments-and-drugs
  3. Wenzel RP, Fowler AA. Clinical practice. Acute bronchitis. N Engl J Med. 2006;355:2125–2130. 2. Albert RH. Diagnosis and treatment
  4. Wenzel RP, Fowler AA. Clinical practice. Acute bronchitis. N Engl J Med. 2006;355:2125–2130. 2. Albert RH. Diagnosis and treatment
  5. Wenzel RP, Fowler AA. Clinical practice. Acute bronchitis. N Engl J Med. 2006;355:2125–2130. 2. Albert RH. Diagnosis and treatment
  6. http://www.aafp.org/afp/1998/0315/p1270.htm
  7. Braman SS. Chronic cough due to acute bronchitis: ACCP evidencebased clinical practice guidelines. Chest. 2006;129:95S–103S
  8. Domino, F. (n.d.). The 5-minute clinical consult standard 2015 (23rd ed.).
  9. Domino, F. (n.d.). The 5-minute clinical consult standard 2015 (23rd ed.).
  10. http://www.emedicinehealth.com/acute_bronchitis/page5_em.htm
  11. Domino, F. (n.d.). The 5-minute clinical consult standard 2015 (23rd ed.).

Over dit artikel

Deze pagina is 14.911 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie