PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

Hiv (Human Immunodeficiency Virus) is het virus dat aids veroorzaakt. Hiv valt het immuunsysteem aan, het vernietigt de witte bloedcellen die het lichaam helpen te vechten tegen infectie en ziekte. Testen is de enige zekere manier om te bepalen of je hiv hebt. Er zijn symptomen die een waarschuwing kunnen zijn dat je een gevorderde infectie hebt.

Methode 1
Methode 1 van 3:

De eerste symptomen herkennen

PDF download Pdf downloaden
  1. Kijk of je acute vermoeidheid ervaart zonder duidelijk aanwijsbare reden. Vermoeidheid kan een teken van allerlei ziekten zijn, maar het is ook een symptoom dat veel mensen met hiv hebben. Als dit het enige is wat je ervaart is er geen reden tot paniek, maar hou het wel goed in de gaten. [1]
    • Acute vermoeidheid is niet hetzelfde als een beetje slaperig zijn. Voel je je altijd moe, zelfs als je goed hebt geslapen? Moet je vaker een middagdutje doen dan anders, en kun je geen zware activiteiten ondernemen omdat je niet voldoende energie hebt? Dit soort vermoeidheid is reden tot bezorgdheid.
    • Als de vermoeidheid weken of maandenlang aanhoudt, laat je dan testen op hiv.
  2. , of last hebt van nachtelijk zweten. Deze symptomen komen veel voor gedurende het vroege stadium van een hiv-infectie, ook wel de acute fase genoemd. Niet iedereen ervaart deze symptomen, maar degenen die het wel ervaren doen dat meestal 2 tot 4 weken nadat ze hiv hebben opgelopen. [2]
    • Koorts en nachtelijk zweten zijn ook symptomen van bijvoorbeeld griep of verkoudheid. Als griep en verkoudheid heersen, heb je dat waarschijnlijk.
    • Rillingen, spierpijn, keelpijn en hoofdpijn, allemaal symptomen van griep en verkoudheid, kunnen ook de eerste tekenen zijn van een hiv-infectie.
  3. De lymfeklieren zwellen op als reactie op een infectie. Dit heeft niet iedereen, maar degenen die wel symptomen ervaren hebben dit meestal ook. [3]
    • De lymfeklieren in de nek zwellen eerder op dan die onder de oksels of in het kruis als je een hiv-infectie hebt.
    • Lymfeklieren kunnen door allerlei infecties opzwellen, dus het is nodig om eerst meer onderzoek te laten doen.
  4. Deze symptomen, die ook veel bij griep voorkomen, kunnen op een vroege hiv-infectie duiden. Laat je testen als de symptomen aanhouden. [4]
  5. Als je zweren in de mond hebt terwijl je die anders nooit hebt, naast andere genoemde symptomen, kan dat een teken van hiv-infectie zijn. Zweren aan de geslachtsdelen kunnen ook duiden op een hiv-infectie.
Methode 2
Methode 2 van 3:

Symptomen van een gevorderd stadium herkennen

PDF download Pdf downloaden
  1. Dit symptoom komt in een later stadium van hiv voor, soms jaren nadat men het virus heeft opgelopen. Dit ogenschijnlijk onschuldige symptoom wordt makkelijk genegeerd, vooral als het optreedt in het hooikoortsseizoen, of als verkoudheid heerst. Als je een droge hoest hebt die niet overgaat als je allergiepilletjes neemt, kan het een teken van hiv zijn.
  2. Mensen met een verder gevorderd stadium van hiv krijgen vaak uitslag op de huid, vooral in het gezicht en op het bovenlichaam. Het kan ook voorkomen aan de binnenkant van de mond en in de neus. Het is een teken dat hiv zich ontwikkelt tot aids. [5]
    • Schilferige, rode huid is ook een teken van een later stadium van hiv. De vlekken kunnen ook op builen of bobbels lijken.
    • Huiduitslag hoort meestal niet bij verkoudheid of griep, dus als je dat naast andere symptomen hebt, ga dan meteen naar de huisarts.
  3. Longontsteking wordt vaak opgelopen door mensen bij wie het immuunsysteem niet goed werkt. Mensen met een gevorderd stadium van hiv lopen grotere kans op longontsteking van ziektekiemen die normaal niet zo'n ernstige reactie zouden geven.
  4. Patiënten met een later stadium van hiv krijgen vaak schimmelinfecties in de mond, ook wel spruw genoemd. Deze aandoening ziet eruit als witte vlekken op de tong en aan de binnenkant van de mond. Dit is een waarschuwing dat het immuunsysteem niet hard genoeg tegen de infectie kan vechten.
  5. Het komt ook veel voor bij patiënten met een gevorderd stadium van hiv dat hun nagels geel of bruin verkleuren, scheuren of afbreken. De nagels worden vatbaarder voor schimmels die het lichaam normaal gesproken kunnen afweren.
  6. In de vroege stadia van hiv kan dat veroorzaakt worden door aanhoudende diarree; in een later stadium is er soms sprake van ernstig gewichtsverlies, vaak wordt dan de diagnose aids gesteld.
  7. Pas op gevallen van geheugenverlies, depressie of andere neurologische aandoeningen. Hiv kan in een later stadium de cognitieve functie van de hersenen aantasten. Deze symptomen zijn heel ernstig en je moet je dan ook meteen laten onderzoeken.
Methode 3
Methode 3 van 3:

Hiv beter begrijpen

PDF download Pdf downloaden
  1. Er zijn verschillende omstandigheden waardoor je het risico loopt op hiv. Je loopt een verhoogd risico als je: [6]
    • Onveilige anale, vaginale of orale seks hebt gehad.
    • Injectienaalden hebt gedeeld.
    • Bent gediagnosticeerd/behandeld voor een seksueel overdraagbare aandoening (soa), tuberculose of hepatitis.
    • In de periode 1978-1985 een bloedtransfusie hebt gehad.
  2. Dit is de meest nauwkeurige maatregel om te bepalen of je hiv hebt. Neem contact op met je huisarts, GGD of soa-kliniek. Lees op deze website waar je je allemaal kunt laten testen.
    • Testen is simpel, betaalbaar en betrouwbaar (in de meeste gevallen). De meest gebruikte test gebeurt door een bloedmonster af te nemen. Er zijn ook testen met orale vloeistoffen (geen speeksel) en urine. Er zijn zelfs testen die je thuis kunt doen. Als je geen arts hebt die kan testen, neem dan contact op met de lokale GGD.
    • Als je bent getest op hiv, wees dan niet bang om je testresultaten op te halen. Weten of je bent geïnfecteerd of niet verandert je leefstijl en manier van denken.
    • Veel gezondheidsorganisaties raden aan om je te laten testen als onderdeel van je fysieke routine, zelfs als je denkt dat je geen risico loopt. Vroegtijdig opsporen en behandelen van hiv kan latere complicaties helpen voorkomen.
  3. Veel mensen hebben hiv zonder dat ze het weten. Je kunt het virus wel mee dan tien jaar met je meedragen voordat je symptomen krijgt. Als je reden hebt om te denken dat je hiv hebt opgelopen, laat je dan zo snel mogelijk testen, ook al heb je geen symptomen.

Tips

  • Laat je testen als je twijfelt of je de ziekte misschien hebt. Het is het beste voor jou en voor de mensen om je heen.
  • Als je een thuistest hebt gebruikt en je hebt positief getest voor de infectie, zal je worden doorverwezen voor een vervolgtest. Vermijd deze niet. Als je je zorgen maakt, maak dan een afspraak met je arts.
  • Hiv wordt niet overgebracht door de lucht of door voedsel. Het virus overleeft niet buiten het lichaam.

Waarschuwing

  • Raap nooit een weggegooide naald of injectiespuit op.
  • Soa's verhogen het risico van hiv-infectie.
  • Er zijn momenteel naar schatting 25.000 mensen met hiv in Nederland. Ongeveer een derde is niet in zorg en veel van hen weten niet dat ze hiv bij zich dragen.

Over dit artikel

Deze pagina is 125.409 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?