PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

Met z’n sterke arbeidsmarkt, hoge levenstandaard en prachtige omgeving, is het niet verwonderlijk dat Australië een belangrijk reisdoel is voor werkzoekenden van over de hele wereld. Solliciteren op een baan "Down Under" is een intensief en opwindend proces: je moet hard aan het werk om een visum te bemachtigen, vacatures te vinden en een ‘Aussie-vriendelijk’ cv te maken. Met een gezonde dosis geduld en een positieve instelling, zul je binnen de kortste keren “G’day, mate!” zeggen.

Deel 1
Deel 1 van 4:

Een werkvisum bemachtigen

PDF download Pdf downloaden
  1. Als je een baan wilt vinden voordat je het hele aanvraagproces voor visa hebt doorlopen, is dit het visum voor jou! Je toekomstige werkgever steunt je aanvraag vanwege jouw relevante vaardigheden. [1]
    • Dit één van de twee belangrijkste soorten werkvisa in Australië.
  2. Om dit visum te krijgen moet je een aantal tests doen om je vaardigheden vast te stellen en te zien hoe goed je bent als kandidaat. Dit is de tweede van de twee categorieën visa voor gekwalificeerd werk in Australië. [2]
    • De gedachte een test te moeten doen voor een visum levert misschien stress op, dus wees voorbereid door van de vereisten en interviewtechnieken kennis te nemen. Blijf kalm tijdens het interview en wees vriendelijk. Laat ze zien wat je allemaal mee kunt nemen voor Australië!
    • Hier en voor elke andere werkvisum categorie en ondercategorie gelden een paar unieke vereisten, maar alle visa voor gekwalificeerd werk vereisen onder andere dat je jonger bent dan 50 en goed Engels spreekt. Probeer alvast wat Engels te leren voordat je een visum aanvraagt door bijvoorbeeld bij jou in de buurt op les te gaan of door online te studeren. Je gaat wonen in een land waar Engels de voertaal is, dus dit is een vaardigheid die je nodig hebt!
  3. Een EOI is geen visumaanvraag, maar eerder een manier om jezelf in het blikveld van Australische werkgevers en overheid te plaatsen, die je visumaanvraag misschien willen gaan steunen. Als je de juiste mix hebt van aansprekende vaardigheden en kwaliteiten, kan een werkgever of overheidsinstantie je nomineren voor het juiste werkvisum. [3]
    • Je hebt een afgeronde EOI nodig om een punten-visum aan te vragen.
    • Een afgeronde EOI is niet verplicht, maar is beschikbaar, voor aanvragers van een visum dat door een werkgever wordt gesponsord.
    • Ga voor meer informatie naar SkillSelect op http://www.border.gov.au/Trav/Work/Skil# .
  4. Je moet, voordat je een aanvraag voor een werkvisum kunt afronden, langs de dokter, zodat je de documenten van een afgerond medisch onderzoek kunt overleggen. Je moet ook laten zien dat je redelijk Engels spreekt door goed te scoren op één van de beschikbare, erkende examens.
  5. Kijk op de website van Australian Skills Recognition Information om te weten te komen of jouw kwalificaties bevestigd moeten worden door een relevante beroepsorganisatie. Afhankelijk van je beroep en studieplaats kan het nodig zijn om een overbruggingscursus of aanvullende studie te doen. Zie dit niet als een extra test, maar eerder als een manier om aan te tonen dat jouw vaardigheden niet alleen in je eigen land, maar ook in Australië bruikbaar zijn!
    • Jouw kwalificaties in de Australische equivalent kunnen benoemen is een flinke steun in de rug als je op banen solliciteert.
  6. Het kan lastiger zijn om een visum te bemachtigen als je niet wordt aangemerkt als een gekwalificeerde migrant, dus focus erop om jezelf de meest aantrekkelijk mogelijke sollicitant te maken. Haal een beroepskwalificatie of doe wat werkervaring op voordat je een aanvraag doet. Als je Engels niet vloeiend is, zou je kunnen overwegen om taallessen te nemen bij een erkende aanbieder.
    • Sommige soorten werkvisa zijn regionaal georiënteerd, dus vraag of je een visum kunt aanvragen in een regio met minder baancompetitie of meer vraag naar bepaalde banen.
    • Wees niet bang als het visumproces je ingewikkeld of intimiderend voorkomt; veel mensen hebben dat gevoel! Neem de tijd om jezelf de complexiteit van de procedure eigen te maken door online onderzoek te doen of vragen te stellen op de Australische ambassade of consulaat. Kijk op de website van de Australische overheid voor een schat aan informatie over immigratie. [4]
  7. Als je visum nodig hebt om in Australië te werken, is dit je eerste prioriteit! Mogelijke werkgevers zullen je om je immigratiestatus vragen en het hebben van een visum (of tenminste begonnen zijn met het aanvraagproces) is een vereiste voor de meeste vacatures.
    • Je kunt een online aanvraag doen op http://www.border.gov.au/Trav/Visa/Appl .
    • Denk eraan dat bij visa voorrang wordt gegeven aan mensen met kwalificaties en ervaring in banen waaraan een tekort is, dus poets je cv op en maak jezelf een beetje breed!
    Advertentie
Deel 2
Deel 2 van 4:

Andere visamogelijkheden onderzoeken

PDF download Pdf downloaden
  1. Als je een buitenlander bent die net is afgestudeerd van een Australische hogeschool, heb je geluk: je zou in aanmerking kunnen komen voor een speciaal visum waarmee je in het land mag blijven en werken. Je moet jonger zijn dan 50, een geldig visum hebben (bijv. een studentenvisum), voldoen aan de vereisten voor taal en opleiding, en vaardigheden hebben die relevant zijn en gevraagd worden.
    • Er zijn twee ‘stromen’ van dergelijke visa voor afstuderende studenten beschikbaar, gebaseerd op factoren zoals je vaardigheden en de aard van je opleidingservaring in Australië.
    • Voor meer informatie over en aanvraagformulieren voor het ‘Temporary Graduate Visa’, kijk op http://www.border.gov.au/Trav/Visa-1/485- .
  2. Misschien ben je jonger dan 30 wil je door Australië reizen en een beetje geld verdienen om de kosten onderweg te dekken. In dat geval kun je in aanmerking komen voor een ‘Work and Holiday Visa (subclass 462)’ of een ‘Working Holiday Visa (subclass 417)’. Deze visa staan je toe om tot een jaar in het land te verblijven en te werken.
    • Je moet zonder minderjarige kinderen reizen, genoeg geld hebben (ongeveer 5000 Australische dollars) om je kosten te dekken en een retourticket naar huis op zak hebben. Kijk voor meer details over de aanvraag en de vereisten op http://www.border.gov.au/Trav/Visi/Visi-1 .
  3. Helaas zijn er veel visa-oplichters, dus pas op als iemand aanbiedt om je een Australisch werkvisum te bezorgen. De Australische overheid houdt een lijst bij van veel voorkomende en actuele oplichtingspraktijken op http://www.border.gov.au/Trav/Visa/migration-fraud-and-scams . Val, bijvoorbeeld, niet voor de neptelefoontjes, waarin wordt gevraagd om directe betaling voor een visumverlenging, en pas goed op met beloftes (met een aanbetaling) op vacaturesites over een Australisch visum en baan. Gebruik je gezond verstand en blijf bij de officiële overheidssites; de URL eindigt op .gov.au!
    • Het is illegaal voor derde partijen (werkgevers, enz.) om financieel gewin te hebben door iemand te nomineren of te sponsoren voor een visum. Een Australische werkgever mag je, met andere woorden, niet voor de sponsoring om een financiële bijdrage vragen, of die achteraf van je loon inhouden. Er kunnen je echter wel legale kosten voor professionele dienstverlening in rekening worden gebracht, en dat is ook OK. Vraag een medewerker van je Australische ambassade of consulaat als je zeker wilt weten of een betaling legitiem is. [5]
    Advertentie
Deel 3
Deel 3 van 4:

Banen vinden en sollicitaties voorbereiden

PDF download Pdf downloaden
  1. Als je nog niet besloten hebt in welke industrie je zou willen werken, kies doordacht! De belangrijkste industrieën in Australië zijn landbouw, mijnbouw, toerisme en de verwerkende industrie. Mijnbouw, financiële dienstverlening, toerisme en telecommunicatie hebben in de afgelopen Jaren de grootste groei doorgemaakt, wat betekent dat er veel mogelijkheden zijn en veel baanzekerheid!
    • Houd de 'Skills Australia Needs'-bijeenkomsten in het oog of de informatiestalletjes op congressen over gekwalificeerd werk waar dan ook ter wereld. [6]
  2. Miljoenen vacatures worden online gezet. Je kunt de gewone vacaturesites gebruiken, of de door de overheid gesponsorde sites. Als de veelheid van informatie en mogelijkheden lastig door te ploegen lijkt, blijf dan gefocust op de industrie, baan of regio waarin je het liefst zou werken en spits je zoektochten toe op deze voorkeuren. Mogelijke banen zullen direct naar boven komen! [7]
    • Bekijk de advertenties in Australische kranten voor banen die niet online staan. Kijk in de belangrijkste kranten zoals The Age (Melbourne), Sydney Morning Herald (Sydney), The Courier-Mail (Brisbane) en The West Australian (Perth).
    • Om meer te weten over vacatures in een bepaalde organisatie, kun je contact opnemen met de personeelsafdeling of kijken op de website.
  3. Het is belangrijk dat je je cv (in Australië ook wel résumé genoemd) is opgezet in de Australische stijl. Dat is niet heel anders dan een cv ergens anders vandaan, maar er zitten een paar belangrijke verschillen in. Australische cv’s zijn, bijvoorbeeld, een stuk langer dan Amerikaanse. Meer ruimte om je geweldige ervaringen en vaardigheden te etaleren! [8]
    • Hoewel ze meestal vrij lang zijn, staat in Australische cv’s de essentiële informatie op de eerste pagina. Gebruik categorieën als 'Career Summary' (een kort overzicht), 'Key Skills', 'Key Qualifications' en soms 'Key Training' en/of 'Key Affiliations'.
    • Zoek online naar voorbeelden of sjablonen van Aussie-stijl cv’s en sollicitatiebrieven. Kopieer niet exact wat iemand anders gedaan heeft, maar gebruik het als inspiratiebron om jouw cv een Aussie uitstraling te geven, terwijl jouw eigen, unieke uitmuntendheid in beeld blijft. [9]
  4. Algemene, 13-in-een-dozijn brieven doen het in Australië even slechts als waar dan ook, dus investeer wat energie en laat elke brief schitteren. Let erop dat je benadrukt dat je al toestemming hebt om in Australië te werken of dat het aanvraagproces loopt. Zet als het kan een Australisch postadres en telefoonnummer in je cv. [10]
    Advertentie
Deel 4
Deel 4 van 4:

Solliciteren en aangenomen worden

PDF download Pdf downloaden
  1. Zelfs nu nog worden voor veel banen niet via de media of online geadverteerd, dus je eigen, persoonlijke contacten zijn héél belangrijk! Pak netwerkkansen en breid je netwerken uit door je aan te sluiten bij beroepsverenigingen. Als je iemand hebt leren kennen bij een bedrijf, laat die persoon dan weten dat je gaat solliciteren. Je kunt er je cv mee naar de bovenkant van de stapel werken. [11]
    • Of het nu iemand is waarmee je als stagiaire hebt samengewerkt of iemand die je op het strand bent tegengekomen, netwerkcontacten zijn een cruciaal element bij het zoeken en vinden van werk.
  2. Richt je op elke potentiele werkgever en recruitmentbureau in de regio waar je je wilt vestigen. Open sollicitaties zijn heel gewoon in Australië, dus doe een gok en solliciteer zelfs als er geen vacature is, vooral als je contact hebt gemaakt met iemand in je netwerk.
    • Bij twijfel, solliciteer. Denk eraan dat je doel nu is om voor sollicitatiegesprekken te worden uitgenodigd. Je hebt niets te verliezen! [12]
  3. Als je geen bevestiging ontvangt van je sollicitatie, neem dan contact op met de afdeling personeelszaken. Aarzel ook niet om te bellen met het bedrijf als je na een paar weken nog niets hebt gehoord. [13]
    • Dit is de gewoonte in Australië en wordt niet als ongepast beschouwd. Eigenlijk laat het zien hoe enthousiast je bent en hoe vastberaden om deze baan te krijgen.
  4. Probeer in Australië te zijn als je wordt opgeroepen voor een sollicitatiegesprek. Heel weinig werkgevers zullen in zee gaan met een kandidaat die ze nooit hebben ontmoet, hoewel je wel een videogesprek (bijv. Skype) zou kunnen voorstellen als je niet in persoon aanwezig kunt zijn. Denk eraan om kopieën van je werkvisa en referenties mee te nemen (of op te sturen) zodat werkgevers die kunnen inzien.
    • Als het om sollicitatiegesprekken gaat stellen Australische werkgevers prijs op punctualiteit, optimisme en het vermogen om je punt met voorbeelden te illustreren. Dus, wees op tijd, opgewekt en klaar om voorbeelden te geven!
    • Ze willen ook graag een idee krijgen van je persoonlijkheid door te vragen naar je hobby’s, sterke punten en minder sterke punten, enz. Wees jezelf en laat ze zien hoe goed je in hun bedrijf past. [14]
    Advertentie

Tips

  • Lees over de kosten van levensonderhoud en maak een financieel plan voordat je gaat praten over salaris. (En vergeet niet om de belastingen ook in je berekeningen mee te nemen.)
  • Wees geduldig en begin vroeg met het zoeken naar een baan. Het duurt gemiddeld acht weken om een baan te vinden, dus start zo snel mogelijk! Maar solliciteer niet meer dan 12 weken voordat je kunt beginnen op een baan. Zo kun je tegen de werkgever zeggen dat je binnen een paar maanden kunt beginnen.
Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 3.113 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie