PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

Het vinden van een bestand in een Linux-systeem kan lastig zijn als je niet weet hoe je dat moet doen. De beste manier bestanden te zoeken is door het gebruiken van diverse verschillende terminal-opdrachten. Het leren beheersen van deze opdrachten kan je de volledige controle geven over je bestanden, en ze zijn veel krachtiger dan de eenvoudige zoekfuncties van andere besturingssystemen.

Methode 1
Methode 1 van 3:

Met behulp van "find"

PDF download Pdf downloaden
  1. Dit is de eenvoudigste zoekactie die je uit kunt voeren met het find -commando. Het onderstaande commando zoekt volgens de query in de huidige directory en alle onderliggende directory's. [1]
    find -iname "filename" 
    
    • Gebruik -iname in plaats van -name om hoofdletters te negeren. Het -name -commando is hoofdlettergevoelig.
  2. Als je het hele systeem wilt doorzoeken, dan kun je de parameter / toevoegen aan de zoekactie. Hiermee vraag je find om alle directory;s te doorzoeken, te beginnen in de root.
    find / -iname "filename" 
    
    • Je kunt de zoekactie in een specifieke directory starten door / te vervangen door een directory-pad, zoals /home/pat .
    • JE kunt . gebruiken, in plaats van / , om te forceren dat de zoekactie alleen wordt uitgevoerd in de huidige directory en subdirectory's.
  3. * om te zoeken naar alles dat overeenkomt met een deel van de query. De joker * kan nuttig zijn voor het vinden van iets, als je de volledige naam niet meer weet, of als je alles wilt vinden met een bepaalde extensie.
    find /home/peter -iname "*.conf" 
    
    • Dit retourneert alle .conf-bestanden in Peter's gebruikersmap (en onderliggende mappen).
    • Je kunt het ook gebruiken om alles te vinden dat overeenkomt met een deel van de bestandsnaam. Als je bijvoorbeeld veel documenten hebt die gerelateerd zijn aan wikiHow, dan kun je ze allemaal vinden door het intypen van "*wiki*" .
  4. Krijg je veel zoekresultaten, dan kan het moeilijk zijn om daar doorheen te waden. Gebruik het teken | en stuur de zoekresultaten door naar het "uit"-filterprogramma. Dit kan het scrollen en uitfilteren van de resultaten veel eenvoudiger maken.
    find /home/pat -iname "*.conf" 
     | 
    less
  5. Je kunt parameters gebruiken om alleen bepaalde resultaten te laten zien. Je kunt op zoek gaan naar reguliere bestanden ( f ), directory' ( d ), symbolische links ( l ), character devices ( c ) en block devices ( b ), door de juiste parameter te gebruiker.
    find / -type f -iname "filename" 
    
  6. Heb je veel bestanden met gelijksoortige namen, maar je weet wel wat de grootte ongeveer is van het bestand, dan kun je de resultaten verkleinen door op grootte te filteren.
    find / -size +50M -iname "filename" 
    
    • Dit retourneert resultaten over bestanden die groter zijn dan 50 megabytes. Je kunt + of - gebruiken om te zoeken naar meer of minder grote bestanden. Laat je + of - weg, dan zal het gaan zoeken naar bestanden van exact de opgegeven grootte.
    • Je kunt filteren op bytes ( c ), kilobytes ( k ), megabytes ( M ), gigabytes ( G ) of 512-byte blokken ( b ). Merk op dat de grootte-flag hoofdlettergevoelig is.
  7. Je kunt gebruikmaken van de -and , -or en -not operatoren, voor het combineren van verschillende soorten zoekacties tegelijkertijd. [2]
    find /reisfotos -type f -size +200k -not -iname "*2015*" 
    
    • Het commando zal bestanden vinden in de map "reisfotos" die groter zijn dan 200 kilobytes, maar zonder "2015" in de bestandsnaam.
  8. Als je een bepaald bestand zoekt dat eigendom is van een gebruiker, of bestanden met bepaalde rechten, dan kun je de zoekactie nog verder toespitsen.
    find / -user pat -iname "filename" 
    find / -group users -iname "filename" 
    find / -perm 777 
    -iname "filename" 
    
    • De bovenstaande voorbeelden zoeken naar specifieke gebruikers, groepen of rechten. Je kunt de bestandsnaam ook weglaten om alle bestanden als resultaat te geven, die overeenkomen met dat type. Bijvoorbeeld, find / -perm 777 geeft alle bestanden als resultaat met de 777 rechten (geen restricities). [3]
  9. Je kunt het commando find combineren met andere commando's, zodat je ze uit kunt voeren op de bestanden die het resultaat vormen van de query. Scheid het commando find en het tweede commando met de -exec -flag, en sluit de regel af met {} \;
    find . -type f -perm 777 
    -exec chmod 755 
     {} 
     \; 
    
    • Hiermee doorzoek je de huidige directory (en alle subdirectory's) naar bestanden met 777-rechten. Daarna wordt het chmod -commando gebruikt voor het wijzigen van de permissies naar 755.
    Advertentie
Methode 2
Methode 2 van 3:

Met behulp van "locate"

PDF download Pdf downloaden
  1. locate -functie. Het commando locate werkt over het algemeen veel sneller dan find , omdat het een database van je bestandsstructuur gebruikt. Niet alle Linux-distributies beschikken standaard over deze functie, dus voer de volgende commando's in om het te installeren, als dat mogelijk is:
    • Typ sudo apt-get update en druk op Enter .
    • Je kunt het installeren in Debian en Ubuntu, op de volgende manier: Typ sudo apt-get install mlocate en druk op Enter . Als locate al is geïnstalleerd, dan krijg je het bericht mlocate is already the newest version te zien.
    • In Arch Linux gebruik je de pacman package manager: pacman -Syu mlocate
    • Voor Gentoo, gebruik je emerge: emerge mlocate
  2. locate database. Het locate - commando zal niets kunnen vinden tot het moment dat er een database is opgebouwd en bijgewerkt. Dit wordt dagelijks gedaan, maar je kunt het ook handmatig laten draaien. Je zal dit eerst moeten doen als je direct locate wilt gaan gebruiken. [4]
    • Typ sudo updatedb en druk op Enter .
  3. locate voor het uitvoeren van eenvoudige zoekacties. locate is snel, maar het heeft niet evenveel opties als find . Je kunt op dezelfde manier als met find een eenvoudige zoekactie doen.
    locate -i "*.jpg" 
    
    • Dit commando doorzoekt het hele systeem op bestanden met de extensie .jpg . De joker * functioneert op dezelfde manier als bij find .
    • Evenals het commando find , zal -i de hoofdletters van de query negeren.
  4. Als je zoekacties veel te veel resultaten opleveren om te kunnen gebruiken, dan kun je dit uitdunnen met de optie -n , gevolgd door het aantal resultaten dat je wilt laten weergeven.
    locate -n 20 
    -i "*.jpg" 
    
    • Alleen de eerste 20 resultaten die overeenkomen met de query, zullen worden getoond.
    • Je kunt ook het teken | gebruiken om de resultaten door de sluizen naar less voor eenvoudiger scrollen.
    Advertentie
Methode 3
Methode 3 van 3:

Zoeken naar tekst in bestanden

PDF download Pdf downloaden
  1. grep om te zoeken naar tekenreeksen in bestanden. Zoek je naar een bestand waar een bepaalde tekst of tekenreeks in aanwezig is, dan kun je het commando grep gebruiken. Een eenvoudig grep - commando wordt op de volgende manier opgebouwd:
    grep -r -i "search query" 
    /path/to/directory/
    • -r stel de zoekactie in op "recursief", zodat het in de huidige directory en alle onderliggen de directory's zoekt naar een bestand dat de tekenreeks van de query bevat.
    • -i betekent dat de query niet hoofdlettergevoelig is. Als je wilt forceren dat de zoekactie juist wel hoofdlettergevoelig is, laat dan de parameter -i weg.
  2. Wanneer je grep gebruikt voor een zoekactie, zoals boven aangegeven, dan krijg je de bestandsnaam te zien, samen met de tekst en de overeenkomstige query, beide benadrukt. Je kunt de overeenkomstige tekst verbergen en alleen de bestandsnamen weergeven samen met de paden, door het volgende eraan toe te voegen:
    grep -r -i "search query" 
    /path/to/directory/ | 
    cut -d: -f1
  3. Het commando grep zal een foutmelding teruggeven, wanneer het probeert om bij mappen te komen, zonder de vereiste toestemming, of als het lege mappen tegenkomt. Je kunt de foutmeldingen doorsturen naar /dev/null, waardoor ze niet meer worden weergegeven in de zoekresultaten. [5]
    grep -r -i "search query" 
    /path/to/directory/ 2 
    >/dev/null
    Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 16.689 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie