PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

Mensen die een tuin hebben en die weten te waarderen hoe belangrijk bijen zijn in de natuur zullen misschien overwegen om zelf bijen te gaan houden. De bijenkasten of -korven van vandaag de dag zijn ontworpen om de bijen zo gezond mogelijk te houden en om het makkelijk te maken voor de imker om de honing eruit te halen zonder de bijen te veel te storen. Een bijenkast bestaat uit een onderste standaard waar de doos op staat, een onderste vliegplank, broedkamers, een kleinere honingkamer en een afdekplaat. De broedkamer onderin wordt gescheiden van de honingkamer daarboven door een koninginnenrooster. Hier leer je hoe je een bijenkast moet maken zodat jij kan beginnen met het houden van bijen.

Deel 1
Deel 1 van 2:

De onderdelen begrijpen

PDF download Pdf downloaden
  1. De standaard is het onderdeel waar de bijenkast op staat zodat hij niet direct op de grond staat. Hij kan ook een aanvliegplank voor de bijen hebben. Een professionele standaard voor bijenkasten is niet echt nodig, maar je moet wel iets hebben dat je kast van de grond af houdt. Een klein tafeltje of een bankje kan bijvoorbeeld ook, als je bijenkast er maar goed op past.
  2. Dit is de onderste laag van je bijenkast. Het is een plat stuk hout dat dient als de onderkant van je kast. Deze onderste plank kan gewoon dicht hout zijn maar er kan ook een scherm in zitten. Onderste vliegplanken met scherm zorgen voor betere ventilatie en ze beschermen beter tegen ongedierte. De onderste vliegplank is ook de plek waar je bijen de kast in en uit gaan.
  3. Voor de ingang in de onderste vliegplank zit een klein stukje hout dat deze ingang kleiner maakt. Doordat dit plankje de ingang kleiner maakt, beschermt dit je kolonie tegen groter ongedierte en rovers.
  4. Het is handig om tussen de vliegplank en de broedkamer een plat rekje gemaakt van latjes te maken. Dit zorgt voor betere ventilatie en zorgt ervoor dat de bijen makkelijker in de broedkamer kunnen. Het maakt het ook makkelijker voor bijen om een goede korf te bouwen. Dit rekje is optioneel maar het is aan te raden om dit toch in je bijenkast te installeren als dit even kan.
  5. De broedkamer is een grote doos waar bijen hun korf in bouwen. Dit is het grootste onderdeel van je bijenkast. Je gebruikt normaal 1 of 2 broedkamers per bijenkast. Elke broedkamer bestaat uit 8 tot 10 lijsten.
  6. Dit zijn de lijsten die je in de broedkamer zet. Op de lijsten zit het fundament waar de bijen hun korf op gaan bouwen. Het fundament bestaat uit was en draad. Het ligt aan de grootte van je broedkamer hoeveel lijsten je nodig hebt, maar meestal passen er 8 tot 10 in.
  7. Om te voorkomen dat je koningin eitjes gaat leggen in de honingkamer zit er tussen deze twee kamers een koninginnenrooster. Dit is een plat rekje waar kleine gaatjes in zitten waar de werkbijen doorheen kunnen maar die te klein zijn voor je koningin.
  8. De honingkamer is de plek waar de bijen hun honing gaan bewaren. Dit is een grote doos die bovenop de broedkamer staat. Het koninginnenrooster zit tussen de twee in. Het is normaal gesproken makkelijker om wat kleinere honingkamers te gebruiken. Als de honingkamer te groot is, wordt die als hij gevuld is met honing veel te zwaar om op te tillen.
  9. In de honingkamer moeten een aantal lijsten geplaatst worden. Meestal worden deze gemaakt van hout of plastic. Op deze lijsten gaan de bijen hun was en honing maken. Je steekt de lijsten verticaal in de honingkamer en als ze vol zijn, kan je ze er zo uit tillen. De lijsten moeten dezelfde maat hebben als je honingkamer en op de lijsten zit een soortgelijk fundament als op de lijsten in de broedkamer.
  10. Dit is de laatste laag van je bijenkast. Het is een soort deksel dat je over de honingkamer heen plaatst. De afdekplaat heeft twee kanten. Eentje voor de herfst en winter, en een voor de lente en de zomer. [1]
  11. Als dak wordt een metalen plaat gebruikt, die ervoor zorgt dat je bijenkast ook slecht weer kan doorstaan. Dit is de bovenkant van je bijenkast, je legt hem bovenop de afdekplaat. [2]
    Advertentie
Deel 2
Deel 2 van 2:

Je bijenkast bouwen

PDF download Pdf downloaden
  1. Je hebt 3 opties als je een bijenkast wilt. Je kan een complete bijenkast kopen, maar dit kan behoorlijk duur zijn. Iets goedkoper is het als je de onderdelen apart koopt en je bijenkast dan zelf in elkaar zet, maar het meeste geld bespaar je als je alle onderdelen zelf bouwt. Welke optie je ook kiest, zorg er wel voor dat je je onderdelen koopt van een gerespecteerde imker. Goedkopere onderdelen gaan niet alleen niet zo lang mee, ze kunnen ook schade toebrengen aan je kolonie en het kan zelfs slecht zijn voor je honing.
    • Gebruik altijd onbehandeld hout. Dennen- of cederhout is het beste. [3]
    • De verschillende kamers hebben geen eigen onderkant. Koop dus genoeg hout om de buitenkanten van je kamers te maken.
    • Sommige benodigdheden, zoals de lijsten en het dak, kan je niet gemakkelijk zelf maken en deze zullen dus gekocht moeten worden.
  2. Er zijn 2 korte zijdes die 42 bij 25 cm zijn en 2 lange zijdes die 51 bij 25 cm zijn. Deze vier plankjes moeten allemaal een messing-en-groef- of een zwaluwstaartverbinding hebben. Zaag je hout op deze afmetingen en zorg dat de plankjes de goede verbindingen hebben.
  3. De grootte van je honingkamer moet je zelf kiezen. Je kan een ondiepe honingkamer of een middelgrote honingkamer maken. De lengte en breedte van je honingkamer moeten hetzelfde zijn als die van je broedkamer (de lengte: 51 bij 25 cm, en de breedte: 42 bij 25 cm), maar de hoogte zal anders zijn. Als je een ondiepe honingkamer wil dan moet je hem 14 cm hoog maken; als je een middelgrote honingkamer wil moet je hem 17 cm hoog maken. Gebruik net zoals bij de broedkamer messing-en-groef- of zwaluwstaartverbindingen.
  4. Gebruik lijm die waterproof is om je broedkamers in elkaar te zetten. Doe een klein beetje lijm op de verbindingen en duw de verbindingen dan in elkaar zodat je een doos krijgt. Gebruik dan lijmklemmen om alles bij elkaar te houden terwijl de lijm droogt. Gebruik als de lijm helemaal droog is een paar kleine spijkers om je kamers af te maken. [4]
  5. De vliegplank is het onderste deel van je bijenkast en is niet meer dan een platte plank met verhoogde randjes. De plank moet dezelfde afmetingen hebben als je kamers maar de randjes moeten maar 1 cm hoog zijn. Aan de opening zit het plankje vast dat hem deels afsluit. Dit plankje moet in de zomer 2 cm, en in de winter 1 cm zijn.
    • Openingen die groter zijn kunnen knaagdieren toegang geven tot je bijenkorf.
    • Je kan een vliegplank kopen met een verstelbare opening. Omdat je de opening kan verstellen per seizoen hoef je geen 2 verschillende plankjes te hebben die je ieder half jaar moet verwisselen.
  6. Het verven van je bijenkast is niet verplicht maar heel veel imkers doen dit toch om het zonlicht te reflecteren. Als je besluit om je kast te verven, gebruik dan een witte, niet-giftige verf die geschikt is voor buitengebruik en die tegen slecht weer kan. Verf nooit de binnenkant van je kast. Dit kan slecht zijn voor je bijen en voor je honing.
  7. Dit rooster ligt bovenop je broedkamers en voorkomt dat je koningin toegang heeft tot de honingkamers. Je kan dit rooster niet thuis maken dus je zult dit moeten kopen.
  8. Je hebt voor je bijenkast een afdekplaat en een dak nodig. De afdekplaat is gemaakt van hout en heeft een gat erin dat dient als ingang. Het dak is gemaakt van metaal en dient als de bovenkant van je bijenkast. Het dak zou aan alle kanten iets over de rand van je kast moeten uitsteken en moet er goed op passen.
  9. Op deze lijsten bouwen de bijen met hun was de korf. Je kan deze niet echt zelf maken en als je dit toch wil doen zal dat een lang proces zijn dat voor beginners niet aan te raden is. De lijsten worden gemaakt van hout of plastic; je kan beide gebruiken. Je zal 10 lijsten nodig hebben per broedkamer en 6 tot 8 lijsten per honingkamer. Hoeveel precies ligt aan de grootte die je gekozen hebt. Deze laat je verticaal in je kamers glijden tot ze precies op hun plek zitten.
  10. Nu zijn we eindelijk zover! Om je bijenkast in elkaar te zetten, moet je al je onderdelen bovenop de standaard zetten. Eerst de onderste vliegplank, daarna het rekje van latjes als je daarvoor gekozen hebt, daarna de broedkamers, dan het koninginnenrooster, daar bovenop de honingkamers en dan de afdekplaat.
    • De standaard zorgt dat de bijenkast niet op de grond staat en goed droog blijft. Je kan alles dat de kast boven de grond houdt gebruiken of je kan een echte bijenkaststandaard kopen.
    Advertentie

Tips

  • Bijen zijn hele precieze insecten. Zorg dat je alle maten precies goed hebt. Als je te veel ruimte in je kast hebt, kunnen bijen te veel gaan bouwen en als er te weinig ruimte is, kan een kolonie weggaan.
Advertentie

Benodigdheden

  • Hout voor de kamers
  • Houtlijm die waterproof is
  • Hamer
  • Spijkers
  • Kranten of plastic
  • Witte verf
  • Kwast
  • Onderste vliegplank
  • Afdekplank
  • Een standaard voor je bijenkast
  • Lijsten

Over dit artikel

Deze pagina is 22.866 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie