De kans dat een brief op tijd op de plaats van bestemming aankomt is aanzienlijk groter als je het adres op de juiste manier op de envelop schrijft. Veel mensen realiseren zich niet dat er een 'juiste' manier is om een envelop te adresseren en dat die manier per land verschilt. Als de brief op de juiste plaats terechtkomt, heb je immers het goed gedaan... toch? Helaas is dat niet per se het geval. Met name bij het sturen van een zakelijke brief is het erg belangrijk dat je hem op de juiste manier adresseert, zodat je een professionele indruk maakt. Dit is een vaardigheid die je nog heel vaak zult gebruiken, zowel privé als voor je werk en zowel in het binnen- als in het buitenland, dus je kunt maar beter weten hoe het hoort.
Stappen
-
Schrijf op de eerste regel de naam van de ontvanger. Op de eerste regel moet de naam van de persoon aan wie je de brief schrijft staan. Hoe je de naam schrijft hangt af van de manier waarop hij of zij aangesproken wil worden. Als je bijvoorbeeld weet dat je aangetrouwde tante in Amerika liever een beetje anoniem blijft, kunt je haar in plaats van 'Polly Jones' simpelweg 'P. Jones' noemen.
- Vergeet de aanspreektitels niet. Bij goede vrienden en familieleden kun je titels wel overslaan, maar als je een brief stuurt aan een overheidsfunctionaris, een militair, een arts, een professor aan de universiteit of iemand op leeftijd, kan het een goed idee zijn om de titel(s) van de persoon wel op te nemen. Als je bijvoorbeeld een brief zou willen schrijven aan je bejaarde tante Polly in Amerika die al jaren weduwe is, zou je haar toch met 'Mrs. Polly Jones' kunnen aanschrijven.
-
Stuur de brief eventueel naar het adres van iemand anders. Als je iemand een brief stuurt naar een adres waar hij of zij niet permanent verblijft, kun je in het Nederlands de afkorting p.a. (per adres) gebruiken. In het Engels zet je in dat geval 'care of' of 'courtesy of' onder de naam van de geadresseerde.
- Zet 'c/o' voor de naam van de persoon die daar inderdaad woont, of in het hotel, het hostel, etc.
- Als je tante Polly bijvoorbeeld een paar weken bij haar broer Henry verblijft en je stuurt haar op zijn adres een brief, kun je 'c/o Henry Roth' onder de naam van je tante schrijven.
-
Noteer op de tweede regel het straat- of postbusnummer. Als je een brief naar een Amerikaans straatadres stuurt moet je vaak een richtingsindicatie toevoegen (dus niet alleen het nummer '400', maar '400 West') of het nummer van het appartement. Als het straatadres en het nummer van het appartement zo lang zijn dat ze niet op één regel passen, schrijf het nummer van het appartement dan op de regel direct onder het straatadres.
- Woont je vriend in de VS bijvoorbeeld op 50 Oakland Avenue in appartement #206, schrijf op de envelop dan '50 Oakland Ave, #206'.
- In het Engels worden vaak bepaalde afkortingen gebruikt voor de verschillende types straat. Het is nuttig om de belangrijkste daarvan te kennen zodat je ze op de juiste manier kunt gebruiken. Zo kun je blvd schrijven in plaats van boulevard , ctr in plaats van centrum, ct' in plaats van court , dr in plaats van drive , ln in plaats van lane , enzovoort. [1] X Bron
- Als je een brief naar een postbus stuurt hoeft je niet het adres van het postkantoor op te geven. De postbezorgingsdienst weet op basis van de postcode de postbus te vinden.
-
Schrijf op de derde regel de stad, de staat en de postcode. Het is de bedoeling dat je de tweeletterige afkorting voor de staat gebruikt, en niet de volledige naam.
- Je kunt een 9-cijferige postcode (de zogenaamde ZIP-code) gebruiken, maar het hoeft niet per se. In principe is vijf cijfers genoeg.
-
Als je een brief vanuit het buitenland naar iemand in de Verenigde Staten stuurt, schrijf dan onder het adres 'Verenigde Staten'. Als je een brief verstuurt van buiten de VS, moet je de envelop op een iets andere manier adresseren. De naam van de stad en de staat zet je samen op één regel, op de volgende regel zet je 'Verenigde Staten' en pas op de laatste regel komt de postcode.
-
Klaar.Advertentie
-
Noteer eerst de naam van de ontvanger. Dit kan een persoon of een organisatie zijn, afhankelijk van het doel van je brief. Probeer je brief als het even kan altijd aan een persoon te adresseren en niet aan een organisatie als geheel. Een brief die aan iemand persoonlijk gericht is zal veel eerder iemands aandacht krijgen. Gebruik de in het Engels gebruikelijke formele aanspreektitels, zoals 'Mr.', 'Ms.', 'Dr.', of, voor zover van toepassing, een andere titel.
- Noteer na de naam van de geadresseerde zijn of haar functie, als je die kent. Als je bijvoorbeeld een brief aan de directeur van de afdeling Marketing aan het schrijven bent, zou je op de eerste regel 'Paul Smith, Marketing Director' kunnen zetten.
- Schrijf eventueel 'Attn:' (T.a.v.) vóór de naam van de persoon als hij of zij één enkel bureau of kantoor op een bepaald adres heeft. Bijvoorbeeld: 'Attn: Simone Slothouwer. Als je je werk naar een tijdschrift wilt sturen en de naam van de betreffende redacteur niet kent, schrijf dan 'Attn: Fiction Editor' zodat je inzending eerder op de juiste afdeling en bij de juiste persoon terechtkomt.
-
Schrijf op de tweede regel de naam van de organisatie. Als je bijvoorbeeld een brief aan Paul Smith schrijft over een zakelijke kwestie en hij werkt voor Widgets, Inc., schrijf op de eerste regel dan 'Paul Smith' en op de tweede 'Widgets, Inc.'.
-
Noteer op de derde regel het straat- of postbusnummer. Zoals eerder gezegd moet je aan een straatadres in het buitenland soms een aanduiding van de richting toevoegen (bijvoorbeeld '400 West' in de Verenigde Staten), of het nummer van de flat.
- Als je een brief naar een postbus stuurt is het niet nodig om het volledige adres van het postkantoor op te geven. De postbezorgingsdienst kan op basis van de postcode de postbus lokaliseren.
-
Noteer op de derde regel de naam van de stad, de deelstaat en de postcode. Het is de bedoeling dat je de naam van de staat niet voluit schrijft, maar dat je de voor de betreffende staat gebruikelijke afkorting van twee letters gebruikt. [2] X Bron
- Je kunt een postcode van 9 cijfers gebruiken, maar per se nodig is dat niet. Vijf cijfers is in principe genoeg.
-
Klaar.Advertentie
-
Schrijf op de eerste regel de naam van de ontvanger. Voeg als de persoon die heeft de nodige aanspreektitels toe. Bij goede vrienden en familieleden kun je eventuele titels waarschijnlijk wel weglaten, maar als je een brief schrijft aan een overheidsfunctionaris, een militair, een arts, een professor of iemand op leeftijd, is het verstandig ze wel te noemen. De ontvanger kan zowel een persoon als een organisatie zijn.
-
Vermeld op de tweede regel eerst het huisnummer, gevolgd door de straatnaam. Het is belangrijk dat het huisnummer vóór de straatnaam komt, bijvoorbeeld: 10 Downing St.
-
Schrijf op de derde regel de naam van de plaats of de stad. Bijvoorbeeld: London .
-
Schrijf op de vierde regel, voor zover van toepassing, de naam van de provincie. Als je bijvoorbeeld een brief naar Londen stuurt, hoef je waarschijnlijk niet het graafschap (de county) te noteren. Maar als je een brief stuurt naar een gebied buiten de stad, dan kun je hem beter wel noemen. Als je andere belangrijke subdivisies kent, zoals de provincie, staat of county, zet die er dan ook bij. [3] X Bron
-
Vermeld op de laatste regel de postcode. Bijvoorbeeld: SWIA 2AA .
-
Vermeld de naam van het land (indien van toepassing). Als je een brief van buiten Groot-Brittannië stuurt, schrijf dan 'VK' of 'Verenigd Koninkrijk' op de laatste regel.
-
Klaar.Advertentie
-
Noteer op de eerste regel de naam van de ontvanger. Dit kan zowel een persoon als een organisatie zijn. Voeg als de persoon die heeft de nodige aanspreektitels toe. Bij familieleden en goede vrienden kun je eventuele titels wel weglaten, maar als je een brief stuurt aan een overheidsfunctionaris, een militairen, een arts, een professor of iemand op leeftijd, is het verstandig om zijn of haar aanspreektitels wel te noemen.
-
Schrijf op de tweede regel de naam van het huis (indien van toepassing). Dit is vooral relevant in meer afgelegen gebieden waar huizen of landgoederen vaak met een naam worden aangeduid, in plaats van met een adres. Je zou bijvoorbeeld Trinity College Dublin op de envelop kunnen schrijven.
-
Schrijf op de derde regel de straatnaam. Als je alleen het straatadres hebt kun je het straatnummer opnemen. Als je echter de naam van het landgoed kent hoef je in principe alleen de straatnaam te noemen. Bijvoorbeeld College Green.
-
Schrijf op de vierde regel de plaatsnaam. Als je een brief naar Dublin stuurt, moet je na de plaatsnaam een specifieke postcode van één of twee cijfers toevoegen voor dat deel van de stad. Je krijgt dan bijvoorbeeld: Dublin 2 .
-
Schrijf op de vijfde regel de naam van de provincie (indien van toepassing). Als je een brief stuurt naar een grote stad als Dublin hoef je het graafschap waarschijnlijk niet te vermelden, maar als je een brief naar een adres in een meer afgelegen buurt ergens op het platteland stuurt, moet het wel.
- Houd er rekening mee dat in Ierland het woord 'county' voor de naam komt, en dat dit wordt afgekort tot 'Co.'. Dus als je bijvoorbeeld een brief naar County Cork stuurt, moet er op de envelop 'Co. Kurk' komen te staan.
-
Schrijf (indien van toepassing) de naam van het land op de envelop. Als je iets naar Ierland stuurt vanuit het buitenland, schrijf op de onderste regel dan 'Ireland'.
-
Klaar.Advertentie
-
Schrijf op de eerste regel de naam van de ontvanger. Houd er rekening mee dat het in Frankrijk gebruikelijk is om de achternaam van een persoon helemaal in hoofdletters te schrijven - bijvoorbeeld 'Mme Marie-Louise BONAPARTE'. Voeg eventueel de nodige aanspreektitels toe. Bij goede vrienden en familieleden zal het geen probleem zijn als je de titels weglaat, maar als je een brief stuurt aan een overheidsfunctionaris, een militair, een arts, een professor of iemand op leeftijd, kun je eventuele titels beter wel vemelden.
-
Schrijf op de tweede regel de naam van het huis of landgoed. Dit is vooral relevant in gebieden op het platteland waar huizen of landgoederen vaak een naam hebben. Je zou bijvoorbeeld een brief kunnen adresseren aan: Chateau de Versailles.
-
Schrijf op de derde regel het huisnummer en de straatnaam. Ook de straatnaam moet je helemaal met hoofdletters schrijven. Je krijgt dan bijvoorbeeld '1 ROUTE de ST-CYR'.
-
Zet op de vierde regel de postcode en de plaatsnaam. Bijvoorbeeld 78000 Versailles .
-
Zet op de vijfde regel de naam van het land (indien van toepassing). Als je vanuit het buitenland een brief naar Frankrijk stuurt, zet op de laatste regel dan 'Frankrijk'.
-
Klaar.Advertentie
-
Schrijf op de eerste regel de naam van de ontvanger. Dit kan een persoon, maar ook een organisatie zijn.
- Neem eventuele titels op in het adres. Bij familieleden of goede vrienden kun je eventuele titels waarschijnlijk wel weglaten, maar als je een brief stuurt aan een iemand bij de overheid, een militair, een arts, een professor of iemand op leeftijd kan het verstandig zijn zijn of haar titels wel te vermelden.
-
Schrijf op de tweede regel (indien van toepassing) de naam van het huis. Dit geldt met name voor meer afgelegen gebieden op het platteland waar huizen of landgoederen vaak worden aangeduid met hun naam in plaats van met het adres.
-
Schrijf op de derde regel de straat en het huisnummer, bijvoorbeeld: 'Neuschwansteinstraße 20'.
-
Noteer op de vierde regel de postcode, de stad en (indien van toepassing) de initialen van de provincie. Je krijgt dan bijvoorbeeld: '87645 Schwangau'.
-
Zet op de vijfde regel (indien van toepassing) de naam van het land. Als je een brief stuurt naar een ander land, noteer dan op de laatste regel de naam van het land van bestemming.
-
Klaar.Advertentie
Tips
- Gebruik om ervoor te zorgen dat binnenlandse post sneller aankomt de uitgebreidere postcode. In de VS gaat het daarbij is dit een 4-cijferige aanvulling (bijvoorbeeld 12345-9789).
- Zo adresseer je op de juiste manier een envelop aan een Amerikaanse militair:
- Vermeld op de eerste regel de rang en de volledige naam van de ontvanger (inclusief zijn of haar middelste initialen of tweede naam).
- Vermeld op de tweede regel het PCS-nummer en het nummer van de betreffende eenheid of de naam van het schip.
- Op de derde regel van een militair adres moet je een APO (Army Post Office) of een Fleet Post Office (Fleet Post Office) vermelden, gevolgd door een regionale aanduiding zoals AE (Europa, het Midden-Oosten, Afrika en delen van Canada), AP (de Stille Oceaan) of AA (Noord- en Zuid-Amerika en delen van Canada), gevolgd door de postcode.
Waarschuwingen
- Plak nooit plakband over postzegels. De apparatuur die de post verwerkt kan de ultraviolette inkt op een overdekte postzegel dan namelijk niet meer lezen en je brief zal retour afzender worden gestuurd.