PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

Citroenbomen zijn er in allerlei maten. Ze variëren van de dwergcitroenboom, die van 60 cm tot 2,5 m hoog kan groeien, tot doorsnee citroenbomen die wel 4,6 m of nog hoger kunnen worden. De Meyer citroenboom kan in een pot groeien en voor zijn trotse bezitter toch nog citroenen van normale omvang produceren. Afgezien van de grootte van je boom is het belangrijk dat je leert hoe je de citroenboom in de juiste vorm snoeit. Door het snoeien van de citroenboom wordt het midden van de boom geopend, waardoor de boom makkelijk bewaterd kan worden, en waardoor het vruchtdragend oppervlak groter wordt dan alleen zonlicht en het oogsten van de citroenen. Door het snoeien worden de takken ook steviger, sterk genoeg om het fruit dat ze produceren te dragen.

  1. Citroenbomen zijn altijd groen blijvende bomen die geen tekenen vertonen van een werkelijke winterslaap, zoals bladverlies. De groei en de stofwisseling van de boom neemt echter wel af na het oogsten van het fruit. Citroenbomen in koelere klimaten laten afnemende activiteit zien net voordat de explosieve groei in de lente begint. Het snoeien kan het beste tijdens deze periode van rust plaatsvinden, of meteen wanneer de nieuwe groei in de lente zichtbaar wordt.
    TIP VAN EEN DESKUNDIGE

    Steve Masley

    Huis- en tuinspecialist
    Steve Masley ontwerpt en onderhoudt al meer dan 30 jaar biologische groentetuinen in de San Francisco Bay Area. In 2007 en 2008 gaf hij practicumles in plaatselijke duurzame landbouw aan de Stanford-universiteit.
    Steve Masley
    Huis- en tuinspecialist

    Onze deskundige is het ermee eens: citroenbomen kun je het beste vroeg in het voorjaar snoeien voordat er nieuwe scheuten aan beginnen te groeien. Op die manier zal de boom wanneer het groeiseizoen begint al zijn energie steken in het laten groeien van de takken die je niet gesnoeid hebt. Als je de boom tijdens een andere periode snoeit, heeft hij zijn energie al gestoken in de takken die je eraf haalt en is het snoeien stressvoller. Snoeien kan er tevens voor zorgen dat er nieuwe takken aan de boom groeien. Als je de boom dus in de winter snoeit, zullen die nieuwe takken waarschijnlijk beschadigd raken door strenge vorst.

  2. De meeste citroenbomen worden geënt door de citroenboom te laten groeien op een grotere (bij dwerg citroenbomen) of sterkere stam, zodat ze niet te groot worden en goed bestendig zijn tegen weer en wind. Waterscheuten zijn de takken die uit de onderstam groeien, deze zorgen voor minder vruchtgroei en ze zijn ook slecht voor de gezondheid van de citroenboom. Ze zijn vaak binnen een paar maanden al hoger dan de eigenlijke plant als ze niet weggesnoeid worden, en ze zuigen de voedingsstoffen van het vruchtdragende deel van de boom op.
    • Waterscheuten die groen en pas ontsproten zijn kunnen voorzichtig bij het oog afgebroken worden.
    • Waterscheuten met houtige stengels kunnen met een snoeischaar zo dicht mogelijk en gelijk lopend met de stam van de citroenboom afgesneden worden.
  3. Dit hangt ook af van het type citroenboom dat je hebt. Een kleine citroenboom met relatief weinig bladeren in een pot geeft vaak meer en grotere vruchten. Sommige mensen hebben weer liever een volle citroenboom met veel gebladerte.
    • Het traditioneel snoeien van een citroenboom heeft als resultaat dat de boom van onder groter wordt dan de top. Hierdoor krijgen alle delen van de boom evenveel zonlicht.
  4. Als de boom meer takken aan een kant heeft, haal dan wat takken weg aan de zwaardere kant, net zolang tot de boom weer in balans is.
  5. Hierdoor worden de takken gedwongen om nog dikker en sterker te worden. Een aantal seizoenen daarna kun je je het beste concentreren op die takken, ze terugsnoeien als het nodig is, en toestaan dat er zijtakken uit groeien. Snoei takken die niet sterk zijn of die het zonlicht belemmeren om bij de boom te komen.
  6. Dun het aantal vruchten uit door ze te plukken, waardoor de boom grotere vruchten gaat produceren en het bladerdak bij jonge bomen groter kan worden. Fruitbomen kunnen beter geen vruchten dragen tot ze 3 — 4 jaar oud zijn.
    Advertentie

Benodigdheden

  • Snoeischaar

Over dit artikel

Deze pagina is 77.302 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie