PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

Een draagbare generator kan noodstroom leveren wanneer de normale stroombron, meestal het elektriciteitsnet, uitvalt. Hij hoeft niet aan alle apparatuur in het huis stroom te leveren, alleen aan de essentiële toepassingen, zoals verlichting, tv, koelkast enz. Onder andere fornuizen, airconditioners en drogers verbruiken meer stroom dan een draagbare generator van gemiddeld formaat kan leveren.

Methode 1
Methode 1 van 2:

Bedrading van het systeem

PDF download Pdf downloaden
  1. Een generator met een nominaal vermogen van ongeveer 3500 watt die op benzine werkt, kan worden gebruikt voor verlichting, tv, ventilators en een koelkast of vriezer. Het nominale vermogen wordt doorgaans weergegeven op de behuizing van de generator, dat vermogen kan op één volle tank continu worden geleverd gedurende gemiddeld 12 uur.
  2. Maak een lijst van de elektrische toepassingen en apparaten die je wilt gebruiken en bekijk vervolgens hun 'wattage', ofwel de stroomvereisten. Een gemiddelde magnetron gebruikt bijvoorbeeld 1500 watt, terwijl een heel verlichtingscircuit met CFC lampen mogelijk slechts 150 watt vereist. Koelkasten verbruiken ongeveer 1200-1500 watt, maar hebben een startcondensator die hun wattage tijdelijk verhoogt wanneer de compressor start. Televisies verbruiken minder dan 1000 watt, afhankelijk van type en grootte. Een kleine kamerventilator kan ongeveer 500 watt verbruiken, enzovoorts.
  3. Er kunnen verschillende bedradingssystemen worden gebruikt om een generator op een huis aan te sluiten. De twee meest gebruikte systemen worden hier besproken [1] . Neem contact op met het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat of het elektriciteitsbedrijf om erachter te komen welk systeem wel of niet is toegestaan in jouw regio. Veel mensen zijn niet gekwalificeerd om je hierover te adviseren en de wetten kunnen in verschillende landen, regio's en steden erg van elkaar verschillen.
    • Overweeg een interlock-systeem. Deze zijn vrij makkelijk zelf te installeren en zijn tevens de goedkoopste optie. Ze zijn echter in veel gebieden verboden en kunnen veiligheidsrisico's met zich mee brengen. Ze moeten absoluut correct worden geïnstalleerd. Veilige installatie houdt onder andere in dat je meerdere vrije aansluitingen hebt in je zekeringkast of dat je een nieuwe zekeringkast installeert, wat professioneel moet gebeuren. Het is tevens van groot belang dat je een systeem kiest dat is goedgekeurd voor jouw type zekeringkast (moet door hetzelfde bedrijf zijn gemaakt).
    • Overweeg een handmatige schakelaar. De apparatuur is wel wat duurder en moet professioneel worden geïnstalleerd, het is echter de enige optie die gegarandeerd legaal is en daarmee ook de veiligste optie. Het voorkomt dat je per ongeluk iemand anders of je zelf elektrocuteert.
  4. Deze wordt aan de buitenkant van het huis geïnstalleerd en heeft een verzonken mannelijke aansluiting (sondes die uitsteken, in plaats van gaatjes om een stekker in te steken). Hij wordt aangesloten op het systeem dat je in het huis heeft geïnstalleerd. De installatie moet door een deskundige worden gedaan, zowel om je veilig te houden als om te verzekeren dat jouw installatie aan alle eisen voldoet. Als je de installatie niet door een professional laat doen, is het mogelijk dat je verzekering je huis niet dekt, de gemeente je een hoge boete oplegt en je jezelf of anderen ernstig letsel toebrengt (op een in-het-ziekenhuis-als-je-geluk-hebt manier).
  5. Op het internet zijn veel adviezen en instructies te vinden die niet veilig zijn en die het risico op verwonding, elektrocutie en brand ernstig verhogen. Raadpleeg altijd een specialist voordat je iets doet dat jou en je gezin in gevaar kan brengen. Een aantal algemene dingen die je niet moet doen zijn:
    • Sluit je generator niet direct op de zekeringkast aan zonder een goedgekeurde schakelaar.
    • Sluit je generator niet aan op een stopcontact voor wasmachine of droger.
  6. Dit is met name belangrijk als je geen ervaring heeft met werken met elektriciteit. Zorg ervoor dat jij en je gezin veilig zijn en dat, in het geval van brand, je verzekering je eis niet kan afkeuren wegens verkeerde bedrading.
    Advertentie
Methode 2
Methode 2 van 2:

Aansluiten

PDF download Pdf downloaden
  1. Plaats de generator zo ver weg van het huis als mogelijk is met het meegeleverde snoer. Dit om te voorkomen dat eventuele brand overslaat naar het huis als er iets misgaat met de generator en om dodelijke koolmonoxide vergiftiging door de uitlaatgassen van de generator te voorkomen. Dit is een algemene veiligheidswaarschuwing en mag niet worden genegeerd.
  2. Lijn de gaten aan het uiteinde van het snoer van de generator uit met de sondes in de inlaatkast. Sluit het snoer aan. Je moet de stekker dan waarschijnlijk draaien om de aansluiting af te ronden (meestal ongeveer 15 graden).
  3. Je generator moet worden geleverd met een snoer om op het huis aan te sluiten. Sluit deze aan, selecteer de gewenste spanning (indien mogelijk) en draai, zoals je hebt gedaan met het andere uiteinde van het snoer.
  4. Controleer of de koppeling van de motor in de juiste positie staat en of de motor voldoende olie heeft. Je moet, afhankelijk van waar je woont, de motor mogelijk opwarmen met de gloeibougie.
  5. Start de motor van je generator volgens de instructies van de fabrikant.
  6. Ga naar je zekeringkast. Schakel de netstroom uit en schakel de generatorstroom in.
  7. Zet de zekeringen van het systeem dat je heeft geïnstalleerd één voor één om (langzaam).
  8. Om weer gebruik te maken van de netstroom, voert je de stappen in omgekeerde volgorde uit.
    Advertentie

Tips

  • Neem contact op met de lokale overheid voor hulp en advies!
Advertentie

Waarschuwingen

  • Werken met elektriciteit is erg gevaarlijk. Als je niet zeker weet wat je moet doen, dan kunt je het beste een deskundige bellen.
Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 25.749 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie