Pdf downloaden
Pdf downloaden
Een sterk actieplan begint altijd met een duidelijke bestemming, visie of doel dat je gedachten hebt. Het is ontworpen om je van je huidige positie direct naar de verwezenlijking van je gestelde doel te brengen. Met een goed ontworpen plan kun je werkelijk elk gewenst doel bereiken.
Stappen
-
Noteer alles. Maak van alles notities terwijl je je actieplan uitvoert. Misschien vind je het handig om een multomap met verschillende tabs te gebruiken om de verschillende aspecten van je planningsproces in onder te delen. Een aantal voorbeelden van verschillende gedeeltes:
- Ideeën/verschillende notities
- Dagelijks programma
- Maandelijks programma
- Mijlpalen
- Onderzoek
- Follow-up
- Betrokken personen/contacten
-
Weet wat je wilt doen. Hoe onduidelijker het is wat je wilt doen, hoe minder effectief je plan is. Probeer om zo vroeg mogelijk specifiek te definiëren wat je wilt bereiken - het liefst voordat je je project begint.
- Een voorbeeld: Je probeert je masterscriptie af te maken - in feite een erg lang opstel - van 40.000 woorden. Het moet een introductie hebben, een literatuuronderzoek (waarin je kritisch kijkt naar ander onderzoek dat invloed heeft op de jouwe, en je je methodologie bespreekt), verschillende hoofdstukken waarin je je ideeën vormgeeft met concrete voorbeelden en een conclusie. Je hebt 1 jaar om het te schrijven.
-
Wees specifiek en realistisch in je planning. Een specifiek doel hebben is pas het begin: je moet in elk aspect van je project specifiek en realistisch zijn - door bijvoorbeeld specifieke en haalbare schema's, mijlpalen en uiteindelijke resultaten te stellen.
- Specifiek en realistisch zijn wanneer je een lang project plant, gaat om het proactief verminderen van stress dat gepaard kan gaan met slecht geplande projecten, zoals gemiste deadlines en lange, slopende uren.
- Een voorbeeld: Om je scriptie op tijd af te hebben, moet je grof geschat 5000 woorden per maand schrijven, wat je aan het eind van je timeline een aantal maanden geeft om je ideeën scherper te krijgen. Realistisch zijn betekent dat je jezelf niet onder druk zet om meer dan 5000 woorden per maand te schrijven.
- Als je tijdens die periode meer dan drie maanden als onderwijsassistent werkt, moet je bedenken dat je het in die tijd waarschijnlijk niet redt om 15.000 woorden te schrijven, en moet je dat aantal over de andere maanden verspreiden.
-
Stel meetbare mijlpalen. Mijlpalen geven belangrijke etappes aan op je weg naar succes. Je maakt makkelijk mijlpalen door te beginnen aan het eind (het bereiken van je doel), en terug te werken naar vandaag en je huidige omstandigheden.
- Het hebben van mijlpalen helpt je - en je team indien van toepassing - om gemotiveerd te blijven door het werk in kleinere stukken te verdelen en tastbare doelen te geven, zodat je niet hoeft te wachten tot het project helemaal klaar is om je te voelen alsof je iets hebt bereikt.
- Laat niet te veel tijd of te weinig tijd tussen de mijlpalen - ze twee weken van elkaar stellen blijkt goed te werken. [1] X Bron
- Een voorbeeld: Wanneer je je scriptie schrijft, weersta dan de verleiding om de mijlpalen te stellen gebaseerd op het voltooien van hoofdstukken, aangezien dit een kwestie kan zijn van maanden. Stel in plaats daarvan kleinere mijlpalen - misschien gebaseerd op het aantal woorden - om elke twee weken, en beloon jezelf wanneer je ze bereikt.
-
Verdeel grote taken op in kleinere, meer hanteerbare stukken. Sommige taken of mijlpalen kunnen meer intimiderend lijken om te bereiken dan andere.
- Als je je overweldigd voelt door een grote taak, kun je je nervositeit verminderen en het haalbaarder maken door het te verdelen in kleinere, meer hanteerbare stukken.
- Een voorbeeld: Het literatuuronderzoek is meestal het moeilijkste hoofdstuk om te schrijven, aangezien het de basis is van je scriptie. Om je literatuuronderzoek te voltooien, moet je behoorlijk veel onderzoek doen en analyseren voordat je zelfs maar kunt beginnen met schrijven.
- Je kunt het in drie kleinere stukken verdelen: onderzoek, analyse en schrijven. Je kunt het zelfs in nog kleinere stukken verdelen door specifieke artikelen en boeken te kiezen die je moet lezen, en voor het analyseren en schrijven van die specifieke artikelen deadlines te zetten.
-
Maak een schema. Maak een lijst van taken die je moet voltooien om je mijlpaal te bereiken. Een lijst op zichzelf is niet effectief - je moet deze lijst in een tijdslijn zetten, gekoppeld aan specifieke, realistische acties.
- Een voorbeeld: door je literatuuronderzoek in kleinere stukken te verdelen, weet je precies wat je moet doen en kun je een realistisch tijdsschema maken voor die taken. Misschien moet je elke één tot twee dagen een belangrijk artikel lezen, analyseren en beschrijven.
-
Stel voor alles een tijdslijn op. Zonder specifieke tijdsschema's en deadlines, loopt je werk geheid uit en raken sommige taken nooit af.
- Het maakt niet uit wat voor acties je kiest voor wat voor fase dan ook in je actieplan, het is essentieel dat je voor absoluut alles een tijdsschema maakt.
- Een voorbeeld: Als je weet dat het je ongeveer 1 uur kost om 2.000 woorden te lezen, en je leest een artikel van 10.000 worden, moet je jezelf minstens 5 uur geven om dat artikel uit te hebben.
- Je moet ook rekening houden met minstens 2 maaltijden, en kleine pauzes om elke één tot twee uur voor wanneer je hersenen moe zijn. Bovendien moet je minstens een uur toevoegen om rekening te houden met eventuele onverwachte onderbrekingen.
-
Maak een visuele representatie. Zodra je een lijst hebt van je acties en een specifieke tijdslijn, is de volgende stap om een soort visuele representatie te maken van je plan. Je kunt een flowchart gebruiken, een Gantt tabel, een spreadsheet of een ander soort zakelijk hulpmiddel.
- Bewaar deze visuele representatie in een makkelijk toegankelijke ruimte - wanneer mogelijk zelfs op de muur bij je bureau of je studeerkamer.
-
Streep dingen af. Dingen afstrepen laat je niet alleen tevreden voelen, het kan je op het goede spoor houden opdat je niet vergeet wat je allemaal al hebt gedaan.
- Dit is zeker belangrijk als je met andere mensen samenwerkt. Als je met andere mensen samenwerkt, bedenk dan of je een gedeeld online document wilt gebruiken zodat iedereen er toegang tot heeft, waar ze dan ook zijn.
-
Stop niet totdat je je uiteindelijke doel hebt bereikt. Zodra je plan vastgesteld en gedeeld is met het team (indien van toepassing), en je mijlpalen zijn gepland, is de volgende stap simpel: neem dagelijks actie om je doel te bereiken.
-
Verander de datum als het moet, maar geef je doel nooit op. Soms zijn er omstandigheden of onverwachte gebeurtenissen die je vermogen om deadlines te halen, taken te voltooien en je doel bereiken in de war kunnen schoppen.
- Als dit gebeurt, raak dan niet ontmoedigd - herzie je plan en blijf werken aan het bereiken van doelen, en blijf doorgaan.
Advertentie
-
Zorg voor een goede planner. Of dit nu een app is of een boek, je hebt een planner nodig waarmee je je tijd kunt inplannen in uren, voor elke dag van de week. Zorg ervoor dat het makkelijk te lezen is en makkelijk te gebruiken is, anders gebruik je hem waarschijnlijk niet.
- Onderzoek wijst uit dat door dingen op te schrijven (met pen en papier), je ze waarschijnlijk eerder doet. [2] X Bron Om deze reden kun je waarschijnlijk het best een papieren planner gebruiken om je tijd in te plannen.
-
Vermijd to-do lijsten. Dus je hebt een lange lijst van dingen om te doen, maar wanneer doe je ze daadwerkelijk? To-do lijsten zijn niet zo effectief als een takenschema. Wanneer je een takenschema gebruikt, plan je tijd in om ze te doen. [3] X Bron
- Wanneer je specifieke tijdsblokken hebt waarin je werkt (veel dagplanners bevatten letterlijk tijdsblokken ingedeeld naar uren), zul je ook merken dat je minder vaak dingen uitstelt, aangezien je enkel een toegewezen tijd hebt waarin je je werk af moet maken voordat je naar de volgende ingeplande taak gaat.
-
Leer hoe je tijd blokkeert. Je tijd in blokken verdelen helpt om een realistischer idee te krijgen over hoeveel tijd je daadwerkelijk in een dag hebt. Begin met taken die de hoogste prioriteit hebben en ga dan naar de taken die minder prioriteit hebben.
- Doe dit voor de hele week. Door een breder zicht te hebben op hoeveel dagen je hebt, kun je je schema zo productief mogelijk maken. [4] X Bron
- Sommige experts stellen zelfs voor om op zijn minst een algemeen idee te hebben van hoe de hele maand er uitziet. [5] X Bron
- Sommige mensen raden aan om te beginnen bij het eind van je dag en dan naar achteren te werken - dus als je klaar wilt zijn met je werk/huiswerk om 17.00 uur, plan dan naar achteren tot wanneer je dag begint, bijvoorbeeld om 7.00 uur. [6] X Bron
-
Plan tijd in voor ontspanning en pauzes. Onderzoek wijst uit dat zelfs je vrije tijd inplannen je meer tevreden over je leven kan maken. [7] X Bron Ook is het bewezen dat lange uren werken (50+ uur per week) je in werkelijkheid minder productief maakt. [8] X Bron
- Slaapgebrek haalt je productiviteit omlaag. [9] X Bron Zorg dat je elke nacht minstens 7 uur slaapt als je volwassen bent, of 8,5 uur per nacht als je een tiener bent.
- Onderzoek laat zien dat het inplannen van kleine 'strategische verfrissingen' (in andere woorden: fitness, korte dutjes, meditatie, stretchen) je productiviteit en algemene gezondheid bevordert. [10] X Bron
-
Zet tijd opzij om je week in te plannen. Veel experts stellen voor om direct aan het begin van je week tijd in te plannen om neer te zitten en je week in te plannen. Zoek uit hoe je elke dag het best kunt benutten om je doelen te bereiken. [11] X Bron
- Houd rekening met eventueel werk of sociale verplichtingen die je hebt; als je vindt dat je een krappe agenda hebt, moet je misschien wat van je plannen laten vallen die een lagere prioriteit hebben.
- Dit betekent niet dat je sociale activiteiten moet laten vallen. Het is belangrijk om goede vrienden te onderhouden en goede relaties te verzorgen. Je hebt een ondersteunend netwerk nodig.
-
Weet hoe een voorbeeld van een ingeplande dag er uitziet. Om terug te komen op het voorbeeld van de scriptie, kan een gewone dag er zo uitzien:
- 7.00 uur: Opstaan
- 7.15 uur: Sporten
- 8.30 uur: Douchen en aankleden
- 9.15 uur: Ontbijt maken en eten
- 10.00 uur: Aan scriptie werken - schrijven (plus 15 minuten kleine pauzes)
- 12.15 uur: Lunch
- 13.15 uur: E-mails
- 14.00 uur: Onderzoek en respons op onderzoek (inclusief 20 tot 30 minuten pauzes/snacks)
- 17.00 uur: Afronden, e-mails checken, belangrijkste doelen voor morgen stellen
- 17.45 uur: Bureau verlaten, boodschappen doen
- 19.00 uur: Avondeten maken, eten
- 21.00 uur: Relaxen — muziek spelen
- 22.00 uur: Voorbereiden om naar bed te gaan, in bed lezen (30 minuten), slapen
-
Niet elke dag hoeft er hetzelfde uit te zien. Je kunt taken verdelen over slechts 1 of 2 dagen per week - soms is het zelfs handig om taken op te delen zodat je ze kunt hervatten met een nieuw perspectief.
- Een voorbeeld: Misschien schrijf je en doe je alleen onderzoek op maandagen, woensdagen en vrijdagen, en op donderdagen vervang je het schrijven met het leren spelen van een muziekinstrument.
-
Plan tijd in voor onvoorziene problemen. Blokkeer een beetje extra tijd voor het geval je een langzame werkdag of een onverwachte onderbreking hebt. Een goede vuistregel is om jezelf dubbel zoveel tijd te geven als dat je verwacht dat een taak duurt - zeker wanneer je net begint.
- Wanneer je je taken meer onder de knie krijgt of een goed idee hebt van hoe lang iets duurt, kun je je tijd inkorten, maar het is altijd een goed idee om tenminste een kleine buffer te houden.
-
Wees flexibel en voorzichtig met jezelf. Bereid je voor om je schema aan te passen naargelang je werkt, zeker wanneer je net begint. Het is allemaal onderdeel van het leerproces. Misschien vind je het handig om je tijd te blokkeren met potlood.
- Misschien vind je het ook handig om een week of twee vast te leggen wat je elke dag doet in een planner. Dit helpt je om een idee te krijgen hoe je je tijd besteedt en hoeveel tijd elke taak nodig heeft.
-
Ga offline. Stel vaste tijden in je dag vast waarop je je e-mails of social media checkt. Wees streng voor jezelf, aangezien het mogelijk is om uren te verliezen door elke paar minuten hier en daar te checken. [12] X Bron
- Dit houdt ook in dat je je telefoon uitzet, als het mogelijk is - of tenminste voor bepaalde periodes waarin je je echt wilt concentreren op je werk.
-
Doe minder. Dit hangt samen met offline gaan. Zoek uit wat de belangrijkste dingen in je dag zijn - die dingen die je helpen om je doelen te bereiken, en focus daarop. Geef minder prioriteit aan de minder belangrijke dingen die je dag opbreken: e-mails, gedachteloze administratie etc.
- Er is een expert die aanraadt om je e-mails tenminste het eerste uur of twee uur van je dag niet te checken; op deze manier kun je je op je belangrijke taken concentreren zonder afgeleid te worden door dingen waar die e-mails over gaan. [13] X Bron
- Als je weet dat je een hoop kleine taken moet doen (bijvoorbeeld e-mail, administratie, je werkplek opruimen), groep ze dan samen in een tijdsblok in je schema, in plaats van dat je je dag laat opbreken of je laat weerhouden van andere belangrijkere taken die misschien meer concentratie vereisen. [14] X Bron
Advertentie
-
Wees positief. Positief blijven is fundamenteel voor het bereiken van je doelen. [15] X Bron Geloof in jezelf en de mensen om je heen. Ga eventuele negatieve gedachten te lijf met positieve bevestigingen.
- Behalve dat jij positief bent, profiteer je er ook van als je jezelf omringt met positieve mensen. Onderzoek wijst uit dat je na verloop van tijd de gewoonten aanneemt van de mensen waaraan je je meeste tijd besteedt, dus kies je gezelschap bewust uit. [16] X Bron
-
Beloon jezelf. [17] X Bron Dit is belangrijk om te doen elke keer wanneer je een mijlpaal bereikt. Geef jezelf tastbare beloningen - bijvoorbeeld een lekker diner bij je favoriete restaurant wanneer je je eerste tweeweekse mijlpaal bereikt, of een rugmassage voor je mijlpaal van twee maanden.
- Er is een expert die voorstelt om een vriend geld te geven en ze te vertellen dat ze het pas aan je mogen geven wanneer je een taak vóór een bepaalde tijd hebt voltooid. Als je de taak niet afkrijgt, mag je vriend het geld houden. [18] X Bron
-
Zorg voor een ondersteunend netwerk. Het is belangrijk om je vrienden en familie aan jouw kant te hebben staan; het is ook belangrijk om relaties op te bouwen met mensen die dezelfde doelen als jou hebben. Op die manier kun je elkaar steunen. [19] X Bron
-
Houd je vooruitgang bij. Onderzoek laat zien dat vooruitgang de belangrijkste motivator is. [20] X Bron Je kunt je vooruitgang op eenvoudige wijze bijhouden door de taken in je agenda af te tikken.
-
Ga op tijd naar bed en sta vroeg op. Als je kijkt naar de schema's van zeer productieve mensen, begint een groot percentage hun dag vroeg. Deze mensen hebben ook een ochtendroutine - vaak is dit iets waar ze naar uitkijken voordat ze aan het werk gaan.
- Positieve manieren om de dag te beginnen zijn: een soort van beweging te doen (van licht stretchen en yoga tot een uur in de sportschool), een gezond ontbijt te eten en 20-30 minuten in een dagboek te schrijven. [21] X Bron
-
Geef jezelf vrije tijd. Pauzes nemen is noodzakelijk om gemotiveerd te blijven. Als je altijd maar werkt, raak je uiteindelijk uitgeput. Pauzes nemen is een proactieve manier om te voorkomen dat je uitgeput raakt en tijd verliest die je niet wilt verliezen.
- Een voorbeeld: Ga weg van je computer, zet je telefoon uit, ga gewoon ergens in stilte zitten en doe niets. Als je ideeën krijgt, schrijf ze dan op in een notitieblok; zo niet, geniet dan even van niks te hoeven doen. [22] X Bron
- Een voorbeeld: Mediteer . Zet je telefoon uit, zet meldingen uit en zet een timer op 30 minuten of hoe lang je je kunt permitteren. Ga gewoon in stilte zitten en probeer om je hoofd te legen. Wanneer je gedachten opmerkt, kun je ze een label geven en ze loslaten - als je bijvoorbeeld aan je werk denkt, zeg dan tegen jezelf 'Werk' en laat het los. Blijf dit doen zolang de gedachten opkomen.
-
Visualiseer. Neem nu een paar minuten tijd om na te denken over je doel en hoe het voelt om het te bereiken. Dit helpt je om door de moeilijke tijden te komen die misschien gepaard gaan met het nastreven van je doel.
-
Weet dat het niet makkelijk is. Dingen die het waard zijn, zijn zelden makkelijk om te krijgen. Je moet misschien een hoop problemen oplossen of een aantal dingen verwerken wanneer je je doel nastreeft. Accepteer ze zoals ze komen.
- Veel guru's die het leven in het nu verheerlijken, adviseren om tegenslagen te accepteren alsof je ze zelf hebt uitgekozen. In plaats van tegen ze te vechten of van streek te raken, accepteer ze, leer van ze en zoek uit hoe je je doel kunt bereiken gegeven de veranderde omstandigheden. [23] X Bron [24] X Bron
Advertentie
-
Schrijf op wat je wilt bereiken. Doe dit in een dagboek of een tekstdocument. Dit is helemaal handig als je niet zeker weet wat je wilt doen en er slechts een gevoel over hebt.
- Regelmatig een dagboek bijhouden is een goede manier om dichtbij jezelf te blijven en op de hoogte te blijven over hoe je je voelt. Veel mensen beweren dat schrijven hen helpt om te verduidelijken hoe ze zich voelen en wat ze willen.
-
Doe je onderzoek. Zodra je een idee hebt van wat je wilt doen, ga op onderzoek uit. Het onderzoeken van je doelen helpt je om de beste manier te vinden om ze te bereiken.
- Online forums zoals Reddit zijn een goede plek om discussies over de meeste onderwerpen te vinden - zeker wanneer je de mening van een insider over specifieke carrières wilt.
- Een voorbeeld: Terwijl je je scriptie schrijft, begin je jezelf af te vragen wat je er uiteindelijk mee gaat doen. Lees wat anderen hebben gedaan met dezelfde soort opleiding als die van jou. Dit kan je zelfs helpen om je scriptie te publiceren of andere mogelijkheden te vinden die je carrière bevorderen.
-
Overweeg je opties en kies er eentje uit die je doel het best beantwoordt. Wanneer je je onderzoek hebt gedaan, heb je een goed idee van hoe elk pad en resultaat er uitziet. Dit moet het makkelijker voor je maken om het pad uit te kiezen die je doel het best beantwoordt.
-
Wees je bewust van de dingen die je kunnen raken die gepaard gaan met het bereiken van je doel. Dit houdt ook in dat je je bewust moet zijn van dingen die je tegen kunnen houden in het bereiken van je doel - in het geval van het schrijven van je scriptie kan dat geestelijke uitputting zijn, gebrek aan onderzoek of onverwachte werkverantwoordelijkheden.
-
Wees flexibel. Je doelen kunnen veranderen terwijl je naar ze toe werkt. Geef jezelf ruimte, en als resultaat ontwikkelen je doelen. Dat gezegd hebbende, geef het niet op wanneer het moeilijk wordt. Er is een verschil tussen het verliezen van interesse, en het verliezen van hoop!Advertentie
Tips
- Je kunt dezelfde planning en technieken voor het identificeren van je doelen toepassen op langetermijndoelen, zoals bijvoorbeeld het kiezen van een carrière.
- Als je denkt dat je tijd inplannen saai klinkt, bedenk dan dit: je dagen en je weken, en zelfs je maanden, van tevoren inplannen, bespaart je het regelmatig maken van beslissingen over wat je volgende stap moet zijn. Dit bevrijdt je geest, maakt je creatiever en meer geconcentreerd op het werk dat ertoe doet. [25] X Bron
Advertentie
Waarschuwingen
- Het belang van jezelf pauzes geven kan niet genoeg benadrukt worden. Raak niet overwerkt; je bent dan enkel minder productief en minder creatief.
Advertentie
Bronnen
- ↑ http://www.brighthubpm.com/project-planning/68427-successful-project-milestone-planning/
- ↑ http://www.bakadesuyo.com/2014/08/how-to-stop-being-lazy/
- ↑ http://www.bakadesuyo.com/2014/08/how-to-stop-being-lazy/
- ↑ http://www.bakadesuyo.com/2014/08/how-to-stop-being-lazy/
- ↑ http://www.bakadesuyo.com/2014/08/how-to-stop-being-lazy/
- ↑ http://www.bakadesuyo.com/2014/08/how-to-stop-being-lazy/
- ↑ http://www.bakadesuyo.com/2014/08/how-to-stop-being-lazy/
- ↑ http://www.cnbc.com/2015/01/26/working-more-than-50-hours-makes-you-less-productive.html
- ↑ http://www.cnbc.com/2015/01/26/working-more-than-50-hours-makes-you-less-productive.html
- ↑ http://www.nytimes.com/2013/02/10/opinion/sunday/relax-youll-be-more-productive.html?_r=0
- ↑ http://www.bakadesuyo.com/2014/08/how-to-stop-being-lazy/
- ↑ http://www.bakadesuyo.com/2014/08/how-to-stop-being-lazy/
- ↑ http://time.com/2933971/how-to-motivate-yourself-3-steps-backed-by-science/
- ↑ http://time.com/2933971/how-to-motivate-yourself-3-steps-backed-by-science/
- ↑ http://time.com/2933971/how-to-motivate-yourself-3-steps-backed-by-science/
- ↑ http://time.com/2933971/how-to-motivate-yourself-3-steps-backed-by-science/
- ↑ http://time.com/2933971/how-to-motivate-yourself-3-steps-backed-by-science/
- ↑ http://time.com/2933971/how-to-motivate-yourself-3-steps-backed-by-science/
- ↑ http://time.com/2933971/how-to-motivate-yourself-3-steps-backed-by-science/
- ↑ http://time.com/2933971/how-to-motivate-yourself-3-steps-backed-by-science/
- ↑ http://time.com/2933971/how-to-motivate-yourself-3-steps-backed-by-science/
- ↑ http://time.com/2933971/how-to-motivate-yourself-3-steps-backed-by-science/
- ↑ https://www.goodreads.com/author/quotes/4493.Eckhart_Tolle
- ↑ http://tinybuddha.com/blog/the-power-of-acceptance-stop-resisting-and-find-the-lesson/
- ↑ http://www.bakadesuyo.com/2014/06/most-productive-people/
Advertentie