Pdf downloaden
Pdf downloaden
Effectpedalen voor de gitaar zijn apparaten die het elektronische signaal van een elektrische gitaar vervormen, waardoor de toon wordt gewijzigd. Deze pedalen kunnen worden gebruikt voor het produceren van een scala aan verschillende geluiden, effecten en echo's; van een zware distortion tot een psychedelische galm. Het is belangrijk om te leren hoe je op de juiste manier pedalen op elkaar aansluit, om te voorkomen dat er kortsluiting in je opstelling ontstaat en om je pedalen in goede conditie te houden. Of je nu een enkel pedaal aansluit of een hele reeks tegelijkertijd, je kunt leren om dit op de juiste manier te doen.
Stappen
-
Zet alles uit. Elke keer als je een effectpedaal aansluit of loskoppelt zal je alle apparaten in de keten van de stroom moeten halen. Hoewel de stroomkabels kunnen en moeten worden aangesloten op elke afzonderlijke eenheid, horen de eenheden zelf te worden uitgeschakeld. Zorg dat de versterker en elk pedaal is uitgeschakeld wanneer je ze aansluit. Er is echter één uitzondering op deze regel – als je een buizen- of valve-versterker hebt. In dit geval zal je de versterker aan willen houden, maar dan in de standby-modus met behulp van de standby-schakelaar.
- Als je probeert om schakelingen die onder stroom staan aan te sluiten, kan dit resulteren in kortsluiting, naast luide knallen en oversturing die via de versterker te horen zijn. Het zal de levensduur van alle componenten in je opstelling verkorten. Doe het niet.
- Het belangrijkste wat je zal moeten vermijden is het aanzetten van een pedaal, deze aansluiten en vervolgens de versterker aanzetten. Dit is de kortste route naar kortsluiting.
-
Sluit je versterker en pedaal aan op de stroom. Om er zeker van te zijn dat de pedalen en de versterker zijn uitgeschakeld voor je begint met ze aan te sluiten, zullen ze ingeplugd moeten zijn. Sluit beide aan op het net en zet ze aan en weer uit, zodat je het zeker weet.
- Sommige gitaarpedalen zijn voorzien van een 9-volt AC-adapter, terwijl andere op batterijen draaien, maar de meeste hebben de beide mogelijkheden. Voor de meeste gitaristen geldt dat batterijen leuk zijn omdat je minder stroomkabels hebt lopen, maar veel gedoe zijn omdat batterijen leeglopen en duur zijn.
-
Sluit je gitaar aan op de ingang. De meeste pedalen hebben niet meer dan twee contacten, de ene is de "input," en de ander de "output." Deze contacten vind je meestal aan beide zijden van de kast van het pedaal, afhankelijk van het type, en zijn gebouwd voor het omgaan met standaard 6 mm audiokabels. Zoek de in- en uitgangen op je pedaal en sluit vervolgens je gitaar aan op het contact met de naam "input." [1] X Bron
- Al die ingangen en uitgangen kunnen voor de beginner wel wat verwarrend worden. Vergeet niet: het audiosignaal wordt gegenereerd door de elementen van de gitaar, vanwaar het naar de versterker reist via de kabel. Dus, de gitaar moet altijd aangesloten zijn op de ingang van het pedaal, omdat dit de richting aangeeft waarin het signaal reist. Speel je een geluid op de gitaar, dan reist dit “in” het pedaal, waarna het er weer "uit"-komt en verder “in” de versterker gaat.
-
Sluit de uitgang van het pedaal aan op de ingang van de versterker. Leg nog een 6 mm gitaarkabel aan van het pedaal naar de versterker. De kabel die het pedaal verbindt met de versterker hoort in dezelfde ingang te gaan als die je zou gebruiken om een gitaar direct op aan te sluiten.
- Om een pedaal aan te sluiten heb je op z'n minst twee 6 mm kabels nodig. Als je meerdere pedalen op elkaar aansluit, dan zal je meer kabels nodig hebben om alles zonder al te veel gedoe passend te krijgen. Als je echter niet meer dan één pedaal aansluit, dan heb je genoeg aan twee reguliere kabels.
-
Zet eerst je versterker aan en daarna de niveaus. Nadat je alle kabels hebt ingeplugd, zet je de versterker aan en stel je alles in naar wens. Over het algemeen kun je het beste je versterker relatief weinig bijstellen, wanneer je een pedaal voor het eerst gaat proberen, om een idee te krijgen over hoe het klinkt, maar voel je vrij om te experimenteren. Als je altijd de versterker op dezelfde manier hebt ingesteld, laat dit dan zo.
-
Draai de effectknoppen op 0 voor je de versterker aanzet. Vooral als je een super-fuzz-distortionpedaal of de een of andere ruimte-echo gaat aansluiten, wil je er zeker van zijn dat je trommelvliezen niet weggeblazen worden als je voor de eerste keer het pedaal aantrapt. Zet alle instellingen op 0 voor je het pedaal inschakelt. Je kunt dit aanpassen terwijl je speelt.
-
Experimenteer met het pedaal. De meeste pedalen worden geactiveerd met een knop waar je op kunt trappen of een hendel onder de instelknoppen die je kunt inschakelen. Meestal zal een rood of groen lampje gaan branden, zodat je weet dat het pedaal is geactiveerd. Verken voorzichtig alle mogelijkheden van het pedaal, waarbij je de verschillende effectknoppen omhoog draait tijdens het spelen om een idee te krijgen van de klank. Speel wat met het volume en de richting van de verschillende effecten. Veel plezier.
- De meeste pedalen zet je uit door weer op de knop te gaan staan of de schakelaar uit te zetten, waardoor het signaal zonder vervorming via het pedaal direct naar de versterker gaat. Speel wat met het in- en uitschakelen van het pedaal om het soort geluid te krijgen waar je naar op zoek bent.
-
Haal altijd de kabels los wanneer je stopt met spelen. Als je de pedalen aangesloten laat, zal er stroom blijven lopen, iets wat vooral van belang is als je batterijen gebruikt om je pedalen van energie te voorzien. Altijd als je kabels hebt aangesloten op de in- en uitgangen van je pedalen, zal er stroom worden onttrokken aan het pedaal. Als je niet langer aan het spelen bent, zorg dan dat al je pedalen zijn losgekoppeld en uitgeschakeld. Dan gaan ze een stuk langer mee.Advertentie
-
Gebruik patchkabels. Patchkabels hebben een korte lengte en worden specifiek gebruikt voor het koppelen van een reeks pedalen. Het zou al snel onhanteerbaar worden om meer dan twee pedalen op elkaar aan te sluiten met kabels van 3 meter, dus gebruik je patchkabels om je opstelling netjes te houden en gemakkelijk te beheren.
- Patchkabels zijn ook aan te bevelen om de kwaliteit van het signaal te handhaven. Hoe langer een audiosignaal moet reizen, des te slechter het uiteindelijk zal klinken, dus helpen korte patchkabels om de kwaliteit van je audiosignaal zo hoog mogelijk te houden.
-
Begin altijd met het stempedaal. Wanneer je een reeks pedalen aan elkaar koppelt, dan is de volgorde van de pedalen erg belangrijk. Het eerste pedaal is degene die direct is aangesloten op je gitaar en het laatste pedaal wordt aangesloten op je versterker. Verschillende regels gelden voor verschillende pedalen, maar als er een pedaal als eerste komt binnen een reeks, dan is het wel het stempedaal, als je die hebt. [2] X Bron
- Stempedalen hebben een helder, schoon, onvervormd signaal nodig om goed te kunnen werken. Als je een distortionpedaal voor het stempedaal in de reeks plaatst, dan moet de tuner het doen met een minder zuiver, vervormd signaal. Dit mag dan cool klinken, maar het zal de tuner helemaal onstabiel maken en de waarden die je uitleest onjuist. Plaats de tuner als eerste zodat je gitaar goed gestemd kan blijven.
-
Plaats compressors en filter-pedalen vroeg in de reeks. Een vuistregel voor de volgorde van gitaareffecten: pedalen die toon creëren horen voor pedalen die toon manipuleren. Wah-wahs, envelope filters en andere pedalen die het natuurlijke geluid van je gitaar samendrukken, horen vroeg in het signaalpad geplaatst te worden, na stemapparaten die je gebruikt.
-
Plaats de overdrive- en distortionpedalen als tweede in de reeks. Een aantal van de meest gangbare pedalen in een gitaaropstelling zijn de fuzzboxen. Distortion, overdrive en andere type pedalen die geweldig klinkende gain en distortion produceren voor gecontroleerde uitbarstingen van chaos in je geluid, komen na de tuners en wah-wahs. [3] X Bron
- De specifieke volgorde van je distortion- en overdrivepedalen is aan jou. Wanneer het aankomt op gitaar spelen, dan zijn de regels er om gebroken te worden. Experimenteer met verschillende posities van de pedalen om te bekijken welke klank jij het mooist vindt.
-
Plaats modulatiepedalen na de distortion. Flangers, phasers en choruspedalen werken door het moduleren van het signaal en het creëren van een ruimtelijk effect in die klank. Deze werken het best in de reeks na de distortionpedalen die je eventueel erin hebt opgenomen.
- Volume- en nagalmpedalen plaats je altijd als laatste in de reeks. Deze werken het best wanneer je een afgerond signaal gaat aanpassen, en werken niet naar behoren als je ze in het midden van de reeks plaatst. Nagalmpedalen kunnen onvoorspelbaar reageren als je deze voor de distortion plaatst.
-
Speel met de volgorde van de pedalen om de klank te krijgen waar je naar op zoek bent. Er is geen "verkeerde manier" om pedalen op elkaar aan te sluiten. Voor sommige gitaristen, op zoek naar controle, betrouwbaarheid en een goede geluidskwaliteit, zijn deze vuistregels absoluut essentieel om een "correct" signaal te verkrijgen. Voor anderen is het belangrijk dat je geluidssymfonieën kunt maken door alleen maar aan een paar knoppen te draaien, zonder ooit de gitaar aan te raken. Besteed een middag aan het in verschillende volgorde op elkaar aansluiten van de pedalen. Onderzoek wat er gebeurt.
- Als er iets begint rond te zingen, zoek de fout dan eerst bij de modulatoren en de nagalm. Alles wat zorgt voor een echo en klankherhaling, of wat een signaal in een lus laat lopen, is een voor de hand liggende kandidaat om feedback te veroorzaken, in plaats van de distortions, zoals je zou verwachten. Je kunt ook de effectknoppen snel zacht draaien om weer controle te krijgen over het signaal, mocht dit nodig zijn.
-
Voorzie de pedalen in de reeks van stroom. Wanneer je de pedalen op elkaar hebt aangesloten, dan is het altijd een idee om te investeren in een stroom-patchkabel, waarmee je alle pedalen van stroom kunt voorzien middels een enkele 9-volt adapter. Dit is beter dan elk afzonderlijk pedaal middels een eigen adapter aan te sluiten op het net. Dit is vaak de meest efficiënte manier om je pedalen van stroom te voorzien, in tegenstelling tot batterijen of aparte adapters. Het is niet meer dan een lang snoer met AC-stekkers aan een enkele kabel, die je meteen in kunt pluggen in je pedalen.
-
Overweeg de investering in een pedalenbord. Een pedalenbord biedt je de mogelijkheid om op het podium al je pedalen georganiseerd te houden, en in de volgorde die jij wilt. Als je een opstelling hebt gevonden die werkt voor jou en die het geluid produceert waar je naar op zoek was, dan is het een stuk gemakkelijker om dit op een vast bord te ordenen en aangesloten te houden in dezelfde standaardvolgorde, in plaats van het opnieuw te moeten reorganiseren, elke keer als je wilt spelen.Advertentie
Tips
- De meeste effectpedalen zullen de batterijen leeg blijven zuigen, zolang er een kabel op de ingang is aangesloten. Om de levensduur van de batterijen te verlengen, maak je alle stekkers los van de pedalen wanneer je ze niet gebruikt.
- Zorg dat je versterker altijd uitstaat wanneer je pedalen aansluit of loskoppelt. Laat je de versterker aan, dan kunnen de interne componenten beschadigd raken.
- Zorg dat je gitaarkabels gebruikt en geen luidsprekerkabels. Instrumentkabels zijn afgeschermd, waardoor interferentie door radiofrequenties wordt tegengegaan. Deze interferentie zal meestal een hoog, gierend geluid veroorzaken en veel statische ruis via de versterker.
Advertentie
Benodigdheden
- Elektrische gitaar
- Effectpedalen
- Lange gitaarkabels (2)
- Patchkabels
Bronnen
Over dit artikel
Deze pagina is 18.746 keer bekeken.
Advertentie