Pdf downloaden
Pdf downloaden
Het beginnen van een goed gesprek is misschien wel een van de moeilijkste onderdelen van communiceren. Met sommige mensen praat je veel gemakkelijker dan met anderen. Maar maak je geen zorgen -- er zijn wat universele trucjes die je kunnen helpen om met bijna iedereen een goed gesprek op gang te krijgen. Als je wilt weten hoe je een goed gesprek begint, volg dan deze stappen.
Stappen
-
Zorg dat de ander het gevoel heeft dat je het belangrijk vindt. Je kunt van een vreemde zo een vriend maken door hem het gevoel te geven dat je het belangrijk vindt wat hij/zij te zeggen heeft, en dat je zijn mening waardeert. Als de ander denkt dat je alleen maar praat om het geluid van je eigen stem te horen, zal hij/zij al snel afknappen. Draai je lichaam dus naar de ander toe en concentreer je op de persoon, en hou het oogcontact vast zonder te intens te worden. Geef de persoon genoeg de ruimte, maar laat zien dat hij/zij jouw aandacht heeft.
- Geef de ander het gevoel dat zijn gedachten belangrijk zijn. Als hij/zij begint te praten over een onderwerp, stel dan vragen in plaats van over iets te gaan praten waar jij het liever over hebt.
- Gebruik de naam van de ander een of twee keer nadat hij/zij zich heeft voorgesteld.
- Als de ander begint met praten, knik dan aandachtig om te laten zien dat je luistert.
-
Stel vragen zonder de ander te verhoren. Veel goede gesprekken beginnen met vragen, maar de ander moet niet het gevoel hebben dat hij/zij wordt geïnterviewd door een agent. Vuur niet aan een stuk door vragen af op de ander zonder jouw reactie te geven en echt een gesprek te voeren. Niets is erger dan het gevoel te hebben dat je wordt verhoord. De ander voelt zich dan ongemakkelijk en zal een manier zoeken om onder het gesprek uit te komen.
- Als je je realiseert dat je te veel vragen stelt, maak er dan een grapje over. Zeg: "Sorry, het interview is nu voorbij" en ga verder op een ander onderwerp.
- Vraag de ander naar hobby's of interesses, maar niet naar zijn/haar dromen of wensen.
- Praat over iets leuks. Vraag de ander niet naar de laatste tragedies uit het nieuws of naar hoeveel hij/zij de laatste tijd heeft moeten overwerken. Zorg dat het een leuk onderwerp is, en dat het gesprek gezellig is.
- Zorg dat jij ook dingen deelt. In het ideale geval zijn jullie allebei evenveel aan het woord.
-
Wees grappig. Dat betekent niet dat je een komiek hoeft te zijn, maar door een grapje te maken kun je wel het ijs breken. Je zult verbaasd staan hoe je de ander kan laten ontspannen door een grap. Iedereen houdt ervan te lachen, want daardoor voelen mensen zich op hun gemak. Dit is een leuke manier om het wat luchtiger te maken als iemand gespannen is, zodat de ander ook durft te gaan praten.
- Wees gevat om de aandacht van de ander te trekken. Laat zien dat je scherp bent en met woorden kunt spelen of slimme grapjes kunt maken.
- Als je echt een hilarisch verhaal weet, vertel het dan, als het maar niet te lang is. Vertel geen lang verhaal als je het nog niet eerder hebt uitgeprobeerd, want dan kun je voor gek staan.
-
Stel open vragen. Open vragen zijn vragen die niet met alleen ja of nee beantwoord kunnen worden. Open vragen zorgen dat mensen moeten uitwijden over het onderwerp. Je betrekt de ander erbij en laat hem/haar deel uitmaken van het gesprek. Een gesprek blijft op deze manier beter op gang dan wanneer je vragen stelt die wel met ja of nee beantwoord kunnen worden.
- Zorg dat de ander zin heeft om je vraag te beantwoorden. Vraag niet meteen naar wat hij/zij denkt dat de zin is van het leven, maar eerder hoe hij/zij vindt dat Ajax het dit jaar doet.
- Weet wanneer het gesprek niet lekker loopt. Als iemand met ja of nee antwoordt op een vraag die wat meer reactie vereist, kan het zijn dat hij/zij geen zin heeft om met je te praten.
-
Weet wat je niet moet doen. Er zijn wat manieren die een goed gesprek al in de kiem smoren voordat het kan opbloeien. Als je wilt weten hoe je een goed gesprek begint, zijn er een paar basisregels die je moet opvolgen:
- Onthul niet al te persoonlijke informatie. Praat niet over een pijnlijke scheiding, rare uitslag op je rug of over de twijfels die je hebt of je partner wel echt van je houdt. Bewaar dat voor de mensen die je echt goed kennen.
- Stel geen vragen waardoor de ander zich ongemakkelijk zou kunnen voelen. Laat hem/haar zelf vertellen over een partner, carrière of gezondheid. Vraag niet of hij/zij een relatie heeft, want het zou kunnen dat zijn/haar hart net gebroken is.
- Praat niet alleen maar over jezelf. Hoewel je de ander op zijn gemak kan stellen door grapjes over jezelf te maken, of door wat persoonlijke informatie prijs te geven, zal hij/zij snel afhaken als je alleen maar aan het opscheppen bent over hoe goed je iets kunt, of als je blijft doorzagen over wat je vanochtend bij het ontbijt hebt gegeten.
- Let goed op. Vergeet de naam, het beroep of andere persoonlijke informatie die de ander heeft verteld niet. Dan lijkt het alsof het je niets interesseert. Als de ander zijn/haar naam noemt, herhaal die dan hardop, dan zul je het eerder onthouden.
Advertentie
-
Begin een gesprek met iemand die je leuk vindt. Als je iemand hebt ontmoet en je vindt hem/haar leuk, moet je zorgen dat de ander jou meteen aantrekkelijk vindt, door bijvoorbeeld een origineel, grappig of boeiend verhaal te vertellen, en door een beetje te flirten. Als je een gesprek begint met iemand die je leuk vindt, is het belangrijker hoe je iets zegt dan wat je zegt. Hou oogcontact en draai je lichaam naar de ander toe, dan laat je zien dat je de ander aandacht schenkt. Hier zijn wat goede manieren om een gesprek te beginnen met iemand die je leuk vindt:
- Als je op een feestje bent, praat dan over de muziek die opstaat. Dat geeft je iets om over te praten, of je de muziek nu geweldig of verschrikkelijk vindt.
- Als je in een café bent, vraag dan of hij/zij je een drankje aan kan raden. Daarna kun je vertellen of je het inderdaad een lekker drankje vindt, of de ander plagen door te zeggen dat het niet te drinken is.
- Praat over hobby's van de ander. Vraag zonder opdringerig te zijn wat hij/zij graag in het weekend doet.
- Praat niet over jullie banen. Dat is niet echt aantrekkelijk. Daar kun je het later altijd nog over hebben.
- Plaag de ander. Als het heel warm is, en hij/zij heeft een dikke trui aan, kun je daar een plagerige opmerking over maken.
- Praat over huisdieren. Mensen praten dolgraag over hun huisdier. Als jij een huisdier hebt, kun je ook foto's laten zien.
-
Begin een gesprek met een potentiële vriend. Als je iemand ontmoet die je graag als vriend zou willen hebben, of als je iets doet met een vriend van een vriend en je wilt hem/haar beter leren kennen, moet je interesse tonen zonder de ander aan een verhoor te onderwerpen.
- Blijf positief. Haal jezelf niet omlaag en ga niet meteen klagen; begin met een positieve opmerking, over hoe geweldig jouw favoriete sportclub het doet (als je denkt dat de ander van sport houdt) of hoe leuk je het café of restaurant vindt waar jullie zijn.
- Praat over je buurt. Mensen zijn vaak trots op hun buurt, en vertellen graag wat er te doen is, dus als jullie in dezelfde buurt wonen, kan dat een band scheppen. Daarna kun je persoonlijker worden en praten over ander plekken waar jullie gewoond hebben.
- Vraag de ander wat hij/zij graag doet voor de lol. Misschien delen jullie wel bepaalde interesses.
- Praat niet te veel over jezelf. Zorg dat jullie allebei ongeveer evenveel vertellen. Je moet uiteindelijk wat nieuwe dingen over de ander te weten zijn gekomen.
- Als je gezamenlijke vrienden hebt, vraag dan hoe hij/zij de vriend kent. Je kunt dan leuke verhalen over jullie vriend gaan uitwisselen.
-
Begin een gesprek met een collega. Een gesprek met een collega is wat lastiger dan een gesprek met een potentiële geliefde of vriend, omdat er bepaalde grenzen zijn die jullie niet kunnen overschrijden op het werk. Toch kun je, als je het positief houdt en het over jullie persoonlijke levens hebt, een levendig gesprek hebben.
- Vraag je collega naar zijn/haar gezin. Iedereen praat graag over zijn gezin, dus vraag gewoon hoe het daarmee gaat. Je collega zal misschien foto's laten zien en meer informatie geven dan je eigenlijk wilt horen.
- Praat over wat je in het weekend gaat doen. Als je samen werkt kijk je ook samen uit naar de vrijdag en zul je misschien iets leuks gaan doen in het weekend. Je collega vindt het vast leuk om over zijn/haar plannen te vertellen.
- Smeed een verbond als jullie een gezamenlijke klacht hebben. Praat over het verkeer, de kapotte printer, de vieze koffie, dan kunnen jullie elkaar de hand schudden terwijl je je in een levendig gesprek stort.
- Praat ook weer niet te veel over het werk. Behalve als je het juist over een werkgerelateerd probleem wilt hebben, is het beter om je menselijke kant te laten zien en over je vrienden, familie en hobby's te praten. Zoek een menselijke connectie die niet met het werk te maken heeft.
-
Begin een gesprek met een groep mensen. Met een hele groep mensen praten kan wat moeilijker voor je zijn. Je kunt het beste een gemeenschappelijk onderwerp vinden. Het is lastig om iedereen op zijn gemak te stellen, maar probeer zo veel mogelijk mensen bij het gesprek te betrekken door het breed en luchtig te houden.
- Steek de draak met jezelf. Dat is een goede tactiek om een gesprek te beginnen met mensen die je jij kent, maar die elkaar nog niet zo goed kennen. Als je mensen om je laat lachen, of als ze je kunnen plagen, zullen ze een band gaan voelen.
- Probeer de hele groep aan te spreken, en niet maar een of twee mensen. Als je je tot een iemand richt voelt de rest zich buitengesloten.
- Ergernissen over huisdieren zijn vaak een goede start van een gesprek, omdat iedereen die wel heeft. Begin met een verhaal over jouw huisdier, dan kan de rest inhaken.
- Denk aan de dingen die mensen in de groep misschien gemeen hebben, en breng dat ter sprake. Je hoeft niet subtiel te zijn. Je kunt zeggen: "Hee, ik ben fan van Ajax -- hebben jullie de wedstrijd gezien gisteren?".
Advertentie
Tips
- Zie een gesprek als een wip. Je moet allebei evenveel praten, dus blijf niet doorzagen over iets saais als bijvoorbeeld tandpasta, want dan irriteer je je gesprekspartner. En als de ander alleen maar aan het woord is, zeg daar dan wat van. Zo heb je het veel meer naar je zin op feestjes.
- Denk aan je volume. Een goed gesprek hou je op een niet te zacht en niet te hard volume.
- Probeer dingen te bedenken die je kunt zeggen voordat je het gesprek aangaat. Dat kan vervelende gesprekken voorkomen.
- Denk niet dat je het gesprek moet domineren. Laat de ander ook wat vertellen.
- Stel geen vragen die met ja of nee beantwoord kunnen worden, maar vraag iets waar de ander dieper op in moet gaan.
Advertentie
Waarschuwingen
- Praat niet over iets waardoor de ander zich ongemakkelijk kan voelen.
Advertentie
Advertentie