Pdf downloaden
Pdf downloaden
Een kat oppakken lijkt misschien iets heel simpels, maar er bestaat in feite maar één juiste manier om het te doen die voor het dier ook prettig is en die garandeert dat je de kat geen pijn doet. Zorg er voordat je probeert de kat op te pakken eerst voor dat hij zich bij jou in de buurt veilig en op zijn gemak voelt. Sommige katten moet je op een 'delicatere' manier benaderen dan andere. Dit geldt met name voor katten die bang voor mensen zijn of die een medische aandoening zoals artritis hebben. Als je eenmaal een band met de kat hebt opgebouwd kun je hem oppakken, zolang je het lichaam van de kat tenminste op de juiste manier ondersteunt.
Stappen
-
Stap op de kat af. Als je een kat wilt oppakken moet je hem eerst benaderen op een manier die hem laat weten dat je komt. Dit kun je doen door zachtjes tegen hem te praten, door ervoor te zorgen dat hij je ziet, of door hem op een andere manier te laten weten dat je er bent.
- Als je de kat van achteren oppakt zonder hem te laten weten dat je eraan komt, is de kans groot dat hij bang wordt, zich onveilig voelt en in paniek raakt.
- Volgens sommige deskundigen kun je een kat het beste vanaf de linker- of rechterkant benaderen, omdat hij het als een bedreiging kan ervaren als je recht van voren op hem afstapt. [1] X Bron
- Probeer nooit een straatkat op te pakken zonder eerst zorgvuldig na te gaan met wat voor soort kat je te maken hebt en hoe hij zich gedraagt. Zwerfkatten kunnen wild en gevaarlijk zijn. Je kunt een kat in principe het beste alleen proberen op te pakken als je hem of haar een beetje kent en ervaring hebt met het dier in kwestie.
-
Stel jezelf voor aan de kat. Het kan tijd kosten voordat een kat zich voor je openstelt, zelfs als het om je eigen huiskatten gaat. Zodra de kat in de gaten heeft dat je dichterbij komt, moet je vooral heel lief en aardig tegen hem doen, zodat hij zich erop kan voorbereiden om door jou te worden vastgehouden. De meeste katten stellen zich aan andere katten voor door hun snuit te besnuffelen, dus jij moet hetzelfde doen. Je kunt de kat daarbij het beste voorzichtig over zijn wangen, zijn voorhoofd en achter zijn oren aaien, en hem eventueel ook onder zijn kin krabben, als hij dat goed vindt.
- Door de kat op deze manier zachtjes te aaien kun je ervoor zorgen dat hij zich eerder veilig en geliefd gaat voelen en erop wordt voorbereid om te worden opgepakt.
- Voorzichtig aaien kan ook helpen de kat te kalmeren als het dier een beetje onrustig is. Het kan even duren voordat de kat zich inderdaad op zijn gemak voelt.
-
Zorg dat je zeker weet of de kat wel opgepakt wil worden. De meeste katten zijn in staat je op een duidelijke manier te laten weten dat ze liever niet opgepakt willen worden. Hoewel je een huiskat langzaamaan op zijn gemak kunt stellen en zijn vertrouwen kunt winnen door hem zachtjes over de kop te aaien, moet je nooit proberen een kat op te pakken die geïrriteerd is of gewoon niet in de stemming is om opgepakt te worden. Als de kat van je probeert weg te rennen of je bijt of krabt, of zelfs ronduit tegen je begint te blazen, dan kun je misschien beter even wachten voordat je probeert hem op te pakken. [2] X Bron
- Het is vooral belangrijk dat je een kind dat een kat wil oppakken leert om op deze waarschuwingstekens te letten. Je moet ervoor zorgen dat kinderen alleen een kat oppakken die zich ontspannen en op zijn gemak voelt en die het kind vertrouwt. Je wilt uiteraard voorkomen dat een kind gekrabd wordt door een kat die eigenlijk niet vastgehouden wil worden.
Advertentie
-
Plaats één hand onder het lichaam van de kat, achter zijn voorpoten, zodra je zeker weet dat de kat het goed vindt dat je hem op gaat pakken. Beweeg je hand voorzichtig onder het lichaam van de kat, net onder de voorpoten, zodat je de steun hebt die je nodig hebt op het moment waarop je de kat op gaat pakken. Het kan zijn dat de kat dit niet direct leuk vindt of zich ertegen probeert te verzetten, dus je moet daarna snel je tweede hand gebruiken. [3] X Betrouwbare bron American Society for the Prevention of Cruelty to Animals Ga naar de bron
- Het maakt niet zoveel uit of je de kat met je dominante hand onder zijn voorpoten of onder zijn achterste ondersteunt; het hangt er maar net vanaf wat jij prettiger vindt.
- Sommige mensen doen de voorpoten bij elkaar en plaatsen hun hand vervolgens onder die twee poten in plaats van onder de achterkant.
-
Plaats je andere hand onder de achterkant van de kat. Plaats nu die tweede hand onder de achterpoten van de kat en zorg dat je de poten en de onderkant van de kant voldoende ondersteunt. Het is bijna alsof je met je armen een soort veilig wiegje voor de kat maakt. Zodra je je handen op de juiste plaats hebt, kunt je je er klaar voor maken om de kat op te pakken. [4] X Bron
-
Til de kat voorzichtig op. Pak de kat als je hem eenmaal met beide handen vast hebt voorzichtig op en beweeg hem in de richting van je borst. Probeer er terwijl je de kat optilt voor te zorgen dat hij zo snel mogelijk in contact komt met de rest van je lichaam. Dit kan helpen ervoor te zorgen dat de kat zich zo vroeg mogelijk in het proces veiliger gaat voelen. Als de kat te zwaar is om hem van de grond op te tillen, kunt je hem beter vanaf een tafel of een ander verhoogd oppervlak oppakken. [5] X Bron
-
Houd de kat tegen je borst. Zodra je de kat hebt opgepakt en hem daarbij met beide handen ondersteunt, kunt je hem tegen je borst houden, zodat het grootste deel van zijn lijf jouw lichaam raakt. De achter- of zijkant van de kop van de kat kan ook tegen je borst rusten.
- In principe is het de bedoeling dat je de kat tamelijk rechtop houdt, in plaats van dat je hem tegen je borst laat hangen met zijn kop en nek naar beneden. Die laatste houding is namelijk niet erg comfortabel voor de kat ervoor zorgen dat hij je wil krabben of bijten.
- Bij het oppakken van een kat moet je er altijd voor zorgen dat zijn kop zich boven de rest van zijn lichaam bevindt. Pak een kat nooit ondersteboven op!
- Natuurlijk willen sommige katten graag op een andere manier worden vastgehouden, vooral als het je eigen kat is en hij zich bij jou in de buurt meer op zijn gemak voelt. Sommige katten vinden het prima om als een baby te worden vastgehouden, en er zijn er zelfs bij die het prima vinden om met hun achterpoten over je schouders bovenop je te zitten.
Advertentie
-
Zorg dat je het in de gaten hebt wanneer de kat niet langer vastgehouden wil worden. Zodra de kat onrustig begint te worden, begint te bewegen, of zelfs begint te miauwen of aan je greep probeert te ontsnappen, is het tijd om de kat weer neer te zetten. Je moet voorkomen dat je de kat tegen zijn zin vast blijft houden, omdat hij zich dan steeds ongemakkelijker en bovendien bedreigd zal gaan voelen.
- Sommige katten houden er niet van om lang vastgehouden te worden. Als je dus het idee hebt dat de kat het niet meer echt leuk vindt in je armen, is het moment aangebroken om hem los te laten.
-
Zet de kat voorzichtig op de grond. Laat de kat niet zomaar op de grond vallen zodra je voelt dat hij zich niet meer op zijn gemak voelt. Als je dat doet kan de kat namelijk zijn evenwicht verliezen of op een ongelukkige manier landen. Laat de kat in plaats daarvan langzaam zakken tot hij met alle vier zijn poten op de grond staat, voordat je hem op een comfortabele manier loslaat.
- Natuurlijk zullen sommige katten gewoon uit je armen springen. Zorg dus dat je daar ook op voorbereid bent.
-
Pak een kat nooit in zijn nekvel. Hoewel moederkatten hun katjes bij het nekvel pakken, moet je nooit proberen een kat bij zijn nekvel te pakken, vooral niet als de kat drie maanden of ouder is. De kat is daar vanaf dat moment namelijk te oud voor, en als je hem bij zijn nekvel pakt kan dat echt pijn doen of zelfs spierschade veroorzaken, omdat de kat dan te groot is om op de juiste manier door het nekvel te worden ondersteund. [6] X Bron
- Hoewel jij of de dierenarts de kat misschien weleens bij zijn nekvel moet pakken om hem medicijnen te geven of om de nagels van de kat te knippen, zal een dierenarts de kat bij het vasthouden bij zijn nekvel nooit boven de onderzoekstafel tillen.
-
Zorg ervoor dat je een kind goed in de gaten houdt als het een kat oppakt. Kinderen zijn er dol op om katten op te pakken, maar voordat ze het inderdaad op een veilige manier kunnen doen moet je ze stap voor stap door het proces heen leiden. Het belangrijkste is dat het kind groot genoeg is om de kat comfortabel op te kunnen pakken. Als het kind nog heel klein is is het waarschijnlijk beter dat het de kat vasthoudt terwijl het zit.
- Houd wanneer het kind de kat oppakt altijd een oogje in het zeil zodat je het kind kunt waarschuwen wanneer je merkt dat de kat weer losgelaten wil worden. Op die manier kun je makkelijker voorkomen dat het kind of de kat gewond raakt.
Advertentie
Tips
- Pak een kat niet op als de kans bestaat dat hij je gaat krabben of bijten. Mocht het nodig zijn om de kat op te pakken (bijvoorbeeld voor een bezoek aan de dierenarts), doe dan een T-shirt of trui met lange mouwen aan zodat eventueel krabben of bijten geen pijn zal doen en je huid niet kan beschadigen. Als de kat je echt lelijk bijt of krabt kunt je eventueel zelfs handschoenen dragen om te voorkomen dat je op je handen gekrabd wordt.
- Sommige katten vinden het gewoon niet leuk om opgepakt te worden. Forceer het nooit. In dat geval moet je de kat alleen oppakken als het nodig is, bijvoorbeeld om hem naar de dierenarts te brengen, en daarnaast misschien nog een keer per week, zodat hij/zij het oppakken niet automatisch associeert met de dierenarts.
- Zorg ervoor dat je de kat rustig en zonder plotselinge bewegingen benadert, omdat je anders het risico loopt dat je de kat wegjaagt.
- Pak een kat altijd voorzichtig met je armen op. Pak een kat nooit met slechts één arm onder zijn buik op. Dit kan voor de kat namelijk erg oncomfortabel zijn en kan ervoor zorgen dat hij onrustig wordt en op de grond probeert te springen.
- Stap rustig en langzaam op de kat af zonder onverwachte bewegingen te maken. Ga vervolgens langzaam op je hurken zitten en laat de kat je besnuffelen of bekijken. Als de kat denkt dat je geen bedreiging vormt, zal hij op je aflopen.
- Houd je hand altijd recht achter de voorpoten van de kat.
- Zorg ervoor dat je zeker weet of de kat of het katje wel vastgehouden wil worden. Als een kat begint te sissen of blazen, pak hem of haar dan niet op totdat de kat of het katje zich genoeg op zijn gemak voelt om te worden opgepakt.
Advertentie
Waarschuwingen
- Een kat bij zijn nekvel oppakken wordt sterk afgeraden. Als je de kat niet op de juiste manier bij zijn nekvel pakt kan hij ernstig gewond raken, en jij zelf ook, want in die positie heeft de kat veel ruimte om zich om te draaien en je te bijten of te krabben.
- Als je gekrabd wordt, was de gekrabde plekken dan goed schoon met water en zeep, en gebruik een plaatselijk antibioticum. Doe hetzelfde als je door een kat gebeten wordt, en ga even naar de huisarts, want van een kattenbeet kun je vrij makkelijk een ernstige infectie krijgen.
- Houd de kat nooit op zijn rug in een zogenaamde babyhouding, tenzij je weet dat de kat dit niet erg vindt. De kat zal zich op die manier namelijk onzeker en gevangen voelen. Hij kan dan in paniek raken en je uiteindelijk krabben of bijten. Houd de kat altijd veilig vast door hem rechtop tegen je lichaam te houden.
- Bedenk dat er altijd een risico bestaat dat de kat je bijt of krabt.
- Pak een kat nooit op voordat je hem eerst een beetje hebt leren kennen, en pak nooit zwerfkatten of wilde katten op.
Advertentie
Bronnen
- ↑ http://www.thedailycat.com/behavior/understanding/hold_cat_correctly/#axzz3IzwrBd3L
- ↑ https://www.petfinder.com/cats/bringing-a-cat-home/how-to-read-cats-body-language/
- ↑ https://www.aspca.org/pet-care/cat-care/general-cat-care
- ↑ http://www.catster.com/cat-behavior/how-to-handle-a-cat
- ↑ http://www.catster.com/cat-behavior/how-to-handle-a-cat
- ↑ http://www.petmd.com/blogs/fullyvetted/2013/oct/restraining-cats-the-right-way-not-scruffing-30997
Advertentie