PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

Een kledingstomer is een uitstekend hulpmiddel om kreukels uit kleding te krijgen. Het apparaat verwarmt water totdat er stoom ontstaat. De stoom wordt dan met een mondstuk op de kleding gespoten, waardoor de vezels van de stof uitrekken en kreukels verwijderd worden. Een kledingstomer wordt minder vaak gebruikt dan een traditioneel strijkijzer, maar is een snelle en gemakkelijke manier om snel kreukels te verwijderen uit verschillende soorten stoffen. Nadat je bepaald hebt welk type kledingstomer het beste bij je past en enkele trucs voor het stomen hebt geleerd kunt je binnen de kortste keren je eigen kleding stomen.

Deel 1
Deel 1 van 3:

Weten wanneer je een stomer kunt gebruiken

PDF download Pdf downloaden
  1. De meeste stoffen reageren goed op een kledingstomer, omdat stomen een delicate manier is om kreukels te verwijderen. Stoffen die gestoomd kunnen worden zijn onder andere de meeste soorten katoen, zijde, wol en polyester. Sommige stoffen mogen echter niet gestoomd worden, zoals gewaxte jassen, suède en materialen die kunnen smelten, zoals plastic.
    • Als je niet zeker weet of een stof gestoomd kan worden, test de stomer dan voorzichtig uit op een klein stukje stof voordat je het hele kledingstuk ermee behandelt.
    • Lees altijd het wasetiket in een kledingstuk voordat je gaat stomen.
  2. Watermark wikiHow to Een kledingstomer gebruiken
    Stoffen als zijde, chiffon, transparante stoffen en fluweel moeten voorzichtig behandeld worden. Houd het mondstuk van de stomer op een afstand van enkele centimeters van de stof en houd de stomer niet te lang op dezelfde plek gericht. Om te voorkomen dat je versieringen en afbeeldingen beschadigt stoom je het kledingstuk binnenstebuiten om alle kreukels eruit te krijgen. [1]
  3. Watermark wikiHow to Een kledingstomer gebruiken
    Gebruik een kledingstomer in plaats van een strijkijzer om de kreukels uit meer verschillende soorten kleding te kunnen halen. Strijkijzers en kledingstomers zijn beide bedoeld om kreukels uit kleding te halen, maar ze hebben beide andere voordelen. Strijkijzers werken meestal het beste bij minder delicate stoffen als katoen en denim en zijn erg geschikt voor het persen van vouwen in kleding. Kledingstomers kunnen op meer soorten stoffen gebruikt worden, omdat de kans kleiner is dat ze de stoffen beschadigen. Kledingstukken worden meestal hangend gestoomd, en een kledingstomer werkt dus niet goed als je je kleding wilt persen of er vouwen in wilt maken.
    • Een kledingstomer is gemakkelijker mee te nemen dan een strijkijzer en is dus ideaal voor mensen die vaak op reis gaan. [2]
    Advertentie
Deel 2
Deel 2 van 3:

Je kleding stomen

PDF download Pdf downloaden
  1. Watermark wikiHow to Een kledingstomer gebruiken
    Giet koud water in het waterreservoir van je kledingstomer. Zorg ervoor dat alle delen van de stomer goed vast- en dichtzitten, want je wilt natuurlijk niet dat je overal water op lekt.
    • Steek de stekker in het stopcontact. Een kledingstomer warmt meestal vrij snel op (in 2 tot 3 minuten). Laat de stomer opwarmen totdat er stoom begint te ontstaan. Om het beste resultaat te krijgen zorg je ervoor dat je je stomer helemaal op laat warmen.
    • Zorg ervoor dat de kledingstomer goed stoomt voordat je hem gebruikt. Je kunt controleren hoe goed het apparaat stoomt door aan het handvat te trekken of op de knop te drukken en te kijken hoeveel stoom er uit het mondstuk komt wanneer je het handvat of de knop loslaat. Dit is dezelfde knop die je ook voor het stomen van je kleding gebruikt. [3]
  2. Watermark wikiHow to Een kledingstomer gebruiken
    Je kunt een kledingstuk het gemakkelijkst stomen wanneer het hangt. Een stomer op een standaard heeft vaak een stok waar je het kledingstuk aan op kunt hangen. Als je een handstomer gebruikt hang je je kledingstuk op een kledinghanger aan een douchestang, de rug van een stoel, een deurkruk of iets vergelijkbaars. [4]
  3. Watermark wikiHow to Een kledingstomer gebruiken
    Je hoeft niet veel druk uit te oefenen of de stof ergens tegenaan te duwen, want de stoom zal de kreukels vanzelf voorzichtig verwijderen. Terwijl je de stomer bij het kledingstuk naar beneden laat glijden druk je de stoomknop af en toe in om de stoom op de stof terecht te laten komen. [5]
    • Je hebt de mogelijkheid om een kussentje als oppervlak te gebruiken om je kleding mee te stomen, maar dit is niet nodig. Het kan wel nuttig als je erg dichte en kreukelige stoffen stoomt. Schuif het kussentje over je hand en gebruik je andere hand om de stomer vast te houden.
    • Erg gekreukelde kleding stoom je van binnenuit of van onderen. Het gewicht van de stof tegen de stoom helpt om de kreukels er sneller uit te krijgen. [6]
    • Wanneer je stoffen met versieringen als plooien en ruches stoomt houd je de stomer op een afstand van 3 tot 5 centimeter van de stof. Zo kan de stof in vorm blijven terwijl de stoom de kreukels verwijdert. Als de stof erg kreukelig is kun je het kledingstuk ook binnenstebuiten keren om de stof te stomen zonder de versieringen te beschadigen.
  4. Na een stoombeurt zal je kledingstuk vochtig aanvoelen. De stof kan op sommige plekjes ook nat zijn. Wees niet bezorgd, want dit is volkomen normaal en je kledingstuk zal drogen. Laat het kledingstuk na het stomen 5 tot 10 minuten hangen voordat je het aantrekt of in je kast hangt. De stof heeft zo genoeg tijd om te drogen.
    Advertentie
Deel 3
Deel 3 van 3:

Een stomer uitkiezen

PDF download Pdf downloaden
  1. Ben je op zoek naar een kledingstomer die in je washok kan blijven of wil je een stomer die je met je mee kunt nemen? Sommige stomers kun je gemakkelijker meenemen dan andere, en sommige apparaten nemen meer ruimte in beslag dan andere. Er zijn handstomers en stomers met een standaard te koop. [7]
  2. Watermark wikiHow to Een kledingstomer gebruiken
    Een dergelijke stomer wordt ook wel een vloerstomer genoemd, omdat het onderste gedeelte op de vloer rust. Een stomer op een standaard heeft een standaard met een waterreservoir, een slang met een spuitmond en een stok met een kledinghanger erop. Deze stomer heeft meestal wielen zodat je hem gemakkelijker kunt verplaatsen.
    • Als je van plan bent om de stomer op een plek neer te zetten, dan is een stomer met een standaard de ideale keus. Een dergelijke stomer is groter dan andere stomers, maar is erg handig in gebruik vanwege kenmerken als de kledinghanger en de spuitmond. Een stomer met een standaard kan wel vervoerd worden als je het niet erg vindt om een iets groter apparaat te verplaatsen.
    • Een stomer met een standaard is ideaal als je veel kledingstukken stoomt. Het waterreservoir is groot en hoeft meestal niet bijgevuld te worden.
    • De meeste stomers met een standaard hebben verschillende hulpstukken, zoals verschillende soorten borstels voor verschillende stoffen.
    • Een stomer met een standaard is het duurst van alle soorten stomers en kost ongeveer 50 tot enkele honderden euro’s. [8]
  3. Een handstomer is veel kleiner dan een stomer met een standaard, en kan gemakkelijk in een tas of koffer ingepakt worden, of in een auto bewaard worden. Als je vaak een stomer nodig hebt wanneer je op reis gaat, dan is een handstomer de ideale keus.
    • Bij een handstomer zijn het waterreservoir en het mondstuk een geheel. Het apparaat weegt meestal enkele kilo’s.
    • Sommige handstomers hebben hulpstukken als verschillende mondstukken en pluizenrollers.
    • Sommige handstomers hebben een klein vierkant kussentje met een bandje dat je over je hand kunt schuiven. Dit lijkt wel wat op een grote ovenhandschoen. Het kussentje kan van pas komen bij het stomen, want het voorkomt dat je je handen brandt.
    • Een handstomer kost zo’n 30 tot 100 euro. [9]
    Advertentie

Waarschuwingen

  • Stoom is erg heet. Pas op dat er geen stoom op je handen terechtkomt, want dan zul je je huid verbranden.
Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 18.843 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie