Pdf downloaden
Pdf downloaden
We schrijven steeds minder vaak brieven. Voor het contact op afstand met vrienden en familie gebruiken we tegenwoordig meestal sms’jes en korte tekstberichtjes. Toch kun je iemand nog steeds heel blij maken met een echte, ouderwetse brief. Voor de indeling maakt het niet uit of je je brief op de klassieke manier post of per e-mail verstuurt: een persoonlijke brief is als het goed is opgebouwd uit een aanhef, een paar vragen aan de ontvanger van de brief, wat nieuws over jezelf en een passende afsluiting.
Stappen
-
Schrijf de datum boven de brief. Als je de moeite neemt om een handgeschreven brief te schrijven is het wel zo aardig om in links of rechts bovenin de datum te zetten. Veel mensen bewaren een brief jarenlang en vinden het leuk om te kunnen zien wanneer de brief ook alweer precies geschreven is, zodat ze herinneringen aan vroeger op kunnen halen. Je kunt de datum helemaal uitschrijven in woorden - bijvoorbeeld "7 mei 2013" – of je kunt alleen cijfers gebruiken om de maand, de dag en het jaar aan te geven.
-
De aanhef. Het begin van een brief, zowel in een handgeschreven brief als in een e-mail, wordt de aanhef genoemd. In de aanhef spreek je degene aan wie je schrijft aan met zijn of haar naam – zoals bijvoorbeeld, "Lieve Emilie" of "Beste Karel." Welke aanhef je kiest is afhankelijk van de relatie die je hebt met de ontvanger van de brief en van je persoonlijke stijl en voorkeur.
- In een meer formele brief is de aanhef "Beste" een goede keuze. Bedenk dat de aanhef "beste" in een meer informele brief een beetje afstandelijk kan klinken, maar in een neutrale brief of in een brief aan iemand die je niet zo heel goed kent is "beste" meestal een goed alternatief.
- Een wat informelere brief kun je ook beginnen met "Hoi [naam]," of "Lieve [naam],." Deze aanhef kun je gebruiken in een brief aan een vriend of familielid, maar gebruik hem niet in een zakelijke brief, want daarvoor is deze aanhef iets te informeel.
- In een brief aan iemand met wie je een intieme relatie hebt, of graag zou willen hebben, kun je een wat meer persoonlijke aanhef gebruiken, zoals bijvoorbeeld "Liefste [naam]," "Mijn [naam]" of "Mijn geliefde [naam]."
- Vergeet de komma na de aanhef niet en begin de inhoud van je brief op een nieuwe regel.
Advertentie
-
Begin je brief met een compliment, een grapje of iets anders wat leuk is om te lezen. De eerste alinea van een brief klinkt als het goed is aardig en luchtig. In de eerste alinea zet je de toon voor de rest van de brief. Je laat de ontvanger aan het begin van je brief weten dat dat wat volgt vooral leuk om te lezen is en niet zakelijk of serieus. Je kunt de eerste regels gebruiken om de ander nog wat uitgebreider te groeten, een grapje te maken of om iets te zeggen over het jaargetijde of over het weer.
- Een persoonlijke brief begint vaak met een vraag als "Hoe gaat het met je?" of "Hoe staat het leven?". Door een vraag te stellen zorg je ervoor dat de brief klinkt alsof hij onderdeel is van een langer gesprek. Als je graag wilt dat de ander je brief beantwoordt, is het een goed idee om in je brief flink wat vragen te stellen.
- Je kunt de eerste alinea ook gebruiken om de ander wat meer specifieke vragen te stellen over zijn of haar leven. Je kunt bijvoorbeeld vragen, "Ik hoop dat Julia het naar haar zin heeft op de kleuterschool. Niet te geloven dat ze al zo groot is!"
- Een andere veel gebruikte manier om een brief mee te beginnen is door iets te zeggen over de tijd van het jaar. Je kunt het vergelijken met de zogenaamde small talk aan het begin van een gesprek, die je hebt met je gesprekspartner voordat je dieper ingaat op een bepaald onderwerp. Je kunt bijvoorbeeld schrijven, "Ik hoop dat jullie net zo van de herfst genieten als wij. De bomen bij ons in de straat zien er nog mooier uit dan andere jaren. En ik denk dat we dit jaar ook op een koude winter kunnen rekenen."
-
Nieuwtjes en persoonlijke details. Nu is het moment aangebroken om de kern van je brief te schrijven, de reden waarom je deze brief schrijft. Waarom ben je deze briefwisseling begonnen? Wil je graag het contact herstellen met een uit het oog verloren vriend of vriendin, wil je de ontvanger graag laten weten dat je hem of haar mist, of wil je iemand bedanken voor iets wat hij of zij voor je heeft gedaan? Om te zorgen dat je boodschap goed overkomt moet je proberen je brief zo direct, eerlijk en duidelijk mogelijke te schrijven.
- Schrijf iets over wat je zelf doormaakt op dat moment. Het maakt niet uit wat het is, omdat de ontvanger waarschijnlijk toch wel blij is met je brief, maar hij of zij zal zich veel meer bij je betrokken voelen (waardoor je brief veel meer effect zal hebben) als je iets meer over jezelf vertelt. Verter in je brief iets wat je hebt meegemaakt, hoe je je daarbij voelde en wat je plannen zijn voor de toekomst.
- Probeer geen overdreven rooskleurig beeld van je leven te schetsen; daarmee bereik je namelijk niet dat wat je met een persoonlijke brief wilt bereiken. Schrijf geen vakantieverslag in de vorm van een nieuwsbericht; als je alleen maar een opsomming geeft van wat je allemaal wel niet bereikt hebt sinds je vorige brief zal je vriend of vriendin waarschijnlijk snel verder lezen tot het einde. Je hoeft niet tot in detail al je problemen te beschrijven, maar probeer een realistisch beeld te geven van je leven.
-
Schrijf over onderwerpen die je vriend of vriendin ook interesseren. Waar was hij of zij de laatste keer dat jullie elkaar spraken mee bezig? Stond ze op het punt het uit te maken met haar vriend? Maakte hij juist een moeilijk seizoen door met zijn voetbalelftal? Praat verder over deze onderwerpen door erop terug te komen door vragen te stellen om te laten zien dat je geïnteresseerd bent in het wel en wee van je vriend of vriendin.
- Je kunt ook schrijven over andere onderwerpen waarin jullie allebei geïnteresseerd zijn. Je kunt je mening geven over bepaalde onderwerpen op het gebied van kunst, politiek, actuele onderwerpen of een ander onderwerp waar jullie in het echt ook over zouden kunnen praten.
- Je zou bepaalde films kunnen aanraden die je gezien hebt en waarvan je denkt dat hij of zij ze ook leuk zal vinden. Een brief met goede tips is altijd welkom!
Advertentie
-
Schrijf nu de slotalinea. Schrijf een afsluitende alinea waarin je je vriend of vriendin het beste wenst. De slotalinea is meestal lichter van toon dan de kern van de brief, maar moet wel aansluiten bij het algehele gevoel dat de brief oproept. Probeer de brief te beëindigen op een toon die een positief gevoel bij je vriend of vriendin zal oproepen.
- Noem het doel van je brief nog een keer. Als je je vriend of vriendin bijvoorbeeld voor een feest uitnodigt, kun je schrijven, "Ik hoop dat je kunt komen!" En als je je vriend of vriendin prettige feestdagen wilt wensen, kun je bijvoorbeeld afsluiten, "Ik wens jullie een heel fijne kerst!" of iets dergelijks.
- Moedig je vriend of vriendin aan om terug te schrijven. Als je graag antwoord wilt krijgen, schrijf dan, "Ik hoop snel van je te horen," of, "Schrijf vooral terug!"
-
De afsluiting. Sluit je brief af op een manier die aansluit bij de toon van de rest van je brief, dus ofwel beleefd en klassiek, of wat luchtiger en meer informeel. Net als de aanhef moet je de afsluiting afstemmen op de relatie die je hebt met de ontvanger. Onderteken de brief na de afsluiting met je naam.
- Om je brief op een meer formele manier af te sluiten kun je kiezen voor "Met vriendelijke groeten," "Hartelijke groeten," of "Beste groet."
- Een meer informele brief kun je afsluiten met "Veel liefs," "Groetjes," of "Het beste."
- Aan het eind van een meer intieme brief kun je kiezen voor "Liefs," "Heel veel liefs," of "Kusjes."
-
Als je wilt kun je aan je brief nog een naschrift toevoegen. Een naschrift oftewel een postscriptum (afgekort PS) aan het einde van een persoonlijke brief wordt meestal gebruikt om nog iets extra’s te zeggen wat niet belangrijk genoeg is om er een hele alinea aan te wijden in de brief zelf. Je kunt ook een grapje toevoegen als naschrift, of je brief zonder naschrift versturen. Zorg er in ieder geval voor dat het naschrift past bij de toon van je brief en dat het de lezer van je brief het gevoel geeft dat jij graag bij hem of haar wilt oproepen.Advertentie
Tips
- Controleer altijd of er geen spelfouten in je brief staan voordat je hem verstuurt.
- Lees voordat je je brief verstuurt ook de inhoud altijd nog een keer goed na.
Advertentie
Bronnen
Advertentie