Pdf downloaden
Pdf downloaden
Een nieuwe taal leren kan moeilijk zijn, maar als je bepaalde technieken volgt, is elke taal te leren. Er bestaat geen magische manier, met hard werken en oefening krijg je het snel onder de knie.
Stappen
-
Bepaal je leerstijl. Het is belangrijk om je leerstijl te kennen wanneer je een taal begint te leren. Iedereen heeft zijn eigen manier van leren, zeker wat talen betreft. Bepaal of je beter leert door herhaling, door de woorden op te schrijven of door te luisteren naar iemand die de taal als moedertaal heeft.
- Bepaal of je een visuele, auditieve of kinesthetische leerstijl hebt. Je kunt hierachter komen door een paar woorden uit te kiezen en ze een paar keer te lezen. Als je ze de volgende dag nog weet, heb je waarschijnlijk een visuele leerstijl. Zo niet, laat dan iemand de woorden een paar keer hardop zeggen, zonder dat je ze zelf ziet. Als je ze de volgende dag nog herinnert, heb je waarschijnlijk een auditieve leerstijl. Als ook dit niet werkt, lees de woorden dan en schrijf ze op, herhaal ze hardop, luister naar iemand die ze voorleest, maak associaties met herinneringen en gevoelens. Als je ze de volgende dag kent, heb je waarschijnlijk een kinesthetische leerstijl. [1] X Bron
- Als je vroeger andere talen hebt geleerd, bekijk dan wat je toen hebt geleerd en wat het beste werkte. Wat hielp je bij het leren? Wat niet? Als je dit weet, ben je klaar om te beginnen.
-
Leer de uitspraak. Zelfs als een taal hetzelfde alfabet heeft als je eigen taal, betekent dat nog niet dat de uitspraak hetzelfde is. (Vraag maar eens aan een Pool om de letters "cz" uit te spreken.)
- Het Foreign Service Institute biedt gratis online materiaal om talen te leren, zoals audio-opnames die bij de uitspraak helpen en de website van Duolingo biedt nuttige tips voor de uitspraak (en goede gratis taalverwervingsdiensten). [2] X Bron
-
Let op de grammatica. Naast de woordenschat is grammatica een belangrijk onderdeel van een taal. “Paul willen Mary winkel gaan” geeft misschien de boodschap weer, maar is niet correct. Als je geen aandacht geeft aan de grammatica, kun je onbegrijpelijk overkomen in een andere taal.
- Bekijk de opbouw van de taal en hoe de lidwoorden werken (mannelijk, vrouwelijk, onzijdig). Door de structuur onder de knie te krijgen, begrijp je beter hoe een taal in elkaar zit wanneer je begint met het leren van woorden.
- Leer hoe je vragen kunt stellen en bevestigende en ontkennende zinnen kunt zeggen in de verleden, tegenwoordige en toekomende tijd met de 20 meest voorkomende regelmatige en onregelmatige werkwoorden.
-
Leer elke dag 30 woorden uit je hoofd. Zo leer je in 90 dagen 80% van de taal. Begin met de meest voorkomende woorden. Uit je hoofd leren is het halve werk en er zijn veel manieren om het te doen. [3] X Bron
- Je kunt elk woord tien keer opschrijven, zodat je er gewend aan raakt.
- Probeer de woorden in verschillende zinnen te gebruiken. Zo oefen je de woorden en wordt het makkelijker om je ze te herinneren wanneer je ze nodig hebt.
- Vergeet niet om de woorden te oefenen wanneer je andere woorden aan het leren bent. Als je ze niet oefent, vergeet je ze.
-
Oefen het alfabet. Zeker als je een taal leert die een ander alfabet heeft, moet je weten hoe de letters eruit zien en hoe ze gebruikt worden.
- Probeer beelden te associëren met elke letter en klank, zodat je hersenen zich een letter en diens klank makkelijker kunnen herinneren. Bijvoorbeeld: In het Thais wordt de letter "ąø²" als "ah" uitgesproken. Als je een man bent, kun je je voorstellen dat dit de vorm is van je plasstraal wanneer je tegen een boom plast. De bijbehorende zucht van opluchting geeft de uitspraak weer. Associaties kunnen zo eenvoudig en zo flauw zijn als je wilt, zolang ze je maar helpen herinneren. [4] X Bron
- Je moet misschien ook wennen aan van rechts naar links lezen, of van boven naar beneden. Begin eenvoudig en ga vervolgens over op moeilijkere teksten zoals kranten en boeken.
Advertentie
-
Luister. Luister naar de taal. Films of tv-programma’s, audio talencursussen of muziek kunnen je helpen om woorden te onthouden die je aan het leren bent. Alleen luisteren is niet voldoende, je moet de woorden herhalen en tegen jezelf zeggen.
- De “schaduw-“ methode wordt door veel polyglotten (mensen die veel talen kennen) als een nuttige techniek beschouwd. Doe een koptelefoon op en ga naar buiten. Loop stevig door, terwijl je naar de taal luistert. Herhaal op de passen luid en duidelijk wat je hoort. Herhaal, herhaal, herhaal. Hierdoor wordt beweging aan taal gekoppeld, dat maakt het makkelijker om je aandacht erbij te houden, zodat je je minder druk hoeft te maken over het uit je hoofd leren. [5] X Bron
- Gebruik luisterboeken of audio talencursussen. Je kunt ernaar luisteren op weg naar je werk of tijdens het joggen. Dit helpt je bij je luistervaardigheid. Herhaal korte stukjes van 30 seconden tot 1 minuut totdat je alles begrijpt. Soms moet je de hele les meer dan twee keer beluisteren om alles op te vangen wat je eruit kunt leren.
- Kijk tv-programma’s en films zonder ondertiteling. Dit geldt voor soapseries, journaals en zelfs voor programma’s waarvan je weet dat ze nagesynchroniseerd zijn. Het is een leuke manier om de taal te oefenen en je kennis toe te passen.
- Luister naar muziek in de taal die je leert. Dit is leuk en makkelijk en houdt, hopelijk, je aandacht vast. Zet muziek op terwijl je afwast of gaat wandelen en luister aandachtig naar de woorden van de liedjes. Klassiekers zijn goede liedjes, omdat ze blijven hangen.
-
Lees in de taal die je wilt leren. Begin met makkelijke boeken en ga over op moeilijkere teksten wanneer je er beter in wordt. Daag jezelf uit om zonder woordenboek te lezen en zelf de betekenissen uit te zoeken.
- Kinderboeken zijn geweldig om mee te beginnen, want deze boeken zijn bedoeld om kinderen te leren lezen en hun taal te leren begrijpen. Als beginner moet je met iets eenvoudigs beginnen.
- Zoek boeken die je fijn vond om in je eigen taal te lezen en lees ze in de taal die je aan het leren bent. Omdat je al weet waar ze over gaan, kun je makkelijker de woorden ontcijferen en je aandacht erbij houden.
- Lees populaire tijdschriften of kranten in de taal die je wilt leren. Kies een onderwerp uit dat je ligt. Tijdschriften geven goed weer hoe uitdrukkingen worden gebruikt in hun context. Tijdschrift- en krantenartikelen kunnen over veel verschillende onderwerpen gaan en zijn veel korter dan als je een heel boek leest.
- Koop een goed woordenboek van de taal die je wilt leren of gebruik een gratis online woordenboek. Markeer nieuwe woorden in het woordenboek. Schrijf het woord en de betekenis over in een schrift en maak een zin met het woord erin. Leer uit je schrift, dit helpt je om in die taal te denken.
- Soms is een plaatsjeswoordenboek handig om de meest voorkomende zelfstandig naamwoorden te leren. Gebruik bijvoorbeeld een plaatjeswoordenboek om Japans te leren, omdat veel woorden meerdere betekenissen hebben.
-
Spreek met mensen die de taal als moedertaal hebben. Als je de taal niet spreekt, is het moeilijk om het goed te leren en te onthouden. Er bestaan programma’s om moedertaalsprekers met elkaar in contact te brengen via Skype. Als dat niet gaat, vraag dan rond in je stad. Vaak kent iemand wel iemand die je kan helpen oefenen. Een talenschool is een goede plek om te beginnen.
- Leer uitdrukkingen en gezegden. Wanneer je niveau beter wordt, kun je uitdrukkingen en spreektaal leren. Ook als je ze niet gebruikt, is het handig om ze te kunnen herkennen wanneer je ze hoort of leest.
- Voel je niet gegeneerd als je taal nog niet perfect spreekt. Het vergt tijd.
- Deze stap is erg belangrijk. Als je niet oefent met praten, wordt je er nooit vloeiend in. Praat met moedertaalsprekers, zoek iemand om mee te leren en oefen met ze, je kunt zelfs terugpraten tegen de tv.
-
Oefen. Wees niet bang om de taal te spreken met moedertaalsprekers. Het helpt je om beter te worden. Voel je ook niet beschaamd als mensen je verbeteren wanneer je iets verkeerd uitspreekt. Niemand is perfect. Sta open voor opbouwende kritiek. Test je kennis bij elke sociale gelegenheid die je hebt.
- Blijf films en tv-programma’s kijken. Als je bijvoorbeeld van voetbal houdt, kijk dan wedstrijden in de andere taal, zodat het vers in je geheugen blijft zitten. En schreeuw tegen de tv als de wedstrijd niet naar je zin gaat, maar doe dat wel in de andere taal!
- Daag jezelf uit om in de taal te denken die je wilt leren.
Advertentie
Tips
- Kies de taal uit waarin je het meest geïnteresseerd bent.
- Niemand heeft extra tijd over! Dus gebruik de tijd die je hebt. In de auto, in de trein of zelfs in de badkamer. Luister en herhaal. Zo simpel is het.
- Zodra je de basis onder de knie hebt, kun je in de andere taal een film kijken die je al gezien hebt. Zet de ondertiteling ook in op die taal. Als dat te moeilijk is, kun je beginnen met ondertiteling in je eigen taal, of de film in je eigen taal, met ondertiteling in de taal die je wilt leren.
- Lees grappige boeken in de taal die je wilt leren, bij voorkeur met grapjes en plaatjes, zoals anime, stripboeken, tijdschriften, boeken met grapjes of iets anders dat je leuk vindt. Zo houd je je motivatie vast om door te lezen en te blijven proberen te begrijpen wat er staat, vooral als het om grapjes gaat. Je kunt ook kinderboeken lezen, omdat je het verhaal meestal al kent en de woorden zijn makkelijk te leren.
- Hetzelfde geldt voor muziek. Zoek liedjes uit waar je graag naar luistert en luister ze telkens weer opnieuw. Op een gegeven moment begrijp je waar ze over gaan en kun je proberen de woorden afzonderlijk te verstaan.
- Probeer een land te bezoeken waar de taal wordt gesproken en praat met de mensen, zoals taxichauffeurs en winkeliers.
Advertentie
Waarschuwingen
- Wees niet te streng voor jezelf. Zelfkritiek is je ergste vijand. Je zult fouten maken en dat is niet erg. Hoe meer je in jezelf gelooft, hoe makkelijker het is om een taal onder de knie te krijgen.
- Door alleen tv te kijken of kinderboeken te lezen, wordt je niet vloeiend in spreken. Je moet oefenen met praten en denken in de taal die je wilt leren, voordat je er vloeiend in wordt.
Advertentie
Bronnen
- ↑ http://expatriateconnection.com/learning-a-new-language-8-tips-that-really-work/
- ↑ http://www.telegraph.co.uk/education/educationadvice/10218763/Learn-a-language-for-free-the-five-best-websites.html
- ↑ http://zenhabits.net/how-to-learn-a-language-in-90-days/
- ↑ http://www.fluentin3months.com/phonetic-script-can-be-learned-quickly/
- ↑ http://www.cbc.ca/news/canada/the-secret-to-learning-languages-1.1229806
Over dit artikel
Deze pagina is 18.111 keer bekeken.
Advertentie