Pdf downloaden
Pdf downloaden
Het uit je hoofd leren van een stuk tekst kan saai en vervelend zijn. Al gauw bekruipt je het gevoel dat het echt nooit gaat lukken om al die zinnen te onthouden zonder in de war te raken, of zelfs helemaal te vergeten wat je wilde vertellen. Maar wanhoop niet – zolang je ontspannen blijft en een paar veel gebruikte geheugenmethodes toepast, heb je die tekst er zo in. Wil je graag weten hoe je een stuk tekst kunt onthouden? Volg dan deze stappen.
Stappen
-
Lees alle tekst grondig door. Voor je begint met het uit je hoofd leren van een toespraak,een toneelstuk of presentatie moet je alles grondig hebben doorgenomen om een goed begrip te krijgen van de inhoud. Neem de tijd om even ongestoord op een rustige plek te lezen, desnoods hardop.
- Neem de tekst meerdere malen door om je geheugen nog meer te stimuleren.
-
Denk na over de inhoud . Heb je het eenmaal gelezen dan kun je gaan nadenken over wat de tekst precies betekent. In plaats van alleen maar te stampen zou je moeten proberen de inhoud en de bedoeling van de tekst goed te begrijpen, of het nu gaat om het motiveren van werknemers of het ten gehore brengen van een vurige monoloog tijdens een toneelstuk.
- Speel je mee in een toneelstuk, probeer dan te begrijpen wat je karakter motiveert. Dit helpt om beter aan te voelen wat je personage wel of niet zou zeggen.
- Als meerdere mensen meedoen aan een toneelstuk, presentatie of toespraak, neem hun tekst dan ook mee in je beschouwing. In welke relatie staat je karakter of jouw presentatie tot wat anderen te zeggen hebben? De tekst begrijpen van de andere acteurs zal je zeker een beter beeld geven van je eigen tekst.
-
Schijf je tekst op. Heb je de tekst helemaal gelezen en begrepen, dan kun je deze gaan opschrijven. Probeer je de tekst van een toneelstuk te leren, focus je dan op de langere monologen. Wat je ook wilt onthouden, het opschrijven ervan helpt bij een veel snellere verwerking van het materiaal en je voelt je meer verbonden met de te leren tekst. Het worden je eigen woorden in plaats van zomaar een willekeurige tekst.
- Focus op de woorden terwijl je ze opschrijft. Schrijf ze niet gedachteloos op terwijl je TV kijkt of naar muziek luistert. Neem even de tijd om alles wat je opschrijft daadwerkelijk in je op te nemen.
Advertentie
-
Beweeg terwijl je studeert. De tekst zal veel sneller ingeprent worden als je rondloopt, gebaart en je emoties toont terwijl je studeert. Zeg de woorden niet zomaar, maar gebruik dezelfde mimiek en lichaamshouding als op het toneel of tijdens de presentatie. Dit zorgt ervoor dat je hele lichaam ingesteld is op de betekenis van de tekst. [1] X Bron
- Zelfs als je geen gebaren gebruikt, loop dan toch heen en weer alsof je de woorden aan het voordragen bent. Je zult merken dat dit enorm helpt.
-
Heb aandacht voor andere deelnemers of acteurs. Als er andere mensen meedoen, of het nu gaat om een toneelstuk of een toespraak, let dan aandachtig op wat zij te zeggen hebben. Wacht niet tot hun monoloog of verklaring voorbij is zodat je plotseling geconfronteerd wordt met je eigen optreden. Probeer juist goed te begrijpen wat ze zeggen, zodat je goed op de hoogte bent van de relatie tussen jouw tekst en hun woorden.
- Probeer je goed bewust te zijn van hun tekst, zonder deze uit het hoofd te leren. Onthoud dat er, op de grote dag van de voorstelling of presentatie, een moment kan komen dat iemand anders in het gezelschap je hulp nodig heeft bij het herinneren van hun tekst.
-
Gebruik trucjes met woorden. Als je vastloopt bij het onthouden van je tekstregels, probeer dan een aantal handige trucjes die je kunt toepassen op woorden om ze goed te onthouden. Hier zijn een paar voorbeelden:
- Gebruik rijm om je te helpen de juiste woorden in een zin te onthouden.
- Pas visualisatie toe. Visualiseer de woorden die je gaat zeggen en welke boodschap ze uitdragen, dan komen ze vanzelf weer bovendrijven.
- Gebruik acroniemen om je tekst te onthouden.
-
Leer in blokken. Het heeft geen zin een lange lap tekst van begin tot het eind te leren, of op een compleet toneelstuk te gaan studeren. Het is beter is om de tekst in hanteerbare blokken te verdelen die je afzonderlijk leert. Uiteindelijk heb je dan voor je het weet de hele tekst doorgewerkt.
- Werk eerst aan het leren van de tekst, vanaf het begin van de toespraak. Ben je daar mee klaar, ga dan verder met het middenstuk terwijl je ook het begin nog eens meeneemt. Kijk hoever je komt zonder iets te vergeten. Heb je het begin en het middenstuk rotsvast in je hoofd, werk dan verder tot aan het eind van de tekst.
- Speel je mee in een toneelstuk, werk dan eerst aan alle monologen, daarna aan een dialoog met een andere acteur en ga zo verder.
- Probeer niet teveel in één keer te onthouden. Leer kleine hanteerbare gedeelten van de tekst uit je hoofd en je zult veel minder snel gefrustreerd raken.
Advertentie
-
Herhaal, herhaal, herhaal. Als je zeker bent over wat je hebt geleerd, dan mag je best even erg tevreden over jezelf zijn, maar stop niet met oefenen! Blijf steeds de tekst herhalen, zo vaak als je kunt, tot je ze helemaal eigen hebt gemaakt. Je moet dit blijven doen tot de dag dat je ze moet kunnen produceren, anders loop je het risico dat je de tekst alsnog vergeet op de grote dag zelf. [2] X Bron
- Herhaal de tekst bij het opstaan en als je naar bed gaat.
- Neem de tekstregels nog even door in de trein of in de auto (als je zelf niet hoeft te rijden!).
- Ben je bezig met een toneelstuk, neem dan je tekst door met iemand van je theatergroep.
- Weet je een geduldige vriend of een familielid, vraag dan of ze je af en toe willen overhoren.
-
Neem je tekstregels op. Maak een opname van jezelf terwijl je de tekst voorleest en houd deze de hele tijd bij de hand. Het opnemen van je tekst is een hele goede manier om alles nog beter te onthouden. Ben je aan het studeren voor een toneelstuk dan is het goed idee om het hele stuk op te nemen zodat je weet wanneer het jouw beurt is om te spreken. Je kunt de opname op elke tijd afspelen om de hoeveelheid tijd die je besteed aan het leren van de tekst te maximaliseren.
- Speel de opname af wanneer je maar kunt. In de ochtend bij het opstaan, terwijl je het huishouden doet of zelfs als je aan het trainen bent of de hond uitlaat.
- Je kunt de opname ook afspelen in de auto, maar laat je er niet door afleiden.
-
Wees ontspannen. Dit is een belangrijk punt. Probeer je zo goed mogelijk te ontspannen terwijl je de tekst uit je hoofd leert en zeker ook als het tijd is om de tekst voor te dragen. Lukt het niet om je te ontspannen dan is de kans groter dat je de tekst vergeet middenin een repetitie, of misschien zelfs op de grote dag van je optreden.
- Blijf jezelf voorhouden dat het niet erg is om iets te vergeten. Mocht je toch een fout maken dan red je je daar wel uit. Het is zeker niet het einde van de wereld als je niet meer elk woord kunt herinneren.
-
Leer om spontaan te kunnen spreken. Als je weet hoe je moet improviseren maak je je veel minder zorgen over het onthouden van je tekst. Improviseren is een geweldige manier om ervoor te zorgen dat mensen niet eens door hebben dat je iets bent vergeten. Het belangrijkste is dat je geen onbedoelde stilte laat vallen of verward overkomt. Of je nu in je eentje op het podium staat, of deel uitmaakt van een toneelgroep, iedereen moet altijd doen alsof hij weet wat er gebeurt, ook al is dat niet zo.
- Zo lang je maar helemaal in je rol of personage opgaat, zal je in staat zijn iets te zeggen wat ongeveer gelijk is aan wat je had moeten zeggen.
- Vergeet niet dat je niet de enige bent die fouten maakt. Ook één van de andere acteurs kan de mist ingaan, dus zorg dat je ook op de hoogte bent van de tekst van andere deelnemers zodat je bij kunt springen waar nodig.
Advertentie
Tips
- Het is altijd verstandig om even een minuut of 10 te pauzeren tussen vooraf bepaalde stukken tekst. Als je het allemaal in één keer wilt onthouden, dan is de kans groot dat dit niet gaat lukken.
- Laat iemand van je familie het script aan je voorlezen. Laat diegene de regels voor die van jouw zeggen en kijk of je de tekst kunt herinneren.
- Zeg je tekst hardop terwijl je alledaagse dingen doet, zoals de hond uitlaten of het huishouden, etc.
- Is er veel tekst om te onthouden en je hebt wel even om ze uit je hoofd te leren, neem daar dan een paar dagen de tijd voor.
- Probeer te studeren op je tekst terwijl je een lege maag hebt. Je hersenen zullen op die manier de woorden beter verwerken.
- Probeer zoveel te lezen als je kunt. Vraag daarna of iemand je wil overhoren.
- Als je meedoet aan een toneelstuk, probeer dan eerst een rol die je aankunt – neem niet teveel hooi op je vork. Probeer elke keer een grotere rol.
Advertentie
Bronnen
Over dit artikel
Deze pagina is 58.050 keer bekeken.
Advertentie