PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

Eeltige voeten en droge, gebarsten hielen zien er onaantrekkelijk uit en kunnen vuil vasthouden. Natuurlijk wil je je jonge, zachte voeten laten zien, vooral in de zomer. Om te zorgen dat je voeten er jong uitzien en aanvoelen kun je een voetvijl gebruiken om lelijke eeltplekken en likdoorns te verwijderen.

Deel 1
Deel 1 van 3:

Je klaarmaken om je voetvijl te gebruiken

PDF download Pdf downloaden
  1. Er zijn veel verschillende soorten voetvijlen te koop om te proberen. De meeste voetvijlen hebben een handvat van plastic of hout en hebben een dubbelzijdig vlak om mee te vijlen. Er zijn echter ook voetvijlen van keramiek, glas en metaal, evenals elektrische voetvijlen. Besluit welke soort het gemakkelijkst voor je is om je prachtige voeten mee te verwennen.
    • De meeste voetvijlen hebben een ruwe kant en een fijne kant. De ruwere kant is bedoeld om likdoorns en dikkere eeltplekken te helpen verwijderen. Je kunt ook eerst de ruwere kant gebruiken en dan de fijnere kant gebruiken om je huid glad te maken.
    • Elektrische voetvijlen en eeltvijlen werken op ongeveer dezelfde manier als vrij verkrijgbare microdermabrasie-apparaten. Met deze duurzame hulpmiddelen kun je vaak een professioneel resultaat krijgen. Met een elektrische voetvijl kun je snel, gemakkelijk en efficiënt zachte voeten krijgen, maar veel van deze apparaten hebben onderdelen die regelmatig vervangen moeten worden, zoals amarilschijven. Zorg dat je een voorraad van deze onderdelen in huis hebt.
    • Je kunt tevens een voetvijl van glas kopen die gemakkelijk schoon te maken en te ontsmetten is en geschikt is om dikke huid van je voeten te schrapen. Een dergelijk hulpmiddel kun je koken of laten weken in een ontsmettend middel om het niet-poreuze oppervlak schoon te houden. Zorg dat je een dikkere voetvijl van glas koopt zodat je vijl niet gemakkelijk breekt.
    • Een keramische voetvijl is veilig voor je huid en minder agressief dan sommige andere soorten voetvijlen. Dit hulpmiddel wordt van oudsher gebruikt in Azië.
  2. Misschien geef je de voorkeur aan een hulpmiddel dat je voeten zacht maakt en dat niet zo ruw is als sommige voetvijlen. Aan de andere kant kun je beter voor iets sterkers kiezen om erg dikke eeltplekken te kunnen verwijderen.
    • Gebruik voetscrub. Dit is de veiligste optie voor je voeten omdat er geen wrijving ontstaat en je daardoor dus ook geen wondjes kunt krijgen. Bij de meeste drogisterijen kun je veel verschillende speciale exfoliërende scrubs kopen. Je hoeft de voetscrub alleen maar over je voeten te wrijven om de dode, droge huid te verwijderen.
    • Een andere manier om je voeten veilig zacht te maken en af te komen van gebarsten en dode huid is om keramische stenen te gebruiken waarmee je je voeten kunt exfoliëren. Deze stenen hebben net zoals voetvijlen meestal een ruwe en een fijnere kant. Keramische stenen kunnen echter veiliger zijn om te gebruiken dan voetvijlen, vooral als je diabetes hebt.
    • Denk erover om een voetschaaf of eeltschaaf te gebruiken. Een voetschaaf is meestal gemaakt van roestvrij staal en is bedoeld om erg dikke en droge eeltplekken te verwijderen. Dit hulpmiddel schaaft lagen huid weg om de zachtere, nieuwe huid eronder tevoorschijn te laten komen. Weet dat je je huid kunt beschadigen als je een foutje met de voetschaaf maakt en daardoor zelfs een infectie kunt krijgen. Bij de drogist kun je meestal een voetschaaf of eeltschaaf krijgen voor 10 tot 20 euro.
  3. Veel mensen geven er de voorkeur aan om na het gebruik van een voetvijl de voeten nog eens te behandelen met een puimsteen om nog zachtere voeten te krijgen. Als je ervoor kiest om de behandeling af te ronden met een puimsteen, dan kun je het beste een puimsteen kiezen met een plastic of houten handvat eraan zodat je het hulpmiddel gemakkelijker kunt verplaatsen. Je kunt ook een puimsteen in zijn natuurlijke vorm gebruiken, als je dat liever doet.
  4. Je kunt een teiltje of een andere bak gebruiken, als je je voeten er maar in onder kunt dompelen. Je hoeft niet per se een voetenspa te gebruiken, maar dit kan wel fijn zijn. Zorg dat het water in het teiltje zo heet is als je kunt verdragen zonder dat je huid erdoor verbrandt.
  5. Je kunt je voetenbad helemaal aanpassen aan je eigen wensen. Je kunt shampoo of handzeep in het water in het teiltje doen om schuim te krijgen, of wellicht wil je een bepaalde geur gebruiken die past bij je stemming. Sommige mensen gebruiken speciale middelen of tabletten die speciaal voor een voetenbad bedoeld zijn en vitamine A, E of D bevatten.
    • Denk erover of mineraalzout of Epsomzout in het water te doen. Vooral Epsomzout kan helpen om een gebarsten huid en pijnlijke voeten te behandelen.
    • Misschien wil je wel wat oliën in het water doen om je huid beter te kunnen hydrateren. Olijfolie en etherische of aromatische oliën als kamille-olie en lavendelolie zijn goede keuzes. Doe een theelepel van deze oliën in het water en je kunt erg zachte voeten verwachten.
    • Je kunt tevens zeewier dat veel mineralen bevat, zeealgen en menthol aan het voetenbad toevoegen.
    Advertentie
Deel 2
Deel 2 van 3:

Je voetvijl gebruiken

PDF download Pdf downloaden
  1. Je hebt nu een warm voetenbad om je voeten in te laten weken. Stop je voeten erin en geniet ervan. Laat je voeten ten minste 5 minuten weken. Idealiter doe je dit een kwartier om je huid nog zachter te maken. Zorg dat je voeten zo zacht mogelijk zijn en je huid zelfs rimpelig wordt voordat je een voetvijl gebruikt. Op deze manier kun je voorkomen dat je huid gaat bloeden.
  2. Leg een handdoek naast het teiltje met water. Wanneer je je voeten lang genoeg hebt laten weken haal je ze uit het water en zet je ze op de handdoek neer. Droog ze voorzichtig af. Zorg dat ze droog genoeg zijn om de voetvijl goed te kunnen gebruiken, maar vochtig genoeg om zacht te blijven.
  3. Nu je voeten na het voetenbad zachter zijn geworden controleer je de huid op eeltplekken. Strijk met je handen over je voeten en richt je daarbij op de delen van de voeten waar vaak eeltplekken ontstaan, zoals de bal van de voet, de hiel, de bovenkant van de tenen en de zijkanten. Wanneer je weet welke plekken je gaat behandelen kun je beginnen met het gebruiken van de voetvijl.
  4. Trek je voet omhoog en zet leg hem op je andere knie om hem in een goede positie te krijgen om de voetvijl te kunnen gebruiken. Buig of strek je voet zodat de bal van je voet verder uitsteekt. Houd de vijl tegen je voet en maak een neerwaartse beweging om de dikke huid weg te vijlen. Blijf de huid vijlen en schrapen totdat je voeten volledig glad zijn geworden.
    • Gebruik de voetvijl op de ruwe plekken en eeltplekken die je hebt gevonden. Gebruik hem niet op gevoelige en erg zachte plekken.
    • Soms komt er een klein stukje huid los bij het gebruiken van de voetvijl. Dit kan zijn omdat er zich op die plek niet veel dikke huid bevindt. Als je echter nog plekken met dikke en ruwe huid kunt zien, gebruik dan de andere kant van de vijl of gebruik een voetschaaf.
    • Gebruik de voetvijl op je andere voet door deze omhoog te trekken en op je andere knie te leggen.
  5. Puimsteen is een licht vulkanisch gesteente dat er poreus is en erg geschikt is om de huid mee te exfoliëren. Na het gebruiken van een voetvijl kan een puimsteen erg goed werken om de resterende dode huidcellen te verwijderen. Smeer lotion of olie op je voeten of de puimsteen zodat hij gemakkelijker over je voeten glijdt. Behandel alle huid op je voeten door er met ronddraaiende bewegingen overheen te wrijven.
    • Een puimsteen is ruw en kan agressief zijn voor een gevoelige huid. Als je een gevoelige huid hebt, oefen er dan niet te veel druk op huid. Wrijf lichtjes.
    • Herhaal het proces bij je andere voet.
    Advertentie
Deel 3
Deel 3 van 3:

De behandeling afronden

PDF download Pdf downloaden
  1. Strijk met je handen over je voeten om te controleren of je huid glad is. Controleer de plekken die je voor het gebruiken van de voetvijl gevonden hebt. Als die plekken nog steeds ruw zijn, behandel ze dan nog eens met je voetvijl en puimsteen. Je zou zeker het verschil moeten merken.
    • Overdrijf niet. Je kunt te veel huid wegschrapen waardoor je huid rood en geïrriteerd kan raken en er wondjes kunnen ontstaan.
  2. Na het vijlen van de eeltplekken gebruik je een vochtinbrengend middel voor de voeten om je voeten gehydrateerd te houden. Concentreer je vooral op de plekken die je met de voetvijl behandeld hebt. Je kunt geparfumeerde lotion, crème of olie gebruiken, maar zorg dat je iets gebruikt dat je huid goed hydrateert.
  3. Masseren is erg goed voor je voeten en voor de frisse huid die tevoorschijn gekomen is. Het verbetert de bloedcirculatie, ontspant je spieren en verzacht pijn. Behandel een voet tegelijk en masseer ze ten minste een minuut. [1]
    • Pak je voet met beide handen vast. Gebruik beide handen om in de buurt van je tenen in je voet te knijpen. Werk langzaamaan naar boven naar je enkel toe.
    • Gebruik beide handen om je voet lichtjes in tegenovergestelde richtingen te draaien. Begin bij de tenen en werk naar boven naar je enkel toe.
    • Wrijf met je vingers van beide handen over je voet, waarbij je rondraaiende bewegingen maakt. Voel de openingen tussen de botten en gewrichten. Oefen druk op deze plekken uit en wrijf eroverheen.
    • Je kunt tevens je knokkels gebruiken op het onderste deel van je voet. Door de huid met je knokkels te kneden oefen je meer druk uit, wat goed voelt.
    Advertentie

Waarschuwingen

  • Laat je voeten niet vijlen tijdens een pedicure bij een schoonheidssalon. Je kunt een schimmelinfectie of een bacteriële infectie krijgen als het voetenbad vuil is en de hulpmiddelen die gebruikt zijn niet ontsmet zijn. [2]
  • Als je diabetes hebt, vijl of schaaf je voeten dan niet. Een open wondje op je voet kan ernstig van aard zijn. Probeer het in plaats daarvan eens met een keramische steen of exfoliërende crème. [3]
Advertentie

Benodigdheden

  • Teiltje met warm water
  • Epsomzout of ander badzout
  • Oliën
  • Vochtinbrengend middel
  • Voetvijl
  • Puimsteen
  • Vloeibare zeep
  • Krantenpapier of handdoek (om op de grond te leggen om de dode huid op te vangen)

Over dit artikel

Deze pagina is 13.386 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie