Pdf downloaden
Pdf downloaden
Webshops bieden voordelen die fysieke winkels niet bieden: zo zul je geen huur hoeven betalen voor een winkelpand, en kun je miljoenen klanten bereiken vanuit je luie stoel. Om succes te kunnen boeken zul je echter net zo hard moeten werken als bij een normale winkel het geval is. Je zult een geweldig product moeten hebben, een gebruiksvriendelijke website en een solide bedrijfsplan. Lees verder om te leren hoe je kunt beginnen.
Stappen
-
Bepaal wat je wilt verkopen. Als je een webshop wilt beginnen, dan heb je waarschijnlijk al wel een idee van wat je wilt verkopen. Weet dat sommige producten zich beter lenen voor online verkoop dan andere; dit zijn met name producten die je niet in levenden lijve hoeft te zien voor je ze koopt. Hoe dan ook, het is ontzettend belangrijk om hartstochtelijk achter jouw product te staan—als je dat niet doet zal het ontzettend moeilijk worden om een klik te vinden met klanten. Hier zijn wat vragen die je jezelf moet stellen:
- Is het een tastbaar product dat verzonden moet worden, of is het een digitaal product dat je online kunt versturen?
- Ga je een voorraad (meer dan één) aanleggen van elk product, of zijn het one-of-a-kind producten (zoals kunst of vintage items)?
- Ga je veel verschillende producten verkopen, of ben je van plan je te specialiseren (in T-shirts of boeken, bijvoorbeeld)?
- Ga je het product zelf maken? Zo ja, zorg er dan wel voor dat je aan de vraag kunt voldoen. Vind hiervoor een goede leverancier.
- Als je het product niet zelf gaat vervaardigen, dan zul je een goede fabrikant moeten vinden. Doe onderzoek naar verschillende bedrijven om een geschikte fabrikant te vinden die past bij jouw bedrijfsplan.
- Bepaal hoe het product verzonden zal worden. Stel een plan op waarmee je het product efficiënt vanuit jouw huis kunt verschepen, of bedenk een goed plan voor opslag en verzending bij een derde partij (zoals een opslagruimte of bedrijfspand). Als een derde partij het product vervaardigt, kun je ook kiezen voor dropshipping (waarbij de fabrikant het product direct aan de eindklant levert).
- Je zult direct betrokken zijn bij de producten of diensten. Om je webshop in de markt te zetten en zul je dus moeten socializen met mensen uit de branche. Zorg ervoor dat jouw product is iets waar je ook op de lange termijn achter kunt blijven staan.
-
Vind een niche. Weten welk product je wilt verkopen is slechts een onderdeel van een succesvolle webshop. Je zult uit moeten vogelen wat jouw diensten onderscheidt van soortgelijke diensten, zowel in levenden lijve als online. Waarom zou een klant jouw met de hand gebreide truien kopen als hij uit meer dan honderd andere winkels kan kiezen?
- Breng de concurrentie in kaart. Kijk voordat je zelf begint je producten in de markt te zetten eerst naar websites die soortgelijke producten leveren . Onderzoek de online marktplaatsen waar jij je producten wilt gaan verkopen, en kijk hoe de concurrentie het aanpakt.
- Bied een absoluut origineel product aan. Als je handgemaakte spullen of kunstwerken verkoopt, dan kan de originaliteit van het werk al voldoende zijn om jouw product te onderscheiden van de rest. Probeer de gulden middenweg te vinden tussen originaliteit en de algemene aantrekkingskracht van je product.
- Bied expertise. Expertise is hetgeen jouw bedrijf onderscheidt van al die andere. Het is ontzettend belangrijk om deskundig te zijn. Misschien ben je bijvoorbeeld een voormalig profvoetballer die gedragen wedstrijdshirts verkoopt. Zorg ervoor dat jouw passie en deskundigheid onderdeel van de aanbieding zijn.
- Bied gebruiksvriendelijk koopgemak. Zelfs als jouw product ontzettend lijkt op andere producten, kun je ervoor zorgen dat jouw winkel zich onderscheidt van de andere. Dit doe je door de koopervaring leuk en makkelijk te maken. Zorg ervoor dat je website eenvoudig in gebruik is, en leuk om te delen. Reageer op berichten en bied geweldige klantenservice—vooral waar andere winkels dat nalaten.
-
Laat een proefballonnetje op door je producten eerst op kleine schaal te verkopen. In de echte wereld is het verstandig om je producten eerst kleinschalig te verkopen voor je je gelijk in het diepe stort (denk hierbij aan rommelmarkten, verkoopwinkels, exposities, etc.) Ditzelfde geldt voor online verkoop. Probeer je items eerst per stuk op eBay, Marktplaats, Speurders en dergelijke sites te verkopen. Let op de volgende dingen:
- Wie koopt het product? Bied korting of een gratis presentje aan voor klanten die een korte enquete in willen vullen. Probeer erachter te komen waar zij verder online shoppen.
- Hoeveel zijn ze bereid te betalen? Experimenteer met verschillende prijzen.
- Hoe is de klanttevredenheid? Nu kun je testen hoe goed je jouw product naar de klant kunt krijgen. Gebruik je goede verpakkingen? Is de verzendmethode betrouwbaar? Zijn de klanten tevreden met hun product? Heb je het product goed omschreven?
-
Stel een bedrijfsplan op. Voordat je je webshop opent, is het belangrijk om een gedetailleerd bedrijfsplan op te stellen—ongeacht of je van plan bent externe fondsen te werven bij investeerders. Dit zal je helpen de stappen te plannen die je zult moeten zetten om je bedrijf succesvol te maken. Breng de bedrijfskosten in kaart en stel een marketingstrategie samen. Houd rekening met de volgende factoren:
- De productiekosten (of je het product nu zelf maakt, of door een externe fabrikant laat maken).
- De verzendingskosten.
- De belastingen.
- De lonen voor werknemers (indien van toepassing).
- De kosten voor je domeinnaam en webhosting. .
-
Registreer je bedrijf bij de Kamer van Koophandel. Als je er klaar voor bent om het officieel te maken, dien je een bedrijfsnaam te verzinnen en de nodige juridische en belastingsformulieren in te vullen om je bedrijf te registreren.Advertentie
-
Registreer een domeinnaam. Kies een naam die kort, catchy en makkelijk te onthouden is. Je domeinnaam moet ook uniek zijn, omdat de meeste voor de hand liggende namen waarschijnlijk al bezet zijn. Ga op zoek naar een bedrijf dat domeinnamen aanbiedt, en probeer verschillende domeinnamen tot je er een vindt waar je tevreden over bent en niet reeds in gebruik is.
- Als jouw gewenste naam al bezet is, doe dan een beetje creatief. Spel de getallen uit, voeg een klein woordje toe, of breek de woorden af met streepjes.
- De domeinnaamdienst zal suggesties geven voor alternatieven als jouw naam al in gebruik is
-
Kies een dienst voor webhosting. Het is de moeite waard om een goed bedrijf te kiezen voor je webhosting. Je website is immers de ruggengraat van je online winkel. Als je site niet lekker werkt, zal de verkoop daar zonder meer onder lijden. Er zijn bedrijven die gratis webhosting aanbieden, maar aangezien jij online gaat verkopen zul je toch moeten betalen—de gratis webhosting biedt namelijk niet de opties die jij nodig hebt. [1] X Betrouwbare bron U.S. Small Business Administration Ga naar de bron
- Je hebt wat speelruimte nodig qua grootte. Als je bedrijf goed loopt zul je de site namelijk moeten uitbreiden.
- Als je van plan bent de site zelf te programmeren, dan zul je moeten kiezen voor een webhostingservice die je daartoe in staat stelt.
-
Ontwerp je eigen website. Je kunt de website zelf ontwerpen, of dat laten doen door een professionele webdesigner. De focus moet liggen op het presenteren van jouw producten. Ook moet het voor de klanten zo makkelijk mogelijk zijn om producten aan te schaffen. Pas op dat de website niet te overhopig of rommelig is. Als het op online shopping aankomt geldt: hoe makkelijker, hoe beter.
- Vind een manier om e-mailadressen te verzamelen, zodat je advertenties en speciaal aanbiedingen kunt versturen. [2] X Bron
- De klant zou niet meer dan twee keer hoeven klikken om een product aan te schaffen.
- Kies voor slechts een paar kleuren en lettertypen. Te veel kleur leidt alleen maar af.
-
Kies je webwinkel-software. [3] X Bron Hiermee stel je klanten in staat om producten te zien en veilig te kopen. De software slaat klant- en financiële gegevens op. In sommige gevallen houdt de software rekening mee met marketing, omdat het gebruikt kan worden om klanten e-mails te sturen. Neem de tijd om grondig onderzoek te doen naar de verschillende soorten software. Welke software je kiest speelt namelijk een grote rol in de ervaring van de klant, en in het succes van jouw bedrijf.
-
Maak een merchant account aan. Dit is een account waarbij je klanten in staat stelt om op meerdere manieren te betalen. Zo heb je een merchant account nodig om mensen met creditcard te kunnen laten betalen, en heb je ook een account nodig om iDeal aan te kunnen bieden. Omdat dergelijke accounts redelijk aan de prijs kunnen zijn, kiezen veel winkeleigenaars tegenwoordig ook voor PayPal—dit is een stuk goedkoper. [4] X BronAdvertentie
-
Doe onderzoek naar all-inclusive webshops. Als je geen zin hebt om je eigen website vanaf nul op te bouwen, dan zijn er meerdere diensten die je een platform voor online verkoop aanbieden. Op deze sites kun je binnen een paar uur al beginnen, en kost dat je haast niets. Zo zul je niet hoeven leren programmeren, en zul je ook geen webdesigner in hoeven huren. Ook zul je gelijk beschikken over alle instrumenten die je nodig hebt om je producten te verkopen.
- All-inclusive diensten vragen doorgaans een klein percentage van elke verkoop die jij doet.
- Dergelijke diensten bieden voordelen, maar er zijn ook beperkingen. Dat komt omdat je je aan hun systemen dient te houden. Leer over de verschillende diensten voor je een beslissing maakt. Als je er geen kunt vinden die bij jouw bedrijfsplan past, dan is het wellicht verstandig om toch voor een eigen site te kiezen.
-
Overweeg algemene webwinkeldiensten. Bedrijven als Shopify en Yahoo! Stores stellen je in staat om een professionele webshop te maken. Diensten als Shopify gaan verder dan alleen een professioneel uitziend thema voor je webwinkel. Ze bieden namelijk ook veilige betalingssystemen, hosting, nieuwsbrieven, verkoopstatistieken, klantenservice en klantenservice. Dit is vooral aantrekkelijk voor mensen die niet zelf willen programmeren.
-
Overweeg om producten met winst door te verkopen. Diensten als Amazon eStores LLC stellen je in staat om producten door te verkopen van sites als Buy.com, door recensies te schrijven van producten. Je richt je dan op een thema dat het leven van consumenten makkelijker maakt. Amazon eStores stelt je in staat om snel online te gaan, maar staat je niet toe om je eigen fysieke goederen te verkopen.
-
Haal het maximale uit eBay. Als je al wat spullen verkocht hebt via eBay, en er redelijk zeker van bent dat de meeste van je klanten je daar kunnen vinden, dan kun je ervoor kiezen om een eBay-winkel te beginnen. Zo kun je besparen op de plaatsingskosten.
- Als je eBay nog nooit gebruikt hebt, dan is deze methode voor jou wellicht niet zo geschikt. Het is namelijk het beste om met een reeds bestaand klantenbestand te beginnen. Je klanten zullen redelijk handig met internet moeten zijn om op hun gemak gebruik te kunnen maken van eBay.
- Weet dat eBay mensen probeert aan te trekken die op zoek zijn naar koopjes, aanbiedingen en one-of-a-kind spullen (en aanbiedingen op one-of-a-kind spullen).
-
Overweeg om Tips te gebruiken voor de algemene verkoop. Tips is een online marktplaats waar je kosteloos producten op kunt zetten, of zelfs een hele catalogus aan kunt maken. Je uploadt wat foto’s, maakt een omschrijving van de spullen, en zet er een verkoopprijs bij. Je kunt de producten kosteloos maanden om de website zetten, zonder de advertentie te hoeven updaten. Als je het voorwerp voor $35,- of minder verkoopt, dan draag je 5% af aan Tips. Als het voorwerp duurder dan $35,- is, draag je 3% af.
-
Probeer Cafepress als je op maat gemaakte producten verkoopt. Cafepress is het overwegen waard als je voornamelijk T-shirts en andere spullen verkoopt waar je je eigen unieke design op kunt “persen”, zoals koffiemokken, stickers en buttons. Klanten bekijken je winkel, bestellen hun spullen, en Cafepress verwerkt de bestelling en de spullen voor je. Je kunt kosteloos een basiswinkel beginnen, en een maandelijks bedrag betalen als je meer functies wilt.
-
Verkoop handgemaakte producten op Etsy. Etsy is een populaire keuze voor mensen die zelf maken wat ze verkopen. Voor elk product dat je op Etsy zet, betaal je 20 dollarcent. Voor elk product dat je verkoopt, draag je bovendien 3,5% af aan Etsy. Je wordt rechtstreeks betaald en bent zelf verantwoordelijk voor de verzending van de spullen. Op basis van wat je verkocht hebt worden maandelijks kosten in rekening gebracht. [5] X Bron
-
Probeer te verkopen op Instagram. Instagram is ’s werelds snelst groeiende sociale netwerk, en heeft een zeer betrokken publiek. Veel Instagram-gebruikers zijn altijd op zoek naar de leukste nieuwe kleding, handgemaakte spullen en producten voor in huis. Upload foto’s van jouw producten op Instagram, en koppel je account met inSelly.com om een persoonlijke online winkel te beginnen. De betalingen worden geregeld via Paypal. inSelly vraagt geen commissie voor de producten die je verkoopt, en ook geen abonnementskosten.Advertentie
-
Promoot je winkel op Facebook en Twitter. Social media zijn ontzettend belangrijk voor bedrijven, en dan vooral voor online bedrijven. Door middel van social media kunnen ze zichzelf namelijk uitstekend aan de man brengen. Maak een account aan en moedig mensen aan je pagina te "liken" en "delen"—zo leert een zo groot mogelijk publiek over het bestaan van jouw winkel.
- Bied klanten een beloning aan voor het promoten van jouw winkel. Denk hierbij bijvoorbeeld aan korting, of een gratis goodie voor mensen die meedoen.
- Zorg ervoor dat je je social media-accounts up-to-date houdt met informatie over nieuwe producten en aanbiedingen.
-
Begin een blog. Door deskundig advies te geven zul je meer mensen naar je site kunnen lokken. Als je producten met mode te maken hebben, begin dan een lifestyle-blog waarin je zo nu en dan een aantal van je producten uitlicht. Probeer een manier te vinden om deel te nemen aan online gesprekken die te maken hebben met de producten die je verkoopt.
- Sommige all-inclusive diensten bieden je de mogelijkheid een blog te beginnen op je webshop.
- Maak op jouw blog ook reclame voor andere bedrijven, en vraag andere bedrijven dat ook voor jou te doen. Dit is schering en inslag bij kleine online verkopers.
- Stuur monsters van jouw producten naar prominente bloggers of website die producten recenseren.
- Schrijf gastblogs op de site van anderen. Als je bijvoorbeeld zelfgemaakte cakemix verkoopt, maak dan reclame voor je mix op een populair bakkersblog.
-
Stuur klanten e-mails over aanbiedingen. Gebruik een e-mailprogramma als MailChimp om de e-mailadressen van klanten te organiseren. Stuur hen vervolgens goed geformatteerde e-mails met daarin informatie over speciale aanbiedingen. Maak hier echter geen misbruik van. Als je te veel e-mails verstuurt, dan zullen ze zich waarschijnlijk voor jouw nieuwsbrief uitschrijven.Advertentie
Tips
- Pas op met diensten waarbij je producten verkoopt die je zelf niet hebt. Dit zijn zogeheten “dropshippping” diensten. Hoewel sommige ervan legitiem zijn, zitten er ook veel oplichters tussen. Overigens heb je zelfs met de authentieke diensten weinig kans van slagen, omdat hetgeen jij verkoopt waarschijnlijk ook elders verkocht wordt. Je zult dan ook ontzettend goede marketingvaardighden moeten hebben wil je dit laten lukken. En als je die hebt, waarom zou je die dan niet op je eigen producten los willen laten?
- Zorg ervoor dat je de gratis proefversies van alle webshopsoftware uitprobeert. Zo kun je elk aspect van de software testen voordat het je geld gaat kosten. En als je geen gratis proefversie ziet, neem dan contact met de producent op en vraag erom. Meestal zullen ze best een uitzondering voor je willen maken.
Advertentie
Bronnen
- ↑ http://www.sba.gov/content/start-online-business
- ↑ http://www.entrepreneur.com/article/175242
- ↑ http://www.ecommerce-guide.com/article.php/3551461/Starting-Your-Own-EBusiness-Pt-2-Choosing-a-Platform.htm/
- ↑ http://www.smallbusinesscomputing.com/emarketing/article.php/3601376/Starting-An-Online-Store-The-Essential-Checklist--Part-I.htm
- ↑ http://www.etsy.com/how_selling_works.php
Advertentie