PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

Botst het vaak met collega’s, familie of zelfs afspraakjes omdat ze zeggen dat je zo overtuigd bent van jezelf? Vind je het moeilijk om in een team te werken? Vind je hulp vragen aan anderen belachelijk en onnodig? Dan kan het zijn dat je te maken hebt met een groot ego. Uiteraard kan een groot ego nuttig zijn als het gaat om vooruit komen in je werk. Erg overtuigd zijn van jezelf kan ook betekenen dat je niet goed met anderen om kunt gaan. Verbeter je relaties door te leren hoe je de controle kunt krijgen over je eigen grote ego.

Deel 1
Deel 1 van 3:

Je perspectief veranderen

PDF download Pdf downloaden
  1. Ongeacht of dit gericht is op positieve of negatieve dingen, kan het spel van vergelijking leiden tot meer angst, depressie en slechte beslissingen. [1] Er zijn altijd twee kanten aan een zaak. Je kunt naar iemand kijken en denken: “Ik ben hier zoveel beter in dan hij is”. Het is net zo waarschijnlijk dat de andere persoon jou voorbijstreeft op een ander terrein.
    • Je kunt stoppen met vergelijken zodra je meer waardeert. In plaats van je te meten naar een bepaald idee van jezelf, kun je beter respecteren en waarderen wat anderen te bieden hebben als individu. [2]
    • Herinner jezelf eraan dat niemand perfect is, jezelf incluis. Als je dan toch een vergelijking wilt maken, vergelijk jezelf dan met de persoon die je gisteren was.
  2. Iemand met een groot ego kan falen beschouwen als het einde van de wereld. Dat moet je niet doen. Een angstige houding aangaande falen kan je ervan weerhouden om het nog een keer te proberen, of zelfs leiden tot het ontwikkelen van minder ambitieuze doelen. Mislukking biedt je de gelegenheid om je kennis en vaardigheden te verfijnen. Leer om elk falen te vieren als middel om je weer een stap dichter in de buurt te brengen van succes. [3]
    • Let op de manier waarop je momenteel omgaat met tegenslagen. Ben je dan boos op jezelf? Laat je alle grote plannen varen?
    • Besluit hoe je graag zou willen reageren, en doe dat. Misschien wil je nauwkeurig bestuderen wat er is gebeurd en je plannen veranderen om rekening te houden met de nieuwe informatie waar je nu over beschikt.
    • Geef jezelf een peptalk. Zoek een paar inspirerende citaten en plaats die in je leef- of werkomgeving. Herhaal een krachtig mantra voor jezelf, na elke tegenslag.
  3. [4] In de samenleving van tegenwoordig met haar hoge octaangehalte, wordt succes vaak alleen afgemeten aan de hand van tastbare uitkomsten, zoals een trofee, een schouderklopje, of een promotie. Afhankelijk zijn van deze dingen kan je een groot ego bezorgen waar dat niet terecht is, omdat er veel andere manieren zijn om succes aan af te meten dan alleen met geld of beloningen.
    • Een andere manier om tegen succes aan te kijken is door het als een reis te beschouwen. Succes wordt ook wel beschouwd als de progressieve realisatie in de richting van een ideaal. Met andere woorden, zolang je langzamerhand (zelfs al gaat het maar om babystapjes) vooruitgang boekt in de richting van je doel, ben je succesvol – ook al merken je baas of je leraren het niet, en word je er niet voor beloond.
    • Probeer ondertussen om niet op te scheppen over je successen. Applaudisseer in stilte voor jezelf over dat wat je hebt bereikt, maar zorg ervoor dat je anderen ook waardeert om wat ze hebben bijgedragen. Een gegarandeerde manier om ervoor te zorgen dat je geen groot ego creëert, is door in staat te zijn succes en overwinning te delen met de betrokkenen.
  4. Extreem hoge verwachtingen koesteren over jezelf of anderen, kan bijdragen aan je ego-probleem. Verwachtingen vormen de manier waarop we onszelf en de wereld om ons heen beschouwen. Het resultaat is dat we op onze omgeving reageren op grond van deze verwachtingen. Wanneer we onszelf losmaken van de verwachtingsval, dan hebben we de kracht om naar onszelf en de wereld om ons heen te kijken vanuit een nieuw perspectief. [5]
    • Ga na of je onredelijke fantasieën hebt die je acties sturen. Misschien is je als kind vertelt dat je, als je maar deed alsof de kamer van jou was, iedereen dat ook zou vinden. Dit kan werken, maar kan er ook voor zorgen dat anderen zich daardoor van je distantiëren. Gooi de “als...dan”-principes overboord en definieer succes op je eigen manier.
    • Doe aan mindfulness. Streef ernaar om volledig aanwezig te zijn in elk moment van je leven. Op die manier ben je niet beperkt door een manier van denken die op het verleden of de toekomst is gericht, en daardoor het heden beperkt.
    • Begin met een beginnersinstelling. Ervan overtuigd zijn dat we alles weten van een gegeven situatie kan ervoor zorgen dat we het volledige plaatje niet zien. Om deze verwachtingsval tegen te gaan, stap je in elke situatie alsof je het voor de eerste keer doet. Op die manier sta je open genoeg voor nieuwe ideeën en uitgangspunten.
    Advertentie
Deel 2
Deel 2 van 3:

Veranderen hoe je omgaat met anderen

PDF download Pdf downloaden
  1. Het onder controle krijgen van je ego gaat voor het overgrote deel over het tegemoetkomen aan elkaar. Of het nu op je werk is op binnen je relaties, het leren beheersen van de kunst van het sluiten van compromissen kan jou en anderen helpen om effectiever met elkaar om te gaan. Hier volgen een paar eenvoudige tips voor het sluiten van compromissen: [6]
    • Heroverweeg je motieven. Als je een patstelling bereikt met iemand, vraag jezelf dan af of je het niet eens bent met die persoon omdat je je superieur voelt, of juist inferieur. Wees wat flexibel als een van deze factoren de oorzaak is van de wrijving. Ga op zoek naar consensus waar elke betrokkene wat aan heeft.
    • Beslis wat je belangrijk vindt. Vergeet niet dat er geen “Ik” in het woord team voorkomt. Wat is jullie gezamenlijke doel? Ben je bereid wat toe te geven om te helpen bij het bereiken van dat wederzijdse doel?
    • Weet dat een compromis geen nederlaag is. Samenwerken met een andere persoon om een doel te bereiken waarbij je kleinigheden opgeeft (zoals gelijk willen hebben of de leiding) is het helemaal waard. Zorg er echter wel voor dat variabelen die er echt toe doen, zoals je persoonlijke waarden of overtuigingen, nooit worden gecompromitteerd.
  2. [7] Boos worden omdat anderen een andere mening hebben zal niets tot stand brengen. Een beetje wrijving in je privéleven en op je werk kan echter wel gezond zijn. Er is een bekend gezegde en die gaat als volgt: “Als iedereen het met elkaar eens is, dan denkt iemand niet na”. Hetzelfde geldt voor je omgang met andere mensen — als iedereen het altijd maar met je eens is, dan krijg je altijd maar één mening te horen. Hoewel dat wellicht een goed gevoel geeft, is het ongelooflijk beperkend voor je persoonlijke groei en/of die van je carrière.
    • Hiermee wordt niet gezegd dat je maar eropuit moet gaan om ruzie te gaan maken met je partner of collega, gewoon maar om toch. Wat er wordt bedoeld is dat het niet nodig is om je poot stijf te houden en elke vorm van communicatie onmogelijk te maken, wanneer je je een beetje bedreigd voelt. Soms kan een uitgangspunt aanhoren dat anders is dan die van jezelf een uitdaging zijn, om op een hele nieuwe manier naar de wereld te kijken.
  3. In plaats van een groot deel van je gesprekken over jezelf te laten gaan, kun je ook interesse tonen in anderen. Oprecht geïnteresseerd zijn zal je veel verder brengen dan proberen om mensen te dwingen interesse voor jou op te brengen. Er zijn veel verschillende manieren waarop je interesse in andere mensen kunt tonen. [8] [9]
    • Maak oogcontact. Kijk in de richting van de spreker. Vouw je benen en armen niet over elkaar. Oefen actief luisteren door te luisteren om te begrijpen in plaats van te reageren. Voor je iets over jezelf vertelt, herhaal je wat de ander heeft gezegd en stel je vragen om iets beter te begrijpen, zoals: “Wil je zeggen dat …?”.
    • Gebruik de naam van de persoon. Vraag naar iets waarvan je weet dat het voor die persoon belangrijk is, zoals kinderen of een favoriete hobby. Zeg iets als: “Hé, Donna! Zijn jullie onlangs nog wezen varen?”
    • Geef complimenten. Dit kan een uitdaging zijn, maar probeer het toch. In plaats van je te richten op jezelf, richt je je energie naar buiten. Zoek naar die dingen die je echt aan de ander waardeert — diens verzorgde uiterlijk, inzet of persoonlijkheid. Neem de tijd om mensen te laten weten dat je die eigenschappen waardeert. Je kunt bijvoorbeeld iets zeggen als: “Hé man, de energie die je in dit project steekt is echt aanstekelijk. Bedankt!”
    Advertentie
Deel 3
Deel 3 van 3:

Herkennen wanneer je ego opspeelt

PDF download Pdf downloaden
  1. Ondanks het feit dat je voortdurend botst met mensen op je werk of thuis, kan het zijn dat je twijfelt of je echt wel een probleem hebt met je ego. Er zijn veel complexe routes die je kunt nemen om het ego te beschrijven. Wellicht is de beste omschrijving, dat deel van jezelf wat op zoek is naar goedkeuring. Om erachter te komen of je ego de leiding over heeft genomen in een bepaalde situatie, stel je jezelf twee vragen:
    • ”Voel ik mezelf superieur aan anderen?”
    • ”Voel ik me inferieur aan anderen?”
    • Als je op een van deze vragen “ja” hebt geantwoord, dan is het waarschijnlijk dat je ego het heeft overgenomen. Het kan voor de hand liggen dat superioriteitsgevoelens een teken zijn van een groot ego. Maar je wist misschien niet dat je minder voelen dan de mensen om je heen, ook een ego-probleem kan zijn. [10]
  2. Mensen met een groot ego zijn geneigd om er een probleem mee te hebben wanneer anderen zich begeven op terrein dat ze beschouwen als hun eigendom. [11] Je beste vriend probeert je inzicht te geven in een manier om je golftechniek te verbeteren. Je manager die de hele tijd achter zijn bureau zit denkt dat hij je kan vertellen hoe jij je werk beter kunt doen.
    • Merk je dat je wat geagiteerd wordt na de bovenstaande beschrijving van verschillende situaties, dan speelt je ego op. Het kan zijn dat je boos wordt wanneer mensen proberen om je suggesties aan de hand te doen, waarvan je denkt dat je het al weet. Het kan zijn dat je hulp weigert. Wanneer mensen aankomen met geschikte ideeën die beter blijken te zijn dan die van jezelf, dan schuif je die aan de kant zodat je eigen ideeën niet worden gedegradeerd.
  3. Een opgeblazen ego is niet altijd direct zichtbaar. Soms kan een groot ego duidelijk worden vanwege de snelheid waarmee je geërgerd bent door ideeën die afwijken van die van jezelf. Iemand met een groot ego is geneigd te denken dat hij/zij het allemaal weet. Wanneer iemand het niet eens is met je idee, of het bekritiseert, dan heb je het gevoel alsof je competentie in twijfel wordt getrokken. [12]
    • Wellicht vind je het moeilijk om aan te voelen wanneer je snel geërgerd bent. Observeer een aantal dagen je eigen manier van doen. Verontschuldigen mensen om je heen zich als ze je corrigeren? Moet je jezelf altijd tot kalmte manen wanneer iemand je heeft geërgerd? Dan kan het zijn dat je te maken hebt met een egoprobleem.
    Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 7.540 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie