Pdf downloaden
Pdf downloaden
Griekse yoghurt is een dikke, romige en erg smakelijke variant van het traditionele zuivelproduct. Het enige verschil tussen gewone yoghurt en Griekse yoghurt is dat in de Griekse variant de wei eruit is gehaald, waardoor de smaak meer geconcentreerd wordt. Het heel eenvoudig om zelf Griekse yoghurt te maken en het kan bijna niet mislukken. Probeer het eens!
Stappen
-
Bereid de melk. Giet 1 liter melk in een schone pan en laat hem opwarmen tot net onder het kookpunt. Bij een temperatuur van ongeveer 80°C haal je de pan van het vuur. [1] X Bron
-
Laat de melk afkoelen. Je kunt je een ijsbad gebruiken, of het gewoon af laten koelen. Als de melk is afgekoeld tot een temperatuur van 42° tot 46°C giet je het over in een schaal van glas of aardewerk. Gebruik geen roestvrij staal.
- Waarom kun je geen roestvrij staal gebruiken om de melk in te doen? Yoghurt wordt gemaakt met bacterieculturen die een heel precieze omgeving nodig hebben om te leven en te groeien. Metaal (roestvrij staal) kan met de bacteriecultuur interfereren.
-
Voeg yoghurt of een kweekpakketje toe. Controleer eerst of de melk tot de juiste temperatuur is afgekoeld. Controleer dat met je handen aan de zijkant van de schaal. Als het genoeg is afgekoeld klop je er 3 eetlepels verse yoghurt door of een yoghurt startpakketje, totdat het volledig is gemengd.
- Als je gewone yoghurt in je melk doet, controleer dan of de yoghurt die je gebruikt wel een levende cultuur bevat. Lees het label op de yoghurt verpakking en kijk of er ergens 'levende cultuur' staat. Sommige winkelmerken yoghurt bevatten geen levende cultuur.
- Als je een yoghurt-startpakket gebruikt (dat bevat de noodzakelijke bacteriecultuur), volg dan de aanwijzingen van de fabrikant voor de benodigde hoeveelheden.
-
Houd de yoghurt gedurende ongeveer 4 tot 12 uur warm. Bedek je yoghurt-in-spe met een schone doek, zet de oven op de warmhoud-stand en laat het minstens 4 uur daar staan, maar nog liever de hele nacht. Als dat mogelijk is zet je de oventemperatuur zo dat het continu 42°C is. [2] X Bron
- Waarom hebben de bacteriën warmte nodig om yoghurt te maken van je melk? 42°C is ongeveer de temperatuur waarop de yoghurtculturen de lactose in de melk beginnen te eten. Dit proces heet 'fermentatie', en is hetzelfde proces dat gerst in bier verandert en druiven in wijn.
-
Zeef de yoghurt. De volgende ochtend moet de yoghurt eruit zien als een stevige witte pudding. Leg een kaasdoek of neteldoek in een zeef en zet er een glazen schaal onder. Lepel de yoghurt in de doek en laat het uitdruipen tot het de dikte heeft die je wilt.
- Het uitlekken duurt een paar uur, daarom kun je de yoghurt het beste in de koelkast zetten. Zo raak je het overtollige vocht kwijt en krijg je een dikke en romige yoghurt.
- Als je geen kaasdoek of neteldoek hebt om de wei uit de yoghurt te laten lekken, kun je ook een oud T-shirt gebruiken dat je niet meer leuk vindt.
-
Dien op. Als je yoghurt zo dik is geworden als je hem wilt hebben is hij klaar om te eten. Hij is heerlijk zoals hij is, of met noten of honing, fruit, en kan ook gebruikt worden als basis voor sauzen als tzatziki. Eet smakelijk!Advertentie
-
Gebruik de wei. Je hoeft de wei die het bijproduct van de Griekse yoghurt is niet weg te gooien, je kunt er ook nuttig gebruik van maken. Als je erg stoer bent kun je het puur drinken, ook al smaakt het niet echt goed. Hier volgen nog wat ideetjes waar je misschien wat aan hebt om je overtollige wei te gebruiken:
- Bevries het als ijsblikjes en gebruik ze in je smoothies om er extra voedingswaarde aan de geven. [3] X Bron Als je geen zin hebt in het gedoe met invriezen, kun je het ook gewoon zo aan je smoothie toevoegen.
- Vervang karnemelk, melk of water in de baksels door wei. Heb je een recept dat een van die drie voorschrijft? Waarom zou je het niet met wei proberen? Je kunt wei gebruiken om brood of zelfs pannenkoeken te bakken.
-
Geef je bacteriën door. Als je eenmaal zelf je yoghurt maakt, kun je de bacterieculturen die daarin zitten gebruiken als beginnetje voor je volgende portie yoghurt. De derde of vierde generatie is misschien niet meer zo lekker als de eerste, dus na de derde of vierde portie yoghurt moet je investeren in nieuwe bacteriën.
-
Gebruik je yoghurt in allerlei heerlijke recepten. Yoghurt is puur al heerlijk, vooral als het zelfgemaakt is. Als je toevallig teveel hebt gemaakt en niet weet wat je ermee moet doen kun je de yoghurt ook gebruiken in heel veel overheerlijke recepten. Hier vind je vast wat voorbeelden:
- Maak een tropische yoghurt parfait
- Maak cups met yoghurt ijs
- Maak een zoet yoghurt drankje (Lassi)
- Maak Bosbessen/Griekse yoghurtkoekjes
Advertentie
Tips
- Zorg dat je de yoghurt niet te veel laat uitlekken. Als je het te lang laat uitlekken verliest het te veel vocht en wordt het eerder kaas dan yoghurt.
Advertentie
Benodigdheden
- kookpan
- 2 schalen
- lepel
- zeef
- kaasdoek of dunne servet
- soeplepel
- theedoek
Bronnen
Over dit artikel
Deze pagina is 30.855 keer bekeken.
Advertentie