PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

Guppy's hebben mooie kleuren, schattige koppies en zijn makkelijk te verzorgen. Wat wil je nog meer van een vis? Als je je aquarium met guppy's wilt vullen zal je moeten leren hoe je ze kunt fokken en hoe je voor hun kleintjes moet zorgen.

Methode 1
Methode 1 van 2:

Guppy's fokken

PDF download Pdf downloaden
  1. Onthoud het aantal vissen dat je wilt fokken, de kleur van elke vis en de vorm van hun staart. Als je twee vissen kiest met hetzelfde kleurenpatroon om mee te gaan fokken dan zal het kleintje ook dat kleurenpatroon krijgen. Hetzelfde geldt voor de vorm van de staart.
    • Het aantal vissen. De vuistregel wat betreft fokken is dat voor elk mannetje twee of drie vrouwtjes worden gebruikt om mee te fokken. Als je één vrouwtje voor elk mannetje zou gebruiken wordt het mannetje vaak agressief, en gaat hij haar door het aquarium achtervolgen. Als je drie vrouwtjes per mannetje gebruikt zorg je ervoor dat de aandacht van het mannetje wordt verdeeld over de drie vrouwtjes waardoor het paren minder stressvol is voor de vrouwtjes.
    • Kleurenpatroon. Er zijn een aantal standaard guppy patronen. Dit zijn onder andere wild (grijs- of olijfkleurig), albino (lichte kleuren of wit met rode ogen), blond (lichte kleuren met zwart pigment) en blauw (glinsterende blauwe kleur).
    • Vorm van de staart. De vorm van de staart kan verschillen, sommige vissen hebben een ronde vin en sommige hebben een meer zwaardvormige staart. Guppy's bestaan in allerlei vormen en groottes maar de meest voorkomende zijn: de Delta (grote driehoekige vorm), de pauwstaart (in de vorm van een pauwenstaart), en de rondstaart (kleine ronde vorm).
  2. Je moet een tank met een inhoud van zo'n 37-75 liter met een verwarmer en een gematigde filter kiezen). Een gematigde filter is aan te raden omdat je wilt voorkomen dat de kleintjes in de filter worden gezogen. Als je denkt dat je filter te sterk is moet je de opening bedekken met een panty. De panty zorgt ervoor dat het water wel wordt gefilterd maar de kleintjes niet in de filter kunnen worden gezogen.
  3. Guppy's kunnen zich kannibalistisch gedragen dus je moet ervoor zorgen dat de kleintjes zich ergens kunnen verstoppen na hun geboorte. Kleintjes zinken vaak, dus is het handig om lage planten in de tank te planten waarin ze zich kunnen verstoppen. Een paar hogere planten zijn ook nodig omdat gezonde kleintjes ook naar boven zwemmen. [1]
    • Gebruik geen substraat. Substraat is het materiaal (de rotsen en namaakrotsen) dat gebruikt wordt om de bodem van een aquarium te bedekken. Een aquarium zonder bedekte bodem is goed voor kleintjes omdat het makkelijker schoon te maken is en omdat het makkelijker is te zien hoeveel kleintjes er nog in leven zijn en hoeveel ze eten.
    • Javamos of paaimoppen zijn goede verstopplekken voor kleine guppy's.
  4. Stel de temperatuur in op 25-26 graden als de vrouwtjes en het mannetje samen in de tank zitten. Voordat je de guppy's in de kweektank zet moet je voer met een hoge voedingswaarde kopen om gezond fokken te stimuleren.
  5. Het enige dat je daarna kunt doen is wachten tot de vissen gaan paren. Stop het mannetje terug in de gewone tank zodra je ziet dat één of een aantal van de vrouwtjes zwanger zijn (dit is te zien aan een donkere vlek op de onderbuik van het vrouwtje). Alle vrouwtjes krijgen zo'n vlek als ze zwanger zijn, de vlek wordt donkerder als de eitjes bevrucht zijn. [2]
  6. Normaal gesproken duurt de zwangerschap tussen de 26 en 31 dagen. Als het vrouwtje moet bevallen wordt haar buik erg groot en wordt haar vlek donkerder. Haar maag wordt ook vierkanter (als een kartonnen doos) in plaats van ronder. Wees erop voorbereid dat guppy's levend baren en geen eieren leggen. Je moet een zwanger vrouwtje in de gaten houden zodat je erbij bent als ze bevalt, je moet haar namelijk vlak de na de geboorte uit het aquarium halen om te voorkomen dat ze haar kleintjes opeet.
    • Een paar van de signalen dat een vrouwtje gaat bevallen zijn: erg stil zijn en zich afzonderen, beven (door de weeën), rondhangen in de buurt van de verwarming, meer/minder trek in eten (hier horen ook het weigeren om te eten en het uitspugen van eten bij).
    Advertentie
Methode 2
Methode 2 van 2:

De verzorging van de kleintjes

PDF download Pdf downloaden
  1. Ook al lijkt dit wreed, is het dat zeker niet want kleintjes worden zo geboren dat ze voor zichzelf kunnen zorgen. Het zorgt er ook voor dat de moeder haar kleintjes niet kan opeten wat weleens gebeurt. [3]
    • Als je niet bij de geboorte kunt zijn moet je ervoor zorgen dat er genoeg planten in het aquarium zijn zodat de kleintjes zich kunnen verstoppen.
  2. Kleintjes moeten in een aquarium van rond de 25 graden leven tot ze volwassen zijn. Het aquarium moet ook vaak worden schoongemaakt. Maak het aquarium zorgvuldig schoon als het te vies wordt en vervang elke paar dagen 40% van het water zodat het water schoon blijft.
  3. Kleintjes eten garnalen, wormen en vlokkenvoer. Ze moeten twee keer per dag worden gevoerd. Kleintjes houden van vlees en groenten. Je moet kleintjes groente- en standaardvlokken voeren. Denk eraan dat kleintjes erg klein zijn en als je te veel voedsel in het aquarium gooit het voedsel dat overblijft bederft en mogelijk de kleintjes ziek maakt of zelfs doodt. [4] Pasgeboren kleintjes moeten gelijk worden gevoerd met net gevangen pekelgarnalen zodat ze groot kunnen worden. Als je guppy's wilt verwennen moet je wat gekookte spinazie in het aquarium gooien.
  4. Haal dode kleintjes gelijk uit het aquarium, dit is niet erg moeilijk omdat dode kleintjes vanzelf boven komen drijven. Houd bij hoeveel kleintjes sterven, als dit er erg veel zijn moet je proberen erachter te komen wat de oorzaak hiervoor is. Ververs het water en geef de vissen ander voedsel. Opgespaard afval is niet goed voor de gezondheid van guppy's.
  5. Na deze tijd zijn ze oud genoeg om zichzelf te kunnen verdedigen buiten de kweektank. Je kunt ze dan in een normaal aquarium stoppen met andere vissen, en ze verkopen aan een lokale dierenwinkel of ze weggeven aan vrienden.
    Advertentie

Zo maak je voer voor de kleintjes maken

  • Stop wat vlokken in een hersluitbaar plastic zakje
  • Plet de inhoud totdat er alleen nog maar poeder over is
  • Voer de kleintjes af en toe
  • Vermeng verschillende soorten voer met veel proteïnes met het poeder
  • Als het poeder niet fijn genoeg is wordt het niet opgegeten door de kleine visjes. In dat geval is het beter voer te kopen dat speciaal voor kleintjes ontwikkeld is.
  • Neem een tandenstoker en maak deze nat, raak daarna het poeder aan met de tandenstoker en houd daarna de tandenstoker in het aquarium.

Tips

  • Als een mannetje een vrouwtje niet zwanger wil maken moet je het mannetje in een aparte pot stoppen en deze naast de kweektank zetten. Als het mannetje ziet dat er concurrentie is zal hij wel met het vrouwtje willen paren. Als dit ook niet werkt is het mogelijk beter om een ander mannetje bij het vrouwtje te laten.
  • Zorg ervoor dat er tijdens het paren geen andere soorten vissen in het aquarium zijn, dit zorgt voor stress en kan ervoor zorgen dat het parende koppelt alle jongen die zichtbaar zijn opeten.
  • Probeer mannetjes en vrouwtjes met een bepaalde kleur of patroon dat je mooi vindt te laten paren zodat je zeker weet dat de jongen ook die kleur of dat patroon zullen krijgen.
  • Geef de jongen weg of verkoop ze als je er te veel van hebt je aquarium. Als je ze allemaal houdt zorgt dit ervoor dat ze niet groeien en dat ze elkaars staarten zullen gaan proberen op te eten.
Advertentie

Waarschuwingen

  • Als een mannetje te agressief met de vrouwtjes omgaat moet je proberen meer verstopplekken voor het vrouwtje te creëren zoals nepplanten en kleine schuilplaatsen. Als het mannetje agressief blijft en niet met het vrouwtje paart moet je hem weghalen omdat dit een slechte eigenschap is (agressief gedrag is niet normaal bij guppen) en de vrouwtjes mogelijk gewond kunnen raken.
Advertentie

Benodigdheden

  • 4 Aquaria: 1 voor de volwassen mannetjes en jongen (30 liter), 1 voor de volwassen vrouwtjes (30 liter) en 1 voor het paren (60 liter) en 1 voor de jongen (45-60 liter).
  • Verwarming, een thermometer, en een gematigde filter voor elk aquarium
  • Levende of diepvries garnalen, wormen, visvlokken, infusoriën, of andere geschikte vormen van voedsel voor de jongen
  • Planten (echt of nep)
  • Een klein net
  • Schoonmaakspullen
  • Schelpen zijn een goed idee als je niet al je geld wilt uitgeven aan een kweekbakje

Over dit artikel

Deze pagina is 38.350 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie