PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

Om een goede bokser te kunnen worden zal je absoluut moeten leren hoe je een snelle, krachtige vuistslag uitdeelt. Het begint met het perfectioneren van de uitvoering en het gebruiken van je hele lichaam, niet alleen je arm, om kracht te genereren. Door te leren hoe je goed kunt mikken en afstand in kunt schatten, zullen je slagen sneller worden, en je kunt kracht opbouwen met behulp van trainingstechnieken voor het op de juiste manier kweken van spieren. Als je er klaar voor bent om je boksvaardigheden naar een volgend niveau te tillen, lees dan verder bij Stap 1.

Methode 1
Methode 1 van 3:

Werken aan je vorm

PDF download Pdf downloaden
  1. De positionering van je voeten en benen is van centraal belang om goed te kunnen boksen, omdat bij het slaan je hele lichaam wordt ingeschakeld. Plaats je voeten iets breder dan je schouders. Buig wat door je knieën zodat je gemakkelijk in de richting van je doel kunt roteren, en gooi je gewicht in de slagen.
    • Als je met je rechterhand stoot, dan hoort je rechtervoet iets naar achteren te staan met de hak opgetild. Stoot je met de linkerhand, dan hoort je linkervoet wat naar achteren te staan, met de hak opgetild.
    • Terwijl je slaat draaien je voeten mee in de richting van de slag. De voeten komen niet van de grond als je krachtig uithaalt. [1] Als je je voeten optilt, dan leg je minder gewicht in de schaal en zal je stoot minder krachtig zijn.
  2. Je mag je tegenstander nooit uit het oog verliezen. Sluit je ogen nooit en kijk niet weg; om goed te kunnen richten en de vuistslag krachtig en precies uit te kunnen voeren, zal je volledig gefocust moeten blijven. Duw je kin in de richting van je borst zodat, wanneer je stoot, je kin beschermd is door de arm waarmee je slaat. [2]
  3. Als je de stoot inzet roteer je met de heupen en torso in de richting van het doel. Probeer jezelf zo te positioneren dat de draaiing zo volledig mogelijk is, zelfs als je dichtbij het doel staat. Je slag zal krachtiger zijn als je volledig kunt draaien, in plaats van een kleinere pivot. Je hoort echt te kunnen voelen hoe het gewicht van je lichaam in de slag wordt gelegd.
    • Terwijl je het boksen oefent hoor je ook te letten op de positie van je heupen. Draai ze snel en krachtig in de richting van het doel alsof je dat met je heupen gaat raken in plaats van met je vuist. Dit zal helpen bij het genereren van de kracht die je nodig hebt voor een sterke, krachtige stoot.
    • Terwijl je draait hoor je niet voorover te hoeven leunen om erbij te kunnen. Als je te ver naar het doel moet reiken om het te raken, dan zal je aan kracht inboeten.
  4. Houd je schouders los tot je klaar bent om te stoten en laat je arm daarna naar voren veren, zodat je de tegenstander gemakkelijk kunt raken. Houd je hand ontspannen tot je arm gaat bewegen en maak dan een vuist, zodat je stoot hard aankomt.
    • Wanneer je een vuist maakt, krom dan je vingers naar binnen en wikkel je duim daar omheen. Zorg dat je duim naar achteren is geplaatst, zodat die niet bekneld raakt bij een slag.
    • Het aanbrengen van een verband om je handen voor je begint kan helpen om blessures te voorkomen en je slag krachtiger te maken.
    • Trek je vuist niet naar achteren voor je gaat slaan, omdat je hiermee duidelijk maakt aan je tegenstander wat je plan is voor je de kans krijgt om een klap uit te delen. Dit heet telegraferen en resulteert in verloren wedstrijden.
  5. Wanneer je de tegenstander raakt, adem dan scherp uit. Het kan ervan wat oefening vergen om je ademhaling precies op het juiste tijdstip te doen, zodat je uitademt bij elke slag, maar het is de moeite waard om in het juiste ademhalingsritme te komen. Adem in voor de slag en adem uit tijdens de slag, waarbij je elk beetje energie uit je lichaam in de slag gooit.
    • Nadat je de vuistslag hebt uitgedeeld veer je terug in positie voor de volgende.
    • Vergeet niet om je kin ingetrokken te houden, zodat je voorbereid bent op een counter als die mocht komen.
    Advertentie
Methode 2
Methode 2 van 3:

Je snelheid en kracht vergroten

PDF download Pdf downloaden
  1. Je zou alleen dan mogen slaan wanneer je op exact de juiste afstand bent voor een zo krachtig mogelijke slag. Dat houdt in dat je dichtbij genoeg bent om een klap uit te delen zonder naar voren te leunen of reiken. Je hoort contact te kunnen maken met je armen uitgestrekt, maar niet overstrekt.
    • Wanneer je naar voren moet leunen voor een volledige vuistslag, zal een significant deel van de kracht van je slag verloren gaan.
    • Oefen op een bokszak tot je goed weet hoever je van het doel af moet staan als je aan het boksen bent. de afstand is afhankelijk van de lengte van je arm en je bewegingsbereik.
  2. Het belang van het gebruiken van je hele lichaam bij het stoten, niet alleen je arm, kan niet overschat worden. Hoewel je sneller met je arm kunt bewegen als je niet met je lichaam draait, zal je slag een stuk minder krachtig zijn als je alleen maar je arm gebruikt.
    • Door je beenspieren te gebruiken zal je kracht en snelheid kunnen genereren tijdens het maken van de slag. De beenspieren zijn de grootste en sterkste spieren in je lichaam, en ze horen elke slag te ondersteunen.
    • Vergeet niet om je voeten niet van de grond te tillen wanneer je stoot, omdat je anders uit balans raakt en je slag minder krachtig is. Blijft lichtvoetig, maar bij de grond.
  3. Wanneer je in een gevecht verwikkeld bent, zal je geen twee keer op exact dezelfde manier slaan. Leer om vast te stellen welk type slag het krachtigst is in een gegeven situatie. Werk aan het beheersen van de volgende standaard bokshoeken om je kansen op succes tijdens een gevecht te vergroten:
    • Right of left cross of linkse/rechtse directe: Dit is een van de krachtigste stoten. Als je stoot met je rechterhand hoort je linkervoet naar achteren te stappen; het tegenovergestelde geldt als je met je linkerhand stoot. Draai scherp met je lichaam tijdens de stoot. [3]
    • Jab of front punch : Bij deze plaats je dezelfde voet als waarmee je gaat stoten naar voren. Als je met je rechterhand gaat stoten, dan hoort je rechtervoet voor te staan, en het tegenovergestelde geldt voor je linkerhand. Verplaats je gewicht iets naar voren en draai je arm tijdens de stoot iets naar binnen. Zorg er wel voor dat je niet hoeft te overstrekken. [4]
    • Left of right hook linker of rechter hoek: Als je een linker hoek uitdeelt, dan hoort je hele lichaam naar rechts te draaien tijdens de stoot. Je rechterhiel laat je zakken terwijl je linkerhiel wordt opgetild, wanneer je arm naar voren schiet. Neem de tegenovergestelde benadering als je een rechter hoek uitvoert. [5]
    • Uppercut of opstoot: Draai terwijl je stoot je vuist, zodat de palm naar boven wijst, en stoot vanuit het middel omhoog in een diagonale beweging. De slag is krachtiger als deze diagonaal wordt uitgevoerd.
  4. Omdat afstand zo belangrijk is wanneer je een zo krachtig mogelijke slag wilt uitdelen, is het belangrijk om je te realiseren dat niet elke slag je hardste zal zijn. Wanneer je buiten bereik bent, zijn er misschien een paar minder krachtige vuistslagen nodig terwijl je de juiste positie probeert te vinden voor een krachtiger stoot. De volgende omstandigheden zijn goede momenten om in de juiste positie te komen voor je krachtigste uithaal:
    • Wanneer je tegenstander een treffer probeert te plaatsen, omdat hij dan meer gericht is daarop, dan op wat jij aan het doen bent.
    • Wanneer hij niet op zijn hoede is. Je kunt deze situatie creëren door in een onregelmatig ritme te boksen, of vanuit onverwachte hoeken.
    • Wanneer hij versuft is door een vorige slag. Probeer te beginnen met een kort linkse directe als opmaat voor een krachtige uithaal met rechts.
    Advertentie
Methode 3
Methode 3 van 3:

Trainen op een betere vuistslag

PDF download Pdf downloaden
  1. De krachtigste slagen zijn niet per definitie de snelste. Je arm kan sneller bewegen dan de rest van je lichaam, dus wachten tot je lichaam je arm heeft ingehaald zal de slag vertragen. Ook al is een krachtige stoot langzamer, toch zijn er momenten dat je precies genoeg tijd hebt om een langzame maar extreem krachtige stoot te plaatsen. Het is het waard om te oefenen in langzamer boksen, zodat je de volle kracht kunt voelen die wordt geleverd als je lichaam de kans krijgt om achter je vuist te komen.
    • Probeer om tijdens de training half zo snel te slaan. Dwing jezelf om langzamer te bewegen en focus op het gebruiken van je beenspieren en torso om je kracht te maximaliseren.
    • Herinner je waar die kracht vandaan kwam als je gaat versnellen. Hoewel je nooit op halve snelheid zult stoten tijdens een wedstrijd, kun je je wel richten op je benen en torso om zoveel mogelijk kracht te ontwikkelen.
    TIP VAN EEN DESKUNDIGE

    Asher Smiley

    Docent krav maga
    Asher Smiley is eigenaar van en hoofddocent bij Krav Maga Revolution in Petaluma, Californië. Asher heeft internationaal getraind met de beste krav maga-docenten. In 2017 trainde hij bij de internationale kapapfederatie Combat Krav Maga International, waar hij een zevendaags tactisch seminar en een achtdaagse CKMI-cursus tot docent afrondde.
    Asher Smiley
    Docent krav maga

    Train niet met weerstandsbanden om de juiste techniek te leren. Als je een weerstandsband gebruikt, kun je niet stoten met de juiste techniek. Je bouwt je spieren op, maar het is toch iets anders. Je slaat en stoot niet precies op de manier waarop je denkt dat je doet.

  2. Snelheid is even belangrijk als kracht, omdat je tegenstander veel meer slagen kan plaatsen als jij te langzaam bent. Train met een speed bag en kijk hoe snel je armen kunnen uitschieten. Zorg dat je de correcte vorm behoudt en vergeet niet om je duim bij je knokkels weg te houden tijdens het boksen.
    • Het grootste onderdeel van de speed bag, de buik, hoort ter hoogte van je neus te hangen. Hangt het te hoog, dan zal dit ervoor zorgen dat je uitvoering niet correct is tijdens de training. [6]
    • Concentreer je op het constant in beweging en onder controle houden van de zak. Begin langzaam waarbij je afwisselend met rechts en met links stoot. Krijg je meer beheersing, ga dan versnellen.
  3. Aan krachttraining doen is een goede manier om je lichaam in de best mogelijk conditie te houden, maar krachttraining alleen maakt je niet een sterkere of snellere bokser. Je zal je spieren moeten trainen in het boksen door te boksen, niet door gewichten te tillen. Dat daargelaten is het wel een goed idee om middels een routine met krachttraining je benen en core op maximale sterkte te brengen.
    • Doe aan deadlifts voor kracht in je hele lichaam, je benen, torso en armen.
    • Squats, push-ups en pull-ups zijn goede oefeningen voor het opbouwen van kracht die zich goed vertaalt in betere stoten. [7]
  4. De beste cardio work-outs voor het opbouwen van de conditie die je nodig hebt om een goede bokser te worden zijn zwemmen en touwtjespringen. Wanneer je de reguliere training even wilt afwisselen, overweeg dan deze oefeningen als goede alternatieven. Hardlopen, fietsen en andere cardio zijn nuttig, maar bouwen geen kracht op die je specifiek nodig hebt als je een harde slag wilt uitdelen tijdens een bokswedstrijd.
  5. Isometrische spiercontractie doet zich voor wanneer de spier zich samentrekt zonder dat de lengte verandert. Je kunt dit type contractie oefenen door zo hard als je kunt tegen een vast object te duwen, zoals een muur. Isometrische training voor je armen leert je lichaam om kracht op te slaan die snel kan worden opgeroepen voor een capaciteit. Probeer de volgende routine om je armen sterker te maken:
    • Maak een vuist en duw deze zo hard als je kunt in een muur. Gebruik je hele lichaam om je vuist gedurende 10 seconden te duwen en herhaal dit daarna met de andere hand. [8]
    • Probeer 15 reps en 3 sets per arm per trainingssessie. Door deze oefening om de andere dag te doen zullen je spieren sterker worden.
    Advertentie

Tips

  • Bestudeer anatomie om te weten waar een slag het meest schade aanricht.
  • Onthoud dat balans de sleutel is tot het snel kunnen terugtrekken van een stoot.
  • Probeer te trainen met gewichten. Train met gewichten om sneller de kunnen boksen maar ga niet over je grens: ben je gewend aan een gewicht van 5kg in elke hand (bijvoorbeeld) doe er dan elke keer 2kg bij, als je merkt dat je meer aankunt.
  • Probeer een combinatie met links en rechts.
  • Train niet in je gewone schoenen. Alledaagse schoenen zullen je voeten kapot maken.
Advertentie

Waarschuwingen

  • Ga niet met blote handen tegen een bokszak slaan, omdat je daarmee riskeert dat je handen en knokkels beschadigen. Zijn je handen beschadigd dan zal je ze eerst moeten laten helen voor je weer kunt gaan trainen.
  • Oefen nooit op mensen, de kans is groot dat je jezelf of de ander bezeert.
  • Houd altijd rekening met het verschil in lengte/gewicht tussen die van jezelf en die van de tegenstander.
  • Sla mensen niet zonder dat je daar een hele goede reden voor hebt. Het uitvechten is geen productieve oplossing voor wat voor geschil dan ook.
Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 52.003 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie