Pdf downloaden
Pdf downloaden
Valentie-elektronen liggen in de buitenste schil van een element. Het aantal valentie-elektronen van een atoom bepaalt het type chemische binding die dit element kan vormen. De beste manier om achter het aantal valentie-elektronen te komen is door het gebruiken van het periodiek systeem van de elementen.
Stappen
-
Het Periodiek systeem van de Elementen. Dit is een tabel met kleurencodes, waarbij in elke cel een element is weergegeven met het atoomnummer en daarbij 1 tot 3 letters als symbool.
-
Zoek het atoomnummer van het element. Het atoomnummer staat boven of naast het symbool van het element. Bijvoorbeeld: Borium (B) heeft als atoomnummer 5, wat betekent dat het 5 protonen heeft en 5 elektronen.
-
Teken een eenvoudige voorstelling van een atoom en plaats de elektronen in een baan rond de kern. Deze banen worden ook wel schillen genoemd of energieniveaus. Het maximum aantal elektronen die in dezelfde schil zich kunnen bevinden staat vast, en de schillen worden opgevuld vanaf de binnenste naar de buitenste baan.
- K Schil (binnenste): 2 elektronen maximum.
- L Schil: 8 elektronen maximum.
- M Schil: 18 elektronen maximum.
- N Schil: 32 elektronen maximum.
- O Schil: 50 elektronen maximum.
- P Schil (buitenste): 72 elektronen maximum.
-
Vind het aantal elektronen in de buitenste schil. Dit zijn de valentie-elektronen.
- Als de valentieschil vol is, dan is het element stabiel.
- Als de valentieschil niet vol is dan is het element reactief, wat betekent dat het een chemische binding aan kan gaan met het atoom van een ander element. Elk atoom deelt zijn valentie-elektronen in een poging om de valentie schilvol te maken.
Advertentie
-
Geef elke kolom van het periodiek systeem een nummer, van 1 tot 18. Waterstof (H) staat bovenaan kolom 1 en Helium (He) bovenaan kolom 18. Dit zijn de verschillende groepen elementen.
-
Geef elke rij een nummer, van 1 tot 7. Dit zijn de perioden van de elementen, en deze komen overeen met het aantal schillen of energieniveaus van een atoom.
- Waterstof (H) en Helium (He) hebben beide 1 schil, terwijl Francium (Fr) er 7 heeft.
- De lanthaniden en actiniden zijn gegroepeerd en staan onder de hoofdtabel. Alle lanthaniden horen bij Periode 6, Groep 3 en alle actiniden bij Periode 7, Groep 3.
-
Lokaliseer een element dat geen overgangsmetaal is. Overgangsmetalen bevinden zich in de groepen 3 tot en met 12. De groepsnummers van de overige metalen geven het aantal valentie-elektronen aan.
- Groep 1: 1 valentie-elektron
- Groep 2: 2 valentie-elektronen
- Groep 13: 3 valentie-elektronen
- Groep 14: 4 valentie-elektronen
- Groep 15: 5 valentie-elektronen
- Groep 16: 6 valentie-elektronen
- Groep 17: 7 valentie-elektronen
- Groep 18: 8 valentie-elektronen – behalve Helium, die heeft er 2
Advertentie
-
Zoek een element uit de groepen 3 tot en met 12, de overgangsmetalen.
-
Bepaal het aantal valentie-elektronen gebaseerd op het groepsnummer. Deze groepsnummers komen overeen met een mogelijk aantal valentie-elektronen.
- Groep 3: 3 valentie-elektronen
- Groep 4: 2 tot en met 4 valentie-elektronen
- Groep 5: 2 tot en met 5 valentie-elektronen
- Groep 6: 2 tot en met 6 valentie-elektronen
- Groep 7: 2 tot en met 7 valentie-elektronen
- Groep 8: 2 of 3 valentie-elektronen
- Groep 9: 2 of 3 valentie-elektronen
- Groep 10: 2 of 3 valentie-elektronen
- Groep 11: 1 of 2 valentie-elektronen
- Groep 12: 2 valentie-elektronen
Advertentie
Tips
- Overgangsmetalen kunnen valentieschillen hebben die niet helemaal vol zijn. Het bepalen van het exacte aantal valentie-elektronen in overgangsmetalen vereist bepaalde principes van de quantumtheorie die te ver voeren voor dit artikel.
Advertentie
Benodigdheden
- Periodiek systeem van de elementen
- Potlood
- Papier
Bronnen
Advertentie