PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

In rauwe toestand bevat honing veel heilzame enzymen en het is een zoete lekkernij voor mensen die geen zin meer hebben in overbewerkte voeding en snoep. Na een tijdje wordt de honing echter dikker en gaat het kristalliseren. Dit is een natuurlijk proces en het beïnvloedt de smaak van de honing niet. Als de honing is gekristalliseerd zijn er verschillende manieren om het weer zijdezacht en vloeibaar te maken.

Methode 1
Methode 1 van 3:

In de magnetron

PDF download Pdf downloaden
  1. Als je wilt dat de honing zijn heilzame eigenschappen behoudt moet je de magnetron heel voorzichtig gebruiken. Hoewel het snel en efficiënt werkt, kan de magnetron de enzymen vernietigen als het te heet wordt. [1]
  2. Laat het niet in plastic zitten, want naast mogelijke gevaren voor de gezondheid [2] , geleidt plastic de warmte niet zo goed als glas. Als je wilt dat het sneller en veiliger gaat, doe je honing dan in een glazen pot.
  3. De bereidingstijd varieert afhankelijk van de hoeveelheid honing die je vloeibaar wilt maken, hoe warm je honing is als je begint, hoeveel suiker de honing bevat, en het wattage van je magnetron. Begin op de laagste stand en zet de magnetron steeds kort aan. Het kost je misschien wat meer tijd, maar je hebt minder kans dat je de smaak of goede eigenschappen van je honing verpest.
    • Experimenteer om uit te vinden wat het beste werkt, maar wees voorzichtig. Boven de 38ºC verandert de smaak van de honing; boven de 49ºC worden de heilzame enzymen afgebroken.
  4. Als er stukjes honing vloeibaar zijn geworden, roer dan om de hitte te verdelen. Als de honing nog niet vloeibaar wordt, zet het dan nog 30 seconden in de magnetron.
  5. Blijf dit doen tot de honing bijna vloeibaar is, en roer tot het proces klaar is.
    • Als de meeste honing vloeibaar is geworden, maar je ziet nog wat hardnekkige kristallen zitten, roer dan liever heel hard dan het nogmaals in de magnetron te zetten.
    Advertentie
Methode 2
Methode 2 van 3:

Met warm water

PDF download Pdf downloaden
  1. Veel mensen voegen rauwe honing toe aan hun dieet omdat het enzymen bevat die de spijsvertering ondersteunen en die goed zijn voor de algehele gezondheid. Als jij zo iemand bent, en je hebt een pot gekristalliseerde honing in huis, gebruik dan een warm waterbad.
    • Zoals hierboven gezegd kan de magnetron zowel de smaak als de goede enzymen kapotmaken. Omdat je de temperatuur van water veel beter kunt beïnvloeden, zul je de heilzame werking van honing minder snel verliezen.
  2. Gebruik liever geen plastic; die zijn vaak ondieper (waardoor je eerder kunt knoeien) en geleiden de warmte minder goed. [3]
  3. Het water blijft nog warmer worden nadat je de pan van het vuur hebt gehaald.
    • Als je geen thermometer hebt om de temperatuur nauwkeurig te meten, kijk dan of je bubbeltjes ziet vormen aan de zijkanten van de pan. Kleine bubbeltjes beginnen zich te vormen als het water 40°C is. [4] Je moet nog makkelijk een vinger in het water kunnen steken bij 40°C.
    • Maak het water niet warmer dan 46°C. Als je twijfelt over de temperatuur, laat het dan afkoelen en begin opnieuw. Honing die je opwarmt boven de 46°C is niet langer rauw. [5]
  4. Maak de pot honing voorzichtig open en zet hem in het warme waterbad. Wacht tot het warme water de suikerkristallen gaat afbreken aan de randen van de pot.
  5. Gekristalliseerde honing geleidt de warmte slecht. Door te roeren verspreid je de warmte van de zijkanten van de pot naar het midden.
  6. Omdat het waterbad steeds verder afkoelt loop je geen risico op oververhitting van de honing als je het er te lang in laat staan. Roer af en toe voor het beste resultaat; anders wordt het niks.
    Advertentie
Methode 3
Methode 3 van 3:

Kristalliseren voorkomen

PDF download Pdf downloaden
  1. Door de honing stevig door te roeren met een lepel krijg je wrijving. [6] Iedereen die wel eens een brandwond door wrijving heeft opgelopen weet dat het heel warm wordt als je twee oppervlakken tegen elkaar wrijft. Zo wordt de honing vloeibaar. Dus als je ziet dat je honing in een klomp kristallen is veranderd, en je hebt geen magnetron of fornuis bij de hand, kun je 30 seconden tot een minuut flink roeren om te zien of dat het probleem oplost.
    • Als je wilt voorkomen dat je honing kristalliseert, kun je aan het soort honing zien hoe snel het zal kristalliseren. Honing met veel glucose zal sneller kristalliseren dan honing met weinig glucose. Alfalfa-, koolzaad- en paardenbloemhoning kristalliseren bijvoorbeeld sneller dan acacia-, salie- of heidehoning. [7] Het roeren van deze soorten honing is slechts een manier van uitstellen.
  2. Kleine deeltjes zoals pollen, was en lucht vormen de "zaadjes" van de kristallen in de honing. Haal ze eruit met een microfilter dan blijft je honing langer vloeibaar.
    • Als je geen microfilter hebt kun je ook een fijne nylonkous of zelfs een kaasdoek gebruiken die je in een zeef legt.
  3. De ideale bewaartemperatuur van honing is tussen de 21-27°C. Probeer de honing te bewaren op een plek waar de temperatuur zo veel mogelijk gelijk blijft.
  4. Zodra je merkt dat er weer kristallen gaan vormen, maak het dan vloeibaar. De eerste kristallen groeien langzaam, maar dat gaat steeds sneller als je er niets aan doet. Blijf dus waakzaam, dan hoef je geen hele grote hoeveelheid honing meer vloeibaar te maken.
    Advertentie

Waarschuwingen

  • Doe geen water bij de gekristalliseerde honing. Maak het een beetje warm (zoals hierboven beschreven staat).
    • Als er per ongeluk water bij je honing is gekomen, kan je honing gaan fermenteren en krijg je honingwijn.
Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 37.396 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie