PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

Thanatofobie , of een angst voor de dood, treft wereldwijd miljoenen mensen. Bij sommige mensen kan het leiden tot angstgevoelens en/of obsessieve gedachten. [1] Terwijl thanatofobie een angst voor de dood en/of je eigen sterfelijkheid is, staat een angst voor stervende mensen of dode wezens bekend als necrofobie , dat iets anders is dan thanatofobie. Beide fobieën kunnen echter allebei gerelateerd zijn aan de angst voor onbekende zaken, dat bekend staat als xenofobie . Anders gezegd is dat de angst om iets tegen te komen wat niet bekend is. [2] Dit kan zeker gelden voor mensen die het einde van hun leven naderen, omdat de onzekerheid rondom het stervensproces sterker kan worden zodra de realiteit van de dood duidelijker wordt. [3] Om beter om te kunnen gaan met de onzekerheid van de dood en uit de greep van je angst te komen, dien je je fobie te begrijpen.

Deel 1
Deel 1 van 5:

Je fobie begrijpen

PDF download Pdf downloaden
  1. Het eerste wat je moet bepalen wanneer je wilt leren omgaan met een angst voor de dood is hoe - en hoe vaak - je angst je leven beïnvloedt. We zijn ons niet vaak direct bewust van omgevingsfactoren die onze angst veroorzaken. Schrijven over de situaties waarin de angst zich aandient, kan een hulpmiddel zijn om te werken aan deze problemen. [4]
    • Begin met jezelf gewoon af te vragen: 'Wat gebeurde er om me heen wanneer ik me bang of angstig begon te voelen op dat moment?' Om verschillende redenen kan dit in het begin een erg moeilijke vraag zijn om te beantwoorden. Begin met de basis. Denk terug aan een aantal dagen geleden, en schrijf zoveel mogelijk details op van de keren dat je aan de dood dacht als dat je je kunt herinneren. Noteer ook wat je precies aan het doen was wanneer die gedachten kwamen opzetten.
    • Een angst voor de dood is heel normaal. Door de geschiedenis heen hebben mensen zich altijd beziggehouden met en zorgen gemaakt over het idee van de dood en het sterven. Dit kan verschillende redenen hebben, zoals je leeftijd, je religie, je nervositeit, ervaring met verlies enzovoort. Tijdens bepaalde overgangsfases in je leven kun je bijvoorbeeld meer vatbaar zijn voor een angst voor de dood. Mensen kunnen zich drukker maken om de dood wanneer ze tussen de 4-6, 10-12, 17-24 en 35-55 jaar oud zijn. [5] Geleerden hebben lang gefilosofeerd over het idee van de dood. Volgens de existentialistische filosoof Jean-Paul Sartre kan de dood een oorzaak zijn voor angst bij mensen omdat het juist datgene is dat 'op ons neerkomt van buitenaf en ons transformeert tot hetgeen buiten ons.' [6] Het stervensproces vertegenwoordigt zodoende de meest radicaal onbekende dimensie die je je kunt voorstellen (of, in zekere zin, onvoorstelbaar). Zoals Sartre benadrukt, heeft de dood de mogelijkheid om onze levende lichamen te transformeren naar een niet-menselijke wereld vanuit waar ze oorspronkelijk zijn voortgekomen.
  2. Schrijf daarna alle keren die je je kunt herinneren op wanneer je besloot iets niet te doen omdat je bang was. Schrijf ook voorvallen op waarover je niet zeker bent of die per se hadden te maken met emoties omtrent de dood of het sterven.
  3. Zodra je één lijst hebt van gedachten over de dood en één van angstige momenten, kijk dan naar overeenkomsten tussen de twee. Je merkt bijvoorbeeld misschien op dat elke keer als je een bepaald merk snoep ziet, je een zekere nervositeit voelt, maar je weet niet zeker waarom. Dan kom je erachter dat je elke keer in deze situaties aan de dood denkt. Je herinnert je misschien dat het snoep werd geserveerd op de begrafenis van je opa. Toen begonnen je angstige gevoelens voor de dood in het algemeen.
    • Zulke relaties tussen objecten, emoties en situaties kunnen erg subtiel zijn, soms zelfs meer dan het scenario hierboven beschreven. Maar ze opschrijven kan een goede manier zijn om je er meer bewust van te worden. Dan kun je de manier waarop je wordt beïnvloedt op zulke momenten beter managen.
  4. Angst is een invloedrijke kracht dat mogelijk zo ongeveer alles wat je doet kan beïnvloeden. Als je voorbij je angst begint te kijken, dan zou je kunnen zien dat het werkelijke gebeuren waar je bang voor bent niet zo erg is als je denkt. Angst gaat vaak verhuld in verwachting over hoe dingen zullen lopen. Het is een emotie dat geprojecteerd is op de toekomst. Blijf jezelf eraan herinneren dat de angst voor de dood soms erger is dan de dood zelf. Wie weet is jouw dood helemaal niet zo onaangenaam als dat je verwacht. [7]
  5. Wees volledig eerlijk en accepteer het feit van je eigen sterfelijkheid. Het vreet aan je totdat je dit doet. Het leven wordt weer waardevoller wanneer je realiseert hoe kort het is. Je weet dat je ooit met de dood oog in oog komt te staan, maar je hoeft niet in angst te leven. Wanneer je eerlijk bent naar jezelf en je angst onder ogen komt, zul je in staat zijn om deze fobie af te bouwen.
    Advertentie
Deel 2
Deel 2 van 5:

Dingen die je niet kunt beheersen loslaten

PDF download Pdf downloaden
  1. De dood kan zeker angstaanjagend zijn om aan te denken, vooral omdat het de eindigheid van het leven en van alles wat we kunnen bedenken laat zien. Leer om te focussen op wat je echt kunt beheersen, terwijl je bezig blijft met wat je niet kunt beheersen.
    • Je kunt bijvoorbeeld bang zijn om aan een hartaanval te sterven. Er zijn sommige factoren die je niet kunt beheersen, zoals familiegeschiedenis, afkomst, etniciteit en leeftijd. Als je je op deze dingen concentreert, maak je jezelf alleen maar meer nerveus. Het is veel gezonder om in plaats daarvan te focussen op de dingen die je wel kunt beheersen, zoals stoppen met roken, regelmatig sporten en gezond eten. Sterker nog, het hebben van een ongezonde levensstijl vergroot je risico op een hartaandoening meer dan alleen maar de onbeheersbare factoren. [8]
  2. Wanneer we de richting van ons leven willen bepalen, krijgen we vaak te maken met teleurstelling, frustratie en nervositeit over dingen die niet gaan als gepland. Leer om je grip en controle over de gevolgen van je leven los te laten. Je kunt natuurlijk wel nog steeds plannen maken. Leid je leven, maar laat wat ruimte over voor het onverwachte. [9]
    • Een passende vergelijking is het idee van water dat door een rivier stroomt. Soms verandert de rivieroever waardoor de rivier moet ombuigen, en gaat het water langzamer of sneller. De rivier stroomt nog steeds, maar je moet het laten gaan waar het je heen brengt.
  3. Wanneer je de toekomst probeert voor te stellen of te voorspellen, kom je erachter dat je jezelf afvraagt: 'Wat als dit gebeurt?' Dit is een onproductief gedachtepatroon dat bekend staat als doemdenken. [10] Een onproductief gedachtepatroon is een manier van denken over een situatie die uiteindelijk leidt tot negatieve emoties. Als je je bijvoorbeeld zorgen maakt dat je te laat op werkt komt, zeg je misschien tegen jezelf: 'Als ik te laat kom, krijg ik een berisping van mijn baas en verlies ik mijn baan'. Het hebben van onproductieve gedachtepatronen kan je tot waanzin drijven als je het gevoel hebt dat je de gevolgen zo sterk onder controle wilt hebben.
    • Vervang onproductief denken met positief denken. Beredeneer je onproductieve gedachtepatronen. Zeg bijvoorbeeld tegen jezelf: 'Als ik te laat ben, wordt mijn baas misschien boos. Maar, ik kan hem uitleggen dat er meer verkeer was dan normaal. Ik kan ook aanbieden om wat langer te blijven om de verloren tijd in te halen.'
  4. Trek overdag vijf minuten uit waarin je jezelf toestaat om je ergens druk over te maken. Doe dit elke dag op hetzelfde tijdstip. Probeer dit niet in te plannen vlak voordat je naar bed gaat, want je wilt niet in bed liggen piekeren over dingen. Als je op elk ander moment van de dag een zorgelijke gedachte hebt, bewaar hem dan voor dat tijdstip. [11]
  5. Als je getroffen wordt met angsten over de dood, vraag jezelf af wat de kansen op doodgaan in bepaalde scenario's zijn. Bewapen jezelf bijvoorbeeld met statistieken over vliegtuigongelukken. Waarschijnlijk zie je dat je zorgen veel groter zijn dan de realiteit. [12]
  6. Wanneer de zorgen van anderen jouw gedachten overnemen, denk jij ook meer na over risico's. Misschien heb je een vriend(in) die in het bijzonder negatief is over ziektes en kwaaltjes. Dit leidt ertoe dat jij je druk maakt om zelf ziek te worden. Beperk de tijd die je doorbrengt met deze persoon, zodat die gedachten niet zo vaak in jouw hoofd opkomen. [13]
  7. We vermijden vaak nieuwe dingen en nieuwe situaties juist vanwege de angst voor dingen die we nog niet kennen of niet kunnen begrijpen. [14] Om te oefenen met de controle los te laten, kies een activiteit uit die je nooit eerder zou hebben overwogen om te doen, en verplicht jezelf om het te proberen. Begin met wat online onderzoek. Praat daarna misschien met mensen die het al hebben gedaan. Wanneer je je meer op je gemak voelt bij het idee om het te doen, kijk of je het een of twee keer kunt doen voordat je jezelf voor een bijzonder lange tijd vastlegt.
    • Deze methode om te experimenteren met het leven en nieuwe activiteiten kan een goed hulpmiddel zijn om te leren focussen op plezier maken in het leven, in plaats van je druk te maken over de dood en sterven.
    • Wanneer je deelneemt aan nieuwe activiteiten, zul je waarschijnlijk een hoop leren over jezelf, zeker met betrekking tot wat je wel en niet onder controle kunt hebben.
  8. Wanneer het op de dood aankomt, zul je je waarschijnlijk realiseren dat het meeste compleet buiten je controle ligt. Het is onmogelijk om zeker te weten wanneer en waar we sterven, maar we kunnen wel stappen ondernemen om ons beter voor te bereiden. [15]
    • Als je bijvoorbeeld in een coma ligt, hoe lang wil je dan aan de beademing blijven liggen? Wil je liever overlijden in je eigen huis of zo lang mogelijk in het ziekenhuis blijven?
    • Het kan in het begin misschien ongemakkelijk zijn om hierover met je geliefden te praten, maar zulke gesprekken kunnen ongelooflijk nuttig zijn voor jou en hen wanneer het noodlot zich aandient, en je niet in staat bent om je wensen op dat moment uit te spreken. Zulke gesprekken kunnen je mogelijk helpen om een beetje minder bang te zijn voor de dood.
    Advertentie
Deel 3
Deel 3 van 5:

Nadenken over het leven

PDF download Pdf downloaden
  1. Besef dat je eigen leven en dood, net als het leven van andere wezens, allemaal deel zijn van dezelfde cyclus of levensproces. Leven en dood, in plaats van twee compleet verschillende gebeurtenissen, vinden feitelijk altijd tegelijkertijd plaats. De cellen in ons lichaam gaan bijvoorbeeld continu dood, en regenereren zich op verschillende manieren in één mensenleven. Dit zorgt ervoor dat onze lichamen zich kunnen aanpassen en groeien met de wereld om ons heen. [16]
  2. Onze lichamen dienen als vruchtbare ecosystemen voor een ontelbaar aantal levensorganismen, zeker wanneer ons eigen leven eindigt. [17] Terwijl wij leven, leven er miljoenen micro-organismen is ons maag-darmstelsel. Deze helpen ons lichaam gezond genoeg te houden voor de ondersteuning van een goed immuunsysteem en zelfs, op bepaalde manieren, van complexe cognitieve processen. [18]
  3. Op een veel groter macro niveau passen onze levens samen op unieke manieren om samenlevingen en lokale gemeenschappen te vormen die afhankelijk zijn van de energie en handelingen van ons lichaam om een zekere mate van organisatie te behouden. [19]
    • Je eigen leven is samengesteld uit dezelfde mechanismen en materialen als andere levens om je heen. Wanneer je dit punt begrijpt, helpt dat je om je je prettiger te voelen bij de gedachte van een wereld zonder jou. [20]
  4. Maak meditatieve wandelingen in de natuur. Of je kunt gewoon meer tijd buiten besteden rondom veel verschillende levensvormen. Deze activiteiten zijn goede manieren om je prettiger te voelen bij de bewustwording dat je deel uitmaakt van een grotere wereld. [21]
  5. Probeer te denken dat wanneer je doodgaat, je ergens heen gaat waar je gelukkig bent. Veel religies geloven hierin. Als je je toeschrijft aan een bepaalde religie, kun je steun vinden in wat jouw religie gelooft over het hiernamaals.
    Advertentie
Deel 4
Deel 4 van 5:

Je leven leven

PDF download Pdf downloaden
  1. Haal alles uit het leven wat erin zit. Uiteindelijk is het beste om niet te veel tijd te besteden aan je druk maken over de dood en het sterven. Vul in plaats daarvan je dag met zo veel mogelijk plezier. Maak je niet druk om de kleine dingen. Ga naar buiten, speel met vrienden of ga op een nieuwe sport. Doe gewoon wat dan ook om je gedachten van de dood af te leiden. Focus je gedachten in plaats daarvan op het leven.
    • Veel mensen met een angst voor de dood denken er elke dag aan. Het betekent dat je een hoop dingen wilt doen in je leven. Verwerk je angst en vraag jezelf af: 'Wat is het ergste dat zal gebeuren vandaag?' Vandaag ben je in leven, dus leef.
  2. Omring je met mensen die je blij maken en vice versa. Je tijd zal goed besteed zijn - en goed herinnerd - wanneer je jezelf deelt met anderen.
    • Je kan er bijvoorbeeld zeker van zijn dat de herinnering aan jou voortzet nadat je overlijdt, als je je kleinkinderen gelukkige gedachten over jou geeft.
  3. Een dankbaarheid dagboek is een manier voor jou om op te schrijven en te erkennen waar je dankbaar voor bent. Dit helpt je om te focussen op de goede dingen in je leven. [22] Denk aan de goede dingen in je leven en koester ze.
    • Neem elke paar dagen wat tijd om een moment of iets op te schrijven waarvoor je dankbaar bent. Schrijf het uitgebreid op, koester het moment, en waardeer het geluk dat je erdoor kreeg.
  4. Probeer niet in slechte situaties te komen of dingen te doen die je kansen op sterven vergroten. Vermijd ongezonde bezigheden zoals roken, drugs- of alcoholmisbruik en sms'en onder het rijden. Gezond blijven verkleint sommige risicofactoren die tot de dood kunnen leiden.
    Advertentie
Deel 5
Deel 5 van 5:

Steun vinden

PDF download Pdf downloaden
  1. Als je angst voor de dood zo intens is geworden dat het je vermogen om normale activiteiten te doen en van je leven te genieten beïnvloedt, zou je de hulp van een professionele therapeut moeten inschakelen. Als je bijvoorbeeld bepaalde activiteiten vermijdt wegens je angst voor een naderende dood, dan is het tijd om hulp te zoeken. [23] Andere tekenen dat je mogelijk hulp moet zoeken zijn onder andere:
    • Je onmachtig, paniekerig of depressief voelen vanwege je angst
    • Je voelen alsof je angst irrationeel is
    • Meer dan 6 maanden met je angst moeten omgaan
  2. Een therapeut kan je helpen om je angst voor de dood beter te begrijpen, en je helpen om manieren te vinden om het te reduceren en hopelijk te overwinnen. Houd in gedachten dat het behandelen van een diepe angst tijd en energie kost. Het kan een tijdje duren voordat je angsten beter beheersbaar zijn, maar sommige mensen zien een sterke verbetering in maar 8-10 therapiesessies. Sommige strategieën die jouw therapeut zou kunnen gebruiken zijn onder andere: [24]
    • Cognitieve Gedragstherapie: Als je bang bent om dood te gaan, kun je bepaalde gedachtepatronen hebben die je angst vergroten. Cognitieve gedragstherapie is een methode die therapeuten gebruiken om je gedachten te trotseren, en de emoties die daarmee gepaard gaan te identificeren. Je kunt bijvoorbeeld denken: 'Ik kan niet met het vliegtuig want ik ben bang dat het vliegtuig neerstort en ik doodga. Je therapeut zal je uitdagen om te realiseren dat deze gedachte irreëel is door misschien uit te leggen dat vliegen eigenlijk veiliger is dan autorijden. Daarna wordt je uitgedaagd om je gedachte te wijzigen naar een wat meer realistischere gedachte, zoals 'Mensen gaan elke dag met het vliegtuig en overleven het. Ik weet zeker dat ik het ook wel red'. [25]
    • Gedragstherapie: Als je bang bent om dood te gaan, ga je misschien bepaalde situaties, activiteiten en plekken vermijden die je angst vergroten. Gedragstherapie dwingt je om je angst onder ogen te komen. In deze type therapie zal je therapeut je of vragen om je voor te stellen dat je je in een situatie bevindt die je normaal gesproken vermijdt, of hij vraagt je om jezelf echt in zo'n situatie te plaatsen. Als je bijvoorbeeld vliegen vermijdt omdat je bang bent dat het vliegtuig neerstort en je overlijdt, kan je therapeut je vragen om je voor te stellen dat je in dat vliegtuig zit en te beschrijven wat je voelt. Later kan je therapeut je vragen om daadwerkelijk met een vliegtuig te vliegen. [26]
    • Medicijnen: Als je angst om dood te gaan zo diep is dat het ertoe leidt dat je zware angststoornissen ontwikkelt, kan je therapeut je doorverwijzen naar een psychiater die je medicijnen kan voorschrijven die je kunnen helpen. Onthoud dat medicijnen die gebruikt worden om angststoornissen te behandelen slechts tijdelijk je angsten zullen verminderen. Ze behandelen niet de dieper liggende oorzaak. [27]
  3. Het is altijd goed om met iemand te praten over je zorgen of angsten. Anderen zijn misschien in staat om dezelfde zorgen te delen. Ze kunnen ook methodes voorstellen die zij zelf hebben gebruikt om met de gerelateerde stress om te kunnen gaan. [28]
    • Vind iemand die je vertrouwt en leg ze uit wat je denkt en voelt over de dood, en hoe lang je je al zo voelt.
  4. Het kan voor mensen in het algemeen bijzonder moeilijk zijn om te praten over kwesties omtrent de dood en het sterven. Het is belangrijk om de juiste groep te vinden met wie je jouw ideeën over deze kwesties kunt delen. [29] Er zijn cafés waarin groepen mensen afspreken om specifiek te praten over kwesties omtrent de dood. Dit zijn in feite steungroepen voor mensen die op zijn naar manieren om met hun emoties over de dood om te kunnen gaan. Deze groepen bepalen samen hoe je het beste je leven kunt leven met de dood voor ogen.
    • Als je niet zo'n café kunt vinden bij jou in de buurt, overweeg dan om zelf een groep te starten. De kans bestaat dat er veel mensen in jouw buurt zijn met zorgen over de dood, maar die nog niet de mogelijkheid hebben gehad om die zorgen te kunnen delen.
    Advertentie

Tips

  • Een angst voor de dood kan soms het gevolg zijn van een depressie of angststoornis, aandoeningen die behandeld dienen te worden door een professional.
  • Wees niet bang om meer dan één therapeut te proberen. Je moet er een vinden die jouw unieke problemen begrijpt en in staat is om je te helpen om deze aan te pakken.
  • Ontwikkel een blijvend vertrouwen in het kunnen overwinnen van je angst.
  • Denk aan de leuke momenten in het leven, dat helpt je om je angst te vergeten.
Advertentie
  1. http://acpe.physicianleaders.org/docs/default-source/pej/seven-habits-of-unproductive-thinking.pdf?sfvrsn=6
  2. http://www.helpguide.org/articles/anxiety/how-to-stop-worrying.htm
  3. http://www.helpguide.org/articles/anxiety/how-to-stop-worrying.htm
  4. http://www.helpguide.org/articles/anxiety/how-to-stop-worrying.htm
  5. Knaus, D. W. J., & Carlson, J. P. E. (2014). The Cognitive Behavioral Workbook for Anxiety: A Step-By-Step Program (Second Edition edition). Oakland, CA: New Harbinger Publications.
  6. http://www.nia.nih.gov/health/publication/end-life-helping-comfort-and-care/planning-end-life-care-decisions
  7. Edelman, G. (1987). Neural Darwinism: The Theory Of Neuronal Group Selection (New edition edition). New York: Basic Books.
  8. http://www.theguardian.com/science/neurophilosophy/2015/may/05/life-after-death
  9. Mayer, E. A. (2011). Gut feelings: the emerging biology of gut–brain communication. Nature Reviews Neuroscience, 12(8), 453–466. http://doi.org/10.1038/nrn3071
  10. Jaegher, H. D. (2013). Rigid and fluid interactions with institutions. Cognitive Systems Research. http://doi.org/10.1016/j.cogsys.2013.03.002
  11. Hanh, T. N. (2003). No Death, No Fear: Comforting Wisdom for Life (Reissue edition). New York: Riverhead.
  12. Thoreau, H. D., & MacMechan, A. (n.d.). Walking.
  13. http://greatergood.berkeley.edu/article/item/tips_for_keeping_a_gratitude_journal
  14. http://www.helpguide.org/articles/anxiety/phobias-and-fears.htm
  15. http://www.helpguide.org/articles/anxiety/therapy-for-anxiety-disorders.htm
  16. http://www.helpguide.org/articles/anxiety/therapy-for-anxiety-disorders.htm
  17. http://www.helpguide.org/articles/anxiety/therapy-for-anxiety-disorders.htm
  18. http://www.helpguide.org/articles/anxiety/anxiety-medication.htm
  19. Shaver, P. R. (2012). Meaning, Mortality, and Choice: The Social Psychology of Existential Concerns. (M. Mikulincer, Ed.). Washington, DC: American Psychological Association.
  20. http://www.huffingtonpost.com/2013/02/04/death-cafe-dying-end-of-life_n_2618226.html

Over dit artikel

Deze pagina is 12.643 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie