PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

Wil jij konijnen gaan fokken? Hopelijk weet je dan dat dit veel werk is! In dit artikel wordt beschreven welke werkzaamheden hierbij komen kijken.

  1. Kleintjes blijven in hun hokken tot ze gespeend worden. Zoek van tevoren uit hoeveel dit allemaal gaat kosten, dit kun je navragen bij fokkers. Praat over je plan met vrienden, familie en fokkers, op deze manier weet je wie er straks misschien een konijn van je wil kopen.
  2. Als je met een agressief of ongezond dier te maken hebt moet je hier niet mee fokken. Je krijgt problemen omdat je later de kleintjes moet inspecteren.
  3. De kooi van het vrouwtje heeft haar geur, als je een mannetje in haar kooi zet gaat hij alleen maar aan de kooi zitten snuffelen in plaats van dat hij zin krijgt om te fokken.
  4. Laat ze overigens niet alleen want je moet het vrouwtje kunnen weghalen als ze bang is of agressief gedrag vertoont.
    • Laat je konijnen niet samen in een kooi zitten, het vrouwtje kan maar één keer zwanger worden dus dit heeft geen zin! De baarmoeder van een konijn heeft een Y-vorm en kan twee nesten dragen. Als konijnen twee keer paren maar niet gelijk achter elkaar kan dit problemen opleveren omdat dan het ene nest prematuur is en het andere nest te laat geboren wordt. De gezondheid van de moeder kan dan in gevaar komen. Fokkers binnen de ARBA (American Rabbit Breeders Association) stellen dat het goed is om konijnen niet meer dan een keer per week bij elkaar te zetten.
    • Als je wilt weten of een vrouwtje zwanger is of niet moet je het dier betasten. Voel aan de onderbuik van het vrouwtje en let op of je kleintjes voelt. Deze methode kun je na twee weken fokken gebruiken.
    • Een konijnenzwangerschap duurt 28-31 dagen afhankelijk van de soort. Als een vrouwtje heeft gebaard moet je daarna in ieder geval 40 dagen wachten tot de volgende poging.
  5. ) Dit materiaal gaat het vrouwtje gebruiken om een nest van te maken. Het is normaal als je haar bont in de kooi ziet liggen, dit komt doordat ze haar eigen vacht gebruikt om een nest te maken. Dit betekent niet altijd dat ze zwanger is want soms denken konijnen dat ze zwanger zijn zonder dat dit het geval is.
  6. Pak haar niet op tenzij dit noodzakelijk is, en raak ook dan vooral haar buik niet aan!
  7. Als de kleintjes worden geboren moet je het vrouwtje vooral droog voedsel geven omdat ze uitdroogt door het voeden van de kleintjes. Blijf haar wel het voer geven dat je haar anders zou geven zoals groenten etc. Geef haar minder voer als je merkt dat de keutels niet hard genoeg zijn.
    • Let op! Als je denkt kleine vogels te horen kan het zo zijn dat de kleintjes geboren zijn! Je kunt ook gewoon naar het hok gaan en kijken of je kleintjes ziet, let ook op het vrouwtje zelf, als ze bloed aan haar neus heeft kan het zo zijn dat ze gebaard heeft. Als je de bevalling ziet moet je dit laten gebeuren zonder iets aan te raken. Waarschijnlijk is de geboorte overigens al voorbij, want dit gebeurt meestal voor zonsopgang. Het vrouwtje ruimt alle rommel zelf op dus dat hoef je ook niet te doen.
    • Het vrouwtje maakt het hok schoon zodat er geen roofdieren op de geur van het bloed of andere geuren afkomen.
  8. Als het vrouwtje geen probleem heeft met aaien kun je haar aaien. Als je een goede band met haar hebt kun je haar uit de kooi halen (niet meer dan een uur) en wat rond laten rennen als ze dat normaal ook doet. Terwijl zij rond rent kun je de dode kleintjes uit het nest halen en het hok verschonen. Kom niet in de buurt van het nest als het vrouwtje je niet vertrouwt of als ze boos wordt als je in de buurt komt! Als je op dat moment alsnog aan de kleintjes komt zal het vrouwtje haar kleintjes in de steek laten. Aangezien jij deze kleintjes niet zelf kan grootbrengen moet je vooral uit de buurt blijven als het vrouwtje dat wil.
  9. Meestal baren vrouwtjes onder het overdekte deel van het hok, dus als je deze kant opent, kan het nest er recht onder liggen. Als je denkt dat dit het geval is kun je beter het hok dicht laten.
    • Als je het nest aanraakt moet je eerst je handen in de hoek stro waar de poep van het vrouwtje ligt wrijven zodat je handen hetzelfde als het vrouwtje ruiken.
  10. Dit mag je niet doen met koude handen of in koud weer. Gebruik je vingers om de temperatuur op te nemen, als het koud aanvoelt moet je de dode kleintjes verwijderen en de andere kleintjes zelf proberen te verwarmen. Het nest hoort warm te zijn, alsof er een hete waterkruik onder ligt. Kleintjes kunnen wat geluid maken maar dat is normaal.
    • Controleer of alle kleintjes gezond zijn en verwijder de dode beestjes. Als je iets in het hok aanraakt moet je dit vervangen en raak vooral de kleintjes nooit aan!
  11. Het is het beste om deze controles tussen de middag of in de namiddag uit te voeren. Het vrouwtje geeft haar kleintjes namelijk ’s ochtends vroeg en laat in de middag te eten. Probeer ook eens te kijken of het vrouwtje de kleintjes goed voert maar zorg ervoor dat ze je niet ziet want anders stopt ze misschien en dan krijgen de kleintjes geen eten.
  12. Laat het vrouwtje overdag uit haar hok maar bedenk je wel dat ze een deel van haar vacht heeft gebruikt om het nest te bouwen en dus kun je haar niet buiten laten als het koud is en al helemaal niet op natte ondergronden.
    • De kleintjes beginnen al snel van het voer van hun moeder te eten, dus hier hoef je je geen zorgen over te maken.
  13. De kleinste kleintjes moeten langer bij hun moeder blijven dan de wat grotere.
    • De kleintjes kunnen na 8 weken (10 weken is het beter), als ze gespeend zijn, worden verkocht.
    Advertentie

Tips

  • Zorg ervoor dat het nest goed warm is zodat de kleintjes niet van de kou omkomen. Gooi extra hooi of stro in het hok zodat het vrouwtje een warm nest kan maken. Je kunt ook een licht gebruiken om het nest warm te houden.
  • Als je met een vrouwtje wil gaan fokken moet je eerst een band opbouwen met haar om er zeker van te zijn dat ze je na de zwangerschap ook bij haar kleintjes in de buurt laat.
  • Het vrouwtje kan erg beschermend zijn als het om haar kleintjes gaat, je moet haar daarom voorzichtig bij het nest weglokken met wat eten terwijl je de dode kleintjes weghaalt en controleert hoe het met de andere kleintjes gaat. Dit mag je overigens pas na minstens 2 dagen doen en nooit op de eerste dag na de geboorte van de kleintjes!
  • Fok nooit met een dier dat problemen heeft omdat die het andere dier of de kleintjes pijn kunnen doen.
  • Gebruik alleen gezonde en blije konijnen om mee te fokken en alleen als je goed weet waar je aan begint.
  • Als je wilt gaan fokken moet je van tevoren goed nadenken over waar je deze dieren straks gaat laten. Er zijn namelijk veel konijnen zonder baasjes in allerlei asielen. Je moet niet gaan fokken alleen zodat je aan je kinderen kunt laten zien hoe kleine konijnen er uitzien, daar zijn genoeg boeken over te vinden. Dit zijn levende wezens die gerespecteerd en geliefd moeten worden.
  • Haal de kleinste kleintjes niet uit het hok, zij kunnen prima functioneren in een nest en het feit dat ze klein zijn zal hun ontwikkeling niet in de weg staan.
  • Als je een goede band met het vrouwtje hebt mag je haar kleintjes aanraken. Hierdoor raken de kleintjes ook aan jou gewend en gaan ze wat vriendelijker tegen je doen.
  • Je mag pas met een konijn fokken als beide konijnen 3-5 maanden oud zijn.
  • Gebruik geen konijnen die familie van elkaar zijn om te fokken, inteelt veroorzaakt namelijk allerlei problemen.
  • Als je konijn in het verleden een probleem heeft gehad moet je een dierenarts raadplegen om te vragen of je dit dier wel kunt gebruiken om mee te fokken. Je wilt namelijk niet dat door het fokken allerlei ziektes worden doorgegeven aan de kleintjes.
  • Je mag pas met een konijn gaan fokken als ze minstens 1 jaar oud zijn.
Advertentie

Waarschuwingen

  • Als het nest er bloederig uitzit hoef je niet in paniek te raken. Geboortes zijn bloederig. Als het vrouwtje nog nabloedt of er erg moe uitziet hoef je je ook geen zorgen te maken.
  • Als het vrouwtje al een tijdje probeert te baren zonder resultaat moet je een dierenarts bellen. Raak haar niet aan tenzij je dierenarts je die instructie geeft. Het kan echter zijn dat het gewoon een moeilijke bevalling is.
  • Een konijn van 4 jaar of ouder krijgt waarschijnlijk geen kleintjes meer. Je kunt deze konijnen echter alsnog als huisdier houden, of aan iemand verkopen die een huisdier wil.
  • Als een vrouwtje voor het eerst baart kan het zo zijn dat er veel kleintjes dood zijn. Wees hierop voorbereid.
Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 24.383 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie