PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

Zelfs een dwaas die zwijgt zal wijs worden geacht, en hij die zijn lippen gesloten houdt, verstandig. - Spreuken 17:28
Een van de meest voor de hand liggende en belangrijkste eigenschappen van mensen is het vermogen om te communiceren via spraak. Een interessant gevolg is dat we onze gedachten ook in realtime kunnen communiceren; we hoeven niet te plannen wat we gaan zeggen, voordat we het zeggen. Dit heeft zowel voor- als nadelen. Het zou duidelijk onwenselijk zijn voor ons om onze gedachten te moeten formuleren voordat we een onmiddellijke waarschuwing afgeven, zoals ' rennen! En de communicatie zou dramatisch worden vertraagd als we in een normaal gesprek niet in staat zouden zijn om vloeiend te reageren op mensen. Aan de andere kant is dit aangeboren vermogen vaak een bron van consternatie als dat wat we in een opwelling zeggen, iets is waar we later spijt van krijgen en zouden willen dat we het niet hadden gezegd, of anders hadden gezegd; dit overkomt iedereen wel eens. De truc is om te onthouden wanneer. Meestal gebeurt dit wanneer we reageren in stressvolle situaties, of tijdens een confrontatie, hoewel het op elk moment kan gebeuren. Erkennen dat we niet altijd zeggen wat we willen overbrengen is een belangrijk besef. Het beperken ervan is niet complex, maar vereist wel enige gedragsverandering. Het doel is om te weten wanneer we op een natuurlijke en vloeiende manier moeten praten en wanneer we moeten nadenken voordat we spreken, en wanneer we helemaal niet moeten spreken.

  1. Let op de omstandigheden waarin wat je zegt, bij nader inzien niet is wat je had willen zeggen. Gebeurt dit meestal tegenover één bepaalde persoon of een bepaalde groep mensen, of gewoon in groepen in het algemeen? Komt dit het vaakst voor tijdens argumenten of debatten? Is het wanneer je 'ter plaatse bent' en onder druk wordt gezet om informatie te verstrekken? Probeer een patroon te vinden. Het kan nuttig zijn om een dagboek van gebeurtenissen te beginnen, zodat je deze op je gemak kunt vergelijken.
  2. Nadat je hebt bepaald welke omstandigheden het meest waarschijnlijk dit ongewenste effect zullen hebben, probeer je heel oplettend te zijn over wanneer die omstandigheden zich voor lijken te doen. Hoe bekwamer je wordt in het herkennen hiervan, hoe beter je zult zijn in het veranderen van je benadering.
  3. Nu je weet dat je in een van die situaties verkeert, is het je doel om informatie te verwerken. Vaak is het zo dat als we niet op de juiste manier reageren, dit komt omdat we niet volledig begrepen wat er gezegd werd. Dit is het moment om achterover te leunen en te luisteren naar wat er om je heen gebeurt. Richt je niet meteen op wat je wilt gaan zeggen, maar absorbeer gewoon. Je geest zal deze informatie op de achtergrond verwerken.
  4. Wie spreekt er en hoe communiceren ze? Sommige mensen zijn heel letterlijk en sommige mensen gebruiken voorbeelden. Sommige mensen gebruiken veel gezichtsuitdrukking en lichaamstaal om zich duidelijk te maken, terwijl anderen vertrouwen op complex taalgebruik. Hoe mensen informatie overbrengen is een zeer goede indicator voor hoe zij informatie het beste kunnen opnemen.
  5. Overweeg niet slechts één, maar meerdere opties. Er zijn veel verschillende manieren om dingen te zeggen. En je doel is hier om de beste manier te vinden om op een positieve manier over te brengen wat je wilt zeggen. Communicatie is in de eerste plaats een functie van de ontvanger, dus je moet communiceren op basis van de luisteraar.
  6. Is wat je wilt zeggen Effectief, Noodzakelijk, Accuraat, Tijdig en Passend ('ENATP')? Als je alleen maar reageert omdat andere mensen praten, dan is het mogelijk dat je communicatie niet past in het 'ENATP'-model. Zo niet, leun dan achterover en blijf luisteren. Je wilt dat wat je zegt impact heeft, en niet alleen maar geluid is.
  7. Is de informatie die je gaat presenteren zo geformuleerd dat het een positieve impact heeft? Het creëren van een negatieve sfeer garandeert dat de communicatie mislukt. Je wilt dat mensen begrijpen dat je bijdraagt, in plaats van afleidt. Er is maar één opmerking voor nodig om op dat moment je vermogen te communiceren te verpesten. Herken hoe de luisteraars reageren.
  8. Hoe je het zegt is in veel opzichten net zo belangrijk als wat je zegt. De klank in je stem kan enthousiasme en oprechtheid overbrengen, of afkeer en sarcasme, en zoals de meeste mensen hebben ervaren kan wat we zeggen op de verkeerde manier worden opgevat. De meest waarschijnlijke reden is dat de toon van je stem, dat wat je gezegd hebt, je lichaams- en gezichtsuitdrukking, evenals de inhoud, niet allemaal met beleid zijn gecombineerd om te passen bij de meest effectieve communicatiemethode van de luisteraar.
  9. Je weet nu wat je zegt, waarom het ENATP' is, hoe je het zegt en de meest waarschijnlijke reactie. Wacht op een gepaste pauze in het gesprek en spreek. Het is meestal het beste om de ander niet te onderbreken, hoewel er momenten zijn waarop dat het beste werkt. Wanneer onderbreken passend is, valt buiten het bestek van dit artikel.
  10. Terwijl je praat, denk je na over wat je zegt en houd je de reacties goed in de gaten als die zich voordoen. Nadat het gesprek voorbij is, bekijk je het hele proces opnieuw in je hoofd en noteer je wat je anders gedaan zou kunnen hebben en waarom. Dit is een continu proces. Na verloop van tijd zal je dit verfijnen en verbeteren -- je zult een betere communicator worden en mensen zullen ontvankelijker zijn voor je antwoorden.
    Advertentie

Tips

  • Zorg ervoor dat je opmerkingen relevant en geschikt zijn voor het gesprek. Dwaal niet af van het onderwerp -- blijf gefocust.
  • Wacht vijf of tien seconden voordat je reageert. Dit geeft je de tijd om te beslissen of een antwoord nodig is en een passend en doordacht antwoord te verzinnen.
  • Denk aan de volgende beroemde en bekende citaten:
    • ‘Het is beter te zwijgen en voor een dwaas gehouden te worden, dan te spreken en alle twijfel weg te nemen.’ Abraham Lincoln: 12 februari, 1809 -- 15 april, 1865
    • ‘ Het is beter om je mond dicht te houden en mensen te laten denken dat je een dwaas bent, dan hem te openen en alle twijfel weg te nemen.’ Samuel Clemens (Mark Twain): 30 november, 1835 -- 21 april, 1910
  • Als je iets zegt dat je niet zou moeten hebben gezegd en als het iets pijnlijks was, verontschuldig je dan. Hetzij onmiddellijk ofwel in privé, wat maar het meest geschikt is.
  • Als je iets zegt dat je niet zou moeten hebben, spreek dan met jezelf af om die specifieke situatie in de toekomst te vermijden.
  • Voordat je een kamer binnenkomt, moet je eerst nadenken over de mensen die betrokken zijn bij de situatie en de mogelijke vragen die je misschien gesteld worden. Beslis hoe je zult reageren en welke punten je wilt maken, voordat je de kamer binnengaat.
  • Dit zal tijd kosten - het moet een deel van je leven worden. Naarmate je er beter in wordt, zal je beschouwd worden als iemand wiens mening wordt gewaardeerd.
  • Om jezelf eraan te herinneren na te denken voordat je iets zegt, knijp je jezelf in een vinger of ergens discreet (zachtjes, maar net genoeg om jezelf op bij de les te houden). Als je een routine ontwikkelt voor het beantwoorden van een vraag, zal je minder snel het eerste zeggen wat je in gedachten opkomt.
  • Je kin op de rug van je hand leggen (zoals hierboven geïllustreerd) is een lichaamstaal die bedachtzaamheid kan overbrengen. Wees je echter bewust van de omgeving, want het kan ook lijken alsof je je verveelt.
Advertentie

Waarschuwingen

  • Als mensen zich niet echt tot je richten, dan willen ze je mening wellicht helemaal niet. Probeer jezelf niet op te dringen in gesprekken.
  • Als je niet weet waar je het over hebt, probeer dan niet overtuigend te zijn. Het is goed om een mening te geven, maar zorg ervoor dat mensen weten dat je aan het speculeren bent.
  • Blijf altijd beleefd. Beledigingen of ongepaste persoonlijke aanvallen van welke aard dan ook, worden vaak gebruikt op het internet om een reactie op te roepen, maar in een gesprek is het resultaat heel anders; je verliest respect en je krijgt gegarandeerd een negatief resultaat. Vergeet niet -- het gaat erom na te denken voordat je wat zegt.
  • Vermijd overmatig gebruik van veelvoorkomende zinnen. Bijvoorbeeld: 'Waar het om gaat is… '
  • Absolute uitspraken zijn zelden accuraat. Het gebruik van termen als altijd of nooit' geeft een opening voor discussie. 'Vaak', 'regelmatig', 'af en toe', 'soms' en 'zelden' zijn goede vervangers. Houd in gedachten: 'Het is nooit altijd perfect', en denk er altijd aan om nooit 'nooit' te zeggen.
  • Door vaak standaardfrasen te gebruiken, zal je gesprekspartner moe worden van de herhaling.
Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 13.427 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie