PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

Olijven inmaken is een oud proces waardoor de van nature bittere vruchten veranderen in een zoute, hartige snack. Kies een methode die het beste werkt bij de olijven die je hebt. Inmaken kan met water, met pekel, door te drogen of met loog, en dat geeft allemaal een andere smaak en textuur aan de olijven. Het kost een hoop tijd, maar als je zelf olijven inmaakt kun je ze precies de smaak geven die jij wilt.

Methode 1
Methode 1 van 4:

Inmaken in water

PDF download Pdf downloaden
  1. Door olijven in te maken in water onttrek je oleuropeïne, het bestanddeel van olijven dat de scherpe, bittere smaak geeft. Groene olijven zijn eigenlijk gewoon onrijpe olijven (net zoals groene tomaten onrijpe tomaten zijn) en die smaken van nature vrij mild, dus je kunt ze makkelijk met alleen water inmaken.
    • Als je groene olijven aan de boom laat zitten worden ze paars of zwart. Als ze eenmaal rijp zijn kun je de bittere smaak niet met water alleen verwijderen; dan moet je een andere methode gebruiken.
  2. Kijk of er geen plekjes op zitten. Controleer op gaatjes door vogels of insecten. Als de olijven bespoten zijn, spoel ze dan goed af voordat je ze gaat inmaken.
  3. Om het water te kunnen laten doordringen moet je ze pletten of opensnijden. Dit kun je doen met een houten hamer of met een deegroller. Sla zacht op de olijven zodat ze zoveel mogelijk intact blijven. Het vlees moet openscheuren, maar niet helemaal geplet worden of in stukjes breken. Let ook op dat je de pit niet beschadigt.
    • Als je wilt dat je olijven er mooi uit blijven zien kun je ze ook opensnijden met een mes. Neem een scherp keukenmesje en maak drie sneetjes in elke olijf zodat het water erin kan.
  4. Bedek alle olijven met het water, zorg ervoor dat er geen olijven boven het water uit komen. Misschien moet je ze onder water houden door er iets op te leggen zoals een bord. Leg er een deksel losjes op en zet de bak op een koele, donkere plaats.
    • Zorg dat de bak geen giftige stoffen afgeeft aan het water. Een glazen bak is ook geschikt, zolang je zorgt dat die niet in de zon staat.
  5. Ververs het water minstens een keer per dag met vers, koud, liefst gezuiverd water. Zorg ervoor dat je dit niet vergeet omdat er anders misschien bacteriën zich gaan ophopen in het water. Om het water te verversen gooi je de olijven in een zeef, was je de bak af en vul je hem weer met vers, koud water.
  6. Na een week waarin je dagelijks het water hebt ververst kun je een olijf proeven om te zien hoe het smaakt. Als het niet te bitter meer is zijn de olijven klaar; als je wilt dat ze nog minder bitter worden kun je nog een paar dagen wachten (en elke dag het water verversen). [1]
  7. In deze oplossing bewaar je de olijven. Het is een mengsel van zout, water en azijn waarin je de olijven kunt bewaren en die de olijven een lekkere ingemaakte smaak geeft. Meng de volgende ingrediënten (voor 5 kilo olijven):
    • 3,8 liter koud water
    • 360 gram zeezout
    • 480 ml witte wijnazijn
  8. Gebruik een grote glazen pot met deksel of een andere bak naar keuze. Was en droog de pot eerst goed af voordat je de olijven erin doet. Laat aan de bovenkant ongeveer 3 cm vrij.
  9. Giet het in de pot zodat alle olijven bedekt zijn. Doe het deksel erop en zet de olijven in de koelkast.
    • Je kunt citroenschil, rozemarijn, knoflook of zwarte peper toevoegen om de olijven op smaak te brengen.
    • De olijven blijven in de koelkast een jaar goed. [2]
    Advertentie
Methode 2
Methode 2 van 4:

Inmaken in pekel

PDF download Pdf downloaden
  1. Je kunt zowel groene als zwarte olijven inmaken in pekel, een mengsel van zout en water dat de olijven conserveert en ze een lekkere zoute smaak geeft. Deze methode duurt langer dan alleen met water, dus gebruik dit liever voor rijpe olijven. Manzanillo, mission en kalamata-olijven worden meestal ingemaakt in pekel.
    • Inspecteer de olijven. Kijk of er geen plekjes op zitten. Controleer op gaatjes door vogels of insecten. Als de olijven bespoten zijn, spoel ze dan goed af voordat je ze gaat inmaken.
    • Misschien wil je de olijven op grootte sorteren. De olijven worden gelijkmatiger van smaak als ze allemaal even groot zijn.
  2. Om de olijven te pekelen moet het water tot diep in de olijven kunnen doordringen, dus je moet ze opensnijden om het vocht binnen te laten. Snij de olijven verticaal doormidden met een scherp mes; zorg ervoor dat je de pit niet doorsnijdt.
  3. Ze moeten luchtdicht bewaard worden, en dat gaat het beste in glazen potten. Doe de olijven erin en laat ongeveer 3 cm vrij aan de bovenkant.
  4. Meng 180 gram zeezout met 3,8 liter koud water. Giet de pekel in de potten zodat de olijven helemaal bedekt worden. Doe de potten dicht en zet ze op een donkere, koele plek, zoals een kelder of een voorraadkast.
  5. De olijven worden nu gepekeld. Laat de potten ongestoord staan zodat het water en zout diep in de olijven kan trekken.
  6. Na een week giet je de olijven af en gooi je de pekel weg, die helemaal bitter is geworden. Laat de olijven in de potten zitten.
  7. Meng 360 gram zeezout met 3,8 liter water. Giet deze pekel in de potten zodat de olijven helemaal bedekt zijn. Doe de potten dicht.
  8. Zet ze op een koele plek zonder zonlicht. Aan het eind van de twee maanden moet je proeven of de olijven smaken zoals jij wilt. Zo niet ververs je de pekel weer, en sla je ze nog twee maanden op. Herhaal dit tot je de smaak goed vindt.
    Advertentie
Methode 3
Methode 3 van 4:

Gedroogd inmaken

PDF download Pdf downloaden
  1. Zwarte, vettige olijven kun je met zout inmaken. Manzanillo, mission en kalamata-olijven worden op deze manier ingemaakt. Zorg dat ze helemaal rijp en donker zijn. Inspecteer de olijven. Kijk of er geen plekjes op zitten. Controleer op gaatjes door vogels of insecten. [3]
  2. Als de olijven bespoten zijn, spoel ze dan goed af voordat je ze gaat inmaken. Laat ze daarna goed drogen.
  3. Voor elke kilo olijven heb je een pond grof zeezout nodig.
  4. Je kunt een houten fruitkistje van ongeveer 15 cm diep gebruiken, met twee latten aan een kant. Bekleed de krat met jute, ook de zijkanten en zet het met nietjes aan de bovenkant vast. Maak nog precies zo'n zelfde krat klaar.
    • Je kunt de kratten ook met kaasdoek bekleden, met een stuk oud laken of een servet, zolang het zout maar in de bak blijft en vocht wordt geabsorbeerd.
  5. Doe een pond zeezout en een kilo olijven in een grote schaal. Meng het goed zodat elke olijf met zout bedekt is.
    • Gebruik geen tafelzout met jodium; dit tast de smaak van de olijven aan. Je hebt zeezout nodig.
    • Wees niet te zuinig met het zout, want het voorkomt dat de olijven gaan schimmelen.
  6. Doe alle olijven met zout in de ene krat en dek het af met een laag zout. Doe kaasdoek over de krat om insecten weg te houden.
  7. Leg er een stuk zeil onder, want de sappen uit de olijven kunnen vlekken geven op de ondergrond. Je kunt de krat ook op houtblokken zetten om de luchtcirculatie te verbeteren. [4]
  8. Gooi de inhoud van de krat over in de andere krat. Schud goed om de olijven te roeren en gooi ze dan weer terug in de oorspronkelijke krat. Zo zorg je dat alle olijven goed met zout bedekt worden en kun je zien of er beschadigde of rotte olijven tussen zitten. Gooi die weg, want die zijn niet te eten.
    • Olijven met ronde vlekjes (waarschijnlijk schimmel) moet je weggooien. De schimmel begint meestal bij het steeltje van de olijf.
    • Controleer of de olijven gelijkmatig ingemaakt worden. Als een olijf aan de ene kant verschrompeld en aan de andere kant nog dik is, moet je die misschien even vochtig maken voordat je hem weer in het zout legt; dan zorg je dat de dikke kant ook gaat verschrompelen.
  9. Hierna kun je een olijf proeven om te zien of het de gewenste smaak heeft. Als de olijf nog te bitter is, zet je het droogproces nog een paar weken voort. Na ongeveer een maand tot zes weken zou het goed moeten zijn, afhankelijk van de grootte van de olijven. Als ze klaar zijn, zijn ze verschrompeld en zacht.
  10. Zeef het zout eruit door de olijven op een stuk gaas te leggen, of haal de olijven uit het zout en schud ze een voor een af.
  11. Spreid ze uit op keukenpapier of theedoeken en laat ze goed drogen.
  12. Vermeng de olijven met een pond zout per vijf kilo olijven om ze goed te conserveren, stop ze in glazen potten en maak die goed dicht. Zet in de koelkast om ze meerdere maanden te bewaren.
    • Je kunt er ook olijfolie en kruiden bij doen.
    Advertentie
Methode 4
Methode 4 van 4:

Inmaken met loog

PDF download Pdf downloaden
  1. Loog kan brandwonden veroorzaken. Draag beschermende handschoenen en een veiligheidsbril en gebruik geen bak of gereedschap van plastic of metaal (zelfs een deksel van metaal kan oplossen in loog). [5]
    • Gebruik geen loog als er kinderen in de buurt van de olijven kunnen komen.
    • Voer het proces uit in een goed geventileerde kamer. Doe de ramen open en zet een ventilator aan.
  2. Deze methode werkt het best bij grote olijven, zoals bijvoorbeeld Sevilla-olijven. Je kunt hier groene of rijpe olijven voor gebruiken. Haal beschadigde olijven eruit en sorteer ze op grootte.
  3. Gebruik geen metalen bak; een grote glazen of stenen bak is het beste.
  4. Giet 3,8 liter water in de bak. Voeg 56 gram loog toe. De oplossing wordt onmiddellijk heet. Laat het afkoelen tot 18 - 21 °C voordat je de olijven toevoegt.
    • Voeg altijd de loog toe aan het water; voeg nooit water toe aan loog. Dat kan een explosieve reactie teweegbrengen.
    • Meet het exact af. Als je te veel loog gebruikt is dat schadelijk voor de olijven; te weinig loog zorgt dat ze niet goed ingemaakt worden.
  5. Bedek de olijven helemaal met de loogoplossing. Leg een bord op de olijven zodat er geen lucht bij kan, want daardoor kunnen ze donker verkleuren. Dek de bak dan af met kaasdoek.
  6. De eerste acht uur roer je het mengsel en dek je het weer af. Na acht uur ga je de olijven controleren om te zien of het al tot aan de pitten is doorgedrongen. Draag handschoenen die tegen chemicaliën kunnen en pak een paar van de grootste olijven eruit. Als je ze makkelijk kunt doorsnijden tot aan de pit, en het vruchtvlees is door en door zacht en geel-groen van kleur, dan zijn de olijven klaar. Als het vruchtvlees nog bleek is in het midden doe je ze weer terug en probeer je het na een paar uur nog eens.
    • Pak de olijven nooit met je blote handen. Als je geen handschoenen hebt die tegen chemicaliën kunnen, gebruik dan een lepel en spoel ze eerst een paar minuten onder de kraan af voordat je de olijven doorsnijdt.
  7. Als de olijven heel erg groen zijn duurt het misschien wel langer dan 12 uur voordat de loog er helemaal ingetrokken is. Als dat het geval is giet je de olijven af en doe je er een nieuwe loogoplossing bij. Na nog eens 12 uur doe je hetzelfde als de loog nog steeds niet bij de pitten is gekomen.
  8. Ververs het water minimaal twee keer per dag. Zo was je de olijven en kan de loog er weer uitstromen. Elke keer dat je het water ververst wordt het lichter van kleur.
  9. Als hij zoet en vettig smaakt, zonder bittere of zeepachtige smaak, ga je door naar de volgende stap. Als de olijven nog naar loog smaken, laat ze dan nog langer weken en spoel ze af totdat ze wel mild smaken en het water helder is.
  10. Doe de olijven in een glazen pot. Doe 6 eetlepels zeezout in 3,8 liter water en giet dat over de olijven. Laat ze een week staan, daarna kun je ze eten. Bewaar de olijven in de koelkast, dan blijven ze wekenlang goed.
    Advertentie

Tips

  • Als je een oplossing van water en zout maakt heb je de juiste verhoudingen bereikt als een rauw ei (met schil!) dat je in de oplossing legt blijft drijven.
  • Het zout kan je makkelijk in het water laten oplossen als je het mengsel kookt en af laat koelen voordat je de olijven toevoegt.
  • Verschrompelde olijven worden weer wat groter als ze een paar dagen gemarineerd worden in olijfolie.
  • Als je een brandwond door de loog hebt moet je die 15 minuten onder de kraan houden en dan naar de huisarts gaan. Probeer het nooit te neutraliseren met citroensap of azijn: zuren en basen mengen kan gevaarlijk zijn.
  • Zorg dat je alleen loog gebruikt dat geschikt is voor het inmaken van voedsel. Neem nooit gootsteenontstopper of ovenreiniger (daar zit soms loog in) om olijven in te maken.
Advertentie

Waarschuwingen

  • Op het oppervlak van het inmaakvocht kan schimmel vormen. Het is onschadelijk zolang de olijven maar ondergedompeld zijn in het vocht. De schimmel moet echter wel verwijderd worden.
  • Proef de olijven niet als ze in de loog liggen te weken, wacht totdat de drie dagen met water voorbij zijn voordat je ze gaat proeven.
Advertentie

Benodigdheden

  • Beschermende handschoenen
  • Veiligheidsbril
  • Twee houten of plastic kratten
  • Jute, kaasdoek, lakens of stoffen zakdoeken

Over dit artikel

Deze pagina is 48.364 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie